Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-03-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις προκαλεί έκθεση για θέματα μειονοτήτων στην Ελλάδα
  • [02] Διεθνής συρρίκνωση της οικονομίας το 2009
  • [03] Απομάκρυνση 12.000 στρατιωτών από το Ιράκ
  • [04] Άρση περιορισμών για χρήση πρωτογενών κυττάρων
  • [05] Διατεθειμένη η Τουρκία για μεσολάβηση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ
  • [06] Σύνοδος Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Νότιας και Κεντρικής Ασίας
  • [07] Σε 135 ανήλθαν οι υποστηρικτές της ομογένειας στο Κογκρέσο

  • [01] Αντιδράσεις προκαλεί έκθεση για θέματα μειονοτήτων στην Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    09-03-2009

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Νέα αντιπαράθεση στην Ελληνική Βουλή δημιουργήθηκε εξαιτίας έκθεσης της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονος του ΟHE για θέματα μειονοτήτων Μακ Ντάγκαλ, η οποία κάνει παρέμβαση ουσιαστικά στην Ελληνική εξωτερική πολιτική, καλώντας την Ελλάδα να αποσυρθεί από την διαμάχη για το αν υπάρχει Μακεδονική, ή Τουρκική μειονότητα και να φροντίσει για την ελευθερία έκφρασης, τα δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού και ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι των μελών αυτών των κοινοτήτων. Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε την έκθεση αυτή την ίδια μέρα της επίσημης συνάντησης της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον και η κ. Μπακογιάννη κατακρίθηκε για υποβάθμιση της έκθεσης του Στέητ Ντηπάρτμεντ και έλλειψη δράσης του Υπουργείου για να την αποτρέψει.

    Η Υπουργός στην απάντησή της επεσήμανε κατ' αρχήν ότι πρόκειται για ένα υπηρεσιακό κείμενο των ΗΠΑ που καταγράφει εκτιμήσεις των συντακτών του και περιέχει άδικες και μη ακριβείς αναφορές. Εκτός όμως από αρνητικές παρατηρήσεις περιέχει, είπε η κ. Μπακογιάννη, και θετικές επισημάνσεις 'Δεν υποβαθμίζουμε και δεν υπερεκτιμάμε τίποτα. Όλα τα αξιολογούμε. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη δημοκρατία με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της χώρας και αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν εξαρτάται και δεν υπαγορεύεται από κανένα' δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι πανηγύρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την έκθεση Μακ Νταγκαλ, την οποία θεώρησε αναμενόμενη. Η Ελληνική κυβέρνηση πάντως θα απαντήσει επισήμως την ερχόμενη Τρίτη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γενεύη και οι Ελληνικές θέσεις θα κυκλοφορήσουν ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ.

    [02] Διεθνής συρρίκνωση της οικονομίας το 2009

    09-03-2009

    Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας διεθνώς το 2009 για πρώτη φορά απ' την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει επίσης ότι περιμένει μείωση των παγκόσμιων εμπορικών δραστηριοτήτων κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 80 χρόνων με μεγάλες απώλειες να σημειώνονται στην Ασία.

    Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα δημιουργήσει έλλειμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες και ότι μόνο μία στις 4 αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι σε θέση να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής συρρίκνωσης μέσω της δημιουργίας εργασιακών θέσεωνκαι άλλων προγραμμάτων.Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζαη διεθνής βιομηχανική παραγωγή ενδέχεται να μειωθεί μέχρι και 15% το 2009 σε σύγκριση με το 2008.

    Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλλικ, ζήτησε επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας έτσι ώστε να αποφευχθούν

    Εξάλλου εδώ στις ΗΠΑ, ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα χρειάζεται να λάβει 'σκληρές αποφάσεις', όπως είπε, και να μην χρησιμοποιήσει τα χρήματα των Αμερικανών φορολογούμενων για την υποστήριξη τραπεζών και επιχειρήσεων που βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης.

    Ο κ. Μακέιν δήλωσε ότι ορισμένες εταιρείες, όπως η GeneralMotors, θα πρέπει να κηρύξουν πτώχευση και να αναδιοργανωθούν και οι τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν τις λεγόμενες 'τοξικές' τους επενδύσεις.

