Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-03-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εντυπώσεις του Richard Durbin από Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία
  • [02] Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζει επιθέσεις εναντίον Ελληνικών ΜΜΕ
  • [03] Μπερνάνκι: Χρειάζονται "τολμηρές" ενέργειες
  • [04] Κλίντον: Η σύσταση Παλαιστινιακού κράτους "αναπόφευκτη"
  • [05] Ομπάμα: Δεν υπάρχει συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης
  • [06] Στην Ασία ο νέος ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Βόρεια Κορέα

  • [01] Οι εντυπώσεις του Richard Durbin από Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    04-03-2009

    Richard Durbin

    Ο Γερουσιαστής RichardDurbin, υπαρχηγός της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Αμερικανική Γερουσία, παρουσίασε στο Κογκρέσο τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την πρόσφατη περιοδεία του στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κύριος Durbin είπε ότι είναι τραγικό το γεγονός πως ύστερα από τρείς και πλέον δεκαετίες το Κυπριακό παραμένει άλυτο και εξακολουθεί να υπάρχει στο νησί μια ουδέτερη ζώνη των Ηνωμένων Εθνών που κρατά χωρισμένες τις δύο κοινότητές του. Ο Γερουσιαστής, που έκανε την περιοδεία του στην Ανατολική Μεσόγειο σαν ηγετικό στέλεχος του Κογκρέσου και όχι ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Προέδρου BarackObama, εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι, κατά την έκφρασή του, 'ευτυχώς δεν εκδηλώνονται τώρα βίαια επεισόδια' αλλά πρόσθεσε ότι 'οι επιπτώσεις της διαίρεσης είναι έντονες, με πολλά άτομα να έχουν χάσει σπίτια και περιουσίες και άλλα να ζούνε με την ανάμνηση αγαπημένων προσώπων τους που σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια του παρελθόντος'.

    Η γενική εκτίμησή του είναι πως 'άνθρωποι που έχουνε ως πατρίδα το ίδιο νησί παραμένουν αδικαιολόγητα χωρισμένοι για πάρα πολύ καιρό'. Παράλληλα όμως επισήμανε πως έχουν γίνει και αρκετά σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση της επανένωσης του νησιού. Τόνισε ιδιαίτερα το άνοιγμα περασμάτων στην Πράσινη Γραμμή μέσω των οποίων πολίτες των δύο κοινοτήτων πηγαίνουν ανενόχλητα από τον ένα τομέα στον άλλο και την συγκρότηση της Επιτροπής Αγνοουμένων, η οποία απαρτίζεται από επιστήμονες της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Ο Γερουσιαστής Durbin έδωσε κατόπιν λεπτομέρειες του έργου της Επιτροπής Αγνοουμένων. Είπε ότι η ομάδα αυτή έχει καταρτίσει κατάλογο περίπου 2,000 αγνοουμένων, από τους οποίους κάπου 1.500 είναι Ελληνοκύπριοι και οι υπόλοιποι Τουρκοκύπριοι. Η επιτροπή, κατά τον Αμερικανό νομοθέτη, καταβάλει επίπονες προσπάθειες για την ανεύρεση τάφων των αγνοουμένων και με την μέθοδο της ανάλυσης του DNA εξακριβώνει την ταυτότητα των προσώπων στα οποία ανήκουν τα κατά καιρούς εντοπιζόμενα οστά. Μέχρι στιγμής η επιτροπή έχει εντοπίσει τα λείψανα 130 αγνοουμένων. Ο κύριος Durbin λέει ότιτο γεγονός αυτό, αν και πολύ οδυνηρό, εν τούτοις έδωσε στις οικογένειες ορισμένων αγνοουμένων την δυνατότητα να μη διατηρούν αβάσιμες ελπίδες ότι αγαπημένα τους πρόσωπα μπορεί ακόμα να ζουν. Οι οικογένειες αυτές, που περίμεναν επί δεκαετίες να πληροφορηθούν τι έγιναν οι δικοί τους, χάρις στο έργο της Επιτροπής Αγνοουμένων, έχουνε τώρα μάθει την αλήθεια και μπορούν να αποδώσουν τις πρέπουσες τιμές στους ανθρώπους που χάσανε. Ο κύριος Durbin θεωρεί αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κανένας δεν έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί για πολιτικούς σκοπούς τον πόνο των οικογενειών στις οποίες παραδίδονται τα λείψανα αγαπημένων τους ανθρώπων για ταφή.

