Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-06-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ράις: ευκαιρία για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
  • [02] Έκτατα μέτρα για την επισιτιστική κρίση
  • [03] Πιέσεις ΗΠΑ στη διεθνή κοινότητα για το Ιράν
  • [04] Συνελήφθησαν 2 μέλη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ
  • [05] Αποσύρθηκαν αγωγές για το θέμα της Ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα
  • [06] Συντονισμό ενεργειών κατά της ακρίβειας αποφάσισαν οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ
  • [07] Κέρδισε το χρίσμα ο Ομπάμα

  • [01] Ράις: ευκαιρία για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

    04-06-2008

    Κοντολίζα Ράις

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι ο στόχος της επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει και μετά την προεδρεία Μπους. Πάντως σε ομιλία της στο συνέδριο οργάνωσης προώθησης Ισραηλινών συμφερόντων, εδώ στην Ουάσιγκτον, η κ. Ράις επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μπούς συνεχίζει να πιστεύει πως υπάρχει πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας επί 'των βασικών χαρακτηριστικών ενός ειρηνικού Παλαιστινιακού κράτους', όπως είπε, πριν την ολοκλήρωση της θητείας του προέδρου Μπούς.

    Ο τρέχων γύρος Ισραηλο-Παλαιστινιακών συνομιλιών, σημείωσε η κ. Ράις αποτελεί την καλύτερη, εδώ και χρόνια, ευκαιρία για ειρήνη στη περιοχή. Αλλά παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες δεν είναι τέλειες. Στην εν λόγω διάσκεψη θα μιλήσει και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Μπους.

    [02] Έκτατα μέτρα για την επισιτιστική κρίση

    04-06-2008

    Μπαν Κι Μουν

    Τα αίτια των υψηλών τιμών των τροφίμων και το πώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα επηρεάσει την ασφάλεια των τροφίμων, είναι δύο απ' τα θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στην διεθνή διάσκεψη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ που πραγματοποιείται στη Ρώμη. Τη Τρίτη, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε την λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο, φτώχια και πείνα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Ο κ. Μπάν παρότρυνε την διεθνή κοινότητα να επιταχύνει την παραγωγή τροφίμων κατά 50% μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

    Οι ελλείψεις τροφίμων στην υπό την Σαχάρα Αφρική, το Αφγανιστάν, την Αϊτή, τη Λιβερία και άλλες χώρες, επεσήμανε ο γ.γ. των ΗΕ, απειλούν να διαγράψουν πολιτικά και οικονομικά οφέλη που είχε πετύχει η βοήθεια του ΟΗΕ. Από τη πλευρά του, ο Πάπας Βενέδικτος σε γραπτό μήνυμα του προς τους συνέδρους στη Ρώμη αναφέρει ότι η πείνα και ο υποσιτισμός αποτελούν 'απαράδεκτη πραγματικότητα σ' έναν κόσμο που έχει μέσα και γνώση' για να επιλύσει την κρίση.

    [03] Πιέσεις ΗΠΑ στη διεθνή κοινότητα για το Ιράν

    04-06-2008

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε και πάλι απ' τους συμμάχους των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, εκμεταλλευόμενοι τις 'ευαισθησίες' της Τεχεράνης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Το Ιράν είναι ευάλωτο στις πιέσεις, σημείωσε η κ. Ράις, λόγω του αποτυχημένου οικονομικού του προγράμματος και της 'αναξιόπιστης επαναστατικής ιδεολογίας του', όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε ότι η Τεχεράνη αντιμετωπίζει την δυσαρέσκεια περιφερειακών παραγόντων λόγω της βίαιης συμπεριφοράς της, όπως την χαρακτήρισε.

    Η κ. Ράις ζήτησε απ' τους Ευρωπαίους και άλλους συμμάχους της Ουάσιγκτον να εκμεταλλευτούν τέτοιες αδυναμίες του Ιράν επιβάλλοντας σοβαρό κόστος στο πολιτικο-οικονομικό σύστημα της Τεχεράνης.

    [04] Συνελήφθησαν 2 μέλη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ

    04-06-2008

    Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ συνέλαβαν δύο μέλη της Αλ Κάιντα και έναν ηγέτη πολιτοφυλακής Σιιτών, την Τρίτη στη διάρκεια επιχειρήσεων σε διάφορα σημεία της χώρας. Συγκεκριμένα σε επιχείρηση στη Μοσούλη συνελήφθη ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα για θέματα ασφάλειας στη περιοχή και 5 συνεργάτες του. Πιστεύεται ότι ο εν λόγω εξτρεμιστής είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό επιθέσεων σε βάρος της Ιρακινής αστυνομίας.

    Επίσης στην Τικρίτ, συμμαχικές δυνάμεις συνέλαβαν δύο υπόπτους συμπεριλαμβανομένου και μέλους της Αλ Κάιντα υπεύθυνου για την διοργάνωση επιθέσεων αυτοκτονίας στη περιοχή. Παράλληλα στην πόλη Κούτ, νότια της Βαγδάτης, Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν ηγέτη πολιτοφυλακής Σιιτών και 5 συνεργάτες του.

