Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-06-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέχιση των διαδηλώσεων στο Ιράν
  • [02] Το Ιράν μπλοκάρει τη Φωνή της Αμερικής
  • [03] Σε πλειστηριασμό ο πλουσιότερος άνθρωπος στο κόσμο
  • [04] Έτοιμες για όλα οι ΗΠΑ
  • [05] Δραπέτευσε αμερικανός δημοσιογράφος
  • [06] Eπίθεση σε αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν

  • [01] Συνέχιση των διαδηλώσεων στο Ιράν

    22-06-2009

    Mιρ Χουσεΐν Μουσαβί

    O ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ιράν Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας τη συνέχιση των διαδηλώσεων κατά της αμφισβητουμένης εκλογικής νίκης του Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Σε ανακοίνωση η οποία εμφανίστηκε σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο ο κ Μουσαβί αναφέρει ότι ο ιρανικός λαός έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για τα ψέματα και την καλπονοθεία.

    Αυτόπτες μάρτυρες στην Τεχεράνη αναφέρουν ότι υποστηρικτές του κ Μουσαβί ανεβήκαν στις ταράτσες των σπιτιών τους μετα τη δύση του ηλίου την Κυριακή και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

    Η Ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν το Σάββατο αυξάνοντας σε 17 το σύνολο των θυμάτων από τότε που άρχισαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην χώρα.

    Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για μαζικές διαδηλώσεις στην Ιρανική πρωτεύουσα την Κυριακή. Η κυβέρνηση έχει επιβάλει απαγόρευση στην μετάδοση ειδήσεων από το εσωτερικό του Ιράν και το γεγονός αυτό παρεμποδίζει την κάλυψη των εξελίξεων από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

    Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους της Τεχεράνης το Σάββατο αψηφώντας την προειδοποίηση που είχε κάνει ο ύπατος ηγέτης Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ για τερματισμό των λαϊκών εκδηλώσεων εναντίον του αποτελέσματος των εκλογών της 12ης Ιουνίου.

    Η 'Διεθνής Οργάνωση για των Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν' αναφέρει ότι διαδηλωτές που είχαν τραυματιστεί συνελήφθησαν στα νοσοκομεία που προσέφυγαν για πρώτες βοηθειες. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών χρησιμοποίησαν δακρυγόνα αέρια, κλομπ και αντλίες νερού για να διαλύσουν τα πλήθη. Ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν 'Θάνατος στον δικτάτορα'.

    Ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κόρη ενός των πιο ισχυρών πολιτικών προσωπικοτήτων, του τέως Προέδρου Χασεμί Ραφσαντζανί, και τέσσαρα άλλα μέλη της οικογένειάς του συνελήφθησαν στην διάρκεια των διαδηλώσεων.

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί δήλωσε πως θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι απόψεις των όσων πολιτών πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν είναι ακριβή και ζήτησε να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί τους. Αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ εκείνων που εγείρουν ερωτήματα για τα εκλογικά αποτελέσματα και των ατόμων που διαδηλώνουν στους

    Εκατοντάδες άτομα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατέβηκαν σε κινητοποιήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Ιρανική αντιπολίτευση ενώ ηγέτες δυτικών χωρών ζητούν από την κυβέρνηση του Ιράν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

    Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στη Νέα Υόρκη Την προηγούμενη μέρα ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τηνιρανική κυβέρνηση να 'σταματήσει όλες τις βίαιες και άδικες ενέργειες κατά του λαού της' και να 'κυβερνήσει μέσω συναίνεσης και όχι καταναγκασμού'. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με σύμβουλους του σε θέματα εξωτερικής πολιτικήςξανά την Κυριακή για να ενημερωθεί τις τελευταίες εξελίξεις.

    Στη Γερμανία εκατοντάδες άτομα κατέβηκαν σε πορεία στους δρόμους του Βερολίνου ζητώντας να διερευνηθούν οι καταγγελίες για διαφθορά στις προεδρικές εκλογές του Ιραν. Η καγκελάριος τα Άγκελα Μέρκελ δηλωσε ότι η Γερμανία είναι στο πλευρό του Ιρανικού λαού.

    Στη Γαλλία διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Ιρανική πρεσβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για να επεισόδια βίας στο Ιράν. Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ άσκησε κριτική στο Ιράν για την καταστολή των διαδηλώσεων χαρακτηρίζοντάς την ασυγχώρητη. Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι ζήτησε από την ιρανική κυβέρνηση να ενεργήσει για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

    [02] Το Ιράν μπλοκάρει τη Φωνή της Αμερικής

    22-06-2009

    Δυτικά κράτη απέρριψαν τις καταγγελίες της κυβέρνησης του Ιράν ότι ενθαρρύνουν την μετεκλογική αναταραχή σε αυτό.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ είπε ότι κατηγορηματικά απορρίπτει ότι ξένες δυνάμεις υποδαυλίζουν τις διαδηλώσεις στο Ιράν. Και η επικεφαλής της αρμόδιας για υποθέσεις μυστικών υπηρεσιών επιτροπής της Γερουσίας, Νταϊάν Φέϊνστάϊν δήλωσε ότι από τα όσα γνωρίζει δεν γίνεται καμιά προσπάθεια για λαϊκή αναταραχή μετά τις εκλογές στο Ιράν.

