Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-08-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Γκουανταλαχάρα ο Πρόεδρος Ομπάμα
  • [02] Σύσφιξη σχέσεων με την Αγκόλα
  • [03] Μέχρι και 100 χρόνια φυλάκισης σε πρώην βουλευτή
  • [04] Ισραηλινά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας
  • [05] Πρέπει να συληφθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των επεισοδίων
  • [06] Προβληματική η έλλειψη ασφάλειας στο Αφγανιστάν
  • [07] Αναταραχή στους κόλπους των Ταλιμπάν του Πακιστάν

  • [01] Στην Γκουανταλαχάρα ο Πρόεδρος Ομπάμα

    10-08-2009

    O Πρόεδρος Ομπάμα με τον Πρόεδρο Καλντερόν.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται στη Γκουανταλαχάρα για να συμμετάσχει στην πρώτη του σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά.

    Ο κ. Ομπάμα συναντήθηκε την Κυριακή με τον Πρόεδρο του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν και μετά παρακάθισε σε δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο Καλντερόν και τον Πρωθυπουργό του Καναδά Στήβεν Χάρπερ. Στην ημερήσια διάταξη της συνόδου τους βρίσκονται η νέα γρίπη, οι μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, μεταναστευτικά θέματα και οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

    Ο Καναδάς είναι ο μεγαλύτερος και το Μεξικό ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ. Καναδάς και Μεξικό αναμένεται επίσης να εγείρουν ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στις χώρες τους το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ. Ειδικότερα επικρίνουν την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ επειδή προβλέπει σε δημόσια έργα, επιδοτούμενα από το κράτος, να χρησιμοποιούνται μόνο προϊόντα Αμερικανικής κατασκευής.

    [02] Σύσφιξη σχέσεων με την Αγκόλα

    10-08-2009

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να συναντήσει σήμερα τον Πρόεδρο της Αγκόλας Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος για συνομιλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Η κ. Κλίντον έφτασε την Κυριακή στην Λουάντα, πρωτεύουσα της Αγκόλας και είχε ήδη συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ασουνκάο Αφόνσο ντος Άνιος.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε την Αγκόλα για τις περσινές βουλευτικές της εκλογές και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ 'προσβλέπουν' στο να καταρτίσει η Αγκόλα νέο σύνταγμα, να καταδικάσει παλαιότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διενεργήσει σύντομα 'ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές'.

    Ο Πρόεδρο Σάντος κατέχει εδώ και 30 χρόνια το προεδρικό αξίωμα και δήλωσε ότι μπορεί να αναβάλει τη διενέργεια προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη του 2009.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναμένεται παρακινήσει την Αγκόλα να επενδύσει περισσότερα στις αγροτικές καλλιέργειες .

    Να σημειωθεί ότι η Αγκόλα είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου στις ΗΠΑ. Ηη επίσκεψη Κλίντον γίνεται εν μέσω αυξημένης επιρροής της Κίνας στη βιομηχανία πετρελαίου της Αγκόλας.

    Αργότερα σήμερα η κ. Κλίντον αναμένεται να επισκεφτεί τη Δημοκρατία του Κογκό στα πλαίσια στις περιοδείας της σε 11 χώρες της Αφρικής.

    [03] Μέχρι και 100 χρόνια φυλάκισης σε πρώην βουλευτή

    10-08-2009

    Πρώην βουλευτής των Ηνωμένων Πολιτειών κρίθηκε ένοχος κατηγοριών για διαφθορά, ύστερα από τεσσάρων χρόνων διερεύνηση των δραστηριοτήτων του και τον εντοπισμό 90.000 Αμερικανικών δολαρίων στο ψυγείο του σπιτιού του.

    Ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αλεξάνδρεια της Πολιτείας Βιρτζίνια καταδίκασε τον τέως βουλευτή Γουίλιαμ Τζέφερσον για δωροληψία, εκβιασμό, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλες, συνολικά 11, κατηγορίες από τις 16 που του είχαν απαγγελθεί.

    Ο 62 χρονών Τζέφερσον, που ανήκε στο Δημοκρατικό Κόμμα, εκπροσώπησε εκλογική περιφέρεια της Πολιτείας Λουϊζιάνα επί 18 χρόνια στο Αμερικανικό Κογκρέσο, μέχρι που έχασε την βουλευτική έδρα του στις εκλογές του 2008.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Τζέφερσον είχε ζητήσει και είχε αποδεχθεί από ιδιώτες εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ως αμοιβή για να διευκολύνει εμπορικές δοσοληψίες τους με διάφορα κράτη της Δυτικής Αφρικής.

    Ο δικηγόρος του Τζέφερσον ισχυρίστηκε ότι οι εν λόγω ενέργειες δεν αποτελούν δωροληψία διότι ο πελάτης του προέβη σε αυτές υπό την ιδιότητα του ιδιωτικού συμβούλου επιχειρήσεων.

    Το δικαστήριο δεν έχει ακόμα αποφασίσει την ποινή του καταδίκου, ο οποίος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί άνω των 100 χρόνων ειρκτή.