    [05] Αποσύρθηκαν αγωγές για το θέμα της Ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα

    04-06-2008

    Στέφανος Στεφάνου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση απέσυρε αγωγές που είχαν υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της Ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι ακυρώθηκαν νομικά μέτρα που αποσκοπούσαν στο να παρεμποδίσουν την χορήγηση πακέτου βοήθειας ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Τουρκοκύπριους. Οι αγωγές αποσύρθηκαν μετά από διευκρινήσεις της φρασεολογίας που είχε χρησιμοποιηθεί, έτσι ώστε να μην αφήνει υπαινιγμούς για αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τα εν λόγω μέτρα ελήφθησαν ενόψει του πρώτου, εδώ και τέσσερα χρόνια, επίσημου γύρου συνομιλιών μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [06] Συντονισμό ενεργειών κατά της ακρίβειας αποφάσισαν οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    04-06-2008

    Με το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων πολιτών να διαμαρτύρεται με διάφορους τρόπους για την καλπάζουσα αύξηση των τιμών όλων των ειδών διατροφής και πρώτης ανάγκης, οι Υπουργοί Οικονομίας που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο αποφάσισαν τον συντονισμό δράσεων για να αντιμετωπισθεί η ακρίβεια.

    Το θέμα της αύξησης των τιμών των τροφίμων και του πετρελαίου σχεδόν μονοπώλησε τις συζητήσεις στο ΕΚΟΦΙΝ καθώς η εξέλιξη των τιμών βασικών ειδών διατροφής σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Δευτέρα στην δημοσιότητα η Γιουροστάτ ήταν άκρως ανησυχητικά για όλες τις χώρες και φυσικά και για την Ελλάδα. Οι τιμές των προϊόντων διατροφής στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση 7% τον Απρίλιο του 2008, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2007 και στο ίδιο επίπεδο στο 7,1% αυξήθηκαν τα ίδια προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα μάλιστα στο τελευταίο 12άμηνο σύμφωνα με την Γιούροστατ κατατάσσεται 5η σε ακρίβεια μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

    Στην συνεδρίαση εν τω μεταξύ των Υπουργών της Ευρωζώνης πού έγινε την Δευτέρα εκτάκτως στην Φρανκφούρτη, λόγω της συμπλήρωσης 10 ετών από την ίδρυση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, οι Υπουργοί Οικονομίας συμφώνησαν οτι οι κυβερνήσεις θα εξετάσουν τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχουν για να λάβουν μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων οικονομικά πολιτών που δεν αντέχουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Αλλά και οι τραπεζίτες δήλωσαν στην Φρανκφούρτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει τα πάντα για να συγκρατήσει την ανοδο του πληθωρισμού.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας μάλιστα κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο μετά την συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ 'για διεθνές πληθωριστικό σοκ λόγω των τιμών πετρελαίου, τροφίμων και πρώτων υλών που έχει επηρεάσει όλες τις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης αλλά και του κόσμου'. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε οτι η αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτεί συντονισμένη δράση και δεν πρέπει να σχετίζεται με την φορολογία των καυσίμων ή τις τιμές αλλά με μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων.

    Στο ΕΚΟΦΙΝ που παραπέμπει το θέμα της ακρίβειας στο Συμβούλιο Κορυφής για να συζητηθεί και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις απο τους ηγέτες των 27, στις 19 και 20 Ιουνίου, συζητήθηκαν και θα προταθούν οι πρωτοβουλίες που μπορούν να παρθούν από την Ευρωπαική Ένωση για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μία από τις πρωτοβουλίες είναι και η καταπολέμηση της κερδοσκοπίας στην αγορά πρώτων υλών.

    [07] Κέρδισε το χρίσμα ο Ομπάμα

    04-06-2008

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στη Μινεάπολη της Μινεσότα ότι κέρδισε το χρίσμα του κόμματος του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου μετά την ολοκλήρωση τη Τρίτη της διαδικασίας των προκριματικών εκλογών. Ο 46χρονος κ. Ομπάμα είναι ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός προεδρικός υποψήφιος που κερδίζει το χρίσμα κάποιου πολιτικού κόμματος στις ΗΠΑ.

    Στην ομιλία του ο κ. Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο της αντιπάλου του Χίλαρυ Κλίντον, αναφερόμενος στην ιστορικής σημασίας παρουσία της λέγοντας ότι η αντίπαλος του ξεπέρασε τα κατορθώματα οποιασδήποτε άλλης γυναίκας και χαρακτηρίζοντας την ηγέτιδα που έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους.

    Από τη πλευρά της η Χίλαρυ Κλίντον σε ομιλία της σε συγκέντρωση υποστηρικτών της στην Νέα Υόρκη συνεχάρη τον κ. Ομπάμα για την καταπληκτική προεκλογική του εκστρατεία που ενέπνευσε εκατομμύρια Αμερικανούς, αλλά επεσήμανε ότι δεν είναι έτοιμη να ανακοινώσει ακόμη ποια θα είναι η επόμενη πολιτική της απόφαση.

    Πηγές προσκείμενες στην κ. Κλίντον είχαν αναφέρει τη Τρίτη ότι θα ήταν διατεθειμένη να ενώσει τις δυνάμεις της με τον κ. Ομπάμα σαν υποψήφια αντιπρόεδρος, αν κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν το Λευκό Οίκο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 5 June 2008 - 14:16:26 UTC