Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-05-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής ζητά ο Πρόεδρος Ομπάμα
  • [02] Αναγκαία η αύξηση αποθεματικού σε 10 τράπεζες
  • [03] Μάχες στο βορειοδυτικό Πακιστάν
  • [04] Ευκαιρία για τη βελτίωση σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας
  • [05] Εντατικοποίηση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Γεωργία

  • [01] Να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής ζητά ο Πρόεδρος Ομπάμα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    08-05-2009

    Δείτε το ρεπορτάζ "Να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής" - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ "Να κλείσουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής" - Δείτε

    Barack Obama

    Την εβδομάδα αυτή που η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ συμπληρώνει 100 μέρες στην εξουσία, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε μια καινούργια νομοθεσία η οποία αποβλέπει στο να τερματίσει την φοροδιαφυγή αμερικανικών εταιρειών που αναπτύσσουν δραστηριότητα στο εξωτερικό.Το πρόγραμμά του, αν εγκριθεί από το Κογκρέσο, λέγεται πως θα αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η πρόταση διαμορφώθηκε ύστερα από καταγγελίες ότι μερικές Αμερικανικές επιχειρήσεις δεν καταβάλουν τους φόρους που αναλογούν στα κέρδη τους.Ο Πρόεδρος Ομπάμα λέει ότι η υφιστάμενη νομοθεσία έχει παράθυρα από τα οποία εταιρίες διαφεύγουν και πληρώνουν λίγους ή και καθόλου φόρους σε κέρδη από δοσοληψίες στο εξωτερικό.

    Κατά την έκφρασή του: 'Στόχος είναι να κλείσουμε ένα τεράστιο παράθυρο φοροαπαλλαγής που επιτρέπει σε ορισμένες επιχειρήσεις να μη πληρώνουν φόρους πουθενά, δηλώνοντας σε εμάς ότι φορολογούνται σε ξένη χώρα και δηλώνοντας στην ξένη χώρα ότι φορολογούνται από εμάς'.

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια των τραπεζικών λογαριασμών που έχουν Αμερικανοί σε καταφύγια φοροδιαφυγής, όπως τα Νησιά Κάιμαν και οι Μπαχάμες.Θέλει να μη εκπίπτουν της φορολογίας κέρδη τα οποία Αμερικανικές εταιρίες επενδύουν στο εξωτερικό και συνιστά φοροαπαλλαγές να δίνονται μόνο σε εταιρείες που δημιουργούν δουλειές στο εσωτερικό.

    Όπως χαρακτηριστικά λέει: 'Εταιρείες που δεν καταβάλουν στις ΗΠΑ φόρους για τα κέρδη τους δεν θα έχουν φοροαπαλλαγές για επενδύσεις σε άλλα κράτη.Αντίθετα φορολογικά κίνητρα θα έχουν όσοι επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη για την δημιουργία νέων εργασιών στην Αμερική'.

    Timothy Geithner

    Αν η πρόταση Ομπάμα εγκριθεί οι φορολογικές απαλλαγές για εταιρίες που επενδύουν στην Αμερική θα είναι κάπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια.Ο Υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner αποκάλυψε πως για την εφαρμογή του μέτρου θα προσληφθούν 800πρόσθετοι εφοριακοί. Τις προσλήψεις αυτές τις θεωρεί 'απαραίτητα βήματα για την μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας και την μετέπειτα εφαρμογή της'.

    Αν και το προτεινόμενο μέτρο δεν αναμένεται να ισχύσει πριν από το 2010, εν τούτοις αντιμετωπίζει ήδη δυναμική αντίθεση από 200 και πλέον Αμερικανικές επιχειρήσεις, που ζητούν από την νομοθετική εξουσία να το καταψηφίσει.Οι επικριτές του μέτρου λένε πως οι προβλεπόμενες αλλαγές θα μειώσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των Αμερικανικών επιχειρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα.

    (Στην παραγωγή του ρεπορτάζ αυτού συνέβαλε επίσης ο δημοσιογράφος Mil Arcega, που παρακολουθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κόσμο για την VOA.)

    [02] Αναγκαία η αύξηση αποθεματικού σε 10 τράπεζες

    08-05-2009

    Τίμοθυ Γκάιτνερ

    Σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους 10 απ' τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας θα πρέπει να αυξήσουν το αποθεματικό τους κατά 75 δισεκατομμύρια δολάρια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα μελλοντικά οικονομικά προβλήματα.Μετά από ενδελεχή εξέταση μεγάλων τραπεζών για να διαπιστωθεί αν έχουν αρκετό αποθεματικό για να καλύψουν ελλείμματα σε περίπτωση που επιδεινωθεί η οικονομική κρίση, διαπιστώθηκε ότι 9 μεγάλες Αμερικανικές τράπεζες έχουν αρκετά αποθέματα.