    [04] Ισραηλινά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας

    10-08-2009

    Φωτογραφία αρχείου

    Αξιωματούχοι της Χαμάς αναφέρουν ότι Ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν στόχους στην πόλη Ραφά στη Λωρίδα της Γάζας νωρίς σήμερα το πρωί. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ισραήλ στόχευσε υπόγειες σήραγγες που διασχίζουν τα σύνορα με την Αίγυπτο. Το Ισραήλ υποστηρίζει αυτές χρησιμοποιούνται για την παράνομη διακίνηση όπλων στη Γάζα. Η αεροεπιδρομή έγινε λίγες ώρες μετα τη ρίψη βλημάτων όλμων στο Ισραήλ από Παλαιστίνους εξτρεμιστές.

    Σε άλλες εξελίξεις, την Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας πριν από 4 χρόνια ήταν λάθος που δεν θα επαναληφτεί. Ο κ. Νετανιάχου επεσήμανε ότι η απόσυρση του 2005 δεν έφερε την ειρήνη και την ασφάλεια και ότι 2 χρόνια αργότερα ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς που αντιτίθεται στην επικράτηση ειρήνης με το Ισραήλ.

    [05] Πρέπει να συληφθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των επεισοδίων

    10-08-2009

    Aπό αριστερά: Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί, Μεχντί Καρουμπί και Μοχαμάντ Χαταμί.

    Ανώτερος αξιωματούχος της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν αναφέρει ότι ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης πρέπει να δικαστούν για την παρακίνηση επεισοδίων μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Ο αξιωματούχος είπε συγκεκριμένα ότι ο πρώην Πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί και οι ηττημένοι προεδρικοί υποψήφιοι Μιρ Χουσεΐν Μοσαβί και Μεχντί Καρουμπί ήταν οι κύριοι διοργανωτές των διαδηλώσεων και πρέπει να συληφθούν και να τιμωρηθούν.

    Οι Ιρανικές αρχές συνέλαβαν χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονται επειδή πιστεύουν ότι επικράτησε διαφθορά στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, από τις οποίες αναδείχτηκε νικητής ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    [06] Προβληματική η έλλειψη ασφάλειας στο Αφγανιστάν

    10-08-2009

    Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι η έλλειψη ασφάλειας στο Αφγανιστάν περιορίζει την ελευθερία κίνησης των προεδρικών υποψηφίων και δυσχεραίνει τη διενέργεια ανοικτών προεκλογικών συγκεντρώσεων.

    Η αποστολή των Η.Ε. στο Αφγανιστάν και η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέδωσαν από κοινού έκθεση την Κυριακή δίνοντας μία ανάμεικτη εικόνα της περιόδου πριν από τις Προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου.

    Παρατηρητές αναφέρουν ότι ενώ τα πολιτικά δικαιώματα των υποψηφίων και των υποστηρικτών τους 'έχουν γίνει σεβαστά', έχουν σημειωθεί και επεισόδια βίας.

    Η έκθεση επισημάνει αύξηση των επεισοδίων εκφοβισμού από 'αντικυβερνητικά στοιχεία' και τους υποστηρικτές τους και αναφέρθηκε σε 4 δολοφονίες που είχαν σχέση με τις εκλογές στα τέλη Ιουλίου..

    Οι παρατηρητές πρόσθεσαν ότι οι γυναίκες, οι οποίες έχουν θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διεξαγωγή της προεκλογικής τους εκστρατείας. Επίσης δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι γυναίκες ψηφοφόροι που θέλουν να καταγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

    [07] Αναταραχή στους κόλπους των Ταλιμπάν του Πακιστάν

    10-08-2009

    Ρεχμάν Μαλίκ

    Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αλ-Κάϊντα επιχειρεί να τοποθετήσει έναν αρχιτρομοκράτη στην αρχηγία των Ταλιμπάν, μετά τον προφανή φόνο του ηγέτη της ομάδας αυτής, την περασμένη εβδομάδα.

    Σε συνέντευξή του στην Φωνή της Αμερικής, ο Ρεχμάν Μαλίκ δήλωσε ότι υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι ο Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ σκοτώθηκε κατά την διάρκεια αμερικανικής επίθεσης στο Νότιο Ουαζιριστάν, την Τετάρτη. Κατά τον ίδιον επιχειρείται τώρα να γίνει απόλυτη εξακρίβωση της ταυτότητος του θύματος με την μέθοδο του Ντί-Εν-Έϊ.

    Ο κ. Μαλίκ είπε επίσης ότι η ηγεσία των Ταλιμπάν βρίσκεται σε στάδιο σύγχυσης και πολλοί εξτρεμιστές εγκαταλείπουν την περιοχή καθώς διάφορες φατρίες ανταγωνίζονται για το ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο του Πακιστανικού δικτύου των Ταλιμπάν.

    Αλλά την Δευτέρα, ο Χακιμουλά Μεσούντ, ένας από τους εξτρεμιστές που εθεωρείτο πιθανός διάδοχος στην ηγεσία των Ταλιμπάν δήλωσε ότι ο αρχηγός του είναι ζωντανός. Παράλληλα διέψευσε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα ότι έγινε αιματηρή μονομαχία για την διεκδίκηση του δικαιώματος διαδοχής στην αρχηγία της ομάδας.

    Πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ξέσπασε άγριος καυγάς κατά την διάρκεια σύσκεψης του Μεχσούντ με τον συνδιοικητή των Ταλιμπάν Ουαλί-Ουρ-Ρεχμάν και ότι η αναταραχή που επακολούθησε οδήγησε στον θάνατο του ενός εξ αυτών. Ο Ρεχμάν επίσης διέψευσε την πληροφορία σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο Ρώϋτερ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 11 August 2009 - 1:18:27 UTC