Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-05-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H Xίλαρυ Κλίντον στη σύνοδο του ΟΑΣΕ
  • [02] Αποφασισμένος να κλείσει τις φυλακές στο Γκουαντανάμο δηλώνει ο Πρόεδρος Ομπάμα
  • [03] Μπάιντεν: Κλειδί για τη σταθερότητα της Ευρώπης το Κοσσυφοπέδιο
  • [04] Υπό κράτηση 4 άτομα που σχεδίαζαν επιθέσεις στη Νέα Υόρκη
  • [05] Δύσκολη η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ
  • [06] Ανησυχίες για σύσφιξη σχέσεων Ταλεμπάν από Πακιστάν και Αφγανιστάν

  • [01] H Xίλαρυ Κλίντον στη σύνοδο του ΟΑΣΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    22-05-2009

    Την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρώνβμελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, που θα γίνει στην Κέρκυρα στις 27-28 Μάιου, επιβεβαίωσε η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρυ Κλίντον.

    Η κ. Κλίντον αναφέρθηκε στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ της Κέρκυρας κατά την διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου της , τονίζοντας ότι η Σύνοδος των Υπουργών του ΟΑΣΕ είναι σημαντική και μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο ιδιαίτερα στην διένεξη Ρωσίας -Γεωργίας.

    Εξ άλλου, σύμφωνα με την κ. Κλίντον ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έχει τοποθετεί υπέρ της ενίσχυσης διεθνών οργανισμών που θα παίξουν ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις και ιδιαίτερα στον ΟΑΣΕ καθώς οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι μέλη του.

    Όπως είναι γνωστό την Προεδρία του ΟΑΣΕ ασκεί αυτό το χρόνο η Ελλάδα και στην ατζέντα της Συνόδου είναι φυσικά η ασφάλεια στην Ευρώπη όπου θα ακουσθούν διαφορετικές θέσεις.

    'Η Σύνοδος του ΟΑΣΕ δίνει την δυνατότητα να συζητιούνται πολύ ανοιχτά οι ανησυχίες των μελών και έχει σημασία η διαφορετική άποψη της Εσθονίας από την άποψη της Ελλάδας, ή της Πορτογαλίας, ή της Ρωσίας.Από αυτής της πλευράς νομίζω ότι η Σύνοδος είναι το σωστό φόρουμ και θεωρώ ότι πρέπει να συμμετάσχω:' τόνισε η κ. Κλίντον.

    Η ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ως Πρόεδρος έχει ήδη ενημερώσει την κ. Κλίντον για τους στόχους του ΟΑΣΕκατά το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της.

    [02] Αποφασισμένος να κλείσει τις φυλακές στο Γκουαντανάμο δηλώνει ο Πρόεδρος Ομπάμα

    22-05-2009

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι σκοπεύει να κλείσει τις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές στο Γκουαντανάμο της Κούβας πάρα την κριτική που έχει δεχτεί από τον πρώην αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι και αμερικανούς νομοθέτες.

    Σε εθνικό τηλεοπτικό διάγγελμα την Πέμπτη ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος μέχρι τον Ιανουάριο να ξεκαθαρίσει το 'χάος' στο Γκουαντάναμο το οποίο παρέλαβε από την κυβέρνηση Μπους.

    Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι μερικοί από τους 240 κρατούμενους οι οποίοι περιμένουν να τους απαγγελθούν κατηγορίες θα μεταφερθούν σε φυλακές υψηλής ασφάλειαςκαι θα δικαστούν σε αμερικανικά πολιτικά δικαστήρια, ενώ άλλοι θα παραπεμφθούν σε στρατιωτικές επιτροπές . Ο κ Ομπάμα πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του μέχρι στιγμής έχει εγκρίνει τη μεταφορά 50 κρατούμενων σε άλλες χώρες.

    Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόφαση του Προέδρου Ομπάμα να κλείσει τις φυλακές στο Γκουαντάναμο έγινε 'χωρίς προσεκτική εξέταση και χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο'.

    Οι φυλακές δημιουργήθηκαν μετα τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ και οι περισσότεροι κρατούμενοι συνελήφθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

    Άλλες χώρες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να δεχτούν κρατούμενους από το Γκουαντάναμο.Η πιο δύσκολη απόφαση, επεσήμανε ότι κ Ομπάμα είναι τι να γίνει με κρατούμενους στους οποίους δεν μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες αλλά οι οποίοι αποτελούν 'ξεκάθαρο κίνδυνο' για τον αμερικανικό λαό.

