Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-08-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση της CIA για την κακομεταχείριση κρατουμένων
  • [02] Περιοδεία του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ευρώπη
  • [03] Σε διακοπές και ο Πρόεδρος Ομπάμα
  • [04] Οργή για την αποφυλάκιση του αλ Μεγκράχι
  • [05] Θα διερευνηθούν οι μέθοδοι ανάκριση τρομοκρατών επί προεδρίας Μπους
  • [06] Σταμάτησε η εξάπλωση των πυρκαγιών προς την Αθήνα
  • [07] Αυξήθηκαν οι παραγγελίες βιομηχανικών προϊόντων στην Ευρωζώνη
  • [08] Αποφυλακίστηκε ο Τζαουάντ από το Γκουαντάναμο
  • [09] Έκθεση συμβούλων του Λευκού Οίκου για την γρίπη των χοίρων
  • [10] Ανοίγει στην Ρουμανία το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό εργοστάσιο εμφιάλωσης
  • [11] Φόνος λέγεται πως ήταν ο θάνατος του Μάϊκλ Τζάκσον

  • [01] Έκθεση της CIA για την κακομεταχείριση κρατουμένων

    24-08-2009

    Η CIA πρόκειται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα έκθεση με νέες λεπτομέρειες για την κακομεταχείριση κρατούμενων σε μυστικές φυλακές τα τελευταία χρόνια.

    Η έκθεση πιστεύεται ότι ασκεί έντονη κριτική στον τρόπο και στις μεθόδους ανάκρισης, συμπεριλαμβανόμενων και ψεύτικων εκτελέσεων και πνιγμών για εκφοβισμό. Η έκθεση ολοκληρώθηκε το 2004 αλλά κρατήθηκε μυστική μέχρι σήμερα .

    Σε άλλες εξελίξεις, το Υπουργείο Άμυνας άρχισε να δίνει στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό τα ονόματα των κρατουμένων των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι τώρα απαιτείται μέσα σε δύο εβδομάδες ν' ανακοινώνουν τη σύλληψη υπόπτων. Η εξέλιξη αυτή αντιστρέφει προηγούμενη πολιτική του Πενταγώνου σχετικά με τα στρατόπεδα κράτησης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    [02] Περιοδεία του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ευρώπη

    24-08-2009

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ξεκινά σήμερα περιοδεία στην Ευρώπη για συνομιλίες που εστιάζονται στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Την Τρίτη, ο κ. Νετανιάχου πρόκειται να συναντηθεί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν στο Λονδίνο. Την Τετάρτη αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό Τζορτζ Μίτσελ και την Πέμπτη στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    Ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να εξεταστούν είναι οι δόμηση Ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη. Οι ΗΠΑ και η Παλαιστινιακή κυβέρνηση θέλουν το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική του δραστηριότητα σαν προϋπόθεση για την έναρξη των Αραβοϊσραηλινών διαπραγματεύσεων. Το Ισραήλ όμως επιμένει ότι χρειάζεται τα νέα κτίρια για να ανταποκριθεί στην αύξηση του πληθυσμού του.

    [03] Σε διακοπές και ο Πρόεδρος Ομπάμα

    24-08-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα και η οικογένεια του έφτασαν στο νησί Martha's Vineyard στις βορειοανατολικές ΗΠΑ κοντά στη Βοστόνη για διακοπές.

    Ο κ. Ομπάμα, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ και οι κόρες τους Μαλία και Σάσα μαζί και με τον σκύλο τους Μπο διαμένουν σε ιδιωτικό κατάλυμα στο νησί, που έχει στο παρελθόν παραθερίσει και ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η οικογένειά του.

    Το έκτασης 110 στρεμμάτων κτήμα περιλαμβάνει πισίνα, γήπεδο μπάσκετ, φυτείες με μηλιές, ιδιωτική προβλήτα και κινηματογράφο. Το ενοίκιο ανέρχεται στα 35 χιλιάδες δολάρια την εβδομάδα.

    [04] Οργή για την αποφυλάκιση του αλ Μεγκράχι

    24-08-2009

    Ανώτερος αξιωματούχους της Σκωτίας υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησής του να αφεθεί ελεύθερος ο υπεύθυνος για την πτώση της πτήσης της Παν-Αμ πάνω από το Λόκερμπυ, Αμπντέλ Μπάσετ αλ Μεγκράχι, και τόνισε ότι με βάση την νομοθεσία της χώρας του ήταν 'η σωστή απόφαση'.

    Ο Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ δήλωσε ότι η νομοθεσία απαιτεί από τις Σκωτικές αρχές να εξετάσουν το αίτημα αποφυλάκισης του αλ Μεγκράχι για ανθρωπιστικούς λόγους, επειδή ο κρατούμενος ασθενεί και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ζωής.

    Ο ηλικίας 57 ετών αλ Μεγκράχι αποφυλακίστηκε την Πέμπτη και μεταφέρθηκε στη Λιβύη, μετα από 10 χρόνια φυλάκισης που εξέτισε σε ποινή ισοβίων δεσμών για βομβιστική ενέργεια το 1998 στην πτήση 103 της Παν-Αμ, από την οποία σκοτώθηκαν 270 άτομασυμπεριλαμβανομένων και 179 αμερικανών.

