Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-06-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φέντ: Έχει αρχίσει να υποχωρεί η οικονομική ύφεση
  • [02] Χαμενεΐ: Το Ιράν δεν θα υποκύψει σε πιέσεις για νέες εκλογές
  • [03] Χόλμπρουκ: Στρατηγική προτεραιότητα το Πακιστάν
  • [04] Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία υπέρ αδιάβλητων βουλευτικών εκλογών
  • [05] 72 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [06] Υπέρ των προσπαθειών Ομπάμα ο Αραβικός Σύνδεσμος

  • [01] Φέντ: Έχει αρχίσει να υποχωρεί η οικονομική ύφεση

    25-06-2009

    Μετά από διήμερη συνεδρίαση της, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει να υποχωρεί η οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά προειδοποίησε ότι η Αμερικανική οικονομία θα παραμείνει αδύναμη για αρκετό χρονικό διάστημα.

    Συγκεκριμένα η Φέντ ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτές έχουν αυξήσει λίγο τις δαπάνες τους και υπέδειξε ορισμένες βελτιώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην αγορά ακινήτων, αλλά αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια ιστορικά χαμηλά επίπεδα 'για μια εκτενή περίοδο', όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με στόχο την προώθηση αυτής της αργής και σταδιακής οικονομικής ανάκαμψης.

    Επίσης η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ επισημαίνει ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο πληθωριστικών πιέσεων, παρά την αύξηση των τιμών πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών.

    [02] Χαμενεΐ: Το Ιράν δεν θα υποκύψει σε πιέσεις για νέες εκλογές

    25-06-2009

    Ιρανικές δυνάμεις ασφάλειας έξω απ' το κτήριο του κοινοβουλίου

    Αυτόπτες μάρτυρες στη Τεχεράνη ανέφεραν ότι με βίαιο τρόπο η αστυνομία διέλυσε εκατοντάδες άτομα που προσπαθούσαν να συγκεντρωθούν κοντά στο κτήριο του Ιρανικού κοινοβουλίου για άλλο ένα συλλαλητήριο, ενώ ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις για νέες εκλογές.Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στη ΦτΑ και άλλα ειδησεογραφικά δίκτυα ότι μεγάλη δύναμη ασφάλειας απομάκρυνε το συγκεντρωμένο κόσμο χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, γκλόμπ και πυροβολώντας στον αέρα. Παράλληλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αγιατολά Χαμενεΐ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι 'ούτε οι αρχές ούτε η χώρα θα υποκύψουν σε πιέσεις'.

    Η κυβέρνηση του Ιράν διατηρεί τεράστια δύναμη ασφάλειας στους δρόμους, ιδιαίτερα μετά τα αιματηρά επεισόδια του περασμένου Σαββάτου που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον

    Στο μεταξύ, η Αμερικανική κυβέρνηση απέσυρε προσκλήσεις προς Ιρανούς διπλωμάτες για την συμμετοχή τους σε εορταστικές εκδηλώσεις στις κατά τόπους Αμερικανικές πρεσβείες για την Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι οι προσκλήσεις αποσύρθηκαν λόγω της βίαιης αντιμετώπισης από μέρους των Ιρανικών αρχών, των μετεκλογικών διαδηλώσεων στο Ιράν.

    Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, δήλωσε ότι στις 4 Ιουλίου γιορτάζεται η ελευθερία, η ανεξαρτησία και οι Αμερικανικές αξίες, δηλαδή αυτές ακριβώς τις αξίες που ζητούν οι Ιρανοί πολίτες βγαίνοντας στους δρόμους. Γι' αυτό, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου εξωτερικών, η παρουσία Ιρανών διπλωματών σε τέτοιες εορταστικές εκδηλώσεις δεν αρμόζει.

    [03] Χόλμπρουκ: Στρατηγική προτεραιότητα το Πακιστάν

    25-06-2009

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Αφγανιστάν και Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, απάντησε σε ερωτήσεις μελών του Κογκρέσου που ανησυχούν για την νέα στρατηγική της Ουάσιγκτον προς τις δύο αυτές χώρες. Καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής της Αμερικανικής Βουλής ο κ. Χόλμπρουκ χαρακτήρισε το Πακιστάν στρατηγική προτεραιότητα και δήλωσε ότι έχει παρατηρηθεί σημαντική αλλαγή νοοτροπίας μεταξύ Πακιστανών που έχουν εναντιωθεί στους Ταλεμπάν.

