Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-06-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Mία καινούργια αρχή' ζητά ο Πρόεδρος Ομπάμα
  • [02] Θετικές και επιφυλακτικές οι αντιδράσεις στην ομιλία Ομπάμα
  • [03] Αποσύρεται η Ρουμανία από το Ιράκ
  • [04] Ο Πρόεδρος Ομπάμα στην Ευρώπη
  • [05] Τέλος προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές
  • [06] Μικρή μείωση του ποσοστού ανεργίας

  • [01] 'Mία καινούργια αρχή' ζητά ο Πρόεδρος Ομπάμα

    05-06-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα έφτασε στη Γερμανία, τον δεύτερο σταθμό της περιοδεία του στο εξωτερικό. Την Πέμπτη σε ομιλία του στην Αίγυπτο ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να 'γίνει μια καινούργια αρχή' στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους του κόσμου.

    Στην Γερμανία και αργότερα στην Γαλλία ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες και θα συμμετάσχει στην 65η επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου την Πέμπτη ο κ Ομπάμα δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει ο 'κύκλος καχυποψίας και διχόνοιας' μεταξύ των ΗΠΑ και των μουσουλμάνων.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι βίαιοι εξτρεμιστές εκμεταλλεύτηκαν τις εντάσεις μεταξύ Μουσουλμάνων και Δύσης. Ο κ. Ομπάμα κάνοντας αναφορά σε αποσπάσματα του Κορανίου τόνισε ότι οι ΗΠΑ και ο Μουσουλμανικός κόσμος πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τον εξτρεμισμό σε όλες του τις εκφάνσεις και αναφέρθηκε στο σχέδιό του για την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, ώστε ο Ιρακινός λαός να αναλάβει τη χώρα του. Επεσήμανε επίσης ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απόσυρση των στρατευμάτων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, αλλά τόνισε ότι είναι προσηλωμένος στο να συνεχίσει τον αγώνα κατά των εξτρεμιστών, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να σκοτώνουν Αμερικανούς και άλλο κόσμο.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πηγή μεγάλων εντάσεωνκαι επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ. Ο κ. Ομπάμα είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν προς τα εμπρός με το Ιράν για να ξεπεραστεί η έλλειψη εμπιστοσύνης που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει κυβερνήσεις που βασίζονται στα δημοκρατικά ιδεώδη της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της ελευθερίας και έκανε έκκληση για θρησκευτική ανεκτικότητα, ενώ τόνισε την σπουδαιότητα της ισότητας ανδρών και γυναικών.Πριν από την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ο κ. Ομπάμα είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένοι σύμμαχοι των χωρών της Μέσης Ανατολής.

    [02] Θετικές και επιφυλακτικές οι αντιδράσεις στην ομιλία Ομπάμα

    05-06-2009

    Επιφυλακτικά θετικές ήταν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στην έκκληση Ομπάμα για μία νέα αρχή στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Μουσουλμανικό κόσμο.

    Θρησκευτικοί ηγέτες στο Αλ Αζάρ, το Μουσουλμανικό Πανεπιστήμιο, που υπήρξε ένας από τους διοργανωτές της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου, εξέφρασαν ικανοποίηση για τις δηλώσεις του κ. Ομπάμα και τις είδαν σαν ένδειξη έναρξης μίας νέας περιόδου στις σχέσεις, που θα ανοίξει το δρόμο για πραγματικό διαπολιτισμικό διάλογο, αντί για συγκρούσεις.

    Άλλοι στη Μέση Ανατολή εξέφρασαν ικανοποίηση για την ειλικρίνεια του κ. Ομπάμα όσο αφορά στο θέμα της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διαμάχης.

    Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, είπε ότι η ομιλία 'αποτελεί σημαντικό βήμα και μία καλή αρχή' για μία νέα Αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Άλλα και ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι η πολιτική Ομπάμα για το Μεσανατολικό αποτελεί μία 'απτή αλλαγή' προσέγγισης από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Η Ισραηλινή κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι το Ισραήλ μοιράζεται 'τις ελπίδες του Πρόεδρου Ομπάμα ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ θα φέρουν μία νέα εποχή η οποία θα δώσει τέλος στις συγκρούσεις'.

    Αλλά Ισραηλινοί έποικοι στη Δυτική Όχθη, των οποίων τους οικισμούς θέλει να διαλύσει ο κ. Ομπάμα, χαρακτήρισαν τον Αμερικανό πρόεδρο 'αφελή' και 'εκτός πραγματικότητας'. Παράλληλα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να επιφέρουν αλλαγή με ομιλίες και συνθήματα και ζήτησε από την Ουάσιγκτον να λάβει πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των 'λαθών και των παραβάσεων', όπως είπε, στη Μέση Ανατολή.

    Επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν αξιωματούχους και αναλυτές από το Ιράν να δηλώνουν ότι η ομιλία δείχνει νέο τόνο από πλευράς ΗΠΑ, αλλά ο βουλευτής της Χεζμπολλά στο Λίβανο, Χασσάν Φανταλλά, δήλωσε ότι ο Ισλαμικός κόσμος θέλει έργα και όχι ομιλίες και κηρύγματα.

    Παράλληλα πολλοί Πακιστανοί φοιτητές δήλωσαν στη ΦτΑ ότι η ομιλία ήταν εντυπωσιακή, αλλά θα ήθελαν να δουν και συγκεκριμένες αλλαγές της Αμερικανικής πολιτικής.Την ίδια στιγμή η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας αναφέρει στην σελίδα της στο Tweeter ότι η ομιλία ήταν 'ειλικρινής και με βάθος' και την χαρακτήρισε 'απολύτως απαραίτητη αλλαγή τόνου' από μέρους των ΗΠΑ.

