Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-12-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζεριχούν: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες για το Κυπριακό
  • [02] Κάθετη πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων
  • [03] Πιθανή μία τρομοκρατική επίθεση
  • [04] Ομπάμα: Συνεργασία με τους κυβερνήτες των πολιτειών
  • [05] Στην Ινδία Κοντολίζα Ράις και Μάικ Μάλλεν
  • [06] Γκέιτς: Στόχος τα καταφύγια τρομοκρατών
  • [07] Μπακογιάννη: Απαραίτητη η επιστροφή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Νότια Οσσετία

  • [01] Ζεριχούν: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες για το Κυπριακό

    03-12-2008

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν και Δημήτρης Χριστόφιας σε παλαιότερη συνάντηση.

    Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, συνεχίζουν τις συνομιλίες τους για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ζεριχούν μίλησε σε δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών τη Τρίτη μεταξύ του κ. Χριστόφια και του κ. Ταλάτ.

    Ο ειδικός απεσταλμένος επεσήμανε ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις για μία περιεκτική επίλυση του κυπριακού προχωρούν καλά και τόνισε ότι και οι δυο πλευρές συμμετέχουν με τρόπο εποικοδομητικό. Ο κ. Ζεριχούν είπε επίσης ότι η δημιουργία κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών θα έχει θετικό αντίκτυπο στις συνεχιζόμενες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι τέτοιες σχέσεις μπορούν να συντελέσουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να μειώσουν τις εντάσεις και το αίσθημα απομόνωσης που εκφράζουν οι Τουρκοκύπριοι.

    Ο κ. Ζεριχούν επίσης πρότεινε την παράταση κατά 6 μήνες της εντολής παραμονής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο νησί, μέχρι τις 15 Ιουνίου του 2009.

    Για τις συνομιλίες μεταξύ του κ. Χριστόφια και του κ. Ταλάτ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα διοικητικά και σημείωσε ότι υπήρξαν μερικά σημεία συμφωνίας απόψεων. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν ξανά στις 16 Δεκεμβρίου.

    [02] Κάθετη πτώση στις πωλήσεις αυτοκινήτων

    03-12-2008

    Οι τρεις μεγάλες Αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η General Motors, η Ford και η Chrysler, ανακοίνωσαν ότι τα ποσοστά πωλήσεων τους τον Νοέμβριο ήταν τα χειρότερα των τελευταίων 26 ετών. Οι τρεις εταιρείες υπέβαλαν στο Κογκρέσο λεπτομερή σχέδια για το πώς σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας που ζητούν. Και οι τρεις εταιρείες δηλώνουν ότι θα επικεντρώσουν την προσοχή τους σε φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα που θα καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα, όπως υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

    Η General Motors δηλώνει ότι χρειάζεται 18 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ανάγκες της και δεσμεύεται ότι θα περικόψει το κόστος της, μειώνοντας το εργατικό της δυναμικό και τις απολαβές των ανώτερων διευθυντικών της στελεχών.

    Η Chrysler ζητά 7 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας, δεσμευόμενη ότι το εργατικό της δυναμικό να κάνει θυσίες και η Ford δηλώνει ότι βρίσκεται στην καλύτερη θέση οικονομικά και προβλέπει κέρδη μέχρι το έτος 2011. Ο πρόεδρος της εταιρείας δηλώνει ότι θα μειώσει το μισθό του στο ένα δολάριο το χρόνο, θα καταργήσει τα μπόνους των διευθυντικών στελεχών και θα διαπραγματευτεί τις συμβάσεις εργασίας με το συνδικάτο των εργαζομένων.

    [03] Πιθανή μία τρομοκρατική επίθεση

    03-12-2008

    Διακομματική επιτροπή του κογκρέσου προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική επίθεση με πυρηνικά ή βιολογικά όπλα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια σε κάποιο σημείο του κόσμου. Η επιτροπή για τον περιορισμό των Όπλων Μαζικής Καταστροφής και της Τρομοκρατίας αναφέρει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει άμεσα και με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή. Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της επιτροπής πρώην γερουσιαστής από την Φλόριντα Μπομπ Γκράχαμ δήλωσε ότι 'τα περιθώρια ασφάλειας μειώνονται, δεν διευρύνονται'.

    Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 250 και πλέον εμπειρογνώμονες κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η επιτροπή αναμένεται να ζητήσει από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα να ετοιμαστεί για βιολογικό πόλεμο. Επίσης θα ζητήσει να αλλάξει ριζικά η πολιτική των ΗΠΑ προς τις χώρες της Νοτίου Ασίας τις οποίες οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν για κρησφύγετα. Συγκεκριμένα η επιτροπή αναφέρεται στο Πακιστάν το οποίο χαρακτηρίζει κράτος που έχει κυριευτεί από εξτρεμιστές και του οποίου τα πυρηνικά και βιολογικά υλικά πρέπει να φυλάσσονται καλύτερα.

    [04] Ομπάμα: Συνεργασία με τους κυβερνήτες των πολιτειών

    03-12-2008

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι επιδιώκει την δημιουργία συνεργασιών με τους κυβερνήτες των διαφόρων πολιτειών της χώρας με στόχο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγράμματος οικονομικής ανάκαμψης, καθώς οι πολιτείες αντιμετωπίζουν σοβαρότατο δημοσιονομικό πρόβλημα.

    Στην σύνοδο της Εθνικής Ένωσης Κυβερνητών Αμερικής, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι υποστηρίζει σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας που θα επικεντρώνεται στην δημιουργία εργασιακών θέσεων και στην μείωση των φόρων. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κυβερνητών, ζήτησε περισσότερη ομοσπονδιακή βοήθεια για έργα υποδομής. Τα κονδύλια αυτά θα προέλθουν από πακέτο προώθησης της οικονομίας ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ελπίζουν να δρομολογήσουν τον άλλο μήνα. Σύμφωνα με την Ένωση Κυβερνητών 20 Αμερικανικές πολιτείες έχουν περικόψει τον προϋπολογισμό τους κατά 7 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Παράλληλα σήμερα Τετάρτη ο κ. Ομπάμα θα ανακοινώσει το διορισμό του κυβερνήτη του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, στο αξίωμα του Υπουργού Εμπορίου.

    [05] Στην Ινδία Κοντολίζα Ράις και Μάικ Μάλλεν

    03-12-2008

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Μάικ Μάλλεν, μεταβαίνουν στην Ινδία σήμερα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Μουμπάη.

    Από τη πλευρά του ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, συνεχάρη τη Τρίτη την Ινδία και το Πακιστάν για την αυτοσυγκράτηση που έχουν επιδείξει και επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκέντρωση δυνάμεων κατά μήκος της Ινδο-Πακιστανικής μεθορίου.

    Επίσης σε ομιλία του την Τρίτη το βράδυ στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο επικεφαλής των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Μάικ Μακόνελ, δήλωσε ότι η ίδια οργάνωση που είχε πραγματοποιήσει τις βομβιστικές επιθέσεις σε τραίνα στην Μουμπάη το 2006, πιστεύεται ότι ευθύνεται και για τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας. Ο κ. Μακόνελ δεν ανέφερε το όνομα της οργάνωσης, αλλά Ινδοί αξιωματούχοι θεωρούν την εξτρεμιστική οργάνωση Λασκάρ-Ε-Τόιμπα που εδρεύει στο Πακιστάν, υπεύθυνη για τις επιθέσεις του 2006. Επίσης είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρεται δημόσια στην εν λόγω οργάνωση σε σχέση με τις τελευταίες επιθέσεις στην Μουμπάη.

    [06] Γκέιτς: Στόχος τα καταφύγια τρομοκρατών

    03-12-2008

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι η δρομολόγηση νέας στρατηγικής για την καταπολέμηση των Ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Αφγανιστάν θα αποτελέσει υψηλή προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης.

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την διατήρηση του κ. Γκέιτς στο πηδάλιο του Πενταγώνου, και τη Τρίτη ο κ. Γκέιτς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί σοβαρά για τα καταφύγια τρομοκρατών κατά μήκος της μεθορίου Αφγανιστάν-Πακιστάν. Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι θέλει να εξαλείψει τα καταφύγια των τρομοκρατών στην εν λόγω περιοχή.

    Επίσης ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι θέλει το κλείσιμο των φυλακών στο Γκουαντάναμο.

    [07] Μπακογιάννη: Απαραίτητη η επιστροφή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Νότια Οσσετία

    03-12-2008

    H Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη θα πρέπει να ξαναστείλει παρατηρητές στην αποσχισμένη Γεωργιανή επαρχία της Νότιας Οσετίας. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την ετήσια προεδρία του ΟΑΣΕ την 1η Ιανουαρίου. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η Ελλάδα θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση των περιπολιών του Οργανισμού στη περιοχή. Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ αποχώρησαν από την Νότια Οσετία στη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Γεωργίας και μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 4 December 2008 - 13:23:03 UTC