    Ο υπ αριθμόν δύο στην ηγεσία της Αμερικανικής Γερουσίας είπε ότι το πιο σημαντικό σήμερα στην Κύπρο είναι το ότι υπάρχουν 'δύο θαυμάσιοι ηγέτες', ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης MehmetAliTalat, οι οποίοι 'διενεργούν σοβαρές διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού'. Ο κύριος Durbin πρόσθεσε ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί τόσο με τον κύριο Χριστόφια όσο και με τον κύριο Talat και να μιλήσει μαζί τους εκτενώς. Κατά την εκτίμησή του, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου 'αναλαμβάνοντας μεγάλο πολιτικό ρίσκο κάθονται μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επιχειρούν να διευθετήσουν τις διαφορές τους'. Ο Αμερικανός Γερουσιαστής πιστεύει ότι 'χρειάζονται βοήθεια' στο έργο τους αυτό, και ιδιαίτερα 'χρειάζονται την υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης και της Τουρκικής κυβέρνησης' οι οποίες λόγω του ενδιαφέροντος που έχουν για το μέλλον των δύο κοινοτήτων του νησιού 'μπορούν να συμβάλουν στην επανένωση τους'. Στο σημείο αυτό ο κύριος Durbin παρατήρησε ότι η Τουρκία εκτός του ενδιαφέροντός της για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα διατηρεί και παρουσία στο νησί με τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει εγκαταστήσει εκεί.

    Ο RichardDurbin συνέχισε λέγοντας ότι 'οι κύριοι Χριστόφιας και Talat είναι φίλοι που εργάζονται για την εξεύρεση ειρηνικού και βιώσιμου διακανονισμού που να οδηγεί στην επανένωση του νησιού' και την 'ύψιστη αυτή προτεραιότητα τους θα πρέπει και εμείς να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε'. Ο Αμερικανός Γερουσιαστής είπε ακόμα ότι κατά το 48ωρο εντατικών επαφών που είχε στην Κύπρο συναντήθηκε επίσης και με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, AlexanderDowner, ο οποίος 'συμβολίζει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στην προσπάθεια για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στο νησί' και του οποίου το έργο 'πρέπει και εμείς να υποστηρίξουμε'.

    Ο κύριος Durbin έκανε κατόπιν μια σύντομη αναφορά στις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Ελλάδα και την Τουρκία που, όπως είπε, 'είναι δύο σημαντικοί σύμμαχοι στον ΝΑΤΟ και φίλοι των Ηνωμένων Πολιτειών, των οποίων οι ηγέτες εξέφρασαν ελπίδα για την ευόδωση της προσπάθειας ειρηνικής επανένωσης της Κύπρου'.

    Είπε ακόμα ότι παρά τα σημαντικά βήματα προόδου που ανέφερε 'εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά αδιευθέτητα θέματα στο Κυπριακό τα οποία χρειάζονται διαπραγμάτευση και υπάρχει επίσης χώρος για την λήψη πρόσθετων μέτρων ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως ήταν η σύσταση της Επιτροπής Αγνοουμένων και το άνοιγμα περασμάτων στην Πράσινη Γραμμή'.

    Ο Υπαρχηγός των Δημοκρατικών στην Γερουσία εξέφρασε ανησυχία ότι 'τυχόν αδυναμία να επιτευχθεί κάποια συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου, θα μπορούσε να απολήξει στην απώλεια μιας των πιο ελπιδοφόρων και ίσως μιας των τελευταίων μεγάλων ευκαιριών για την ενοποίηση της Κύπρου'. Ο κύριος Durbin ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του για το Κυπριακό με τούτα τα λόγια: 'Τουλάχιστον μια γενιά μεγάλωσε σε μια Κύπρο διαιρεμένη, όπου σημειώθηκαν θάνατοι και χωρισμοί οικογενειών. Οι κάτοικοι αυτού του νησιού έχουνε περάσει μεγάλο πόνο. Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι τρείς τους φίλοι των Ηνωμένων Πολιτειών και σημαντικοί παράγοντες στην περιοχή. Εκφράζω υποστήριξη προς τις διαπραγματεύσεις των Κυπρίων και την ελπίδα να υλοποιηθεί η επιθυμία τους για ειρηνική λύση στο πρόβλημα του νησιού'.

