Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-08-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου
  • [02] Εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο
  • [03] Πεντέμισι χρόνια φυλάκισης στον πρώην οδηγό του Οσάμα Μπιν Λάντεν
  • [04] 2,2 δις για από αέρος παρακολούθηση Ιράκ και Αφγανιστάν
  • [05] Ο Τζον Μακέιν επικεντρώνεται σε θέματα οικονομίας
  • [06] Ιρακινοί αξιωματούχοι αναφέρουν προκαταρκτική συμφωνία για απόσυρση Αμερικανικών δυνάμεων

  • [01] Σήμερα η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

    08-08-2008

    Μεγάλος ενθουσιασμός επικρατεί μεταξύ των πολιτών του Πεκίνου και των αθλητών από όλα τα μέρη του κόσμου που έχουν συγκεντρωθεί για την σημερινή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά τις διαδηλώσεις, τις απειλές για τρομοκρατική επίθεση και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα Κινεζικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι πάνω από 80 αρχηγοί κρατών και μέλη βασιλικών οικογενειών θα παραστούν στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας.

    Η Κίνα έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για να παρουσιάσει μια φαντασμαγορική τελετή, η οποία θα διαρκέσει τρεισήμισι ώρες και σχεδιάστηκε από τον διεθνώς γνωστό σκηνοθέτη, Ζάνγκ Γιμού. Η τελετή στο φουτουριστικό νέο Ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου θα αρχίσει στις 8 και 8 πρώτα λεπτά σήμερα το βράδυ τοπική ώρα, γιατί το 8 θεωρείται τυχερός αριθμός στην Κίνα. Ο εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κίνας, Σαν Γεϊντέ, δήλωσε ότι οι διοργανωτές ελπίζουν πως οι Αγώνες του Πεκίνου θα χαρακτηριστούν θαυμάσιοι, ή ίσως και οι καλύτεροι μέχρι σήμερα.

    Αλλά οι διαδηλώσεις κατοίκων του Πεκίνου και ξένων ακτιβιστών προκαλούν προβλήματα στις προσπάθειες της Κίνας να παρουσιάσει μια αρμονική εικόνα των Αγώνων. Επίσης η ατμοσφαιρική ρύπανση συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα στο Πεκίνο, παρά τις εκτενείς προσπάθειες καθαρισμού της ατμόσφαιρας με την διακοπή της λειτουργίας εργοστασίων και την μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων στους δρόμους.

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρόγκ, δήλωσε ότι η Κίνα έχει κάνει 'ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό', για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα αυτονομιστική Ισλαμική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο που απειλεί την ασφάλεια της Ολυμπιάδας.

    Τέλος ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, έκανε σήμερα έκκληση για Εκεχειρία όσων βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τις επόμενες δύο εβδομάδες.

    [02] Εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο

    08-08-2008

    Το κτήριο της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στο Πεκίνο

    Ο πρόεδρος Μπούς προέβη σε μια ακόμη έκκληση για σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης στην Κίνα, λίγες μόνο ώρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Κατά την διάρκεια της τελετής εγκαινίων της νέας Αμερικανικής πρεσβείας στην Κινεζική πρωτεύουσα ο κ. Μπούς δήλωσε ότι οι κοινωνίες που επιτρέπουν ελευθερία έκφρασης ιδεών είναι αυτές που ευημερούν και ζουν ειρηνικά. Επίσης ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι η τεράστια νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο αντικατοπτρίζει τις γερές βάσεις των Σινο-Αμερικανικών σχέσεων και σημείωσε ότι και η Κίνα εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα την νέα της μεγάλη πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

    Στην τελετή εγκαινίων της Αμερικανικής πρεσβείας παρευρέθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ντάι Μπινγκούο, ο οποίος κατά την ομιλία του ζήτησε απ' την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο να διαχειριστούν με αρμόζοντα τρόπο τις διαφορές τους σε ευαίσθητα θέματα και αναφέρθηκε στο ρόλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπούς του πρεσβύτερου, στην ομαλοποίηση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας πριν 30 χρόνια. Ο πατέρας του προέδρου Μπούς παρευρέθηκε και αυτός στην τελετή εγκαινίων της νέας Αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο.

