Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-02-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tέχνη στο μετρό
  • [02] Κλίντον: Πιθανή επανεξέταση της πυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη
  • [03] Εξετάζεται η Αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν
  • [04] 10.000 εργαζόμενους απολύει η GM
  • [05] Προς αναζήτηση συναίνεσης στο Κογκρέσο
  • [06] Ισραήλ: Λίβνι και Νετανιάχου διακηρύσσουν εκλογική νίκη

  • [01] Tέχνη στο μετρό

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    11-02-2009

    Γλυπτό της Χριστίνας Σαραντοπούλου. Φωτ. ΑΜ

    Έργα τέχνης κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών, σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, εικαστικές παρεμβάσεις νέες τεχνοτροπίες δουλειές και προτάσεις νέων καλλιτεχνών φιλοξενούνται στους 27 σταθμούς του μετρό δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες Αθηναίους να έρχονται σε επαφή με τη τέχνη καθημερινά.

    Οι επιβάτες του μετρό θαυμάζουν σχεδόν σε κάθε σταθμό έργα που τους κάνουν να σκέπτονται πως η ζωή έχει νόημα και ομορφιά. Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίζει τους σταθμούς μικρά μουσεία που διακόπτουν τους γρήγορους ρυθμούς και 'επιβάλλουν' τη παύση και το θαυμασμό.

    Το γλυπτό της Χριστίνας Σαραντοπούλου στον Άγιο Ιωάννη συμβολίζει τη πόλη που ενώνει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων.

    Ο υπόγειος σταθμός του μετρό στους Αμπελοκήπους είναι ένας χώρος γεμάτος χρώμα. Φως κρυφό που διαχέεται και φως φανερό που σχεδιάζει λιτά σχήματα με ράβδους από νέον. Το έργο του διακεκριμένου γλύπτη Στήβεν Αντωνάκου με τον τίτλο 'Πομπή' δεσπόζει στο χώρο ενώ έγχρωμες συνθέσεις είναι τοποθετημένες κυρίως στην οροφή.

    Τα δώδεκα δέντρα του Κώστα Τσόκλη που βρίσκονται τοποθετημένα στο πρώτο επίπεδο του σταθμού στην Εθνική Άμυνα δίνουν στο χώρο μια ανεπανάληπτη μαγεία. Στο δεύτερο επίπεδο του ίδιου σταθμού το χάλκινο έργο του Δημήτρη Καλαμαρά είναι το πρώτο έργο του Μακεδόνα γλύπτη που τοποθετείται σε δημόσιο χώρο στην Αθήνα και σκοπός του είναι να αποδώσει τιμή σε όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

    Το πρόγραμμα της εικαστικής πλαισίωσης θα συνεχιστεί σε κάθε νέο σταθμό που παραδίδεται στο κοινό, διαβεβαιώνει η Αττικό Μετρό Α.Ε

    Κάθε σταθμός θα έχει το δικό του χρώμα, το δικό του αρχιτεκτονικό σχέδιο, το δικό του έργο τέχνης.

    [02] Κλίντον: Πιθανή επανεξέταση της πυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη

    11-02-2009

    Κλίντον και Σβάρτζενμπεργκ

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι ενδεχομένως να επανεξετάσουν τα σχέδια για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη, αν το Ιράν σταματήσει τις δραστηριότητες του που σύμφωνα με τη Δύση στοχεύουν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, έδωσε κάποιες ενδείξεις των σκέψεων της κυβέρνησης Ομπάμα για το θέμα, στα πλαίσια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας, Κάρελ Σβάρτζενμπεργκ.

    Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει διευκρινίσει αν θα συνεχίσει το σχέδιο για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος στην Τσεχία, αλλά η κ. Κλίντον δήλωσε ότι το θέμα της πυραυλικής ασπίδας θα 'εξαρτηθεί πραγματικά από τις αποφάσεις της Ιρανικής κυβέρνησης', όπως είπε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών.

    [03] Εξετάζεται η Αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν

    11-02-2009

    Μπρους Ρίντελ

    Ο πρόεδρος Ομπάμα διόρισε τον πρώην αξιωματούχο της CIA, Μπρους Ρίντελ, επικεφαλής της προσπάθειας επανεξέτασης της Αμερικανικής πολιτικής προς Αφγανιστάν και Πακιστάν, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο.Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκίμπς, δήλωσε ότι ο κ.Ρίντελ θα συνεργαστεί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη περιοχή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέιμς Τζόουνς.

    Από τη πλευρά του ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ενδεχομένως να αποφασίσει για την αποστολή επιπρόσθετων Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, 'μέσα στις επόμενες μέρες', δηλαδή πριν την ολοκλήρωση της επανεξέτασης της στρατηγικής των ΗΠΑ για το θέμα.

