Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-09-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Κογκρέσο απέρριψε οικονομικό σχέδιο
  • [02] Ο Μακέην ζητά να παραμεριστούν οι διαφορές
  • [03] Ξανά στη Βόρειο Κορέα ο Χιλ
  • [04] Έκρηξη στο Λίβανο
  • [05] Ανακαλούνται σοκολάτες Cadbury
  • [06] Ο John Sarbanes και το δίλημμα για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

  • [01] Το Κογκρέσο απέρριψε οικονομικό σχέδιο

    30-09-2008

    Ο επικεφαλής της Μειοψηφίας στη Βουλή Τζον Μπόνερ

    Με σημαντικά ελλείμματα άρχισαν οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Ασίας, σήμερα το πρωί, μετά την κατακόρυφη πτώση που σημείωσαν την Πέμπτη οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γουώλ Στρήτ λόγω της καταψήφισης από το Κογκρέσο του πακέτου μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τα χρηματιστήρια του Τόκιο και του Σίδνεϋ παρουσιάζουν έλλειμμα 5%, ενώ τη Δευτέρα ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχώρησε κατά 7%, 778 μονάδες, για να κλείσει στις 10 χιλιάδες 365. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μονοήμερο έλλειμμα στην ιστορία του Ντάου Τζόουνς.

    Με 228 ψήφους, έναντι 205, η Βουλή των Αντιπρόσωπων απέρριψε το πακέτο μέτρων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά τις προειδοποιήσεις του προέδρου Μπους και της ηγεσίας του Κογκρέσου ότι ένα 'όχι' μπορεί να επιφέρει οικονομική κρίση στις ΗΠΑ. Το πακέτο υποστηρίχτηκε από τους περισσότερους Δημοκρατικούς, αλλά μόνο από το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικανών.

    Ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε απογοήτευση για την έκβαση της ψηφοφορίας και δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τους ανώτερους οικονομικούς του συμβούλους και μέλη του Κογκρέσου για να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χένρυ Πώλσον, δήλωσε θα κάνει ότι μπορεί για να προστατέψει τις χρηματαγορές. Η ηγεσία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών αποδίδει ευθύνες στην αντίπαλη παράταξη για την ήττα του νομοσχεδίου, αλλά προσθέτει παράλληλα ότι θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με την άλλη πλευρά για την δρομολόγηση ενός νέου σχεδίου.

    [02] Ο Μακέην ζητά να παραμεριστούν οι διαφορές

    30-09-2008

    Τζον Μακέιν

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν, ζήτησε απ' τα μέλη του Κογκρέσου να παραμερίσουν τις μικροπολιτικές τους διαφορές και να δρομολογήσουν αμέσως νέο σχέδιο στήριξης της οικονομίας της χώρας. Σε δηλώσεις του από την πολιτεία Iowa όπου συμμετείχε σε προεκλογική εκδήλωση, ο κ. Μακέιν επεσήμανε ότι ήλπιζε πως θα εγκρινόταν το σχέδιο στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Επίσης ο κ. Μακέιν δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Υπουργό Οικονομικών, Χένρυ Πώλσον, τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι και άλλα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου με θέμα την χρηματοπιστωτική κρίση.

    Μπαράκ Ομπάμα

    Παράλληλα ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι πιστεύει πως τελικά το Κογκρέσο θα εγκρίνει νομοσχέδιο στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα και επέρριψε ευθύνες για την οικονομική κατάσταση στην ανεύθυνη, όπως τη χαρακτήρισε, φιλοσοφία που δίνει περισσότερα στους πλούσιους με την ελπίδα ότι η ευημερία θα φτάσει τελικά και στους φτωχούς.

