Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-11-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θρίαμβος του Μπαράκ Ομπάμα
  • [02] Αυξάνεται η δύναμη των Δημοκρατικών και στο Κογκρέσο
  • [03] Μια καινούργια εποχή
  • [04] Νικητής ο Μπαράκ Ομπάμα

  • [01] Θρίαμβος του Μπαράκ Ομπάμα

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Oυάσιγκτον

    05-11-2008

    Δείτε το βίντεο για την εκλογή Ομπάμα - Download (WM)

    Δείτε το βίντεο για την εκλογή Ομπάμα

    - Watch (WM)

    Ιστορική στιγμή για τις ΗΠΑ που εκλέγουν τον πρώτο τους Αφρο-Αμερικανό πρόεδρο, τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Ομπάμα συγκεντρώνει 338 εκλεκτορικές ψήφους έναντι 156 του αντιπάλου του Τζον Μακέην, που αντιστοιχούν στο 51% της ψήφου για τον κ. Ομπάμα, έναντι ποσοστού 48% που παίρνει ο Τζον Μακέην.

    Χιλιάδες υποστηρικτές του Μπαράκ Ομπάμα συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό πάρκο του Σικάγο όπου μίλησε ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κ. Ομπαμα δήλωσε ότι αυτές είναι ιστορικής σημασίας εκλογές και δείχνουν ότι η Αμερική είναι μία χώρα στην οποία όλα είναι εφικτά.

    Υποστηρικτές του Μπαράκ Ομπάμα στο κεντρικό πάρκο του Σικάγο

    Ο νεοεκλεγής πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα σ' ολόκληρο τον κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πραγματικά ενωμένες. Και τόνισε ότι η εκλογή του πρώτου Αφρο-Αμερικανού στο προεδρικό αξίωμα αποδεικνύει την δύναμη της δημοκρατίας και ότι 'το όνειρο των πάτερων του έθνους είναι ακόμη ζωντανό', όπως είπε.

    Από τις λεγόμενες πολιτείες κλειδιά που αναμενόταν ότι ενδεχομένως να έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Μπαράκ Ομπάμα πήρε τελικά την πολιτεία τη Βιρτζίνια. Είναι η πρώτη φορά από το 1964 που Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος κερδίζει την πολιτεία της Βιρτζίνια, η οποία σ' αυτές τις εκλογές απόκτησε και δεύτερο Δημοκρατικό Γερουσιαστή, τον Μαρκ Γουώρνερ. Ο άλλος Δημοκρατικός Γερουσιαστής της Βιρτζίνια εξελέγη πριν 2 χρόνια στις βουλευτικές εκλογές του 2006.

    Σύμφωνα με τα exit poll τα θέματα που καθόρισαν την ψήφο των Αμερικανών σ' αυτές τις εκλογές ήταν κατά κύριο λόγο η οικονομία, όπου το 62% των ψηφοφόρων θεωρεί πρώτη προτεραιότητα για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.

    Ένα 10% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έχει γι' αυτούς πρωταρχική σημασία, ενώ μόνο ένα 9% έθεσε το θέμα της τρομοκρατίας στην κορυφή των προβληματισμών του. Επίσης άλλο ένα 9% δήλωσε ότι το θέμα που τον απασχολεί περισσότερο είναι αυτό της μεταρρύθμισης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    [02] Αυξάνεται η δύναμη των Δημοκρατικών και στο Κογκρέσο

    05-11-2008

    Η Κέι Χέιγκαν

    Το Δημοκρατικό Κόμμα διατήρησε τον έλεγχο του Αμερικανικού Κογκρέσου και αυξάνει την ισχύ του στη Γερουσία κατά τουλάχιστον 5 έδρες.

    Στην πολιτεία της Βιρτζίνια ο Δημοκρατικός πρώην κυβερνήτης Μάρκ Γουώρνερ κέρδισε την δεύτερη Γερουσιαστική έδρα της πολιτείας. Οι Δημοκρατικοί είχαν κερδίσει την άλλη Γερουσιαστική έδρα της Βιρτζίνια στις εκλογές του 2006.

    Επίσης στη Βόρεια Καρολίνα, η υποψήφια των Δημοκρατικών, Κέι Χέιγκαν, κέρδισε την Ρεπουμπλικανή Γερουσιαστή, Ελίζαμπεθ Ντολ, το μεγάλο όνομα των Ρεπουμπλικανών στον νότο.

    Οι Ρεπουμπλικανοί θα χάσουν έδρες στο Κολοράντο, το Νιού Χάμσιρ και το Νέο Μεξικό, ενώ οι Δημοκρατικοί διευρύνουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τουλάχιστον 3 έδρες.

    [03] Μια καινούργια εποχή

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    05-11-2008

    Δείτε το ρεπορτάζ για την εκλογή ελληνοαμερικανών βουλευτών - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ για την εκλογή ελληνοαμερικανών βουλευτών

    - Watch (WM)

    /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bid

    Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν

    Μια καινούργια εποχή αρχίζει για τις Ηνωμένες Πολιτείες με την εκλογή του Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία της χώρας.

    Εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι, άλλοι γιατί συναρπάστηκαν από τον Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο, άλλοι γιατί είναι δυσαρεστημένοι από την σημερινή κατάσταση των πραγμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλοι γιατί ενθουσιάστηκαν κι άλλοι γιατί απογοητεύτηκαν από συμβάντα του τελευταίου καιρού, κατέβηκαν την Τρίτη στις κάλπες και ανέδειξαν τον Μπαράκ Ομπάμα ως τον πρώτο μαύρο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο νεοεκλεγείς Αντιπρόεδρος Γερουσιαστής Τζό Μπάιντεν συγκαταλέγονται στην ομάδα των φιλελλήνων Αμερικανών πολιτικών και διατηρούν στενές σχέσεις με την ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Γιάννης Σαρμπάνης

    Η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ η οποία κρατά πρακτικά για το πώς το κάθε μέλος του Κογκρέσου τάσσεται πάνω σε θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό, έχει δώσει βαθμό 90 στον Γερουσιαστή Ομπάμα και βαθμό 92 στον Γερουσιαστή Μπάιντεν με άριστα το 100 για την στάση τους πάνω στα θέματα αυτά.

    Η ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης περήφανη που στις βουλευτικές εκλογές της Τρίτης αρκετά επίλεκτα στελέχη της σημείωσαν εντυπωσιακές επιτυχίες.

    Ο Γιάννης Σαρμπάνης επανεκλέχτηκε βουλευτής κερδίζοντας 74 τοις εκατό των ψήφων στην περιφέρειά του, στο Μαίρυλαντ, που περιλαμβάνει την Βαλτιμόρη με την φημισμένη Ελληνική γειτονιά της.

    Κώστας Μπιλιράκης

    Ο Κώστας Μπιλιράκης επανεκλέχθηκε αποσπώντας το 62 τοις εκατό της λαϊκής ψήφου, στην δική του περιφέρεια, που περιλαμβάνει το γραφικό Τάρπον Σπρίνγκς της Φλώριδας όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Έλληνες αλιείς σφουγγαριών.

    Παρόμοιες επιτυχίες σημείωσαν ο Ζαχαρίας Σπέης στο Οχάιο, που κατάγεται από την Ικαρία και που πήρε 59% των ψήφων, η Σέλεη Μπέρκλεη, από παλιά οικογένεια εβραίων της Θεσσαλονίκης, που σάρωσε παίρνοντας 69 τοις εκατό των ψήφων του Λας Βέγκας και η Νίκη Τσόνγκα, χήρα του αξέχαστου Ελληνοαμερικανού Γερουσιαστή Πώλ Τσόνγκα ο οποίος πέθανε από καρκίνο όταν διεκδικούσε την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών πριν δύο δεκαετίες.

    Νίκη Τσόγκα

    Μέσα στις επόμενες λίγες ώρες θα κριθεί και το πολιτικό μέλλον ενός ακόμη ομογενούς υποψήφιου βουλευτή, της Κωνσταντίνας Τάιτους, η οποία αυτή την στιγμή προηγείται του ρεπουμπλικανού αντιπάλου της με μικρή διαφορά, αλλά με καταμετρημένο όμως μόνον το 6 τοις εκατό των ψήφων της περιφέρειάς της στην Νεβάδα.

    Δύο άλλοι ελληνοαμερικανοί που φιλοδοξούσαν να γίνουν βουλευτές για πρώτη φορά, ο Τζίμ Τράκας και η Τζέην Μιτακίδου, έχασαν τις εκλογικές κούρσες.

    Εάν η Ντίνα Τάιτους στην Νεβάδα κερδίσει τελικά την εκλογική μάχη της στην Νεβάδα, η ομογένεια θα αυξήσει κατά έναν βουλευτή την δύναμή της στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    [04] Νικητής ο Μπαράκ Ομπάμα

    05-11-2008

    /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

    Σε ιστορικής σπουδαιότητας συγκινητική ομιλία του στο Σικάγο, ο Μπαράκ Ομπάμα διακήρυξε ότι 'ήρθε η αλλαγή στις ΗΠΑ' και ο Τζον Μακέην αποδέχτηκε την ήττα του με ομιλία απ' την Αριζόνα, αφού πρώτα τηλεφώνησε και συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο που, όπως είπε, καλείται τώρα να ηγηθεί της χώρας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

    Η Φωνή της Αμερικής κάλυψε την ιστορική αυτή εκλογή του πρώτου Αφρο-Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ με ρεπορτάζ από τα στούντιο στην Ουάσιγκτον.

    Θρίαμβος του Μπαράκ Ομπάμα

    Μια καινούργια εποχή


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 6 November 2008 - 2:18:19 UTC