Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-05-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιντιάνα και Βόρειος Καρολίνα στις κάλπες
  • [02] Στοιχεία για την ανάμειξη του Ιράν στο Ιράκ
  • [03] Λίβνι: Το Ισραήλ δεν 'έχει κρυφή ατζέντα'
  • [04] Δημόσιοι υπάλληλοι αναμεμειγμένοι στην απόπειρα δολοφονίας του Καρζάι
  • [05] Σταματά η διανομή τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας
  • [06] Κυκλώνας στη Βιρμανία
  • [07] Αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν αεροσκάφη της Γεωργίας

  • [01] Ιντιάνα και Βόρειος Καρολίνα στις κάλπες

    05-05-2008

    Μπαράκ Ομπάμα

    Oι διαρκώς αυξανόμενες τιμές της βενζίνης και το Ιράν ήταν ανάμεσα στα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν οι υποψήφιοι για το Προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον, εν όψει των προκριματικών εκλογών στην Βόρεια Καρολίνα και την Ιντιάνα που θα γίνουν την Τρίτη.

    Η γερουσιαστής Κλίντον σε τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσε ότι υποστηρίζει την προσωρινή άρση του φόρου βενζίνης. Ο γερουσιαστής Ομπάμα εξέφρασε την αντίθεση του στο σχέδιο αυτό της αντίπαλου του, λέγοντας ότι οι καταναλωτές θα κερδίσουν μόνο 30 σεντς την ημέρα.

    Χίλαρυ Κλίντον

    Για το θέμα του Ιράν ο κ. Ομπάμα απέρριψε τις δηλώσεις της κα Κλίντον ότι αν αυτή ήταν πρόεδρος θα 'εξάλειφε ολοκληρωτικά το Ιράν' αν αυτό χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα κατά του Ισραήλ. Ο κ. Ομπαμα επεσήμανε ότι τέτοιες εκφράσεις είναι άστοχες.

    Το Σάββατο ο γερουσιαστής από το Ιλλινόις κέρδισε την υποστήριξη της Γκουάμ με διαφορά επτά ψήφων έναντι της κα Κλίντον, αλλά ο αριθμός των εκλεκτορικών ψήφων πρόκειται να μοιραστεί ανάμεσα στους δύο υποψήφιους.

    Σε γενικές γραμμές, ο κ. Ομπάμα συνεχίζει να υπερισχύει της κ. Κλίντον στον αριθμό των εκλεκτορικών ψήφων, αλλά όχι στον αριθμό των υπερεκλεκτόρων, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν για οποιονδήποτε από τους δύο υποψήφιους.

    [02] Στοιχεία για την ανάμειξη του Ιράν στο Ιράκ

    05-05-2008

    Νούρι Αλ Μαλίκι

    Ο εκπρόσωπος της Ιρακινής κυβέρνησης, Αλί αλ Νταμπάγκ, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, διέταξε υπουργούς του να συγκεντρώσουν στοιχεία που να δείχνουν την ανάμειξη του Ιράν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι τα υπουργεία θα σχηματίσουν επιτροπή που θα συγκεντρώσει τα αποδεικτικά στοιχεία και θα τα υποβάλει στο Ιράν. Νωρίτερα ο κ. Νταμπάγκ είχε δηλώσει ότι το Ιράκ δεν διαθέτει ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ιράν τροφοδοτεί με όπλα Σιίτες πολιτοφύλακες που μάχονται τις Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας.

    Επίσης επεσήμανε ότι το Ιράκ επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων του με το Ιράν και δεν θέλει έναν νέο πόλεμο Ιράκ-Ιράν σαν αυτόν της δεκαετίας του 1980. Πάντως Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι έχουν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράν εξοπλίζει εξτρεμιστές στο Ιράκ, καταγγελία που η Τεχεράνη διαψεύδει.

    Αντιπροσωπεία Ιρακινών βουλευτών μετέβη τη περασμένη εβδομάδα στη Τεχεράνη για να συζητήσει θέματα ασφάλειας με Ιρανούς αξιωματούχους. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ιρακινή κυβέρνηση είναι αυτή που θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του θέματος.

