Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-06-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με αργό ρυθμό η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
  • [02] Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι πέτυχε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ
  • [03] Η Γαλλία επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ
  • [04] 11 εκατομμύρια oι πρόσφυγες σ' ολόκληρο τον κόσμο
  • [05] Ο Τζον Μακέιν προτείνει αύξηση της εσωτερικής παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ
  • [06] Κίνδυνος υπερχείλισης του Μισισιπή
  • [07] 11 Γερουσιαστές καταγγέλλουν τον ΟΠΕΚ

  • [01] Με αργό ρυθμό η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    18-06-2008

    Aλί Μπαμπατζιάν

    Τα πολιτικά εμπόδια που προβάλουν ορισμένα κράτη-μέλη είναι ίσως η αιτία για τον αργό ρυθμό με τον οποίο συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ο Υπουργός Εξωτερικών της, Αλι Μπαμπατζιάν εξέφρασε την λύπη του γι αυτό, στο Λουξεμβούργο, μετά μάλιστα από την διυπουργική διάσκεψη κατά την οποία αποφασίστηκε το άνοιγμα δύο ακόμη κεφαλαίων, για την Τουρκία που συμπληρώνει έτσι τα 8 από τα 35 του κοινοτικού κεκτημένου. Τα κεφάλαια αυτά είναι το Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας και το Εταιρικό Δίκαιο.

    Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Ρούπελ εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα απαγόρευσης του κόμματος ΑΚΡ του κ. Ερντογάν από το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται προσοχή ώστε οποιαδήποτε λύση να είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αξίες.

    Το κλίμα γενικώς της διάσκεψης ήταν ιδιαίτερα καλό καθώς ο Γενικός Διευθυντής της γενικής διεύθυνσης διεύρυνσης της Ένωσης Μάικλ Λι , προκάλεσε θετικά την Τουρκία λέγοντας ότι εφόσον τους επόμενους μήνες σημειωθεί πρόοδος και εκπληρωθούν ορισμένα κριτήρια θα μπορέσουν να ανοίξουν ακόμη και 7 νέα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου.

    Βέβαια την 1η Ιουλίου την ευρωπαϊκή Προεδρία αναλαμβάνει η Γαλλία και είναι σε όλους γνωστή η θέση του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζύ ο οποίος δεν 'βλέπει' την Τουρκία στους κόλπους της Ευρώπης παρά μόνο με ειδική σχέση και όχι σαν πλήρες μέλος.

    Ο κ. Μπαμπατζιάν αναφέρθηκε και εκείνος στην γαλλική προεδρία εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι δίκαιη και αμερόληπτη και ότι θα λειτουργήσει με διαφάνεια έναντι της τουρκικής υποψηφιότητας.

    [02] Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι πέτυχε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ

    18-06-2008

    Η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι πέτυχε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μέσα και γύρω απ' τη Λωρίδα της Γάζας. Αξιωματούχοι της Χαμάς και Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές δήλωσαν τη Τρίτη ότι η εκεχειρία με το Ισραήλ θα τεθεί σε ισχύ στις 6 το πρωί της Πέμπτης, τοπική ώρα. Αλλά ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για την κήρυξη εκεχειρία και επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί πόσο καιρό θα διαρκέσει μια τέτοια εκεχειρία. Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατά την τρίτη μέρα της εκεχειρίας το Ισραήλ θα πρέπει να ανοίξει τα συνοριακά του περάσματα προς τη Γάζα και να επιτρέψει τον καλύτερο εφοδιασμό της περιοχής. Η Χαμάς δήλωσε ότι η εκεχειρία θα έχει διάρκεια 6 μηνών. Μάλιστα ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσαάλ, δήλωσε στο πρακτορείο Ρώυτερ ότι η παράταξη του θα 'επιστρέψει' στον ένοπλο αγώνα, αν το Ισραήλ σπάσει την εκεχειρία.

    Από τη πλευρά του το Ισραήλ ζητά απ' τη Χαμάς να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες και βλήματα όλμων από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ και να αφήσει ελεύθερο τον Ισραηλινό στρατιώτη που κρατά.

    Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα τους ικανοποιούσε μια τέτοια εκεχειρία, αλλά ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τομ Κέισυ, δήλωσε ότι η εκκρεμούσα συμφωνία δεν αλλάζει την άποψη της Ουάσιγκτον για την Χαμάς που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

    [03] Η Γαλλία επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ

    18-06-2008

    Νικολά Σαρκοζί

    Ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε την επαναφορά της χώρας του στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ μετά από 40 και πλέον χρόνια, αλλά υπό όρους που στοχεύουν στην διασφάλιση της Γαλλικής στρατιωτικής ανεξαρτησίας. Σε βαρυσήμαντη ομιλία του τη Τρίτη ο κ. Σαρκοζί ανακοίνωσε γενική αναδιάρθρωση των Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων με στόχο την αντιμετώπιση απειλών από τρομοκράτες. Χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία 'ανεξάρτητο εταίρο' του ΝΑΤΟ, ο κ. Σαρκοζί επεσήμανε ότι η χώρα του επανεντάσσεται στο στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας, αλλά τόνισε ότι η Γαλλία παραμένει ελεύθερη να αποφασίζει σε ποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας θα συμμετάσχει και θα διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο του πυρηνικού της οπλοστασίου. Η αναδιάρθρωση των Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων θα περιλαμβάνει περιορισμό του αριθμού στρατιωτών και διεύρυνση του μηχανισμού συγκέντρωσης και επεξεργασίας απόρρητων πληροφοριών με τη βοήθεια δορυφόρων και νέων τεχνολογιών. Η Ουάσιγκτον καλωσόρισε την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου.

