Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-08-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ρωσία απορρίπτει ψήφισμα των Η.Ε.
  • [02] Υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ-Πολωνίας
  • [03] Αλλαγή δικαστή ζητά ο Κάρατζιτς
  • [04] Απώλειες Γάλλων στρατιωτών στο Αφγανιστάν

  • [01] Η Ρωσία απορρίπτει ψήφισμα των Η.Ε.

    20-08-2008

    Η Ρωσία απέρριψε νέο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούσε την απόσυρση όλων των Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γεωργία και συμμόρφωση με την εκεχειρία.

    Ο πρέσβης της Ρωσίας στα Η.Ε., Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε τη Τρίτη ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα ψήφισμα που δεν περιλαμβάνει και τα 6 σημεία της εκεχειρίας που έχουν ήδη υπογράψει η Ρωσία και η Γεωργία.

    Η Γαλλία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας την Τρίτη για να εξεταστεί το νέο σχέδιο ψηφίσματος που ζητά απ' τις Ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν στις θέσεις που είχαν πριν ξεσπάσουν οι εχθροπραξίες.Το σχέδιο ζητά επίσης απ' τις Γεωργιανές δυνάμεις να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

    Νωρίτερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η συμμαχία δεν μπορεί να συνεχίσει την συνήθη σχέση της με την Μόσχα, έως ότου οι Ρώσοι στρατιώτες αποχωρήσουν απ' την Γεωργία.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η συνάντηση έδειξε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την δημοκρατία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και τόνισε ότι τόσο η Γεωργία, όσο και η Ουκρανία παραμένουν στον κατάλογο προς ένταξη χωρών στη συμμαχία.

    Πρόσφυγες απο τη Νότια Οσετία

    Στη Μόσχα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για μεροληπτική στάση και για προσπάθειες διάσωσης του 'εγκληματικού καθεστώτος', όπως το χαρακτήρισε, στη Γεωργία.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, καθησυχάζει τη δύση ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα ολοκληρώσουν την απόσυρση τους από τη Γεωργία μέχρι την Παρασκευή. Ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε στο Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζύ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που εισέβαλλε στη Γεωργία θα αποσυρθεί στη Νότια Οσετία, ή θα επιστρέψει στη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι μερικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε προσωρινή ζώνη ασφάλειας, όπως τη χαρακτήρισε, γύρω από τη Νότια Οσετία που ήταν και ένας από τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας.

    Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τον αργό ρυθμό απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δει μεγάλη κινητικότητα από μέρους του ρωσικού στρατού στη Γεωργία.

    [02] Υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ-Πολωνίας

    20-08-2008

    Κοντολίζα Ράις και Ράντεκ Σικόρσκι

    Το Υπουργικό συμβούλιο της Πολωνίας ενέκρινε την συμφωνία με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας σε πολωνικό έδαφος.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και ο πολωνός ομόλογός της Ράντεκ Σικόρσκι αναμένεται να υπογράψουν σήμερα τη συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών διήρκεσαν περίπου 18 μήνες.

    Η Ρωσία αντιτίθεται έντονα στο σχέδιο ανάπτυξης 10 αναχαιτιστικών πυραύλων στη Πολωνία και ραντάρ στη Τσεχία, και το χαρακτηρίζει απειλή για την ασφάλειας της.

    [03] Αλλαγή δικαστή ζητά ο Κάρατζιτς

    20-08-2008

    Ράντοβαν Κάρατζιτς

    Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ζήτησε απ' το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου να αποσύρει τον δικαστή που προεδρεύει της υπόθεσης του με το αιτιολογικό ότι έχει προσωπικό όφελος να τον καταδικάσει. Μια καταδίκη σε βάρος του, ισχυρίστηκε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, θα τεκμηριώσει προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις του δικαστή Αλφόνς Ορί. Ο Κάρατζιτς έχει ήδη χαρακτηρίσει την δίκη του παράνομη με το αιτιολογικό ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ που παρείχε εγγυήσεις για ασυλία από παραπομπή στη δικαιοσύνη. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ διαψεύδει ότι υπήρξε ποτέ μια τέτοια συμφωνία.

    [04] Απώλειες Γάλλων στρατιωτών στο Αφγανιστάν

    20-08-2008

    Τουλάχιστον 10 Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν σε μάχη με τους Ταλεμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν. Οι Ταλεμπάν επιτέθηκαν εναντίον Νατοϊκών δυνάμεων ανατολικά της Καμπούλ.Απ' τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 13 αντάρτες.Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μετέβη την Τρίτη στο Αφγανιστάν για να τιμήσει τους πεσόντες και επανέλαβε την αφοσίωση της χώρας του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Επίσης ο πρόεδρος Μπους έστειλε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχαρίστησε τη Γαλλία για τις θυσίες της στο Αφγανιστάν. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για πολύπλοκη επίθεση με διαφόρους τύπους όπλων. Επίσης την Τρίτη ομάδα Ταλεμπάν βομβιστών αυτοκτονίας και ενόπλων προσπάθησε να επιτεθεί σε Αμερικανική στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Κόστ στο ανατολικό Αφγανιστάν, αλλά δεν μπόρεσε να πλησιάσει.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 21 August 2008 - 1:18:18 UTC