Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 09-01-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακοπή της ροής Ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης
  • [02] Ορκίστηκε το νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ
  • [03] Διπλωματική πρωτοβουλία του Μπαν Κι Μουν στη Μέση Ανατολή
  • [04] Φέντ: Η Αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει από το 2010
  • [05] Νέο μήνυμα του Αϊμάν Αλ Ζαγουάχρι για τη Γάζα

  • [01] Διακοπή της ροής Ρωσικού φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης

    07-01-2009

    Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισαν απαράδεκτη την διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς 8 χώρες, λόγω της διαμάχη της με την Ουκρανία για την τιμή του αερίου. 6 χώρες των Βαλκανίων μαζί με την Ουγγαρία και την Τουρκία αντιμετωπίζουν πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν μείωση της ροής αερίου κατά τουλάχιστον 70% και η Αυστρία και η Σλοβενία ανέφεραν μείωση περίπου 90%. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ, δήλωσε στον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει όμηρος μιας εμπορικής διαμάχης. Πάντως η Τσεχική προεδρία επεσήμανε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία φαίνονται έτοιμες να διαπραγματευτούν τερματισμό της μεταξύ τους διαμάχης.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον το Στέητ Ντηπάρτμεντ εξέφρασε ικανοποίηση για την διάθεση των δύο χωρών να ξαναρχίσουν συνομιλίες και ζήτησε την επίλυση της διαμάχης με 'διαφανή' τρόπο.

    [02] Ορκίστηκε το νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ

    07-01-2009

    Απο την τελετή ορκομωσίας στη Βουλή.

    Δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συνήλθε την Τρίτη το νέο εκατοστό ενδέκατο Κογκρέσο των ΗΠΑ, δεσμευόμενο για μεγαλύτερη διακομματική συνεργασία και προσοχή στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας ορκίστηκαν τη Τρίτη, ενώ η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι και ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, δεσμεύτηκαν ότι η Ουάσιγκτον θα κινηθεί ταχύτερα και με πνεύμα συνεργασίας. Από τη πλευρά του ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Βουλή, Τζον Μπόνερ, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους.

    Πάντως παρά τις δεσμεύσεις για πνεύμα συνεργασίας προέκυψαν και ορισμένα παρατράγουδα πριν την τελετή της ορκωμοσίας του Κογκρέσου. Η ηγεσία της Γερουσίας απέρριψε το διορισμό του Δημοκρατικού Ρόλαντ Μπέρρις στην θέση του Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Μπέρρις διορίστηκε από τον κατηγορούμενο για διαφθορά κυβερνήτη του Ιλλινόη, Ρόντ Μπλαγκόγιεβιτς. Επίσης η ηγεσία της Γερουσίας δεν επέτρεψε την ορκωμοσία του Δημοκρατικού, Αλ Φράνκεν, από τη Μινεσότα, η νίκη του οποίου ανακοινώθηκε μόλις προχθές και με διαφορά μόνο μερικών εκατοντάδων ψήφων έναντι του αντιπάλου του Ρεπουμπλικανού Νόρμ Κόλμαν, ο οποίος εφεσιβάλλει την απόφαση. Οι αρχές της Γερουσίας δεν επιτρέπουν την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Φράνκεν όσο εκκρεμεί νομική διαδικασία.

    [03] Διπλωματική πρωτοβουλία του Μπαν Κι Μουν στη Μέση Ανατολή

    07-01-2009

    Ο κ. Μπαν στην συνεδρίαση του Σ.Α.

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη και πρωτεύουσες χωρών της περιοχής στα πλαίσια διπλωματικής προσπάθειας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά ο κ. Μπαν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφάλειας ότι η ανθρωπότητα δεν μπορεί να περιμένει για τον τερματισμό της βίας.

    Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, πρότεινε άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και συνομιλίες για μακροπρόθεσμες διευθετήσεις και εγγυήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της άρσης του αποκλεισμού της περιοχής.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσιγκτον, όπως είπε, για την κατάσταση, αλλά τόνισε ότι οποιαδήποτε εκεχειρία δεν θα πρέπει να επιτρέπει την χρήση της Γάζας για επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και επεσήμανε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για το άνοιγμα των συνόρων έτσι ώστε να επιστρέψει η ομαλότητα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Γάζας.

    Εν τω μεταξύ αντιπροσωπεία της Χαμάς βρίσκεται στο Κάιρο για συνομιλίες με Αιγυπτίους διαμεσολαβητές με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ. Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου συναντήθηκε με την Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας ήταν 2 πολιτικοί ηγέτες της Χαμας, που εδρεύουν στη Συρία.

    Εξάλλου, το Ισραήλ συμφώνησε να δημιουργήσει 'ανθρωπιστικό διάδρομο' για να επιτρέψει στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να εφοδιαστούν με απαραίτητα αγαθά και να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, λέγοντας ότι θα επιτρέψει περιοδική πρόσβαση σε διάφορα σημεία της Γάζας για τον ανεφοδιασμό των κατοίκων.

    Της ανακοίνωσης αυτής του κ. Ολμέρτ είχε προηγηθεί δήλωση του γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, ο οποίος εξέφρασε 'σοβαρή αγανάκτηση' για τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς τριών σχολείων των ΗΕ στη Γάζα με τουλάχιστον 30 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ανακοινωθέν του κ. Μπαν χαρακτηρίζει απαράδεκτους τους βομβαρδισμούς κοντά σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουν.

    Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του ενός απ' τα σχολεία που είχε και τους περισσότερους νεκρούς ήταν αποτέλεσμα πυρών όλμων από το εν λόγω κτήριο και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι κρύβεται σε σχολεία, τεμένη και άλλα κτήρια όπου καταφεύγουν άμαχοι.

    Αξιωματούχος της υπηρεσίας Αρωγής των Η.Ε. δήλωσε ότι το κτίριο έφερε ξεκάθαρα σημαία του διεθνούς οργανισμού και πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ και απαιτεί να γίνει λεπτομερής διερεύνηση σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία. Οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι οι άμαχοι είχαν καταφύγει στα εν λόγω κτήρια για να αποφύγουν τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

    [04] Φέντ: Η Αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει από το 2010

    07-01-2009

    Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δηλώνει ότι η Αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος και θα αρχίσει να ανακάμπτει το 2010. Η πρόβλεψη έγινε κατά την τελευταία σύσκεψη της Τράπεζας οπότε και αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Πάντως και άλλες εκθέσεις δείχνουν προβλήματα στον τομέα των υπηρεσιών, των καταναλωτικών δαπανών, της βιομηχανικής παραγωγής και της αγοράς ακινήτων.

    Το Δεκέμβριο ο τομέας των υπηρεσιών επλήγη σοβαρά, καθώς επίσης και οι καταναλωτικές δαπάνες, ενώ η αγορά ακινήτων υπέστη νέα καθίζηση.

    [05] Νέο μήνυμα του Αϊμάν Αλ Ζαγουάχρι για τη Γάζα

    07-01-2009

    Σε ηχογραφημένο μήνυμα του ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαγουάχρι, καλεί τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να επιτεθούν εναντίον δυτικών και Ισραηλινών στόχων λόγω των Ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ζαγουάχρι ζητά απ' τους απανταχού μουσουλμάνους να 'αγωνιστούν κατά των Σιωνιστών και των σταυροφόρων με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν'.

    Ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα δηλώνει ότι οι Ισραηλινές επιχειρήσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας των δυτικών σε βάρος των μουσουλμάνων και του Ισλάμ και κατηγορεί τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για συνενοχή. Ο Αϊμάν Αλ Ζαγουάχρι, που είναι Αιγύπτιος, χαρακτηρίζει επίσης τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, 'προδότη' και ζητά μαζικές επιθέσεις στην χώρα του.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 8 January 2009 - 2:18:26 UTC