    [04] 11 εκατομμύρια oι πρόσφυγες σ' ολόκληρο τον κόσμο

    18-06-2008

    Νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει ότι οι συγκρούσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν συντελέσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων παγκοσμίως για δεύτερη κατά σειρά χρονιά.

    Στην έκθεση η οποία δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι πέρυσι ο αριθμός των προσφύγων ανέρχονταν στα 11.4 εκατομμύρια άτομα σ' ολόκληρο τον κόσμο. Η Κολομβία, το Σουδάν και η Σομαλία έχουν μεγάλους αριθμούς ατόμων που έχουν εκτοπιστεί από τους τόπους διαμονής τους. Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι 26 εκατομμύρια άτομα εκτοπίστηκαν μέσα στις ίδιες τους τις χώρες τους λόγω πολέμων ή καταδίωξης.

    Ο Ύπατος Αρμοστής των ΗΕ για θέματα Προσφύγων, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρει ότι οι ένοπλες συγκρούσεις ευθύνονται για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων και προέβλεψε ότι οι συγκρούσεις και η αστάθεια που θα προκληθούν από τις αυξανόμενες τιμές τροφίμων μπορεί να συντελέσουν στην επιδείνωση του προβλήματος ακόμη περισσότερο.

    [05] Ο Τζον Μακέιν προτείνει αύξηση της εσωτερικής παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ

    18-06-2008

    O προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζων Μακέην, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ 'πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον τους' αυξάνοντας την εγχώρια παραγωγή ενέργειας και τερματίζοντας την εξάρτηση από τον ΟΠΕΚ.

    Ο κύριος Μακέην αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα ενέργειας κατά τη διάρκεια ομιλίας τους στο Χιούστον του Τέξας την Τρίτη. Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν το εκτινασσόμενο κόστος της ενέργειας μειώνοντας τους περιορισμούς στην εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου στο εσωτερικό της Αμερικής και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει παράλληλα να διερευνήσουν την πυρηνική ενέργεια καθώς και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

    Ο κ. Μακέην επέκρινε επίσης τον αντίπαλό του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος προτείνει την επιβολή φόρων στις εταιρείες πετρελαίου.

    Κατά τον κ. Ομπάμα τα έσοδα απ' αυτούς τους φόρους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους των καυσίμων.

    Επίσης την Τρίτη ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες φοροαπαλλαγών ύψους 3 χιλιάδων δολαρίων κατά κεφαλή για φοιτητές. Αναφέρθηκε επίσης σε σχέδιο του χορήγησης φοιτητικών δανείων από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

    [06] Κίνδυνος υπερχείλισης του Μισισιπή

    18-06-2008

    Το σώμα μηχανικού του Αμερικανικού στρατού προειδοποίησε ότι το ύψος της στάθμης του ποταμού Μισισιπή μπορεί να υπερχειλίσει 20 φράγματα, αν όντως υλοποιηθούν οι προβλέψεις για περισσότερες βροχοπτώσεις. Πρόκειται για φράγματα στις πολιτείες Ιλλινόη, IOWA και Μισούρι. Παράλληλα στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε ανησυχία για τα θύματα των πλημμύρων στις μεσοδυτικές πολιτείες και δήλωσε ότι την Πέμπτη θα επισκεφτεί την Iowa, όπου απ' τις πλημμύρες έχουν προκληθεί ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο μεταξύ έχουν αρχίσει οι προσπάθειες καθαρισμού των πλημμυρισμένων περιοχών.

    [07] 11 Γερουσιαστές καταγγέλλουν τον ΟΠΕΚ

    18-06-2008

    Ομάδα μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου ζητά απ' την κυβέρνηση Μπους να εξαπολύσει επίσημη διαμαρτυρία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε βάρος του ΟΠΕΚ, καταγγέλλοντας τα μέλη του καρτέλ ότι ευθύνονται για την κατακόρυφη άνοδο των τιμών των καυσίμων. 11 Αμερικανοί Γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένης και της μέχρι πρότινος προεδρικής υποψηφίου Χίλλαρυ Κλίντον, συμμετέχουν σ' αυτή την ομάδα η οποία σε επιστολή της προς την Εμπορική Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Σούζαν Σουάμπ, ζητά την υποβολή διαμαρτυρίας.

    Οι Γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ ενεργούν σαν 'παράνομο καρτέλ' ανεβάζοντας τις τιμές πετρελαίου με το να αρνούνται να αυξήσουν την παραγωγή τους και περιορίζοντας έτσι την προσφορά πετρελαίου στην αγορά. Μάλιστα οι Γερουσιαστές χαρακτηρίζουν παράνομη ακόμη και την ύπαρξη του ΟΠΕΚ παραπέμποντας στους όρους διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Η διαμαρτυρία στοχεύει τις χώρες του ΟΠΕΚ που είναι και μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 19 June 2008 - 11:05:37 UTC