    Οι τράπεζες που διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτουν αρκετά αποθέματα, έχουν προθεσμία ένα μήνα για να υποβάλλουν στο δημόσιο σχέδιο πλήρους αποκατάστασης της ρευστότητας τους. Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Τίμοθυ Γκάιτνερ, δήλωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.Η Bank of America θα πρέπει να αυξήσει το αποθεματικό της κατά 34 δισεκατομμύρια δολάρια, η Wells Fargo κατά 13,7 δισεκατομμύρια και η Citigroup κατά 5.5 δισεκατομμύρια δολάρια.Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να προέλθουν από ιδιώτες γιατί η κυβέρνηση Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει απ' το Κογκρέσο περισσότερα κονδύλια για χορήγηση βοήθειας στις τράπεζες.

    Σε άλλες εξελίξεις, περικοπές των δημοσιονομικών δαπανών συνολικού ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ομπάμα στα πλαίσια του προτεινόμενου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.Οι μισές περίπου περικοπές θα προέλθουν από μείωση αμυντικών προγραμμάτων.

    Σε δηλώσεις του απ' το Λευκό Οίκο ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να ξοδεύει σαν να μην υπάρχει έλλειμμα. Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 121 ομοσπονδιακά προγράμματα που θα μειωθούν ή θα περικοπούν κατά το επόμενο οικονομικό έτος.Μέρος των κονδυλίων που θα περισωθούν θα διοχετευθούν σε άλλες δημοσιονομικές προτεραιότητες, επεσήμανε ο κ. Ομπάμα.Πάντως οι προτεινόμενες περικοπές αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό του ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος.Από τη πλευρά του ο ηγέτης της μειοψηφίας στην Αμερικανική Βουλή, Τζον Μπόνερ, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα ήθελαν και άλλες περικοπές του προϋπολογισμού.

    [03] Μάχες στο βορειοδυτικό Πακιστάν

    08-05-2009

    Το Πακιστάν διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις του να στραφούν κατά εξτρεμιστών και τρομοκρατών, καθώς πολεμικά αεροπλάνα συνεχίσουν να βομβαρδίσουν στόχους των Ταλεμπάν στην κοιλάδα Σουάτ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αργά την Πέμπτη το βράδυ ζήτησε από το πακιστανικό έθνος να ενωθεί κατά των εξτρεμιστών και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να συμμετάσχει στη χορήγηση βοήθειας προς όσους εκτοπίστηκαν από τις συγκρούσεις.

    Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν την κοιλάδα Σουάτ καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα ενέτειναν τις επιθέσεις τους όταν κατέρρευσε η ειρηνευτική συμφωνία με τους Ταλεμπάν. Υπηρεσίες χορήγησης βοήθειας προειδοποιούν για ανθρωπιστική καταστροφή.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου αποκατασταθεί η ομαλότητα στη περιοχή.

    Από το Αφγανιστάν όπου βρίσκεται, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, εξέφρασε ικανοποίηση για τις ενέργειες του Πακιστανικού στρατού και την ισχυρή αντίδραση της Πακιστανικής κυβέρνησης κατά των Ταλεμπάν και επεσήμανε ότι 'δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες' να θέσουν οι Ταλεμπάν υπό τον έλεγχο τους το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν.

    [04] Ευκαιρία για τη βελτίωση σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας

    08-05-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Λαβρώφ

    Μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι τώρα δίνεται μια θαυμάσια ευκαιρία στις ΗΠΑ και τη Ρωσία για βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων.Κατά τις Αμερικανο-Ρωσικές συνομιλίες στο Λευκό Οίκο συζητήθηκε το θέμα του περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, η κατάσταση στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Μέση Ανατολή, καθώς και η διεθνής οικονομική κρίση.

    Ο κ. Ομπάμα θα μεταβεί στη Ρωσία τον Ιούλιο για σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο ομόλογο του, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.Στόχος των δύο προέδρων θα είναι η εξέταση νέου πλαισίου για μια νέα συμφωνία στρατηγικών όπλων που θα αντικαταστήσει την Συνθήκη ΣΤΑΡΤ-1 που εκπνέει στα τέλη του χρόνου.

    [05] Εντατικοποίηση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Γεωργία

    08-05-2009

    Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το κτήριο του Κοινοβουλίου της Γεωργίας στη Τιφλίδα απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την απελευθέρωση απ' τις Γεωργιανές αρχές τριών ακτιβιστών της αντιπολίτευσης των οποίων η σύλληψη είχε προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που προσπάθησαν να εισβάλλουν σε κτήριο της αστυνομίας.

    Ο πρέσβης της Τσεχίας στη Γεωργία, Ιβάν Γιεστράμπ, χαρακτήρισε την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα 'εγκληματική ενέργεια'. Οι συγκρούσεις συνέπεσαν με την έναρξη ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών ασκήσεων στη Γεωργία, που η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει προκλητικές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 9 May 2009 - 1:18:33 UTC