    [03] Πεντέμισι χρόνια φυλάκισης στον πρώην οδηγό του Οσάμα Μπιν Λάντεν

    08-08-2008

    Οι ένορκοι στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο καταδίκασαν τον πρώην οδηγό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Σαλίμ Χαμντάν, σε πεντέμισι χρόνια φυλάκισης για υλική υποστήριξη τρομοκρατών. Αλλά λόγω των χρόνων προφυλάκισης του ο Χαμντάν θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος σε 5 μήνες. Αρχικά οι εισαγγελείς στην Αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο είχαν εισηγηθεί ποινή τριανταετούς κάθειρξης.

    Ο Σαλίμ Χαμντάν δήλωσε στην εξαμελή ομάδα ενόρκων ότι ήταν απλώς ένας μικροϋπάλληλος στην υπηρεσία του Μπιν Λάντεν και δεν γνώριζε τίποτα για τις δραστηριότητες της Αλ Κάιντα και ζήτησε επιείκεια για την περίπτωσή του εκφράζοντας λύπη για τους θανάτους αθώων ανθρώπων από την δράση της Αλ Κάιντα. Ζήτησε επίσης συγνώμη για οποιαδήποτε πράξη του μπορεί να προκάλεσε πόνο σε άλλο άτομο.

    Πάντως τώρα που ολοκληρώθηκε η δίκη του ο Χαμντάν θα μπορούσε να εφεσιβάλλει την ποινή αρχικά σε ανώτερο στρατοδικείο και στη συνέχεια στα Αμερικανικά πολιτικά δικαστήρια.

    [04] 2,2 δις για από αέρος παρακολούθηση Ιράκ και Αφγανιστάν

    08-08-2008

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να ξοδέψει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την από αέρος παρακολούθηση της ζώνης πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε τη Πέμπτη ότι το ποσό αυτό θα διατεθεί για την διεύρυνση του στόλου επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αναγνωριστικών αεροσκαφών, γεγονός που θα επιτρέψει στις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να παρακολουθούν καλύτερα τις κινήσεις των ανταρτών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το Πεντάγωνο σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό αεροπορικών περιπολιών στη περιοχή από 12 που ήταν μέχρι πρόσφατα σε 30 την ημέρα.

    [05] Ο Τζον Μακέιν επικεντρώνεται σε θέματα οικονομίας

    08-08-2008

    Σε προεκλογική του ομιλία στην κρίσιμης σημασίας πολιτεία του Οχάιο, ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικου κόμματος, Τζον Μακέιν, δήλωσε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα αποκαταστήσει πλήρως την ασθμαίνουσα Αμερικανική οικονομία και επεσήμανε ότι η πολιτική του αντιπάλου του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, θα επιδεινώσει την κατάσταση της οικονομίας. Ο κ. Μακέιν χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του 'ουραγό' στον αγώνα για τον Λευκό Οίκο και ζήτησε απ' τους ψηφοφόρους του Οχάιο να τον υποστηρίξουν για να κερδίσει.

    Από τη πλευρά του ο κ. Ομπάμα αρχίζει σήμερα οικογενειακές διακοπές στη Χαβάη, μετά από δημοσκόπηση που έδειξε ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έχουν κουραστεί απ' την συνεχή ειδησεογραφική κάλυψη της υποψηφιότητας Ομπάμα.

    [06] Ιρακινοί αξιωματούχοι αναφέρουν προκαταρκτική συμφωνία για απόσυρση Αμερικανικών δυνάμεων

    08-08-2008

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ουάσιγκτον και η Βαγδάτη έχουν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για την απόσυρση των Αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων απ' το Ιράκ μέχρι τα τέλη του 2010 ή τις αρχές του 2011. Επίσης σύμφωνα με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα ο αρχικός στόχος απόσυρσης των Αμερικανικών δυνάμεων απ' τις Ιρακινές πόλεις είναι 30 Ιουνίου του 2009.

    Πάντως οι ίδιοι Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως η συμφωνία επιτρέπει στη Βαγδάτη να ζητήσει απ' τις Αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν στο Ιράκ περισσότερο, αν αυτό κριθεί αναγκαίο λόγω των συνθηκών ασφάλειας. Από τη πλευρά τους Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με τη Βαγδάτη για το θέμα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 9 August 2008 - 1:18:30 UTC