Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-08-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα χαμηλότερα επίπεδα ο αριθμός θανάτων στο Ιράκ
  • [02] Πεντάγωνο: Δεν υπάρχει σχέδιο αποστολής περισσότερων δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  • [03] Θα συνεχίσει τον αγώνα για ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, δηλώνει η Τζίπι Λίβνι
  • [04] Συνεργάσιμος ο Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
  • [05] Κέρδη ρεκόρ για την EXXON MOBIL
  • [06] Η ΝΑΣΑ βρήκε νερό στον Άρη

  • [01] Στα χαμηλότερα επίπεδα ο αριθμός θανάτων στο Ιράκ

    01-08-2008

    Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ υποχώρησε τον Ιούλιο στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003. Μόνο 11 στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Ιούλιο στο Ιράκ. Επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα απ' το 2005, μειώθηκε και ο αριθμός Ιρακινών αμάχων που σκοτώθηκαν τον Ιούλιο. Περίπου 300 με 400 Ιρακινοί άμαχοι και άλλοι 100 Ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους τον μήνα που τελείωσε. Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η βία στο Ιράκ υποχώρησε σημαντικά, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να μειώσουν την θητεία των Αμερικανών στρατιωτών που αποστέλλονται στη περιοχή. Σε δηλώσεις του απ' το Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι από την 1η Αυγούστου, οι Αμερικανοί στρατιώτες που θα στέλνονται στο Ιράκ θα υπηρετούν θητεία 12 και όχι 15 μηνών, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο Ιράκ φαίνεται πως 'αντέχει', σημείωσε ο κ. Μπούς, και επεσήμανε ότι πιστεύει πως οι Αμερικανοί στρατιωτικοί διοικητές στη περιοχή θα προτείνουν και νέα απόσυρση ορισμένων δυνάμεων 'όσο επιτρέπουν οι συνθήκες'.

    [02] Πεντάγωνο: Δεν υπάρχει σχέδιο αποστολής περισσότερων δυνάμεων στο Αφγανιστάν

    01-08-2008

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι δεν υπάρχει ακόμη σχέδιο αποστολής περισσότερων μάχιμων δυνάμεων στο Αφγανιστάν και ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου περιμένουν την επίσημη εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας. Πριν δύο εβδομάδες ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει τρόπους αποστολής περισσότερων μάχιμων Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν 'το συντομότερο δυνατόν'. Αλλά σε συνέντευξη τύπου τη Πέμπτη, ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν απέρριψε όμως την πιθανότητα αποστολής μικρού αριθμού στρατιωτικών πριν το τέλος του καλοκαιριού.

    Στο μεταξύ, μήνυμα που εμφανίζεται σε Ισλαμική ιστοσελίδα αναφέρει ότι ένας από τους διοικητές της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, ο Αμπού Αμπντουλάχ Αλ-Σαμί, σκοτώθηκε από Αμερικανική αεροεπιδρομή. Αλλά το μήνυμα δεν δίνει λεπτομέρειες για το πότε και που σκοτώθηκε ο Σαμί.

    [03] Θα συνεχίσει τον αγώνα για ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, δηλώνει η Τζίπι Λίβνι

    01-08-2008

    Τζίπι Λίβνι

    Μετά από συνομιλίες στη Νέα Υόρκη με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, η Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους φέτος, παρά την αναμενόμενη παραίτηση του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ. Η απόφαση του κ. Ολμέρτ να παραιτηθεί αποτελεί 'εσωτερικό' θέμα, δήλωσε η κ. Λίβνι, που δεν επηρεάζει το ρόλο της σαν κύριος διαπραγματευτής των Ισραηλινών.

    Επίσης η κ. Λίβνι υποβάθμισε την σπουδαιότητα Παλαιστινιακών επικρίσεων για τα σχέδια του Ισραήλ να διευρύνουν οικισμούς στη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε τέτοιες διαμαρτυρίες να βλάψουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Και το Ισραήλ διαφωνεί με τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας απ' την Χαμάς, δήλωσε η κ. Λίβνι, αλλά δεν χρησιμοποιεί το θέμα για να αποφύγει τις συνομιλίες.