    Από πλευράς Δημοκρατικών, ο πρόεδρος του Κόμματος, κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Τιμ Κέιν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ο κ. Κέιν σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα σχεδιάζει να επικεντρώσει την προσοχή του στο σύστημα υγείας της χώρας, γιατί στην παρούσα

    [03] Απομάκρυνση 12.000 στρατιωτών από το Ιράκ

    09-03-2009

    Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να απομακρύνουν 12.000 στρατιώτες από το Ιράκ φέτος, ενώ βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 28 άτομα έξω από ακαδημία αστυνομικών στη Βαγδάτη.

    Στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα στρατεύματα θα αποχωρήσουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια σχεδίου του Μπαράκ Ομπάμα για την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων τους μέχρι τον Αύγουστο του 2010 και για πλήρη απόσυρση από το Ιράκ μέχρι τα τέλη του 2011.

    Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 4000 Βρετανοί στρατιώτες θα αποσυρθούν επίσης μέσα στους επόμενους μήνες.

    Παρά την βομβιστική επίθεση της Κυριακής στη Βαγδάτη, εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού χαρακτήρισε την κατάσταση στο Ιράκ σταθερή, και επεσήμανε ότι οι βιαιότητες έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2003.

    [04] Άρση περιορισμών για χρήση πρωτογενών κυττάρων

    09-03-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα θα υπογράψει σήμερα διάταγμα άρσης των περιορισμών στην χρήση κονδυλίων του δημοσίου για ιατρικές έρευνες με πρωτογενή εμβρυικά κύτταρα. Σύμβουλοι του κ. Ομπάμα θα ζητήσουν απ' το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ να συντάξει το γενικό πλαίσιο αρχών για την χρήση κονδυλίων του δημοσίου για τέτοιες έρευνες.

    Τον Αύγουστο του 2001, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπούς, είχε απαγορεύσει την χρήση κονδυλίων του Αμερικανικού δημοσίου για έρευνες με εμβρυικά πρωτογενή κύτταρα χαρακτηρίζοντας την χρήση τέτοιων κυττάρων ανήθικη. Ερευνητές πάντως πιστεύουν ότι τα πρωτογενή εμβρυικά κύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εύρεση θεραπειών για ασθένειες όπως η νόσος Αλτζχάιμερς, η νόσος Πάρκινσον και τραυματισμοί του νευρικού συστήματος και του νωτιαίου μυελού.

    [05] Διατεθειμένη η Τουρκία για μεσολάβηση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

    09-03-2009

    Απ' τις συνομιλίες Κλίντον στη Τουρκία

    Σε δηλώσεις του μια μέρα μετά τη συνάντηση του με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν, επεσήμανε ότι η Άγκυρα θα εξέταζε την πιθανότητα να μεσολαβήσει σε ενδεχόμενες συνομιλίες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ. Ο κ. Μπαμπατζάν σημείωσε ότι η Τουρκία θα εξετάσει οποιαδήποτε αιτήματα από την Ουάσιγκτον και το Ιράν και χαρακτήρισε τις τρέχουσες προσπάθειες για διάλογο 'σημαντική ευκαιρία'.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έκανε τα σχόλια αυτά πριν αναχωρήσει για το Ιράν για να συμμετάσχει στην σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας που αρχίζει σήμερα στη Τεχεράνη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού στην Ιρανική πρωτεύουσα τη Τετάρτη.

    [06] Σύνοδος Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Νότιας και Κεντρικής Ασίας

    09-03-2009

    Χαμίντ Καρζάι

    Οι πρόεδροι του Αφγανιστάν και του Πακιστάν μεταβαίνουν στο Ιράν για να συμμετάσχουν σε περιφερειακή οικονομική σύνοδο κορυφής του λεγόμενου Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας χωρών της νότιας και κεντρικής Ασίας, που θα επικεντρωθεί και στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν.

    Οι πρόεδροι του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, Χαμίντ Καρζάι και Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, αναμένεται πως θα μιλήσουν στην σύνοδο κορυφής. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας δηλώνει ότι θα εξετάσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Αφγανιστάν, τα νέα προγράμματα και τις εμπορικές συμφωνίες.

    Στο μεταξύ, ο κ. Καρζάι εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου Ομπάμα ότι μπορεί να επιδιώξει συμφιλίωση με μετριοπαθή στελέχη των Ταλεμπάν.