    Το υπόλοιπο της ομιλίας του κυρίου Durbin αφιερώθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο υπάγονται μεταξύ άλλων και οι κάπου 5.000 Ελληνορθόδοξοι πολίτες της Τουρκίας. Για το θέμα αυτό ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής είπε: 'Ο Πατριάρχης μου ανέφερε ότι μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές του είναι η επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη, η οποία έκλεισε πριν από 38 χρόνια. Του υποσχέθηκα ότι θα απευθυνθώ στην Τουρκική πλευρά με την ελπίδα ότι αυτή θα ανταποκριθεί και θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη για να αρχίσουνε συνομιλίες γύρω από το σημαντικό τούτο θέμα. Πρόσφατα μίλησα γι αυτό με την Υπουργό Εξωτερικών HillaryClinton, που βρίσκεται τώρα στην Μέση Ανατολή, και αντιλαμβάνομαι ότι και αυτή θα εγείρει το θέμα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποζητά να του δοθεί η δυνατότητα να έχει μια θεολογική σχολή για την εκπαίδευση του κληρικού στοιχείου που χρειάζεται για την ιεραρχία της εκκλησίας του. Πρόκειται για ένα λογικό αίτημα. Κι ελπίζω πως θα βρεθεί κάποιος τρόπος να του δοθεί αυτή η δυνατότητα στα πλαίσια των προνοιών του συντάγματος και με βάση την νομοθεσία και τις συνθήκες που έχει συνάψει η Τουρκία. Ο Σεβασμιότατος είναι ένας άνθρωπος που προσεύχεται για την ειρήνη κάθε μέρα. Θα πρέπει να ανταμειφθεί με την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής. Ελπίζω ότι οι ηγέτες της Τουρκίας που είχαν την καλοσύνη να με δεχτούν στην Άγκυρα, θα βρούνε τρόπο για να ανοίξει και πάλι η θεολογική σχολή στην Χάλκη'.

    [02] Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζει επιθέσεις εναντίον Ελληνικών ΜΜΕ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    04-03-2009

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων(IFJ) ενημέρωσε τα 600.000 και πλέον μέλη της που εργάζονται σε μέσα μαζικής ενημέρωσης 123ων κρατών ότι ζήτησε από τις αρχές της Ελλάδας να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία δημοσιογραφικών εγκαταστάσεων στην χώρα, μετά την πρόσφατη βίαια επίθεση εναντίον των γραφείων της εφημερίδας Απογευματινή στην Αθήνα, από ομάδα κουκουλοφόρων. Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών ήδη καταδίκασε την επίθεση η οποία, όπως είπε, στρέφεται κατά της ελευθερίας του Τύπου.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Αϊντάν Χουάϊτ, δήλωσε ότι δημοσιογράφοι γίνονται στόχοι συστηματικών και βίαιων επιθέσεων και πως είναι καιρός οι αρχές να ενεργήσουν για την προστασία των μίντια και των όσων εργάζονται σε αυτά, αναλαμβάνοντας εκστρατεία εξάρθρωσης των όσων επιχειρούν να εκφοβίσουν με την χρήση βίας.

    Η σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι μία εβδομάδα νωρίτερα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων μαζί με την υπαγόμενη σε αυτήν Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων είχαν καταδικάσει παρόμοια επίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού Άλτερ στην οποία πήραν μέρος ένοπλοι που επιχείρησαν δια της βίας να μπούνε στον σταθμό.Στην περίπτωση εκείνη οι δράστες, που πιστεύεται ότι μπορεί να είναι μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Σέχτα Επαναστατών", προέβησαν σε πυροβολισμούς και σε πυροδοτήσεις εκρηκτικών μηχανισμών, λίγο πριν την έναρξη του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού.

    Κατά τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων 'εάν δεν ληφθούν αποφασιστικά μέτρα τέτοιες ενέργειες εκφοβισμού θα βρούνε και άλλους μιμητές'. Ο Αϊνταν Χουάϊτ τόνισε τέλος ότι 'οι Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν δικαίωμα να απαιτούν από τις αρχές να σπεύσουν προς βοήθειά τους και ότι η Διεθνής Ομοσπονδία τους υποστηρίζει στο θέμα αυτό'.