    Η κυβέρνηση Μπούς και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον κ. Ολμέρτ και οποιονδήποτε αντικαταστάτη του για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

    [04] Συνεργάσιμος ο Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

    01-08-2008

    Ο Σερβοβόσνιος πρώην ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς, αρνήθηκε να πάρει θέση έναντι των κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί, εμφανιζόμενος για πρώτη φορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου στην Χάγη. Ο Κάρατζιτς απάντησε ευγενικά στις ερωτήσεις του δικαστή, Αλφόνς Ορί, ο οποίος ανέγνωσε το κατηγορητήριο με 11 κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επίσης ο Κάρατζιτς απαρνήθηκε το δικαίωμα να έχει συνήγορο διορισμένο από το δικαστήριο και είπε ότι ο ίδιος θα αναλάβει προσωπικά την υπεράσπισή του, ενώ ζήτησε παράταση 30 ημερών για να μελετήσει τις κατηγορίες σε βάρος του και να πάρει θέση.

    Ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων ήταν συνεργάσιμος στην διάρκεια της πρώτης αυτής εμφάνισης του ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά αναφέρθηκε σε 'παρατυπίες', όπως τις χαρακτήρισε, κατά την σύλληψη του. Ισχυρίστηκε ότι απήχθη και έμεινε υπό κράτηση επί τρεις μέρες πριν τελικά ανακοινωθεί η σύλληψη του.

    [05] Κέρδη ρεκόρ για την EXXON MOBIL

    01-08-2008

    Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στο κόσμο, η Exxon Mobil, ανακοίνωσε ότι το ποσοστό κερδών της εκτοξεύτηκε στο 14% κατά το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Η εταιρεία ανέφερε ότι τα κέρδη της έφτασαν τα 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό κερδών που ανακοινώνει ποτέ Αμερικανική εταιρεία. Πάντως τα κέρδη αυτά ήταν χαμηλότερα απ' αυτά που είχαν προβλέψει αναλυτές και γι' αυτό η τιμή της μετοχής της Exxon Mobil υποχώρησε κατά 3% τη Πέμπτη.

    Στο μεταξύ, ο ρυθμός ανάπτυξης της Αμερικανικής οικονομίας ήταν βραδύτερος κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με την καινούργια έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου που δείχνει το Εγχώριο Ακαθάριστο Προϊόν να αναπτύσσεται με ρυθμό 1,9%. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 1% υψηλότερο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Σε ομιλία του στη Δυτική Βιρτζίνια τη Πέμπτη ο πρόεδρος Μπούς παραδέχτηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας δεν είναι αυτός που θα ήθελε, αλλά επεσήμανε ότι είναι λίγο καλύτερος απ' τα προγνωστικά των αναλυτών πριν μερικούς μήνες. Αναλυτές αποδίδουν την μικρή αυτή άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης στις φοροαπαλλαγές που ίσχυσαν στα πλαίσια των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Πάντως συνεχίζονται οι ανησυχίες ότι οι επιστροφές φόρων έδωσαν προσωρινή μόνο λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

    [06] Η ΝΑΣΑ βρήκε νερό στον Άρη

    01-08-2008

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι στοιχεία που έστειλε το διαστημόπλοιο Φοίνιξ επιβεβαιώνουν κάτι που οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και καιρό, αλλά δεν μπορούσαν να το αποδείξουν, ότι δηλαδή υπάρχει νερό στον πλανήτη Άρη. Ο ρομποτικός βραχίονας του Φοίνιξ περισυνέλεξε δείγμα από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη και το θέρμανε με αποτέλεσμα να λιώσει ο πάγος που περιείχε και να απελευθερωθούν υδρατμοί.

    Η παρουσία νερού σημαίνει ότι ενδεχομένως να υπάρχει, ή να υπήρχε στο παρελθόν κάποιο είδος ζωής στον Άρη. Το διαστημόπλοιο Φοίνιξ προσγειώθηκε στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη το Μάιο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 2 August 2008 - 1:18:19 UTC