Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 23 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-09-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομπάμα: "Νέα εποχή" διεθνούς προσέγγισης
  • [02] Σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 20 στο Πίτσμπουργκ
  • [03] Επικρίσεις Αχμαντινετζάντ κατά ΗΠΑ και Δύσης
  • [04] O Γιώργος Παπανδρέου στη Σύνοδο του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Νέα Υόρκη
  • [05] Ο Δημήτρης Χριστόφιας στην Γενική Συνέλευση των ΗΕ
  • [06] Στο Πίτσμπουργκ οι 20

  • [01] Ομπάμα: "Νέα εποχή" διεθνούς προσέγγισης

    24-09-2009

    Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζητά την 'έναρξη μιας νέας εποχής σχέσεων' ανάμεσα στις χώρες της διεθνούς κοινότητας λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιλύσουν μόνες τους τα παγκόσμια προβλήματα.

    Κατά την ομιλία του στην ετησία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι από τις αρχές Ιανουάριου που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ η κυβέρνησή του ασχολήθηκε με θέματα τα οποία η διεθνής κοινότητα κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση για μονομερή δράση.

    Ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες των ΗΠΑ όπως η απαγόρευση των βασανιστηρίων, η παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ο τερματισμός του πολέμου στο Ιράκ, η συνεργασία με τη Ρωσία για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων και η δέσμευση για σημαντικές περικοπές στις εκπομπές βλαβερών αερίων που βλάπτουν το περιβάλλον.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι ήρθε η ώρα για όλες τις χώρες να μοιραστούν την ευθύνη για την αντιμετώπιση των διεθνών προβλημάτων. Και τόνισε ότι οι διεθνείς προκλήσεις είναι τόσο μεγάλες ώστε οι χώρες δεν μπορούν πλέον να επιτρέπουν στις διαφορές τους να δημιουργούν φραγμούς στην μεταξύ τους συνεργασία.

    Ο κ. Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ 'θα δράσουν με θάρρος για την προώθηση της δικαιοσύνης και της ευημερίας στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό'.

    [02] Σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 20 στο Πίτσμπουργκ

    24-09-2009

    Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 πλουσιότερων και αναδυόμενων οικονομιών συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας με κύριο θέμα την λήψη μέτρων για την πρόληψη άλλης μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

    Αναμένεται ότι οι 20 ηγέτες θα συζητήσουν τους στόχους τους για αποκατάσταση της αγοράς εργασίας και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, την μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την πρόληψη μελλοντικών οικονομικών υφέσεων.

    Επίσης θα εξετάσουν τρόπους προώθησης του διεθνούς εμπορίου και χορήγησης υποστήριξης προς αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν θέματα κλιματικών αλλαγών.

    [03] Επικρίσεις Αχμαντινετζάντ κατά ΗΠΑ και Δύσης

    24-09-2009

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, επέκρινε τη Δύση, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι διαδίδουν επιθετικότητα, τρομοκρατία και πόλεμο στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

    Κατά την ομιλία του την Τετάρτη το βράδυ ενώπιον της Γενικής συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ιρανός ηγέτης επέκρινε επίσης τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και έδωσε έμφαση στις 'απάνθρωπες', όπως τις χαρακτήρισε, συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι Παλαιστίνιοι. Επίσης ο κ. Αχμαντινετζάντ ζήτησε το τέλος του καπιταλισμού, λέγοντας ότι δεν είναι πλέον δυνατή η διοχέτευση 'μη πραγματικού', όπως είπε, πλούτου στην διεθνή οικονομία.

    Πολλές αντιπροσωπείες δυτικών χωρών αποχώρησαν απ' την αίθουσα της γενικής συνέλευσης την στιγμή της ομιλίας του Ιρανού προέδρου, ενώ διαδήλωση κατά του κ. Αχμαντινετζάντ πραγματοποιήθηκε έξω απ' την έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Πάντως κατά την ομιλία του ο Ιρανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε καθόλου στο επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά λίγο πριν την ομιλία του οι υπουργοί εξωτερικών των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας δήλωσαν ότι περιμένουν 'σοβαρή απάντηση' απ' το Ιράν στο θέμα του τερματισμού των δραστηριοτήτων του εμπλουτισμού ουρανίου με αντάλλαγμα κίνητρα.

    [04] O Γιώργος Παπανδρέου στη Σύνοδο του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Νέα Υόρκη

    Γιώργος Μπίστης

    Ηνωμένα Έθνη, Νέα Υόρκη

    24-09-2009

    Ακούστε το ρεπορτάζ "O Γιώργος Παπανδρέου προήδρευσε στη Σύνοδο του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Νέα Υόρκη" - Download (MP3)

    Ακούστε το ρεπορτάζ "O Γιώργος Παπανδρέου προήδρευσε στη Σύνοδο του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Νέα Υόρκη" - Listen (MP3)

    O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, προήδρευσε στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανώτατο όργανο του οργανισμού, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη. Η φετινή συνάντηση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έγινε σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συγκυρία μία μέρα μετά από τη συνάντηση κορυφής του Ο.Η.Ε. για την κλιματική αλλαγή και μία μέρα πριν από τη συνάντηση κορυφής της Ομάδας των 20 στο Πίτσμπουργκ. Την Τετάρτη έγινε επίσης και η επίσημη έναρξη της 64ης ετησίας Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. με συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων περιλαμβανομένου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του προεδρείου παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις δύο ειδικών ομάδων εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Η πρώτη αφορά την Επιτροπή για τα Παγκόσμια Οικονομικά Θέματα, στην οποία προεδρεύει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιντς και η δεύτερη αφορά την Επιτροπή για τη Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία στην οποία προεδρεύουν ο πρώην πρόεδρος της Χιλής, ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. για τη κλιματική αλλαγή, Ρικάρντο Λάγκος και ο πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Γκόραν Πέρσον.

