Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-02-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Χούμπνερ Καραμανλή
  • [02] Ο νέος προϋπολογισμός Ομπάμα
  • [03] Μπάιντεν: Μέσα στις επόμενες μέρες η απόφαση για απόσυρση από Ιράκ
  • [04] Συνομιλίες Κλίντον με τους Υπουργούς Εξωτερικών Αφγανιστάν και Πακιστάν
  • [05] Η Ντόρα Μπακογιάννη καλωσορίζεται ως 'φίλη' στην Ουάσιγκτον
  • [06] Συμφωνία Φατάχ-Χαμάς για ανταλλαγή κρατουμένων

  • [01] Συνάντηση Χούμπνερ Καραμανλή

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    26-02-2009

    Για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιταχύνει τις πληρωμές στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων σαν συμβολή στην αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενημέρωσε στην Αθήνα τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, η αρμόδια επίτροπος, Ντανούτα Χούμπνερ, που έφθασε στην Ελληνική πρωτεύουσα προκειμένου να μιλήσει και σε συνέδριο που έχει θέμα "Καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής πολιτικής".

    Η Ελλάδα σύμφωνα με τα ήδη αποφασισμένα θα λάβει επιπλέον προκαταβολή 408 εκατομμυρίων Ευρώ το 2009, πέρα από το 1,1 δισεκατομμύρια Ευρώ που έχει ήδη λάβει σαν προκαταβολές από το 2007. Η επένδυση αυτή θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα β όπως υποστηρίζει το Υπουργείο - να επιταχύνει την υλοποίηση των έργων που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο της πολιτικής της Ένωσης για την συνοχή.

    Η κυρία Χούμπνερ στην συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης συζήτησε την πολιτική της Ε.Ε και την συμβολή της στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Ανάκαμψη της Οικονομίας καθώς και σχετικά με το ρόλο της πολιτικής σαν κινητήριας δύναμης για επενδύσεις στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

    Η κ. Χούμπνερ στην ομιλία της στο συνέδριο που διοργανώνεται από τον Ευρωβουλευτή Μανώλη Αγγελάκα, θα προτρέψει τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να συνεχίσουν να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Στην συνέχεια η επίτροπος θα επισκεφθεί τα Ιόνια Νησιά και την Ήπειρο, όπου στο λιμάνι της Κέρκυρας έχουν διατεθεί 4,8 εκατ. Ευρώ, ενώ στα Ιωάννινα θα επισκεφθεί το Τεχνολογικό Πάρκο, τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και τον Χυτά στην περιοχή της Παραμυθιάς, καθώς τα έργα έχουν χρηματοδοτηθεί απο το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [02] Ο νέος προϋπολογισμός Ομπάμα

    26-02-2009

    Ο Πρόεδρος Ομπάμα υποβάλλει σήμερα στο Κογκρέσο τον πρώτο του ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ο οποίος, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, περιλαμβάνει κονδύλια 634 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, καθώς και περικοπές σε ορισμένα προγράμματα του δημοσίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να περικόψει το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ στο ήμισυ μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, παρά την ανάγκη για σοβαρές δαπάνες με στόχο την στήριξη της οικονομίας.

    Επίσης την Τετάρτη μετά από συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Υπουργό Οικονομίας, Τίμοθυ Γκάιτνερ, και ανώτερα στελέχη των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου ο κ. Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα για να αποφευχθούν παρόμοιες οικονομικές κρίσεις στο μέλλον. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι ένα απ' τα προβλήματα που οδήγησαν στην τρέχουσα κρίση ήταν και το γεγονός ότι οι ομοσπονδιακοί ελεγκτικοί μηχανισμοί είχαν μείνει πίσω σε σύγκριση με τις εξελίξεις και τις καινοτομίες της αγοράς.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε 7 σημεία βελτίωσης του ελεγκτικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ελέγχων στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, του εκσυγχρονισμού και της εκλογίκευσης των κανονισμών ελέγχου, την ενίσχυση της δύναμης των ελεγκτικών οργάνων και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων που θα πρέπει να διέπουν την συμπεριφορά ανώτερων διευθυντικών στελεχών μεγάλων τραπεζικών οργανισμών.

    [03] Μπάιντεν: Μέσα στις επόμενες μέρες η απόφαση για απόσυρση από Ιράκ

    26-02-2009

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα ανακοινώσει μέσα στις επόμενες μέρες απόφαση, για το θέμα της απόσυρσης των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Μπάιντεν σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσει λεπτομέρειες του σχεδίου όπως είχε υποσχεθεί και κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

    Τη Τρίτη Αμερικανοί αξιωματούχοι που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι δήλωσαν ότι ο κ. Ομπάμα θα ανακοινώσει σχέδιο απόσυρσης μέσα σε 19 μήνες και ότι περίπου 40 χιλιάδες στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ σε ρόλο συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό προς τις Ιρακινές δυνάμεις.

    [04] Συνομιλίες Κλίντον με τους Υπουργούς Εξωτερικών Αφγανιστάν και Πακιστάν

    26-02-2009

    Η Χίλαρυ Κλίντον και ο Πακιστανός ομόλογος της Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον, θα συναντηθεί σήμερα εδώ στην Ουάσιγκτον με τους ομολόγους της από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν για να συζητήσει μαζί τους την νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την περιοχή. Στις τριμερείς αυτές συνομιλίες θα συμμετάσχει και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Νότια Ασία, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Τη Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι η Ισλαμαμπάντ ζήτησε απ' τις ΗΠΑ να ξανασκεφτούν την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για επιθέσεις σε βάρος εξτρεμιστών σε Πακιστανικό έδαφος και επεσήμανε ότι η χρήση αυτών των αεροσκαφών θα πρέπει να περάσει σε Πακιστανικό έλεγχο, γιατί η Ισλαμαμπάντ βρίσκεται σε καλύτερη θέση για την χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας και την επίτευξη του επιθυμητού στόχου χωρίς την δημιουργία εσωτερικών προβλημάτων.

