Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-07-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεύρυνση συνεργασίας Κίνας και ΗΠΑ
  • [02] "Οι πλέον πολύπλοκες" οι επερχόμενες εκλογές στο Αφγανιστάν
  • [03] Νέος προϋπολογισμός για την Καλιφόρνια
  • [04] Η Κίνα ρυπάνει την ατμόσφαιρα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα
  • [05] Γκέιτς: Υπάρχουν ακόμη σημαντικοί στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν στο Ιράκ
  • [06] 'Πρόοδος' στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ισραήλ

  • [01] Διεύρυνση συνεργασίας Κίνας και ΗΠΑ

    29-07-2009

    Οι ΗΠΑ και η Κίνα δεσμεύτηκαν ότι θα διευρύνουν την συνεργασία τους σε θέματα εμπορίου και κλιματολογικών αλλαγών μετά από δύο μέρες υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεων, εδώ στην Ουάσιγκτον.Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα συζήτησαν ένα 'άνευ προηγουμένου' εύρος θεμάτων.Μετά από συνομιλίες με τον Κινέζο αντιπρόεδρο, Γουάνγκ Κισάν, η κ. Κλίντον δήλωσε ότι οι δύο χώρες εξέτασαν κοινές ανησυχίες για τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο φοβούνται πως το Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.

    Από τη πλευρά του, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Τίμοθυ Γκάιτνερ, δήλωσε ότι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι εξέτασαν μέτρα για την υποστήριξη μιας ποιο εξισορροπημένης διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε το Πεκίνο πως θα λάβει μέτρα για τον έλεγχο του δημοσιονομικού της ελλείμματος, με στόχο την στήριξη του δολαρίου και την προστασία των τεράστιων Κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ.

    [02] "Οι πλέον πολύπλοκες" οι επερχόμενες εκλογές στο Αφγανιστάν

    29-07-2009

    Κάι Εΐντ

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο Αφγανιστάν, Κάι Εΐντ, χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα 'τις πλέον πολύπλοκες' που έχει δει ποτέ.Ο κ. Εΐντ συνεχάρη τους τοπικούς εκλογικούς αξιωματούχους για τις προσπάθειες τους να οργανώσουν εκλογές σε μια χώρα της οποίας πολλές περιοχές δεν είναι προσβάσιμες ούτε με ελικόπτερο.

    17 εκατομμύρια Αφγανοί είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε περίπου 7 χιλιάδες εκλογικά κέντρα.Φάλαγγες φορτηγών θα μεταφέρουν εκλογικό υλικό στα διάφορα εκλογικά κέντρα της χώρας, ενώ πάνω από 3 χιλιάδες γαϊδουράκια θα μεταφέρουν τις κάλπες στις ποιο απομονωμένες περιοχές.

    Οι εκλογές της 20ης Αυγούστου είναι οι δεύτερες που πραγματοποιούνται ποτέ στο Αφγανιστάν, ενώ παρατηρείται κλιμάκωση των βιαιοτήτων στη χώρα. Τη Τρίτη, ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε βάρος αυτοκινητοπομπής του τοπικού υπεύθυνου της προεκλογικής εκστρατείας του προεδρικού υποψηφίου και πρώην Υπουργού Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Αμπντουλλά Αμπντουλλά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του και να τραυματιστεί ο υπεύθυνος της προεκλογικής του εκστρατείας.

    [03] Νέος προϋπολογισμός για την Καλιφόρνια

    29-07-2009

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, υπέγραψε το νέο πακέτο προϋπολογισμού της πολιτείας του που στοχεύει στο να βοηθήσει την Καλιφόρνια να ανακάμψει από την σοβαρότατη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει.

    Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει σοβαρές περικοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε προγράμματα που προορίζονται για τις πλέον ευπαθείς ομάδες πολιτών, όπως οι επιδοτήσεις των φτωχών οικογενειών, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των απόρων και τα προγράμματα πρόληψης του AIDS.

    Ο κ. Σβαρτζενέγκερ δήλωσε ότι λυπάται, αλλά δεν είχε άλλη επιλογή από τις εν λόγω περικοπές μιας και η πολιτεία έχει πληγεί τόσο σοβαρά από την οικονομική κρίση και έχει μείνει χωρίς αποθέματα.