    Ο Διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ εξέφρασε οργή για την αποφυλάκιση του αλ Μεγκράχι σε επιστολή η οποία απευθύνονταν στον υπουργό Δικαιοσύνης της Σκωτίας. Ο κ Μιούλερ επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη απόφαση καθησυχάζει τους τρομοκράτες και περιπαίζει την θλίψη των οικογενειών των θυμάτων.

    [05] Θα διερευνηθούν οι μέθοδοι ανάκριση τρομοκρατών επί προεδρίας Μπους

    24-08-2009

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Έρικ Χόλντερ διόρισε ειδικό εισαγγελέα με την εντολή να αρχίσει νέα διερεύνηση των μεθόδων που χρησιμοποίησε η CIA για τις ανακρίσεις υπόπτων τρομοκρατών στην περίοδο της Προεδρίας Τζωρτζ Μπους.

    Η σχετική ανακοίνωση έγινε αμέσως μετά την κοινοποίηση από την CIA έκθεσης που περιέχει απόρρητες μέχρι πρόσφατα πληροφορίες αναφορικά με τις ανακρίσεις αυτές.

    Η έκθεση της CIA αναφέρει ότι ανακριτής απείλησε τον εγκέφαλο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, Χαλίντ Σεϊκ Μοχάμεντ ότι θα δολοφονούνταν τα παιδιά του εάν σημειώνονταν άλλη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η νέα διερεύνηση από μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινική δίωξη σημερινών ή πρώην τακτικών και συμβασιούχων υπαλλήλων της CIA.

    Ο διευθυντής της CIA Λήον Πανέτα δήλωσε στο προσωπικό της υπηρεσίας του ότι προτίθεται να υπεραμυνθεί των ατόμων εκείνων που έπραξαν ότι τους ζήτησαν οι αρχές της χώρας τους και ακολούθησαν τις νομικές διαδικασίες που τους είχαν υποδειχθεί.

    [06] Σταμάτησε η εξάπλωση των πυρκαγιών προς την Αθήνα

    24-08-2009

    Αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα λένε ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών επέτρεψε σε πυροσβέστες να σταματήσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών προς τα προάστια της Αθήνας.

    Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γιάννης Καπάκης δήλωσε την Δευτέρα ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και ότι δεν υπάρχουν πλέον μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή έξω από την Αθήνα. Προειδοποίησε όμως ότι εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος ανάφλεξης σε σημεία στα οποία έχει κατασβηστεί η φωτιά.

    Πάνω από δύο χιλιάδες πυροσβέστες με την υποστήριξη ελικοπτέρων που έριχναν μεγάλες ποσότητες νερού από αέρος αγωνίστηκαν για να σβήσουν τις φωτιές την Δευτέρα.

    Χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι πυρκαγιές απειλούσαν να εξαπλωθούν στα ανατολικά προάστια της Αθήνας.

    Πρόκειται για τις χειρότερες πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από διετίας. Στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το 2007 είχαν βρει τον θάνατο πάνω από 70 άτομα και χιλιάδες άλλοι έμειναν άστεγοι, ενώ προκλήθηκαν τεράστιες καταστροφές σε χωριά, δάση και αγροτικές καλλιέργειες.

    [07] Αυξήθηκαν οι παραγγελίες βιομηχανικών προϊόντων στην Ευρωζώνη

    24-08-2009

    Νέα στατιστικά στοιχεία παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις ότι η Ευρώπη ανακάμπτει από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Η Eurostat, όπως αποκαλείται η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι οι παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα στις 16 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 3.1 τοις εκατό. Πάντως, το ύψος των παραγγελιών αυτών ήταν κατά 25.1 τοις εκατό χαμηλότερο σε σύγκριση με τις παραγγελίες βιομηχανικών προϊόντων στην ίδια περίοδο του περασμένου χρόνου.

    Οι νέες παραγγελίες αποτελούν σημαντικό βαρόμετρο για την μελλοντική ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου.

    Δεν ήταν όμως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν τόσο θετικά οικονομικά νέα όσο οι 16 χώρες της Ευρωζώνης. Οι παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπεσαν κατά 0.4 τοις εκατό τον Ιούνιο και κατά 24 τοις εκατό από πέρσι.

    [08] Αποφυλακίστηκε ο Τζαουάντ από το Γκουαντάναμο

    24-08-2009

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφυλάκισαν έναν νεαρό κρατούμενο από την Αμερικανική στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο της Κούβας και τον έστειλαν στην πατρίδα του το Αφγανιστάν μετά από έξι χρόνων κράτηση.

    Οι δικηγόροι του είπαν ότι ο Μοχάμεντ Τζαουάντ έφθασε στην Καμπούλ την Δευτέρα.

