Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-07-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώνεται η σύνοδος κορυφής των 8
  • [02] Συμφωνία ΗΠΑ-Τσεχίας
  • [03] Απόκρυψη πληροφοριών για την υγεία
  • [04] Το Ιράκ πιέζει τις ΗΠΑ
  • [05] Σε ανοδική πορεία η οικονομία της Κίνας
  • [06] Χριστόφιας: Οι συνομιλίες είναι η μόνη στρατηγική για ειρήνη

  • [01] Ολοκληρώνεται η σύνοδος κορυφής των 8

    09-07-2008

    Οι ηγέτες των οκτώ μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών της Δύσης ξεκίνησαν την τρίτη και τελευταία μέρα των συνομιλιών του σε θέρετρο του Χοκάιντο της Ιαπωνίας. Η Ομάδα των Οκτώ πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα για να εξετάσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών.

    Την Τρίτη η Ομάδα των Οκτώ έθεσε ως στόχο τη περικοπή κατά το ήμισυ στη διοχέτευση στην ατμόσφαιρα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

    Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιασούο Φουκούντα, που φιλοξενεί την διάσκεψη κορυφής της Ομάδας των Οκτώ, επεσήμανε πως η συμφωνία θα επιτρέψει σε κάθε χώρα να θέσει τους δικούς της αποφασιστικούς στόχους για την μείωση των καυσαερίων.

    Επικριτές όμως αναφέρουν διαμαρτύρονται ότι η συμφωνία είναι πολύ γενική και το χρονικό όριο για την υλοποίησή της πολύ μεγάλο. Βρετανός αξιωματούχος της περιβαλλοντολογικής οργάνωσης Γκρήνπης είπε ότι οι ηγέτες των πλουσιοτέρων χωρών απέτυχαν από του να θέσουν βραχυπρόθεσμους στόχους για το περιορισμό της διοχέτευση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

    Αλλά, αξιωματούχος του Ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Πρέσβης Κόχι Τσουρουόκα, ανέφερε ότι η συμφωνία δεν είναι ένα νομικώς δεσμευτικό έγγραφο αλλά μια βάση για την δημιουργία ενός κοινού πολιτικού οράματος του κόσμου.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο Πρόεδρος Μπους αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας και της Νοτίου Κορέας στο περιθώριο της συνόδου. Ο αμερικανός Πρόεδρος θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον μετά το πέρας της συνόδου.

    [02] Συμφωνία ΗΠΑ-Τσεχίας

    09-07-2008

    Κοντολίζα Ράις και Κάρελ Σουάρζενμπεργκ

    Συμφωνία υπέγραψαν οι ΗΠΑ και η Τσεχική Δημοκρατία η οποία θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να τοποθετήσει μέρος του αμυντικού αντιπυραυλικού της συστήματος σε τσεχικό έδαφος, ενώ η Ρωσία απειλεί με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν το σύστημα αυτό αναπτυχθεί.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και ο Τσέχος ομόλογος της Κάρελ Σουάρζενμπεργκ υπέγραψαν τη συμφωνία την Τρίτη στην Πράγα.

    Η κ Ράις χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντική για την ασφάλεια της Τσεχίας, του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης.

    Το αμερικανικό αμυντικό σύστημα επιδιώκει τη τοποθέτηση ραντάρ στην Τσεχία και αναχαιτιστικών πυραύλων στην Πολωνία για να αποτρέψει πιθανή επίθεση από το Ιράν.

    [03] Απόκρυψη πληροφοριών για την υγεία

    09-07-2008

    Μπάρμπαρα Μπόξερ

    Πρώην αξιωματούχος σε περιβαλλοντολογικά θέματα αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπους απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες για την επίδραση των κλιματολογικών αλλαγών στην υγεία.

    Ο Τζέισον Μπερνέτ, ο οποίος ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, εξέφρασε αυτές τις απόψεις αυτές σε επιστολή που απέστειλε μετά από διερευνητική ερώτηση της Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Μπάρμπαρα Μπόξερ.

