Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-05-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχίες της ΔΥΑΕ για Ιράν
  • [02] Έναρξη αποστολής στον Άρη
  • [03] "Ημέρα Μνήμης"
  • [04] Συμβούλιο σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες
  • [05] Διεθνής ανθρωπιστική προσπάθεια για τους πληγέντες στη Βιρμανία
  • [06] 7 νεκροί από καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ

  • [01] Ανησυχίες της ΔΥΑΕ για Ιράν

    27-05-2008

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι συνεχίζει να ανησυχεί σοβαρά για καταγγελίες ότι το Ιράν προσπάθησε να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

    Στην τελευταία της έκθεση η Διεθνής Υπηρεσία αναφέρει ότι χρειάζεται 'εξηγήσεις σε βάθος' από τη Τεχεράνη για να πειστεί περί των ισχυρισμών του Ιράν που αρνείται οποιαδήποτε δραστηριότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Η Διεθνής Υπηρεσία δηλώνει ότι το Ιράν θα πρέπει να της παραδώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με δοκιμές εκρηκτικών κατά το παρελθόν και άλλα πυραυλικά πειράματα.

    Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Γκρέγκορυ Σούλτι, δήλωσε ότι η έκθεση δείχνει με 'κάθε λεπτομέρεια' πόσες εξηγήσεις πρέπει ακόμη να δώσει το Ιράν και πόσο 'λίγες έχει δώσει μέχρι τώρα', όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Επίσης Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέκριναν την Τεχεράνη για έλλειψη επαρκών απαντήσεων σε ερωτήματα των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας.

    Από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ασγκάρ Σολτανίε, δήλωσε ότι η έκθεση αποδεικνύει πως οι πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης προορίζονται για ειρηνικού σκοπούς.

    [02] Έναρξη αποστολής στον Άρη

    27-05-2008

    H επιφάνεια του Άρη σε φωτο από το διαστημόπλοιο Φοίνιξ

    Αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ δηλώνουν ότι επεξεργάζονται φωτογραφίες που έστειλε στη γη το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Φοίνιξ που μόλις προσγειώθηκε στον πλανήτη Άρη με αποστολή να εξερευνήσει το αν οι συνθήκες στον κόκκινο πλανήτη είναι ευνοϊκές για την διατήρηση ζωής.

    Σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ εξέφρασαν σιγουριά ότι υπάρχει παγωμένο νερό κάτω από την επίπεδη πολική περιοχή του Άρη όπου προσγειώθηκε το Φοίνιξ. Μέσα στις επόμενες μέρες το διαστημόπλοιο θα χρησιμοποιήσει τον ρομποτικό του βραχίονα για να σκάψει το έδαφος και να αναλύσει δείγματα της επιφάνειας του πλανήτη Άρη. Το Φοίνιξ θα παραμείνει στον Άρη επί τρεις μήνες.

    [03] "Ημέρα Μνήμης"

    27-05-2008

    Ο πρόεδρος Μπούς τίμησε την Δευτέρα τους άνδρες και γυναίκες των Αμερικανικών Ενόπλων δυνάμεων που θυσίασαν την ζωή τους υπηρετώντας την πατρίδα τους.

    Σε ομιλία του ενώπιον παλαιών πολεμιστών και των οικογενειών τους στα πλαίσια ειδικής τελετής στον Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον επ' ευκαιρία της 'Ημέρας Μνήμης', ο κ. Μπούς εξέφρασε υπερηφάνεια για τις θυσίες των Αμερικανών στρατιωτικών και σημείωσε ότι όλοι οι ηγέτες θα πρέπει να έχουν το θάρρος και τη γενναιότητα αυτών που υπηρετούν στις στρατιωτικές δυνάμεις, για να περιφρουρήσουν την ειρήνη και την ελευθερία. Στα πλαίσια της ίδια ειδικής τελετής ο Αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε επίσης στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    Η λεγόμενη 'Ημέρα Μνήμης', ή Memorial Day, είναι εθνική εορτή εδώ στις ΗΠΑ προς τιμήν όλων όσων υπηρέτησαν και έχασαν τη ζωή τους στις Αμερικανικές Ένοπλες δυνάμεις.

    Επίσης και οι τρεις Αμερικανοί προεδρικοί υποψήφιοι τίμησαν τη Δευτέρα τους βετεράνους των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Σε ειδική τελετή για την 'Ημέρα Μνήμης' στο Νέο Μεξικό, ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος, Τζον Μακέιν, χαρακτήρισε 'ασύγκριτο προνόμιο' να ζει σε μια χώρα της οποίας οι άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων υπηρετούν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και μάλιστα πολλοί απ' αυτούς έχουν υπηρετήσει εκεί πάνω από μια φορά. Ο κ. Μακέιν σημείωσε επίσης ότι ενδεχόμενη ήττα στο Ιράκ θα ήταν 'καταστροφική' για τη χώρα και δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί θα κάνει ότι μπορεί για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Από τη πλευρά του ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, βρέθηκε και αυτός στο Νέο Μεξικό όπου συναντήθηκε με βετεράνους στρατιωτικούς μαζί με τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της πολιτείας, Μπιλ Ρίτσαρντσον.