    Ο κ. Χόλμπρουκ επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία και ο στρατός του Πακιστάν συμφωνούν τώρα και έχουν αρχίσει να παίρνουν με το μέρος τους και τη κοινή γνώμη κατά των εξτρεμιστών, αλλά προειδοποίησε ότι απομονωμένες περιοχές του Πακιστάν συνεχίζουν να προσφέρουν καταφύγιο στους Ταλεμπάν και στην Αλ Κάιντα και πρόσθεσε ότι αν αυτά τα καταφύγια δεν εξουδετερωθούν θα είναι αδύνατη η επίτευξη προόδου στο Αφγανιστάν.

    Επίσης ο κ. Χόλμπρουκ αναφέρθηκε στην αλλαγή στρατηγικής στο πόλεμο κατά των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν έτσι ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι θάνατοι αμάχων.

    [04] Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία υπέρ αδιάβλητων βουλευτικών εκλογών

    25-06-2009

    Τζον Γουίδερς

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία, Τζον Γουίδερς, δήλωσε ότι εκλογές μη σύμφωνες με τις διεθνείς αρχές για την διεξαγωγή μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας, θα έβλαπταν τις προσπάθειες των Τιράνων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Γουίδερς ζήτησε απ' τους Αλβανούς να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής χωρίς να φοβούνται και επεσήμανε ότι αντιδημοκρατικά φαινόμενα όπως ο εκφοβισμών ψηφοφόρων, η αγορά ψήφων και η εκλογική νοθεία ανήκουν μόνο στο παρελθόν.

    Επίσης ο κ. Γουίδερς ανακοίνωσε πρόγραμμα παράλληλης καταμέτρησης των ψήφων. Το πρόγραμμα αυτό που χρηματοδοτείται απ' τις ΗΠΑ προβλέπει ότι δύο ανεξάρτητες ομάδες Αλβανών θα μετρούν τις ψήφους παράλληλα με τους επίσημους δικαστικούς αντιπροσώπους και θα ανακοινώσουν και αυτές τα δικά τους αποτελέσματα. Στόχος της παράλληλης αυτής καταμέτρησης, επεσήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία, είναι η μεγιστοποίηση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων στην εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων.

    [05] 72 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

    25-06-2009

    72 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 160 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες της Ιρακινής αστυνομίας, από έκρηξη βόμβας σε υπαίθρια αγορά της συνοικίας Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης, ενώ απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα για την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από τα αστικά κέντρα του Ιράκ. Οι αρχές δήλωσαν ότι ο βομβιστής έκρυψε τη βόμβα μέσα σε καλάθι με λαχανικά που είχε φορτωθεί πάνω σε μοτοσυκλέτα.

    Επίσης ένα άτομο σκοτώθηκε και τουλάχιστον 14 τραυματίστηκαν από άλλες δύο επιθέσεις τη Τετάρτη στην Ιρακινή πρωτεύουσα. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τζέφ Μορέλ, δήλωσε ότι η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ είναι αναμενόμενη καθώς θα αποσύρονται οι Αμερικανικές δυνάμεις απ' τα αστικά κέντρα, αλλά επεσήμανε ότι η συνολική εικόνα ασφάλειας στο Ιράκ είναι καλή.

    [06] Υπέρ των προσπαθειών Ομπάμα ο Αραβικός Σύνδεσμος

    25-06-2009

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που συνεδριάζουν στο Κάιρο δεσμεύτηκαν πως θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος. Ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρει ότι 'είναι έτοιμος να συνδιαλλαγεί με εποικοδομητική διάθεση', όπως λέγεται χαρακτηριστικά, επί των προτάσεων του κ. Ομπάμα.

    Επίσης αναφέρεται ότι ένας απ' τους σημαντικότερους όρους που θα πρέπει να τηρηθούν θα είναι η πλήρης παύση κάθε εποικιστικής δραστηριότητας από μέρους του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

    Παράλληλα, σε ανακοίνωση του ενόψει συνάντησης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ζήτησε και αυτός απ' το Ισραήλ να παγώσει όλες τις εποικιστικές του δραστηριότητες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 26 June 2009 - 1:18:24 UTC