Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-01-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας
  • [02] Οι τελευταίοι αποχαιρετισμοί
  • [03] Επικείμενη συνεργασία Chrysler-FIAT
  • [04] Η ορκωμοσία Ομπάμα κύριο θέμα στα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης
  • [05] Μεγάλες οι καταστροφές στη Γάζα
  • [06] Ιστορική ορκωμοσία του πρώτου Αφρο-Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ
  • [07] Ο Μπαράκ Ομπάμα Πρόεδρος των ΗΠΑ
  • [08] Η διεθνής κοινότητα συγχαίρει τον Μπαράκ Ομπάμα

  • [01] Συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας

    20-01-2009

    Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν δεκαετή συμφωνία για το φυσικό αέριο. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλάντιμιρ Πούτιν, διέταξε την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Γκάζπρομ να ξαναρχίσει αμέσως την ροή αερίου. Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Ρωσικό φυσικό αέριο θα χρειαστεί τουλάχιστον 36 ώρες για να διασχίσει την Ουκρανία και να φτάσει στην Ευρώπη. Ο κ. Πούτιν και η Ουκρανίδα ομόλογος του, Γιούλια Τιμοσένκο, παρευρέθηκαν στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας μαζί με τους επικεφαλής των εταιρειών φυσικού αερίου των δύο χωρών.

    [02] Οι τελευταίοι αποχαιρετισμοί

    20-01-2009

    Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, διανυχτερεύει για τελευταία φορά στο Λευκό Οίκο, ενώ σήμερα θα παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του αντικαταστάτη του Μπαράκ Ομπάμα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Τέξας. Όσο ο πρόεδρος Μπους και η σύζυγος του Λώρα θα βρίσκονται στην τελετή της ορκωμοσίας, ειδικά συνεργεία θα πακετάρουν και τα τελευταία υπάρχοντα τους απ' το Λευκό Οίκο και με εκπληκτική ταχύτητα θα μεταφέρουν τα υπάρχοντα της οικογένειας Ομπάμα, ενώ παράλληλα θα φρεσκάρουν την δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, όπου βρίσκεται και το Οβάλ γραφείο. Τη Δευτέρα ο κ. Μπους επικοινώνησε τηλεφωνικά με πολλούς ηγέτες για να τους ευχαριστήσει για την συνεργασία και τη φιλία τους τα τελευταία 8 χρόνια.

    Ο κ. Μπους μίλησε με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, τον Ισραηλινό πρόεδρο, Σίμων Πέρεζ, το Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Επίσης ο κ. Μπους μίλησε με τους προέδρους της Βραζιλίας, της Γεωργίας, της Νότιας Κορέας καθώς και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν καθώς και τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας και της Δανίας. Επίσης επικοινώνησε με τον πρώην πρόεδρο του Μεξικού, Βισέντε Φόξ.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την συνεργασία των ηγετών αυτών καθώς και την φιλοξενία τους κατά τις επίσημες επισκέψεις του στις χώρες τους.

    [03] Επικείμενη συνεργασία Chrysler-FIAT

    20-01-2009

    Η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πραγματοποιεί συνομιλίες με την Ιταλική FIAT για το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών.Οι ίδιες οι εταιρείες δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία, η οποία όμως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 'Αυτοκίνηση Ευρώπης'.Ενδεχόμενη συμφωνία με την FIAT θα τροφοδοτούσε την Chrysler με κονδύλια που χρειάζεται επειγόντως, με αντάλλαγμα την χορήγηση στην FIAT πρόσβαση στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις αντιπροσωπίες της Chrysler στις ΗΠΑ.Επίσης η FIAT θα προσφέρει στην Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία τεχνογνωσία για την κατασκευή μικρών και οικονομικών αυτοκινήτων με μικρή κατανάλωση καυσίμων.

    [04] Η ορκωμοσία Ομπάμα κύριο θέμα στα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    20-01-2009

    Σε απ' ευθείας μετάδοση από την τηλεόραση της ΝΕΤ θα παρακολουθήσουν οι Έλληνες από τις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, την τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα και το βράδυ στις 10 μια επίκαιρη εκπομπή με πολιτικά πρόσωπα που θα αναλύσουν το 'Φαινόμενο Ομπάμα' όπως είναι ο τίτλος της.