    Ο κ. Μπερνέτ κατηγορεί τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέυνη ότι λογόκρινε και αφαίρεσε τμήμα κατάθεσης στο Κογκρέσο, τον Οκτώβριο, της Διευθύντριας του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών. Ο κ Μπερνέτ επεσήμανε ότι διαγράφηκαν 6 σελίδες πληροφοριών που αναφέρονταν στους κίνδυνους που ενέχουν οι αλλαγές του κλίματος στον άνθρωπο.

    Η Γερουσιαστής Μπόξερ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης και θα ζητήσει από το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών να δώσει

    [04] Το Ιράκ πιέζει τις ΗΠΑ

    09-07-2008

    Μουαφάκ αλ Ρουμπαΐγιε

    Ιρακινοί αξιωματούχοι εντείνουν τις πιέσεις τους στις ΗΠΑ για να τεθεί χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

    Ο σύμβουλος της Ιρακινής κυβέρνησης σε θέματα εθνικής ασφάλειας Μουαφάκ αλ Ρουμπαΐγιε δήλωσε ότι η Βαγδάτη θα απορρίψει κάθε συμφωνία σε θέματα ασφάλειας με την Ουάσιγκτον που δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης. Ο ιρακινός Πρωθυπουργός Νούρι λα Μαλίκι πρότεινε για πρώτη φορά τη Δευτέρα απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέητς, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τη μείωση της στρατιωτικής της παρουσίας στο Ιράκ καθώς βελτιώνονται οι ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας, αλλά τόνισε ότι ο ρυθμός απομάκρυνσης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα εξαρτηθεί από τη κατάσταση ασφάλειας της χώρας.

    [05] Σε ανοδική πορεία η οικονομία της Κίνας

    09-07-2008

    Νέα έκθεση αναφέρει ότι η οικονομία της Κίνας θα ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ μέχρι το 2035 και θα διπλασιαστεί μέχρι τα μέσα του αιώνα.

    Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από ερευνητικό ινστιτούτο Κάρνετζι που εδρεύει στην Ουάσιγκτον προβλέπει ότι κινητήριος δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι η εγχώρια ζήτηση και όχι οι εξαγωγές.

    Για το λόγο αυτό, ο οικονομολόγος Άλμπερτ Κέϊντελ, ο οποίος έγραψε την έκθεση, επισημαίνει ότι θα συνεχιστεί η ισχυρή ανάπτυξη της Κίνας τον 21ο αιώνα ανεξάρτητα από την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς.

    Η οικονομία της Κίνας διευρύνεται με ετήσιο ρυθμό πάνω από 10% τη τελευταία δεκαετία και με βάση το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της καταλαμβάνει την τετάρτη θέση μετά τις ΗΠΑ της Ιαπωνία και τη Γερμανία.

    [06] Χριστόφιας: Οι συνομιλίες είναι η μόνη στρατηγική για ειρήνη

    09-07-2008

    Δημήτρης Χριστόφιας

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, λέει πως οι απευθείας συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι η μόνη στρατηγική που έχει για ειρήνη στο διαιρεμένο νησί. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Λευκωσία ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν έχει εναλλακτική στρατηγική κι εξέφρασε την ελπίδα ότι ούτε ο κύριος Ταλάτ έχει υπ όψιν του κάποια άλλη στρατηγική εκτός εκείνης των απευθείας συνομιλιών.

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλιν στις 25 Ιουλίου, οπότε και θα αποφασίσουν κατά πόσον θα κινηθούν προς συνομιλίες πάνω σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού με στόχο να δοθεί τέλος στην διαίρεση του νησιού. Αλλά ο κύριος Χριστόφιας έχει απορρίψει την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φρηντ, μιλώντας την Δευτέρα στην Αθήνα, είπε ότι βλέπει να διαγράφεται μια πραγματική ευκαιρία για την προώθηση λύσης του Κυπριακού.

    Οι ελπίδες για την επίτευξη διακανονισμού βελτιώθηκαν τον Φεβρουάριο με την ανάδειξη του κυρίου Χριστόφια στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αμέσως μετά την εκλογή του ο κύριος Χριστόφιας συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κύριο Ταλάτ και οι δυο τους συμφώνησαν να επαναρχίσουν την διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 10 July 2008 - 1:18:19 UTC