    Στο μεταξύ, ο κ. Χόλμπρουκ συναντήθηκε την Τρίτη στην Ισλαμαμπάντ με ανώτερους Πακιστανούς αξιωματούχους και συζήτησε μαζί τους τρόπους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, ιδιαίτερα στην απομονωμένη περιοχή της μεθορίου Αφγανιστάν-Πακιστάν.

    [04] 10.000 εργαζόμενους απολύει η GM

    11-02-2009

    Επιδεινώνεται η κατάσταση για χιλιάδες εργαζομένους στην μεγαλύτερη βιομηχανία αυτοκίνητων των ΗΠΑ.

    HGeneralMotors αναμένεται να απολύσει 10.000 εργαζόμενους διεθνώς συμπεριλαμβανομένων και περίπου 12% του εργατικού δυναμικού της στις ΗΠΑ και να εφαρμόσει μισθολογικές περικοπές στους εναπομείναντες υπαλλήλους της. Οι αλλαγές αυτές γίνονται στα πλαίσια σχεδίου αναδιοργάνωσης της εταιρείας που υπέβαλε στη GM στο Κογκρέσο.

    Την περασμένη εβδομάδα η GeneralMotors ανακοίνωσε πτώση κατά 49% των πωλήσεων της, ενώ ανώτερο στέλεχος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία και η Κίνα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα για πρώτη φορά γίνεται η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στο κόσμο, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.

    Στο μεταξύ, και άλλη μια μεγάλη Αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε περικοπές του προσωπικού της. Η εταιρεία πολυκαταστημάτων χαμηλού κόστους, Walmart, ανακοίνωσε απολύσεις 800 υπαλλήλων της στα κεντρικά της γραφεία στο Άρκενσω.

    [05] Προς αναζήτηση συναίνεσης στο Κογκρέσο

    11-02-2009

    Άρχισαν στο Αμερικανικό Κογκρέσο οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ του νομοσχεδίου της Γερουσίας για την αναθέρμανση της οικονομίας που εγκρίθηκε τη Τρίτη και του αντίστοιχου νομοσχεδίου της Βουλής που είχε υιοθετηθεί νωρίτερα.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα ζητά τελική έγκριση του πακέτου μέτρων μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου έτσι ώστε να δρομολογηθεί η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Κάθε μέρα καθυστέρησης σημαίνει ότι περισσότεροι Αμερικανοί θα χάσουν τις δουλειές, τις οικονομίες ή τα σπίτια τους, τόνισε ο κ. Ομπάμα.

    Πάντως το πακέτο μέτρων που αποτελείται από συνδυασμό κρατικών δαπανών και φοροαπαλλαγών, χαίρει πολύ μικρής υποστήριξης από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, που χαρακτηρίζει το μέτρο αδικαιολόγητα δαπανηρό.

    Εξάλλου, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, αποκάλυψε σχέδιο ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

    [06] Ισραήλ: Λίβνι και Νετανιάχου διακηρύσσουν εκλογική νίκη

    11-02-2009

    Η Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, και ο πολιτικός της αντίπαλος ηγέτης της αντιπολίτευσης Βενιαμίν Νετανιάχου, διακηρύσσουν και οι δύο την νίκη τους στις βουλευτικές εκλογές της Τρίτης.

    Με καταμετρημένο το 99% της ψήφου, το κεντρώο κόμμα Καντίμα της κ. Λίβνι προηγείται με μία μόνο έδρα του εθνικιστικού κόμματος Λικούντ του κ. Νετανιάχου. Κανένα απ' τα δύο κόμματα δεν κερδίζει απόλυτη πλειοψηφία. Η κ. Λίβνι διακηρύσσει ότι ο Ισραηλινός λαός επέλεξε μια κυβέρνηση του κόμματος Καντίμα και ζήτησε απ' τον κ. Νετανιάχου να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα υπό την ηγεσία της.

    Από την πλευρά του ο κ. Νετανιάχου διακηρύσσει ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας και τονίζει ότι το κόμμα Λικούντ και άλλα εθνικιστικά και θρησκευτικά κόμματα κέρδισαν ξεκάθαρη πλειοψηφία στη Βουλή. Με καταμετρημένες όλες σχεδόν τις ψήφους το Λικούντ και οι σύμμαχοι του κερδίζουν 64 βουλευτικές έδρες στην 120 εδρών Κνεσέτ, γεγονός που σημαίνει ότι η κ. Λίβνι θα έχει δυσκολία να σχηματίσει κυβέρνηση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 12 February 2009 - 2:18:28 UTC