    Εφημερίδες Ραδιόφωνα και Τηλεοπτικά κανάλια σ όλη την επικράτεια μεταδίδουν αποσπάσματα από τις τριήμερες εκδηλώσεις που άρχισαν στην Ουάσιγκτον προς τιμή του πρώτου αφροαμερικανού Προέδρου στην ιστορία της Αμερικής. Ενώ στο εξώφυλλο του δημοφιλούς περιοδικού 'Γυναίκα' φιγουράρει η απο σήμερα Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα με αφιέρωμα στη ζωή της και την οικογένεια Ομπάμα.

    'Η ημέρα που θ' αλλάξει τη ζωή της Αμερικής', η 'Γιορτή της Ελπίδας η σημερινή ορκωμοσία' αναφέρουν ορισμένοι τίτλοι άρθρων με φωτογραφίες απο το τεράστιο πλήθος που έχει ήδη συγκεντρωθεί στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

    Ακόμη σε ιδιαίτερη θέση σε ορισμένα έντυπα υπάρχει μια δημοσκόπηση που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου σε ένα δείγμα 22.000 ατόμων το 79% αισιοδοξεί για την πρώτη τετραετία του Μπάρακ Ομπάμα για την επίλυση του τεράστιου οικονομικού προβλήματος της Αμερικής, ενώ άλλη δημοσκόπηση σε πολλές χώρες όπως η Αργεντινή, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και άλλες έδειξε ότι την 'μεγαλύτερη ζημιά στην εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν οι επιλογές της κυβέρνησης Μπούς'.

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έκανε το πρωί την εξής δήλωση: 'Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που ξεκινάει αναμφισβήτητα με μεγάλες προσδοκίες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί σε όλη την παγκόσμια κοινότητα όχι μόνον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ευελπιστούμε σε μια καλή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πάγιες πολιτικές των χωρών όμως δεν αλλάζουν τόσο εύκολα με τα πρόσωπα όταν αναλαμβάνουν καινούργιες θέσεις'.

    Όπως έγινε γνωστό το ερχόμενο Σαββατοκύριακό που θα γίνει στην Ουάσιγκτον η Σύνοδος της Ομάδας των 20 για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η Τσέχικη προεδρεία της Ευρωπαική Ένωσης θα καλέσει τον Μπάρακ Ομπάμα στην Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 2 Απριλίου, ενώ είναι ηδη κανονισμένο να μεταβεί ο Αμερικανός Πρόεδρος στην Σύνοδο του Νάτο στο Στρασβούργο στις 3-5-Απριλίου.

    [05] Μεγάλες οι καταστροφές στη Γάζα

    20-01-2009

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι 5 χιλιάδες σπίτια έχουν τελείως γκρεμιστεί και 20 χιλιάδες άλλα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις Ισραηλινές επιχειρήσεις επί 22 μέρες σε βάρος εξτρεμιστών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Καθώς οι Ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από τη Γάζα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σειρές κατεστραμμένων κτηρίων και στοίβες σκουπιδιών. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, του πόσιμου νερού και των αποχετευτικών έργων. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, θα μεταβεί σήμερα στη Γάζα, ενώ ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε ότι έχει αποκατασταθεί η διανομή τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού.

    Στο μεταξύ, σε οικονομική σύνοδο κορυφής στο Κουβέιτ, ο βασιλιά Αμπντουλλάχ της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η χώρα του θα χορηγήσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

    [06] Ιστορική ορκωμοσία του πρώτου Αφρο-Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ

    20-01-2009

    Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ορκίζεται στα σκαλιά του Αμερικανικού Καπιτωλίου ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Πριν την τελετή της ορκωμοσίας, σήμερα το πρωί ο κ. Ομπάμα θα παρευρεθεί σε παραδοσιακή λειτουργία στον Προτεσταντικό ναό του Αγίου Ιωάννου, ένα τετράγωνο από τον Λευκό Οίκο και στη συνέχεια μαζί με την σύζυγο του Μισέλ και τον επόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και την σύζυγο του Τζιλ θα μεταβεί για πρόγευμα στο Λευκό Οίκο.

    Πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος αναμένεται πως θα αρχίσει να συγκεντρώνεται από πολύ νωρίς το πρωί μπροστά απ' το Καπιτώλιο για να παρακολουθήσει την ιστορική αυτή τελετή ορκωμοσίας στην οποία θα συμμετάσχουν και μεγάλα ονόματα της μουσικής, όπως η Αρήθα Φράνκλιν, ο δεξιοτέχνης του βιολοντσέλο Γιο Γιο Μα και ο βιολιστής Ιτζάκ Πέρλμαν.