    Το σήμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    Πρόκειται για τα αποτελέσματα της συστηματικής δουλειάς ενός χρόνου των δύο αυτών επιτροπών τα οποία θα οδηγήσουν σε πολύτιμα συμπεράσματα για το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης. Επίσης συζητήθηκαν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής ενόψει της μεγάλης παγκόσμιας διάσκεψης της Κοπεγχάγης, οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την παγκόσμια οικονομική κρίση και οι προτεραιότητες των σοσιαλιστών σε σχέση με τη συνάντηση κορυφής της Ομάδας των 20.

    Το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς υιοθέτησε τέλος ψήφισμα το οποίο θα αποσταλεί στην επίσημη συνάντηση κορυφής της Ομάδας των 20 στο Πίτσμπουργκ. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη την Πέμπτη και αναμένεται ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα την Παρασκευή.

    [05] Ο Δημήτρης Χριστόφιας στην Γενική Συνέλευση των ΗΕ

    Γιώργος Μπίστης

    Ηνωμένα Έθνη, Νέα Υόρκη

    24-09-2009

    O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, προσφώνησε την 64η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ. Στην προσφώνηση του ο Κύπριος ηγέτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει υπό την αιγίδα των ΗΕ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με στοχονα τερματιστεί η διαίρεση της Κύπρου.

    Εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αυτές, όχι όμως αρκετή για να διασφαλίσει ότι βρισκόμαστε κοντά στη τελική λύση του προβλήματος, που είναι η αποκατάσταση της κυριαρχίας της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Χριστόφιας:

    'Παρ' όλες τις κοινές μας προσπάθειες, η Τουρκοκυπριακή πλευρά, υποστηριζόμενη από την Τουρκία, δυστυχώς συνεχίζει να καταθέτει θέσεις και προτάσεις, οι οποίες μας οδηγούν έξω από τα πλαίσια των περί Κύπρου ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά στον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής, την παράνομη κατοχή περιουσιών και την παράνομη παρουσία εποίκων. Τυχόν αποδοχή αυτών των θέσεων θα οδηγούσε σε αποδοχή πολλών από τις συνέπειες της κατοχής, αλλά και στην παραβίαση των διεθνών Συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες και των αρχών πάνω στις οποίες είναι οικοδομημένες οι Ομοσπονδίες. Είναι δε σαφές ότι μια τέτοια λύση δεν θα είναι ούτε βιώσιμη, ούτε λειτουργική και δεν θα διασφαλίζει τη συνέχιση της ενότητας του κράτους και της χώρας'.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων, όπου μόλις άρχισε, θα καταστεί δυνατόν να επιτευχθεί λύση, η οποία να προταθεί στο λαό προς έγκριση σε ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

    Στο σημείο αυτό ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε:

    'Η Τουρκία πρέπει, στην πράξη, να συνδράμει για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντί τούτου, η Τουρκία, στην πράξη, προωθεί λύση συνομοσπονδίας. Ένδειξη καλής θέλησης από μέρους της Τουρκίας θα ήταν η εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του 1984, το οποίο προνοεί τη μεταβίβαση της κατεχόμενης κενής πόλης των Βαρωσίων στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Επίσης, πρέπει να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και στην αναγνώρισή της, όπως απαιτείται και από αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης'.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρατήρησε ότι η πραγματικοί πολιτικοί ηγέτες δεν είναι αυτοί που σκέπτονται τις επόμενες εκλογές, αλλά αυτοί που σκέπτονται τις επόμενες γενεές. Και τόνισε ότι όλοι έχουμε ευθύνη να εργαστούμε μαζί για να εγκαθιδρύσουμε διαρκή ειρήνη στην Κύπρο.

    [06] Στο Πίτσμπουργκ οι 20

    24-09-2009

    Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 πλουσιότερων και των κυριότερων αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου βρίσκονται στο Πίτσμπουργκ, των ΗΠΑ, για την τρίτη σύνοδο κορυφής μεταξύ τους σε λιγότερο από ένα χρόνο.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα προεδρεύσει της συνόδου η οποία στοχεύει στην εξεύρεση μηχανισμού για να αποτραπεί άλλη διεθνής οικονομική κρίση στο μέλλον. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ύψιστη προτεραιότητα της Ομάδας των 20 είναι η εφαρμογή ελεγκτικών μηχανισμών που θα προφυλάσσουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα από επικίνδυνες επενδύσεις.

    Επίσης αναμένεται ότι οι 20 ηγέτες θα συζητήσουν θέματα προώθησης του διεθνούς εμπορίου, αποκατάστασης των συστημάτων δανεισμού και χορήγησης οικονομικής βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη.

    Την Πέμπτη, ειδικές αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν ανεξουσιοδότητη, όπως την χαρακτήρισαν, διαδήλωση σε βάρος της συνόδου κορυφής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 25 September 2009 - 1:18:21 UTC