    [03] Μπερνάνκι: Χρειάζονται "τολμηρές" ενέργειες

    04-03-2009

    Με τις χρηματαγορές και τις πωλήσεις αυτοκινήτων να κατακρημνίζονται, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι είναι καιρός για 'τολμηρές' ενέργειες με στόχο την προώθηση της οικονομίας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο κ. Μπερνάνκι δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι ενδεχόμενη αποτυχία λήψης κατάλληλων αποφάσεων τώρα θα οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερη ανεργία και μειωμένη ανάπτυξη και εισοδήματα στο μέλλον.

    Το χρηματιστήριο της Γουώλ Στρήτ έκλεισε με έλλειμμα και πάλι την Τρίτη, με τον δείκτη S&P να υποχωρεί κάτω από τις 700 μονάδες, για πρώτη φορά από το 1996. Επίσης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η GeneralMotors ανακοίνωσε πτώση των πωλήσεων της τον Φεβρουάριο κατά 53%, οι πωλήσεις της Ford μειώθηκαν κατά 48% και της Chrysler κατά 44%.

    Παράλληλα ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάιτνερ, υπεραμύνθηκε του σχεδίου προϋπολογισμού που κατέθεσε ο πρόεδρος Ομπάμα στο Κογκρέσο λέγοντας ότι οι δαπάνες που περιλαμβάνει θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της Αμερικανικής οικονομίας κατά 1% φέτος και περισσότερο το 2010.

    Στο μεταξύ, η Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών ανακοίνωσε τη Τρίτη ότι μειώθηκαν για άλλη μια φορά τον περασμένο μήνα οι πωλήσεις ακινήτων φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 ετών.

    [04] Κλίντον: Η σύσταση Παλαιστινιακού κράτους "αναπόφευκτη"

    04-03-2009

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν ενεργά την σύσταση Παλαιστινιακού κράτους, χαρακτηρίζοντας την δημιουργία του κράτους αυτού 'αναπόφευκτη'. Η θέση αυτή της κ. Κλίντον θα μπορούσε να την φέρει αντιμέτωπη με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δεν δέχεται την χορήγηση εδαφών στους Παλαιστίνιους.

    Πάντως η κ. Κλίντον συναντήθηκε τη Τρίτη με τον κ. Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και ο Ισραηλινός εντολοδόχος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έντονη επιθυμία που εξέφρασε η κ. Κλίντον για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Πριν την συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου, η κ. Κλίντον είχε δηλώσει ότι η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.

    Σήμερα η κ. Κλίντον θα επισκεφτεί τη Δυτική Όχθη για συνομιλίες με την Παλαιστινιακή ηγεσία.

    [05] Ομπάμα: Δεν υπάρχει συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

    04-03-2009

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι αν δοθεί τέλος στην επιδίωξη του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, περιορίζεται και η ανάγκη για αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη. Αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό των προσπαθειών της Τεχεράνης να αναπτύξει τέτοια όπλα.

    Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι πρόσφατο δημοσίευμα στους Τάιμς της Νέας Υόρκης δεν περιγράφει σωστά την επιστολή που έστειλε στον Ρώσο ομόλογο του, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η επιστολή αναφέρεται σε πληθώρα θεμάτων, αλλά δεν περιλαμβάνει υπόνοια ότι οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν τα σχέδια τους για ανάπτυξη αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη, αν η Μόσχα βοηθήσει στον τερματισμό του προγράμματος της Τεχεράνης για ανάπτυξη πυραύλων μακρού βεληνεκούς. Επίσης ο κ. Ομπάμα επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να θέσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία σε νέα βάση.

    Από την Ισπανία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι 'δεν είναι παραγωγική' η σύνδεση της αντιπυραυλικής ασπίδας με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [06] Στην Ασία ο νέος ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Βόρεια Κορέα

    04-03-2009

    Ο νέος ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, Στήβεν Μπόσγουωρθ, είχε συνομιλίες στο Πεκίνο με τον υφυπουργό εξωτερικών της Κίνας, Γού Νταγουέι, με θέμα την εξεύρεση τρόπων προώθησης των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ. Σήμερα ο κ. Μπόσγουωρθ θα συναντηθεί και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γιάνγκ Ζιετσί.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ χαρακτήρισε τις συνομιλίες στο Πεκίνο 'λεπτομερείς και επί της ουσίας'.

    Μετά την Κίνα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ θα μεταβεί στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 5 March 2009 - 2:18:24 UTC