    Ο κ. Καρζάι είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Ομπάμα για τους Ταλεμπάν είναι θετικές γιατί η κυβέρνησή του πιστεύει πως η συμφιλίωση με μετριοπαθή στελέχη των Ταλεμπάν είναι ο δρόμος που μπορεί να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν.

    Στα πλαίσια συνέντευξη του στους Νιου Γιορκ Τάιμς, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να εξετάσουν πιθανότητες δημιουργίας επαφών με μετριοπαθή στελέχη των Ταλεμπαν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Συγκεκριμένα ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε το παράδειγμα των αποτελεσμάτων που είχε η προσέγγιση Ισλαμιστών μη εξτρεμιστών μουσουλμάνων από τις Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

    Ο κ. Ομπάμα πρόσθεσε πάντως ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πιο περίπλοκη γιατί υπάρχει μειωμένη κυβερνητική παρουσία σε πολλά σημεία της χώρας και παράλληλα υπάρχει ιστορικό προηγούμενο ισχυρών αυτονομιστικών τάσεων από εθνοτικές ομάδες.

    [07] Σε 135 ανήλθαν οι υποστηρικτές της ομογένειας στο Κογκρέσο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-03-2009

    Ileana Ros-Lehtinen

    Η ΑΧΕΠΑ, η μεγαλύτερη οργάνωση Ελληνικής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση 5 μελών της Αμερικανικής Βουλής να ενταχθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο.

    Dina Titus

    Οι πέντε βουλευτές που προστέθηκαν στην δύναμη του λεγόμενου Hellenic Congressional Caucus είναι η Ileana Ros-Lehtinen, από την Φλόριντα, ηγετικό στέλεχος τόσο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος όσο και της πολύ σημαντικής Βουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η Ελληνικής καταγωγής Dina Titus, Δημοκρατική από την Πολιτεία Νεβάδα, η οποία άρχισε την πρώτη της θητεία στο Κογκρέσο τον Ιανουάριο, ο Joe Sestak, Δημοκρατικός από την Πενσυλβανία, ο Spencer Bachus, Ρεπουμπλικάνος από την Αλαμπάμα και ο Michael McMahon, Δημοκρατικός από την Νέα Υόρκη.

    Joe Sestak

    Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Ike Gulas, είπε ότι πρόκειται για μια καλοδεχούμενη εξέλιξη και πρόσθεσε ότι οι δεκάδες χιλιάδες ομογενείς και Αμερικανοί φιλέλληνες, που ανήκουνε στην οργάνωσής του, 'υποδέχονται με ενθουσιασμό' τα νέα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο και 'προσβλέπουν να συνεργαστούν μαζί τους πάνω σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντας για τον Ελληνισμό των Ηνωμένων Πολιτειών'.Ο κύριος Gulas εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την απόφαση του βουλευτή Bachus να ενταχθεί στην ομάδα επειδή αυτός προέρχεται από εκλογική περιφέρεια της Αλαμπάμα στην οποία ζει και ο ίδιος.

    Spencer Bachus

    Με την προσθήκη των 5 νέων βουλευτών η δύναμη του Hellenic Congressional Caucus αυξήθηκε σε 135 μέλη. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 6 χαμηλότερος του αριθμού των 141ος μελών που είχε η ομάδα προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο προηγούμενο, το 110 Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Michael McMahon

    Ο Ike Gulas αποκάλυψε ότι στόχος της ομογένειας είναι να αυξήσει την δύναμη του Hellenic Caucus σε 150 μέλη πριν το τέλος της θητείας του φετινού, 111ου Κογκρέσου. Όπως χαρακτηριστικά είπε: 'Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να πετύχουμε τον στόχο αυτό. Ιδιαίτερα πρέπει τα μέλη της ΑΧΕΠΑ να ζητούν από τους βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας του καθενός τους να εγγραφούν στην κοινοβουλευτική ομάδα προώθησης Ελληνικών υποθέσεων, η οποία λειτουργεί για την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα'.

    Ike Gulas

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ εξήρε τους συμπροέδρους του Hellenic Caucus, βουλευτές Carolyn Maloney, Δημοκρατική από την Νέα Υόρκη και Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικάνο από την Φλόριντα, που διασφάλισαν την συμμετοχή στην ομάδα 135 συναδέλφων τους για την νέα δωδεκάμηνη σύνοδο του Κογκρέσου, που άρχισε τον Ιανουάριο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 10 March 2009 - 2:18:26 UTC