    Επίσης θετικά ήταν και τα περισσότερα σχόλια που δημοσιεύτηκαν στην σελίδα του Λευκού Οίκου στο Facebook.Ένας σχολιαστής απ' το Μαρόκο χαρακτηρίζει την ομιλία Ομπάμα 'θαυμάσια και ελπιδοφόρα', αλλά προσθέτει ότι 'θα περιμένει τώρα και έργα'.

    [03] Αποσύρεται η Ρουμανία από το Ιράκ

    05-06-2009

    Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, τίμησε τους Ρουμάνους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Ιράκ, καθώς η χώρα τερμάτισε την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Ο Πρόεδρος Μπασέσκου ηγήθηκε τελετής κοντά στη Νασιρίγια, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της θητείας 350 Ρουμάνων στρατιωτών στο Ιράκ. Λίγες μόνο χώρες τώρα παραμένουν στη διεθνή συμμαχία στο Ιράκ της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, συγκεκριμένα πρόκειται για τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Αυστραλία.

    Σε άλλες εξελίξεις οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι σκοτώθηκε ένας αμερικανός στρατιώτης την Πέμπτη από επίθεση με χειροβομβίδα σε περιπολία στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ.

    [04] Ο Πρόεδρος Ομπάμα στην Ευρώπη

    05-06-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται στη Γερμανία όπου σήμερα θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν στην παγκόσμια οικονομική κρίση, στο θέμα του Ιράν και το Μεσανατολικό.

    Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφτεί το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούκενβαλντ όπου οι Ναζί είχαν δολοφονήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Σάββατο ο κ. Ομπάμα θα συμμετάσχει σε τελετές για την 65η επέτειο απ' την απόβαση στην Νορμανδία.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη στην Ευρώπη από την Αίγυπτο, όπου σε βαρυσήμαντη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου έκανε έκκληση για 'μια νέα αρχή' στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους του κόσμου.

    [05] Τέλος προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    05-06-2009

    Ολοκληρώνεται σήμερα η προεκλογική περίοδος για τις Ευρωεκλογές της Κυριακής 7 Ιουνίου. Σε όλα τα κράτη μέλη η ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιμετωπίζεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με ψυχραιμία σχεδόν με αδιαφορία και με προβλέψεις ότι η αποχή θα φθάσει στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 50%. Ηδη στην Ολλανδία, που ψήφισε την Πέμπτη, η προσέλευση των ψηφοφόρων έφθασε μόλις το 22%.

    Στην Ελλάδα, αντίθετα το πολιτικό κλίμα εξακολουθεί να είναι εκρηκτικό. Οι αρχηγοί όλων των κομμάτων σε απόλυτη και έντονη αντιπαράθεση, ανταλλάσσουν καθημερινά πυρά στις ομιλίες τους σε θέματα καθαρά εθνικού ενδιαφέροντος, με επικρίσεις και κατηγορίες για σκάνδαλα, με βροχή δημοσκοπήσεων και με τηλεοπτικά σπότ και μηνύματα που κάθε άλλο παρά την Ευρώπη τα προβλήματά και τις πολιτικές της αφορούν.

    Το σύνθημα εξ αρχής από τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις οτι τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και θα αποτελέσουν και τον καθρέφτη των προσεχών εθνικών εκλογών, ανέβασε πολύ το θερμόμετρο και την ένταση που αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

    Εικοσιεφτά κόμματα θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων και μάλιστα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις την έκπληξη κάνει το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων που εμφανίζεται τρίτο μετά το ΠΑΣΟΚ που προηγείται και την Νέα Δημοκρατία. Το ποσοστό των Πρασίνων φθάνει το 7%. Βέβαια από τις δημοσκοπήσεις δεν εμφανίζεται μόνο η δύναμη των κομμάτων αλλά και η πρόθεση των εκλογέων να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ λοιπόν, ένας στους δύο Έλληνες δεν θέλει να πάει να ψηφίσει, κυρίως απο απογοήτευση, αλλά και το εορταστικό τριήμερο της Πεντηκοστής και οι 35 βαθμοί Κελσίου είναι ένας λόγος που θα οδηγήσει τον κόσμο στις παραλίες.

    Ετσι όλοι μιλούν για μεγάλη αποχή και οι πολιτικές δυνάμεις καλούν τους νέους περισσότερο να δείξουν με την ψήφο τους την δύναμή τους.

    Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία είχαν πάντα την μικρότερη αποχή. Τώρα με την οικονομική και πολιτική κρίση κανείς δεν μπορεί πραγματικά να προβλέψειβ¦ Η Κυριακή θα το δείξει...

    [06] Μικρή μείωση του ποσοστού ανεργίας

    05-06-2009

    Μειώθηκε ελαφρά την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αιτήσεις για επίδομα ανεργίας. Το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας δήλωσε επίσης ότι για πρώτη φορά εδώ και 20 εβδομάδες, μειώθηκε και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων. Ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένδειξη πως η οικονομία αρχίζει να βελτιώνεται, αλλά η αγορά εργασίας συνεχίζει να έχει προβλήματα.

    Επίσης άλλη έκθεση δείχνει αύξηση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, αλλά μειώθηκαν και πάλι οι καταναλωτικές δαπάνες. Οι πωλήσεις των καταστημάτων υποχώρησαν κατά 4,6% τον Μάιο σε σύγκριση με πέρυσι τον ίδιο μήνα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 6 June 2009 - 1:18:40 UTC