    Στο μεταξύ, ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, ζήτησε αλλαγή της Αμερικανικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν. Ο κ. Μακέιν εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την απόφαση του προέδρου Ομπάμα για αποστολή άλλων 17 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

    [05] Η Ντόρα Μπακογιάννη καλωσορίζεται ως 'φίλη' στην Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    26-02-2009

    Δείτε το ρεπορτάζ "Η Ντόρα Μπακογιάννη καλωσορίζεται ως 'φίλη' στην Ουάσιγκτον" - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ "Η Ντόρα Μπακογιάννη καλωσορίζεται ως 'φίλη' στην Ουάσιγκτον"

    - Δείτε (WM)

    Ντόρα Μπακογιάννη και Χίλαρι Κλίντον στο Στέητ Ντηπάρτμεντ

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, ολοκλήρωσε τριήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον με επαφές τις οποίες είχε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον και άλλους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η κυρία Κλίντον δήλωσε πως με χαρά υποδέχτηκε την 'φίλη' κυρία Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον και το Στέητ Ντηπάρτμεντ, δύο μέρη στα οποία η Ελληνίδα αξιωματούχος δεν είναι καθόλου άγνωστη. Και πρόσθεσε ότι ήταν τιμή για εκείνην που καλωσόρισε την κυρία Μπακογιάννη, με την καινούργια ιδιότητά της, ως υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Στην αντιφώνησή της η κυρία Μπακογιάννη ευχαρίστησε την Αμερικανίδα υπουργό την οποίαν και διαβεβαίωσε ότι με χαρά βρίσκεται πίσω στην Ουάσιγκτον και πως προσβλέπει να συνεργαστεί μαζί της.

    Οι συνομιλίες της Ντόρας Μπακογιάννη στο Στέητ Ντηπάρτμεντ διεξήχθηκαν σε εξαιρετικά εγκάρδια ατμόσφαιρα, όπως προκύπτει και από την δήλωση που έκανε η ίδια κατά την έξοδό της από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ώρα Ουάσιγκτον:

    Ν. Μπακογιάννη: 'Ολοκλήρωσα τις επαφές μου με την νέα Αμερικανική διοίκηση με την συνάντηση την οποίαν είχα με την κυρία Κλίντον αλλά και με το σύνολο των στελεχών του Στέητ Ντηπάρτμεντ.Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μία πολύ ευρεία γκάμα θεμάτων τα οποία ξεκινούν από τα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως είναι τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και θέματα βεβαίως ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως είναι η Μέση Ανατολή και, όπως αντιλαμβάνεστε, με την προεδρία του ΟΑΣΕ, θέματα τα οποία αφορούν στον Καύκασο και τις συνομιλίες τις οποίες επιδιώκουμε να αρχίσουμε με την Ρωσία, μέσα στα πλαίσια του ΟΑΣΕ και των λοιπών εταίρων για την Ευρωπαϊκή στρατηγική του μέλλοντος. Οι συναντήσεις ήτανε θετικές, έγιναν μέσα σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, ήταν εποικοδομητικές, και δεν το λέω με την διπλωματική διάλεκτο αλλά με την ουσία της, και πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή μίας καλής συνεργασίας, την οποίαν θα προχωρήσουμε στους μήνες που έρχονται'.

    Σε ερώτηση της Φωνής της Αμερικής για την προοπτική διεύρυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, που συζητήθηκε στην συνάντηση Μπακογιάννη-Κλίντον, η Ελληνίδα υπουργός απάντησε:

    Ν. Μπακογιάννη: 'Η κυρία Κλίντον πρότεινε από την αρχή να υπάρξει διεύρυνση της στρατηγικής σχέσης και της συνεργασίας της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ιδιαίτερα θέματα, όπως θέματα που αφορούν στον ΟΑΣΕ, θέματα τα οποία αφορούν στα Βαλκάνια και θέματα τα οποία αφορούν στην Μέση Ανατολή'.

    Από την Ουάσιγκτον η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην Νέα Υόρκη όπου και θα παραμείνει για δύο ακόμα ημέρες για επαφές με διάφορους παράγοντες, περιλαμβανομένων και ηγετών της ομογένειας. Κατά την παραμονή της στην Αμερικανική πρωτεύουσα, η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι η ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα κράτη 'είναι πολλαπλασιαστής της ισχύος της Ελλάδος στο εξωτερικό'.

    [06] Συμφωνία Φατάχ-Χαμάς για ανταλλαγή κρατουμένων

    26-02-2009

    Οι αντίπαλες Παλαιστινιακές φατρίες, Φατάχ και Χαμάς, συμφώνησαν σε ανταλλαγή κρατουμένων σαν κίνηση καλής θέλησης ενόψει συνομιλιών για την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ τους.Αξιωματούχοι της Φατάχ δήλωσαν ότι η Χαμάς συμφώνησε να άρει τον κατ' οίκον περιορισμό ηγετικών στελεχών της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.Επίσης αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι η Φατάχ θα αρχίσει να απελευθερώνει πάνω από 300 κρατούμενους στη Δυτική Όχθη.

    Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο Παλαιστινιακών φατριών θα συνεχιστούν σήμερα στο Κάιρο με απώτερο στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 27 February 2009 - 2:18:24 UTC