    [03] Μπάιντεν: Κλειδί για τη σταθερότητα της Ευρώπης το Κοσσυφοπέδιο

    22-05-2009

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης και είναι κλειδί στο να παραμείνει η Ευρώπη 'ακέραια, ελεύθερη και ειρηνική'.

    Ο κ. Μπάιντεν επεσήμανε ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου 'δεν είναι αντιστρέψιμη'. Τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στην Πρίστινα επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον αμερικανικό αντιπρόεδρο. Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε στους νομοθέτες της εθνοσυνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου ότι η περιοδεία του στα Βαλκάνια αυτή την εβδομάδα αποσκοπούσε στο να υπογραμμίσει την προσήλωση των ΗΠΑ στην περιφερειακή σταθερότητα και πρόοδο. Ο κ Μπάιντεν είναι ο πρώτος ανώτερος αμερικανός αξιωματούχους που επισκέπτεται το Κόσσοβο μετα την κήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία το 2008.

    Ο κ. Μπάιντεν κατά τη παραμονή του στη περιοχή συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της χώρας Φατμίρ Σεϊντίου και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και έπειτα επισκέφτηκε αμερικανικά στρατεύματα που υπηρετούν στις ΝΑΤΟικες ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή.

    [04] Υπό κράτηση 4 άτομα που σχεδίαζαν επιθέσεις στη Νέα Υόρκη

    22-05-2009

    Οι εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης αναφέρουν ότι συνελήφθηκαν 4 ύποπτοι που ήθελαν 'να σκοτώσουν εβραίους' και σχεδίαζαν να ανατινάξουν μία συναγωγή, ένα εβραϊκό κοινοτικό κέντρο και αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα. Οι 4 ύποπτοι συνελήφθηκαν μετά από μυστική επιχείρηση παρακολούθησης που διήρκεσε ένα χρόνο.

    Οι δράστες προσπάθησαν να αγοράσουν πλαστικές εκρηκτικές ύλες από άτομο το οποίο συνεργάζονταν με το FBI, ήθελαν επίσης να αποκτήσουν πυραύλους εδάφους-αέρος για να στοχεύσουν πολεμικά αεροπλάνα σε αεροπορική βάση κοντά στη Νέα Υόρκη.

    Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 3 από τους ύποπτους είναι αμερικανοί πολίτες και ένας κατάγεται από την Αιτή.

    [05] Δύσκολη η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

    22-05-2009

    Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι αμερικανοί δυσκολεύονται να βρουν θέσεις εργασίας. Έκθεση του Υπουργείου Απασχόλησης αναφέρει ότι ο αριθμός των Αμερικανών που δέχονται επίδομα ανεργίας ανέβηκε σε επίπεδα ρεκόρ για 16η εβδομάδα στα 6.700.

    Πτώση όμως σημείωσε και ο αριθμός των ατόμων που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση για την έκδοση επιδόματος ανεργίας που αποτελεί ένδειξη ότι επιβραδύνεται ο ρυθμός των απολύσεων. Παρόλα αυτά η Υπηρεσία Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προειδοποίησε ότι η αγορά εργασίας μπορεί να επιδεινωθεί.

    [06] Ανησυχίες για σύσφιξη σχέσεων Ταλεμπάν από Πακιστάν και Αφγανιστάν

    22-05-2009

    Ο επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Ναύαρχος Μάικ Μάλλεν δήλωσε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν μπορεί να σπρώξουν εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα και των Ταλεμπάν βαθύτερα στο γειτονικό Πακιστάν.

    Ο ναύαρχος Μάλλεν δήλωσε σε αμερικανούς νομοθέτες της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ότι δεν είναι σίγουρος αν η αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μπορεί να αποσταθεροποιήσει το Πακιστάν, πρόσθεσε όμως ότι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και το Πακιστάν ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

    Ο ναύαρχος Μάλλεν επεσήμανε επίσης ότι το Πακιστάν δεν είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης όπως πολλοί πιστεύουν αλλά εξέφρασε ανησυχία για τη σύσφιξη σχέσεων Ταλεμπάν από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 23 May 2009 - 1:18:21 UTC