    Ο Τζαουάντ είχε συλληφθεί στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2002 με την κατηγορία ότι έρριψε χειροβομβίδα από την έκρηξη της οποίας τραυματίστηκαν δύο αμερικανοί στρατιώτες και ο διερμηνέας τους. Αργότερα επιδόθηκε στις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές οι οποίες και τον έστειλαν στο Γκουαντάναμο.

    Οι δικηγόροι του λένε ότι την εποχή της σύλληψής του ήτανε 12 χρονών, αλλά το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει ότι πραγματοποίησε ιατρικές εξετάσεις οι οποίες έδειξαν ότι η σωστή ηλικία του ήταν 17 χρονών. Ο Τζαουάντ ισχυρίζεται ότι Αφγανοί αξιωματικοί τον υποχρέωσαν να ομολογήσει.

    Ομοσπονδιακός δικαστής των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε την αποφυλάκιση του Τζαουάντ λέγοντας ότι κρατείτο παράνομα επί έξι και μισό χρόνια.

    [09] Έκθεση συμβούλων του Λευκού Οίκου για την γρίπη των χοίρων

    24-08-2009

    Νέα έκθεση την οποία συνέταξε το Συμβούλιο του Λευκού Οίκου για θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας αναφέρει ότι ο ιός Α-Η1Ν1, ευρύτερα γνωστός ως ιός της γρίπης των χοίρων, προβάλει σοβαρή απειλή για την υγεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Κατά την νέα έκθεση, οι κρατικές προσπάθειες για πλήρη ετοιμότητα προς αντιμετώπιση της απειλής όταν αρχίσει η επιδημική περίοδος το φθινόπωρο, είναι επιστημονικά βάσιμες και καλά οργανωμένες, αλλά ορισμένες από τις προετοιμασίες αυτές χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση.

    Η έκθεση των κορυφαίων επιστημόνων που απαρτίζουν το Προεδρικό Συμβούλιο συνιστά να επιταχυνθεί ο ρυθμός παραγωγής του εμβολίου κατά του ιού της γρίπης των χοίρων και της διάθεσης του εμβολίου σε άτομα που έχουν χρόνιες παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας.

    Επίσης οι επιστήμονες συνιστούν στο κράτος να βελτιώσει το σύστημα παρακολούθησης της εξάπλωσης της νόσου σε παγκόσμια κλίμακα. Γενικά όμως εκδηλώνουν ικανοποίηση από την εξαίρεση συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της επιδημίας στους επόμενους μήνες.

    [10] Ανοίγει στην Ρουμανία το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό εργοστάσιο εμφιάλωσης

    24-08-2009

    Η Αμερικανική εταιρεία αεριούχων ποτών Pepsi ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να ανοίξει στην Ρουμανία το μεγαλύτερο εργοστάσιο εμφιάλωσης της Ευρώπης. Κατά την ανακοίνωση το νέο εργοστάσιο της Pepsi θα αρχίσει να λειτουργεί από 1ης Σεπτεμβρίου στην περιοχή Ντραγκομιρέστι Ιλφόβ, στα νότια διαμερίσματα της Ρουμανίας.

    Η εταιρεία λέει πως το εργοστάσιο καταλαμβάνει 30.000 τετραγωνικά μέτρα και για την ανέγερσή του επενδύθηκαν 150 εκατομμύρια δολάρια.

    Το 2007 η Pepsi είχε αγοράσει το συγκρότημα Quadrant-Amroq το οποίο εμφιάλωνε και διένεμε τα προϊόντα της στην Ρουμανία.

    [11] Φόνος λέγεται πως ήταν ο θάνατος του Μάϊκλ Τζάκσον

    24-08-2009

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο AssociatedPress μεταδίδει ότι ο θάνατος του βασιλιά της ποπ Μάϊκλ Τζάκσον θεωρείται τώρα επίσημα ως φόνος. Το πρακτορείο λέει ότι αξιωματούχος αστυνομικών αρχών δήλωσε πως το σχετικό πόρισμα είναι του Ιατροδικαστού του Λος Άντζελες. Το όνομα της πηγής δεν αποκαλύπτεται διότι το πόρισμα δεν έχει ακόμα δοθεί στην δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που αποκαλύφθηκαν στο Χιούστον της πολιτείας Τέξας ο Μάϊκλ Τζάκσον πέθανε από μεγάλη δόση του ισχυρού αναισθητικού Προποφόλ. Τα δια έγγραφα αναφέρουν ότι την διαπίστωση αυτή έκανε το γραφείο του Ιατροδικαστού του Λος Άντζελες ύστερα από την διενέργεια νεκροψίας.

    Οι αρχές εξετάζουν τώρα την από μέρους του Μάϊκλ Τζάκσον χρήση διαφόρων φαρμάκων και τον ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε ο προσωπικός γιατρός του, Κόνραντ Μάρεϋ. Ο Μάρεϋ διατηρεί γραφείο στο Χιούστον του Τέξας.

    Ο Μάϊκλ Τζάκσον ήταν ηλικίας 50 ετών. Πέθανε αιφνίδια στις 25 Ιουνίου στο Λος &uml;Αντζελες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 25 August 2009 - 1:18:35 UTC