Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-06-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτόκολλα συνεργασίας για το πρόγραμμα Visa Waiver
  • [02] Βασίλης Κασκαρέλης, ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ
  • [03] Μάλλεν: Ο στρατός του Ιράκ έτοιμος να αναλάβει την ασφάλεια της χώρας
  • [04] Απομάκρυνση του προέδρου της Ονδούρας

  • [01] Πρωτόκολλα συνεργασίας για το πρόγραμμα Visa Waiver

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    29-06-2009

    Κ. Καραμανλής και Ντ. Μπακογιάννη στην σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα

    Τούς καρπούς της απέδωσε για την Ελλάδα η διήμερη άτυπη συνάντηση του ΟΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα και κυρίως οι διμερείς επαφές που είχε η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με ομολόγους της.

    Πιο σημαντική και σε άριστο κλίμα η συνάντηση με τον αναπληρωτή Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Στάινμπεργκ, με τον οποίο υπέγραψαν πρωτόκολλα συνεργασίας για την άρση του καθεστώτος της βίζας για τους Έλληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ.

    'Μένουν λίγα βήματα και κάποιες διοικητικές ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία', είπε ο κ. Στάινμπεργκ σημειώνοντας ότι περιμένει την εξέλιξη αυτή πριν από το τέλος του χρόνου.

    Η κ. Μπακογιάννη με την σειρά της εξήγησε ότι οι υπηρεσίες διαμόρφωσαν δύο κείμενα, ένα Μνημόνιο Κατανόησης και μία συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος που υιοθετούν υψηλά κριτήρια και εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την τήρηση των νομικών διαδικασιών δηλώνοντας ότι:

    'Οι εν λόγω συμφωνίες αποτελούν ουσιαστικό βήμα προς την σύσφιξη των σχέσεών μας και μάλιστα στο ουσιαστικό επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών. Μετά τις διαδικασίες που θα θέσουν σε ισχύ τα κείμενα θα κλείσει η διαδικασία για την ενσωμάτωση της Ελλάδας στο πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά την οικονομική συνεργασία, το τουρισμό και τις επαφές των δύο λαών'.

    Η κ. Μπακογιάννη ευχήθηκε στην Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, ταχεία ανάρρωση και απευθυνόμενη στο κ. Στάινμπεργκ είπε 'να της πείτε ότι την περιμένουμε τον Δεκέμβριο στην καταληκτική σύνοδο του ΟΑΣΕ για την Ελληνική προεδρία για να συνεχίσουμε αυτό που αρχίσαμε σήμερα στην Κέρκυρα'.

    Το επιστέγασμα τέλος των δηλώσεων της κ. Μπακογιάννη ήταν ότι οι τελευταίες ανταλλαγές επισκέψεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε υψηλό επίπεδο 'συνιστούν απόδειξη του νέου αέρα που φυσάει στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις'

    Ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που έδωσε στο ελληνικό κρατικό κανάλι εφ όλης της ύλης δήλωσε ακόμη μια φορά ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θεωρεί την Ελλάδα ένα πολύ σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το άνοιγμα του περάσματος Λιμνίτη στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς το σημαντική εξέλιξη και για την τρομοκρατία είπε ότι θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα στενά γιατί αποτελεί απειλή για όλους τους πολίτες.

    [02] Βασίλης Κασκαρέλης, ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    29-06-2009

    Βασίλης Κασκαρέλης

    Η Ελλάδα έχει από τα τέλη Ιουνίου νέο πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ο Βασίλης Κασκαρέλης, διπλωματικός με μακρά, σημαντική και διακεκριμένη σταδιοδρομία, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές επιστήμες καθώς επίσης και Νομικά.

    Ο κ. Κασκαρέλης ξεκίνησε την διπλωματική καριέρα του το 1974 ως νεαρός Ακόλουθος στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, στην Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων της Δυτικής Ευρώπης. Κατόπιν υπηρέτησε στην Άγκυρα, την Βενετία και ως Σύμβουλος στην Λευκωσία. Το 1987 διορίστηκε ως επικεφαλής της Στρατιωτικής Αποστολής της Ελλάδας στο τότε Δυτικό Βερολίνο και μετά την πτώση του Τείχους ως Γενικός Πρόξενος στο Βερολίνο. Τέσσαρα χρόνια αργότερα, το 1991, επέστρεψε στην Αθήνα όπου και τοποθετήθηκε στο Γραφείο Τουρκικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Στην διετία από το 1993 μέχρι το 1995, ως Πληρεξούσιος Υπουργός, διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ίδιου υπουργείου. Την επόμενη πενταετία, από το 1995 έως το 2000 την πέρασε στην Νέα Υόρκη, όπου υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη.