    [03] Ξανά στη Βόρειο Κορέα ο Χιλ

    30-09-2008

    Κρίστοφερ Χιλ

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, Κρίστοφερ Χιλ, θα μεταβεί στη Πιονγιάνγκ αυτή την εβδομάδα μετά από πρόσκληση Βορειοκορεατών αξιωματούχων, σε μια προσπάθεια να περισώσει την φθίνουσα διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της χώρας. Η κ. Ράις δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν πως η πρόσκληση δείχνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να συζητήσει μέτρα επιβεβαίωσης των ισχυρισμών της σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γούντ, δήλωσε ότι ο κ. Χιλ, αναχωρεί τη Δευτέρα το βράδυ από Ουάσιγκτον και εκτός από την Πιονγιάνγκ θα επισκεφτεί τη Σεούλ, το Πεκίνο και το Τόκιο.

    [04] Έκρηξη στο Λίβανο

    30-09-2008

    Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Σουλεϊμάν, δήλωσε ότι επιθέσεις όπως αυτή της Δευτέρας δεν πρόκειται να επηρεάσουν την πολιτική της χώρας και δεσμεύτηκε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις θα εντείνουν την αποφασιστικότητα του Λιβάνου να τις αντικρούσει.

    Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε λεωφορείο γεμάτο με στρατιώτες το πρωί της Δευτέρας στην Τρίπολη του Λιβάνου σκοτώθηκαν 5 άτομα και τραυματίστηκαν 30. Πρόκειται για την δεύτερη επίθεση εναντίον στρατιωτών στο Λίβανο τις τελευταίες 6 εβδομάδες. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της Δευτέρας.

    [05] Ανακαλούνται σοκολάτες Cadbury

    30-09-2008

    Η Βρετανική εταιρεία παρασκευής ζαχαρωτών Cadbury ανακοίνωσε ότι ανακαλεί από την αγορά 11 διαφορετικά προϊόντα της που παρασκευάζονται στην Κίνα, μετά από τον εντοπισμό ίχνους της χημικής ουσίας μελαμίνης.

    Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η Cadbury διέταξε την απομάκρυνση των προϊόντων από τα καταστήματα της στην Κίνα, την Ταϊβάν και την Αυστραλία.

    Οι σοκολάτες αυτές διατίθενται κυρίως στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ αλλά και την Αυστραλία και παρασκευάζονταν στα εργοστάσια της εταιρείας στο Πεκίνο. Ίχνη μελαμίνης έχουν ήδη εντοπιστεί σε βρεφικό γάλα από το οποίο έχουν αρρωστήσει 53 χιλιάδες μωρά στην Κίνα, ενώ 4 έχουν πεθάνει.

    Οι Κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τις συλλήψεις 22 ατόμων τη Δευτέρα στη βόρεια Κίνα με την κατηγορία της συμμετοχής σε δίκτυο που παρήγαγε και πουλούσε γάλα που είχε μολυνθεί από μελαμίνη.

    [06] Ο John Sarbanes και το δίλημμα για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    30-09-2008

    John Sarbanes

    Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής John Sarbanes, του Δημοκρατικού Κόμματος, που εκπροσωπεί μια σημαντική εκλογική περιφέρεια της Πολιτείας Μαίρυλαντ, η οποία περιλαμβάνει την γνωστή για την Ελληνική γειτονιά της πόλη της Βαλτιμόρης, ήταν ένας από τους νομοθέτες που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο σύμφωνα με τον βουλευτή Sarbanes, ήταν μια πολύ βελτιωμένη εκδοχή του αρχικού μέτρου οικονομικής σταθεροποίησης, που είχε προτείνει η κυβέρνηση Bush και ο υπουργός Οικονομικών Paulson, τελικώς απορρίφθηκε με ψήφους 228 έναντι 205.

    Λίγες μόνον ώρες μετά την απόρριψή του, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση ρεκόρ κατά 778 μονάδες και άλλοι δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης επίσης ακολούθησαν παρόμοια πτωτική πορεία που συνεχίστηκε μέχρι και το κλείσιμο των συναλλαγών της Δευτέρας.