    Στο μεταξύ, ανακοινωθέν της Χίλαρυ Κλίντον ζητά απ' όλους τους Αμερικανούς να τιμήσουν τους άνδρες και γυναίκες των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, εστερνιζόμενοι τις αξίες για τις οποίες πολέμησαν.

    [04] Συμβούλιο σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    27-05-2008

    Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης βΤουρκίας κι αυτό γιατί η κοινή θέση που υιοθέτησαν οι 27 υπουργοί εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Δευτέρα, θα προκαλέσει αντιδράσεις στην πλευρά της Τουρκίας, ενώ ικανοποιεί πλήρως τις Eλληνικές θέσεις.

    Όπως δήλωσε η Eλληνίδα Yπουργός Eξωτερικών, κ. Μπακογιάννη, μετά το τέλος του Συμβουλίου για μια ακόμη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά σαφές στην Άγκυρα ότι θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών που υπάρχουν με γειτονικές χώρες μέλη της Ε.Ε.

    Στην κοινή θέση όμως εμφανίζονται και αναφορές πιο συγκεκριμένες από άλλες φορές όσον αφορά στο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία και στο σεβασμό των θρησκευτικών αλλά και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Υπάρχουν βεβαίως και αναφορές στην Κύπρο όπως γίνεται κάθε φορά αλλά και για τις σχέσεις στρατού και πολιτικών στην Τουρκία που συχνά βρίσκονται σε αντιπαράθεση.

    Η κ. Μπακογιάννη ευχήθηκε οι οποίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία να μην αποτελέσουν τροχοπέδη στην προσπάθεια για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές στις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που θα την οδηγήσουν με επιτυχία στην ένταξή της Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [05] Διεθνής ανθρωπιστική προσπάθεια για τους πληγέντες στη Βιρμανία

    27-05-2008

    Διεθνείς ομάδες διανομής βοήθειας αποστέλλονται σε περιοχές της Βιρμανίας που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα από καταστροφικό κυκλώνα, για να διαπιστώσουν κατά πόσον οι αρχές θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους να παραχωρήσουν απεριόριστη πρόσβαση στα μέλη των ομάδων αυτών.

    Πάνω από τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που ο Κυκλώνα Ναγκρίς έπληξε το Δέλτα του ποταμού Ιραγουάντι και τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι τρία στα τέσσαρα θύματα της καταστροφής δεν έχουν ακόμα λάβει καμία απολύτως βοήθεια.

    Το πέρασμα του Ναγκρίς άφησε 134 χιλιάδες νεκρούς ή αγνοούμενους και πάνω από δύο εκατομμύρια αστέγους, δίχως πόσιμο νερό και δίχως καμιά ιατρική φροντίδα. Το πρακτορείο Ρώυτερ μεταδίδει ότι θύματα του κυκλώνα έχουν βγει στους δρόμους στο δέλτα του Ιραγουάντι, ζητιανεύοντας για φαγητό, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν όσους μπαίνουν στη περιοχή να μην δίνουν βοήθεια.

    Πάντως τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως πιστεύουν ότι η στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας θα τηρήσει την υπόσχεσή της να δώσει απεριόριστη πρόσβαση στα συνεργεία διανομής βοήθειας στην χώρα.

    [06] 7 νεκροί από καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ

    27-05-2008

    Αεροφωτογραφία των ζημιών στη Μινεσότα

    Τουλάχιστον 7 άτομα σκοτώθηκαν και προκλήθηκαν ευρύτατες υλικές ζημιές από σύστημα ισχυρών καταιγίδων και ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τις πολιτείες Iowa και Μινεσότα. Ο δήμαρχος της πόλης Πάρκερσμπεργκ στην Iowa δήλωσε ότι ένας μόνο ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε το ένα τρίτο της πόλης και κόστισε τη ζωή σε 4 άτομα. Άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην γειτονική πόλης Νιού Χάρτφορντ. Στη Μινεσότα ένα μικρό παιδί σκοτώθηκε στην πόλη Χιούγκο, κοντά στη Μινεάπολη.

    Η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία δηλώνει ότι πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος από ανεμοστρόβιλους και ακραία καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό νεκρών εδώ και μια δεκαετία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 28 May 2008 - 1:19:39 UTC