    Ο Ανώτατος Δικαστής, Τζον Στήβενς, θα ορκίσει πρώτα τον Τζο Μπάιντεν στο αξίωμα του αντιπροέδρου και στη συνέχεια ο επικεφαλής του Αμερικανικού Ανωτάτου δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, θα ορκίσει τον κ. Ομπάμα.

    [07] Ο Μπαράκ Ομπάμα Πρόεδρος των ΗΠΑ

    20-01-2009

    Ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα, ανέλαβε τα ηνία της χώρας ζητώντας απ' τους Αμερικανούς να τον ακολουθήσουν σε μια νέα εποχή ευθύνης και υποχρεώσεων προς την χώρα τους και όλο τον κόσμο.Στην ομιλία του μετά την τελετή της ορκωμοσίας ενώπιον πλήθους άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στο λεγόμενο National Mall, το μεγάλο ανοιχτό πάρκο στο κέντρο της Ουάσιγκτον, ο 44οςπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα σε περίοδο κρίσης και δεσμεύτηκε να ενεργήσει αποφασιστικά για την ανάκαμψη της οικονομίας που μαστίζεται λόγω απληστίας και συλλογικών αποτυχιών για λήψη δύσκολων αποφάσεων, όπως είπε. Η χώρα θα πρέπει να θέσει κατά μέρος τις πολιτικές της διαφωνίες, τόνισε ο κ. Ομπάμα, και να καταβάλλει άμεσες και τολμηρές προσπάθειες για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προώθηση της ανάπτυξης.

    Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα αποχωρήσει υπεύθυνα απ' το Ιράκ παραδίνοντας τη χώρα στο λαό της και επανέλαβε ότι θα επιδιώξει ειρήνη στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ επιθυμούν νέο τρόπο προσέγγισης του Μουσουλμανικού κόσμου, επεσήμανε ο πρόεδρος Ομπάμα, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και ενδιαφέρον, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα αντιταχθεί στους τρομοκράτες.

    Εξάλλου, εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε κατά μήκος της οδού Πενσυλβάνιας, στο κέντρο της Ουάσιγκτον, για την παραδοσιακή παρέλαση μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Ομπάμα και η σύζυγος του Μισέλ άνοιξαν την παρέλαση μέσα σε θωρακισμένη λιμουζίνα. Σε κάποιο σημείο στο μέσον περίπου της διαδρομής βγήκαν από το αυτοκίνητο για να χαιρετήσουν το συγκεντρωμένο πλήθος που ζητωκραύγαζε. Το μήκος της παρέλασης ξεπέρασε τα δυόμισι χιλιόμετρα από το Αμερικανικό Καπιτώλιο, όπου και έγινε η ορκωμοσία, μέχρι το Λευκό Οίκο.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος Ομπάμα και ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρακολούθησαν ολόκληρη την παρέλαση από την εξέδρα των επισήμων μπροστά στο Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές στην παρέλαση συμμετείχαν πάνω από 13 χιλιάδες άτομα με άρματα, μπάντες και σχολικές ομάδες, ενώ πολύς κόσμος είχε εξασφαλίσει κάποιο σημείο κατά μήκος της οδού Πενσυλβάνιας που θα γινόταν η παρέλαση από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

    [08] Η διεθνής κοινότητα συγχαίρει τον Μπαράκ Ομπάμα

    20-01-2009

    Ηγέτες αλλά και απλοί πολίτες απ' όλο το κόσμο συγχαίρουν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, επεσήμανε ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον κ. Ομπάμα 'για να αλλάξει τον κόσμο μαζί του' όπως είπε χαρακτηριστικά. Στο Βατικανό, ο Πάπας Βενέδικτος δήλωσε ότι προσεύχεται στο Θεό να δίνει στο νέο πρόεδρο 'σοφία και δύναμη'. Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, απηύθυνε επίσης προσευχές και θερμά συγχαρητήρια στον κ. Ομπάμα. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν επαίνεσε τον νέο πρόεδρο και τον χαρακτήρισε άνθρωπο με όραμα και αποφασιστικότητα. Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι η σημερινή ήταν ξεχωριστή μέρα όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο.Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έστειλε στον νέο πρόεδρος των ΗΠΑ, συγχαρητήριο μήνυμα επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της συνεργασίας σε διεθνή προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Επίσης σε επιστολή του προς τον κ. Ομπάμα, ο πρώην ηγέτης της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, επισημαίνει ότι η ορκωμοσία του εμπνέει το ίδιο αίσθημα ελπίδας που η ανθρωπότητα αισθάνθηκε με την πτώση του Απαρτχάιτ στη Νότια Αφρική.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 21 January 2009 - 2:18:16 UTC