    Καθώς η αναταραχή στις χρηματαγορές συνεχίζεται, ο βουλευτής Sarbanes ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατόν να γίνουν οι κατάλληλες αναπροσαρμογές έτσι ώστε να μπορέσει το Κογκρέσο να υιοθετήσει τελικά μια υπερκομματική λύση για την οικονομική κρίση. Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής, που συνεργάστηκε ώστε το αρχικό νομοσχέδιο να τροποποιηθεί κατά τρόπο που να παρέχει σημαντική προστασία στον μέσο φορολογούμενο πολίτης, εξήγησε πως η ψηφοφορία της Δευτέρας τον έφερε αντιμέτωπο με ένα μεγάλο δίλημμα.

    Κατά την έκφρασή του: 'Ένα μέρος του εαυτού μου ήθελε να δει τους άπληστους της Wall Street που προκάλεσαν την κρίση να υπόκεινται τις πλήρεις συνέπειες των πράξεών τους και να μη χρειάζονταν επέμβαση του κράτους, και κατ επέκταση του φορολογούμενου πολίτη, για την διάσωσή τους. Αλλά τις τελευταίες λίγες ημέρες, διακατέχομαι από μια όλο και μεγαλύτερη πεποίθηση ότι εάν δεν κάνουμε τίποτα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στις χρηματαγορές, τα πραγματικά θύματα θα είναι οι οικογένειες των εργαζόμενων Αμερικανών πολιτών. Τυχόν κλονισμός μεγάλων οικονομικών οργανισμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της δανειοδότησης και αυτό με την σειρά του θα είχε σοβαρές συνέπειες για τον μέσο πολίτη. Επιπλέον, τυχόν προβλήματα στην εξασφάλιση επιχειρηματικών δανείων, θα καθιστούσαν ακόμα πιο δύσκολο σε επιχειρήσεις να καταβάλουν τους μισθούς του προσωπικού τους και τούτο με την σειρά του θα κατέληγε σε απολύσεις εργαζομένων. Μείωση των κονδυλίων που διατίθενται για δάνεια καταναλωτού θα έφερνε σε δύσκολη θέση οικογένειες που χρειάζονται τέτοια δάνεια για την αντιμετώπιση βασικών σημερινών αναγκών τους. Για όλους αυτούς τους λόγους πείσθηκα και παραμένω πεπεισμένος ότι τόσο η καθυστέρηση όσο και η αποφυγή της ανάληψης δράσης για την επίλυση του προβλήματος, δεν αποτελεί σωστή πολιτική'.

    Ο βουλευτής Sarbanes λέει πως καθώς οι νομοθέτες ετοιμάζονται να επιδοθούν σε προσπάθειες για την ανάπτυξη νέου σχεδίου στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διερεύνηση των βασικών αιτίων που προκάλεσαν την κρίση και να υιοθετηθούν μέτρα που να διασφαλίζουν ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να αναπτύξουμε παρόμοια σχέδια στο μέλλον. Η Βουλευτική Επιτροπή Επιτήρησης και Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης, της οποίας ο βουλευτής Sarbanes είναι μέλος, έχει ήδη προγραμματίσει ακροάσεις για τον σκοπό αυτό.

    Ο Δημοκρατικός βουλευτής από το Μαίρυλαντ προειδοποιεί τέλος ότι οποιαδήποτε παρέμβαση που θα σταθεροποιεί τις αγορές, θα ενισχύει το δανειοδοτικό σύστημα και θα αποτρέπει την απώλεια εργασιακών θέσεων, δεν θα αποτελεί και λύση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά: 'Συνεχίζουν να διαγράφονται στον ορίζοντα δύσκολες μέρες και θα πρέπει να αξιώνουμε η προσοχή μας να παραμένει στραμμένη στην αποκατάσταση της γενικής δομής της οικονομίας μας'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 1 October 2008 - 1:18:26 UTC