    Με τον ερχομό της νέας χιλιετηρίδας ο κ. Κασκαρέλης έγινε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, διατελώντας παράλληλα διαπραγματευτής για την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.Τέσσαρα χρόνια αργότερα, το 2004, διορίστηκε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Πρέσβης κ. Κασκαρέλης έχει τιμηθεί με πολλές Ελληνικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα και με τον Ανώτατο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Επίσης έχει χριστεί ιππότης του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής, που αποτελεί και μια από τις μεγαλύτερες τιμητικές διακρίσεις τις οποίες κάνει η Γαλλία.

    Είναι παντρεμένος με την Άννα Κασκαρέλη και έχει δύο γιούς, τον Διονύση και τον Λουκά. Διαδέχεται τον Αλέξανδρο Μαλλιά ο οποίος ολοκλήρωσε επιτυχημένη τετραετή θητεία στην Ουάσιγκτον και επέστρεψε στην Αθήνα για να γίνει σύμβουλος της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

    [03] Μάλλεν: Ο στρατός του Ιράκ έτοιμος να αναλάβει την ασφάλεια της χώρας

    29-06-2009

    Τουλάχιστον 13 άτομα τραυματίστηκαν από δύο ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη τη Κυριακή, λίγες μόνο μέρες πριν την πλήρη ανάληψη του ελέγχου των πόλεων του Ιράκ απ' τις Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας.

    Οι αρχές δήλωσαν ότι 6 περαστικοί τραυματίστηκαν από βόμβα που εξερράγη κοντά σε Αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα στην ανατολική Βαγδάτη, και τουλάχιστον 7 Ιρακινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε υπαίθριο γκαράζ αστυνομικής ακαδημίας στη δυτική Βαγδάτη.

    Πάντως παρά τα τελευταία επεισόδια βίας στο Ιράκ, ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλλεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι σίγουρες πως οι Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας μπορούν να φέρουν σε πέρας το έργο τους μετά την απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων απ' τα αστικά κέντρα του Ιράκ στις 30 Ιουνίου.

    Παρόμοια ήταν και τα σχόλια του γενικού διοικητή των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγού Ρέιμοντ Οντιέρνο, ο οποίος δήλωσε ότι τα συνολικά επίπεδα σταθερότητα στο Ιράκ 'παραμένουν καλά', όπως είπε, και επέρριψε ευθύνες για τις πρόσφατες επιθέσεις σε εξτρεμιστικά στοιχεία που προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα.

    [04] Απομάκρυνση του προέδρου της Ονδούρας

    29-06-2009

    Μανουέλ Ζελάγια

    Ο διορισμένος από το Κογκρέσο της Ονδούρας υπηρεσιακός πρόεδρος, Ρομπέρτο Μισελέττι, χαρακτήρισε το διορισμό του νόμιμη διαδικασία μεταβίβασης εξουσίας και επεσήμανε ότι η απομάκρυνση του προέδρου της Ονδούρας, Μανουέλ Ζελάγια, από τις ένοπλες δυνάμεις δεν ήταν πραξικόπημα. Παράλληλα ο κ. Μισελέττι επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά την δύση του ήλιου από σήμερα και μέχρι τη Τρίτη.

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν και οι ΗΠΑ καταδίκασαν την απομάκρυνση του κ. Ζελάγια, ενώ η Ουάσιγκτον επεσήμανε ότι ο Μανουέλ Ζελάγια είναι ο μόνος συνταγματικά νόμιμος πρόεδρος της χώρας και ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν άλλη κυβέρνηση στην Ονδούρα. Έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ έχει προγραμματιστεί για σήμερα με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην Ονδούρα.

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας συνέλαβαν τον κ. Ζελάγια και τον έστειλαν στην Κόστα Ρίκα νωρίς την Κυριακή το πρωί, την ημέρα που θα διεξαγόταν δημοψήφισμα επί προτάσεως για αλλαγή του συντάγματος της Ονδούρας για να επιτραπεί στον κ. Ζελάγια να ζητήσει επανεκλογή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 30 June 2009 - 1:18:27 UTC