    [04] Η Κίνα ρυπάνει την ατμόσφαιρα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα

    29-07-2009

    Η διεθνής περιβαλλοντολογική οργάνωση Greenpeace αναφέρει ότι οι 3 μεγαλύτερες βιομηχανίες ενέργειας της Κίνας επιβάρυναν πέρυσι την ατμόσφαιρα με όσα βλαβερά αέρια εξέπεμψε ολόκληρη η Βρετανία.

    Σε νέα της έκθεση η Greenpeace αναφέρει ότι η εκτεταμένη χρήση λιθάνθρακα στην Κίνα δημιούργει προβλήματα στις προσπάθειες του Πεκίνου να συντελέσει στο περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η Greenpeace προτείνει την επιβολή νέας φορολογίας σε εταιρείες παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιούν λιθάνθρακα.

    Η διεθνής περιβαλλοντολογική οργάνωση επίσης ζητά από την Κίνα να διπλασιάσει τους στόχους της σε θέματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας έτσι ώστε μέχρι το 2020 το 30% της ενέργειας της χώρας να προέρχεται από τον ήλιο και τον αέρα.

    Η αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας και η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για αυτοκίνητα έχουν μεταβάλει την Κίνα σε χώρα που ρυπαίνει περισσότερο από κάθε άλλη την ατμόσφαιρα.

    [05] Γκέιτς: Υπάρχουν ακόμη σημαντικοί στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν στο Ιράκ

    29-07-2009

    Ο κ. Γκέιτς με τον Ιρακινό ομόλογο του, Καντέρ αλ Ομπάιντι

    Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, είχε επαφές με Ιρακινούς αξιωματούχους για το μέλλον των Αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα και τις πωλήσεις όπλων στο Ιράκ.

    Ο κ. Γκέιτς συναντήθηκε τη Τρίτη στη Βαγδάτη με τον Ιρακινό Πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μαλίκι και τον υπουργό Άμυνας, Καντέρ αλ Ομπάιντι. Ο κ. Γκέιτς είχε επίσης συνομιλίες με τον επικεφαλής των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή στρατηγό, Ρέι Οντιέρνο.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο στρατηγός Οντιέρνο πιστεύουν πως τα Ιρακινά στρατεύματα είναι σε θέση να διατηρήσουν την ασφάλεια σε αστικά κέντρα και αργότερα σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να βοηθήσουν αν τους ζητηθεί.

    Ο κ. Γκέιτς επίσης τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικοί στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν στο Ιράκ πριν την ολοκληρωτική απόσυρση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το 2011, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αδιάβλητων εκλογών και της σύστασης μιας νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ στο Ιράκ μετά την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από τα Ιρακινά αστικά κέντρα τον περασμένο μήνα. Ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι 'υπάρχει μία πραγματική αίσθηση αυτοδυναμίας στους Ιρακινούς' και πρόσθεσε ότι πραγματικά ενθουσιάστηκε από τις εξελίξεις μετά την ανάθεση της ασφάλειας στις Ιρακινές δυνάμεις στις 30 Ιουνίου.

    [06] 'Πρόοδος' στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ισραήλ

    29-07-2009

    Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Β. Νετανιάχου με τον ειδικό απεσταλμένο Τ. Μίτσελ.

    Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζωρτζ Μίτσελ και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσαν ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες τους τη Τρίτη με στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Οι δύο άντρες εξέτασαν τις διαφωνίες που υπάρχουν για τους Ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

    Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να παγώσει την εποικιστική του δραστηριότητα για την προώθηση της ειρήνης, αλλά το Ισραήλ επιμένει ότι η επέκταση των οικισμών γίνεται στα πλαίσια 'της φυσικής τους ανάπτυξης'.

    Οι κύριοι Μίτσελ και Νετανιάχου δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να δοθεί τέλος στη διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Σήμερα επίσης ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέιμς Τζόουνς, θα συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 30 July 2009 - 1:18:16 UTC