    Το Ιράν απέλασε τον μόνιμο ανταποκριτή του Μπί-Μπί-Σί στην Τεχαράνη καταγγέλλοντας παράλληλα ότι το Μπί-Μπί-Σί και η Φωνή της Αμερικής 'μηχανεύονται την συνεχιζόμενη μετεκλογική αναταραχή'.

    Ο διευθυντής της Φωνής της Αμερικής Ντάν Όστιν απέρριψε τις Ιρανικές κατηγορίες λέγοντας ότι 'η Φωνή της Αμερικής καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να παράσχει στον λαό του Ιράν ακριβείς, περιεκτικές και αξιόπιστες ειδήσεις και πληροφορίες'. Ο ίδιος παρότρυνε επίσης την κυβέρνηση του Ιράν να σταματήσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της μετάδοσης πληροφοριών στους πολίτες της. Ο κύριος Όστιν κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το Ιράν παρεμποδίζει περιοδικά τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα της Φωνής της Αμερικής.

    [03] Σε πλειστηριασμό ο πλουσιότερος άνθρωπος στο κόσμο

    22-06-2009

    Σε εξέλιξη βρίσκονται στο διαδίκτυο οι προσφορές για γεύμα με έναν απο τους πλουσιότερους άνθρωπους στο κόσμο, τον αμερικανό επενδυτή Ουώρεν Μπάφετ.

    Μια φορά τον χρόνο ο κ Μπάφετ βγαίνει σε πλειστηριασμό για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Πέρυσι συγκέντρωσε 2 κόμμα 1 εκατομμύρια δολάρια.Φέτος οι προσφορές ξεκίνησαν από 25 χιλιάδες δολάρια και θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται όμως ότι δεν θα φτάσουνστα περσινά επίπεδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για το Ίδρυμα Glide του Σαν Φρανσίσκο που βοηθά τους πτωχούς και τους άστεγους. Εκπρόσωπος του Ιδρύματος αναφέρει ότι η ζήτηση για τα πρόγραμμα του Glide έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 20% μέσα στο 2008.

    [04] Έτοιμες για όλα οι ΗΠΑ

    22-06-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση του είναι πλήρως έτοιμηγια κάθε ενδεχόμενο σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένης και πιθανής εκτόξευσης πυραύλου μακρού βεληνεκούς στη Χαβάη από την Πιονγιάνγκ.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη η οποία πρόκειται να μεταδοθεί σήμερα ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη κατά των προκλητικών ενεργειών της Βόρεια Κορέας.

    Σε ερώτησηγια το αν η Πιονγιάγκ ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πύραυλο μακρού βεληνεκούς προς τη Χαβάη στις αρχές του Ιουλίου ο κ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν θέλει να 'μιλά υποθετικά', αλλά επεσήμανε ότι θέλει να διαβεβαιώσει τον αμερικανικό λαό ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη για κάθε είδος απειλής από την Πιόνγιανγκ.

    Την Κυριακή σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νοτίου Κορέας βορειοκορεατικό πλοίο το οποίο οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι μεταφέρει πυραύλους ή οπλικό υλικό κατευθύνεται προς τη Βιρμανία, παραβιάζοντας κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    [05] Δραπέτευσε αμερικανός δημοσιογράφος

    22-06-2009

    Ντέιβιντ Ρόντ

    Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν αρνούνται κάθε ανάμειξη στην απαγωγή του ρεπόρτερ της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς Ντέιβιντ Ροντ ο οποίος δραπέτευσε την Παρασκευή μετά από 7 μήνες κράτησης.

    Ο ηλικίας 41 ετών Ρόουντ και ο αφγανός συνάδελφός του Ταχίρι Λούντιν σκαρφάλωσαν τον τοίχο του συγκροτήματος στο οποίο κρατούνταν από το Νοέμβριο και δραπέτευσαν στο βόρειο Ουαζιριστάν του Πακιστάν. Οι 2 δημοσιογράφοι και ο οδηγός τους απήχθηκαν έξω από την Καμπούλ το Νοέμβριο. Ο οδηγός τους δεν κατάφερε να ξεφύγει.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι ο κ Ρόουτν είναι ασφαλής και ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις του Πακιστάν και του Αφγανιστάν που συνέτειναν στην ασφαλή επιστροφή του αμερικανού δημοσιογράφου.

    [06] Eπίθεση σε αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν

    22-06-2009

    Στο Αφγανιστάν από επίθεση με ρουκέτες σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ έξω από την Καμπούλ σκοτώθηκαν 2 αμερικανοί στρατιώτες νωρίς την Κυριακή το πρωί.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ 6 αμερικανοί συμπεριλαμβανομένων και 2 αμάχων τραυματίστηκαν από επίθεση στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

    Με τους 2 αυτούς θανάτους στρατιωτών ο συνολικός αριθμός απωλειών των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν για το 2009 ανέρχεται σε 80 άτομα. Ο πρόεδρος Ομπάμα διέταξε την ανάπτυξη περισσοτέρων στρατευμάτων στην περιοχή αλλά η βία εξακολουθεί να εντείνεται.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 23 June 2009 - 1:18:31 UTC