    [03] Λίβνι: Το Ισραήλ δεν 'έχει κρυφή ατζέντα'

    05-05-2008

    Κοντολίζα Ράις και Τζίπι Λίβνι.

    Μετά από συνομιλίες που είχε στην Ιερουσαλήμ με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα της ενδεχομένως να διαλύσει ορισμένους Εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη στα πλαίσια μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους.

    Η κ. Λίβνι δήλωσε τη Κυριακή ότι οι οικισμοί δεν αποτελούν εμπόδιο στην ειρήνη γιατί το Ισραήλ έχει και στο παρελθόν διαλύσει τέτοιες κοινότητες, όποτε υπήρξε τέτοια ανάγκη και έδωσε σαν παράδειγμα την διάλυση 21 οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας το 2005, στα πλαίσια μονομερούς απόσυρσης του Ισραήλ απ' τη περιοχή. Επίσης η κ. Λίβνι διέψευσε ότι η οικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη αποτελεί προσπάθεια προσάρτησης εδαφών ενόψει μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν 'έχει κρυφή ατζέντα'.

    Η κ. Ράις είχε επίσης συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Ο κ. Αμπάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι υποσκάπτει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κατασκευή οικισμών σε περιοχές που οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να ανακτήσουν.

    [04] Δημόσιοι υπάλληλοι αναμεμειγμένοι στην απόπειρα δολοφονίας του Καρζάι

    05-05-2008

    Χαμίντ Καρζάι

    Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Αφγανιστάν, Αμρουλλά Σαλέχ, δήλωσε ότι εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα από το Πακιστάν ευθύνονται για την πρόσφατη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας Χαμίντ Καρζάι. Ο κ. Σαλέχ δήλωσε συγκεκριμένα ότι 'είναι ξεκάθαρη' η ανάμειξη της Αλ Κάιντα στην επίθεση της 27ης Απριλίου.

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Ραχίμ Γουαρντάκ, δήλωσε ότι συνελήφθησαν 2 δημόσιοι υπάλληλοι ως ύποπτοι για την επίθεση κατά του Προέδρου Καρζάι.

    Σύμφωνα με τον κ. Γουαρντάκ ένας από τους ύποπτους εργάζονταν για το υπουργείο άμυνας και ο άλλος για το υπουργείο Εσωτερικών. Η επίθεση κατά του Προέδρου Χαμίντ Καρζάι έγινε στην Καμπούλ. Ο κ. Καρζάι δεν έπαθε τίποτα, αλλά έχασαν τη ζωή τους 3 άμαχοι. Οι δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν 2 από τους δράστες ενώ οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

    [05] Σταματά η διανομή τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας

    05-05-2008

    Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την διανομή τροφίμων σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα λόγω έλλειψης καυσίμων. Οι περιορισμοί στη διάθεση καυσίμων που επιβάλουν οι Ισραηλινοί καθώς και απεργία Παλαιστίνιων διανομέων καυσίμων ευθύνονται για τις μεγάλες ελλείψεις στη Γάζα.

    Οι Ισραηλινές αρχές έκλεισαν συνοριακό σταθμό που παρείχε καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας μετά από επίθεση από παλαιστίνιους εξτρεμιστές. Οι Ισραηλινές αρχές προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στους παλαιστίνους εξτρεμιστές που ρίχνουν ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ μειώνοντας την πρόσβαση στα καύσιμα, ενώ οι διανομείς καυσίμων της Γαζας απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για περικοπές.

    [06] Κυκλώνας στη Βιρμανία

    05-05-2008

    Στη Βιρμανία, πάνω από 350 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισχυρό κυκλώνα που έπληξε την περιοχή του Δέλτα του ποταμού Ιρραγουάντυ και την μεγαλύτερη πόλη της χώρας το Ραγκούν. Η στρατιωτική κυβέρνηση της Βιρμανίας κήρυξε το Ραγκούν και 5 κεντρικές και νότιες επαρχίες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Ο κυκλώνας Ναργκίς, με ανέμους ισχύος 190 και πλέον χιλιομέτρων την ώρα προκάλεσε σοβαρότατες καταστροφές αφήνοντας άστεγους σχεδόν 100 χιλιάδες ανθρώπους, ενώ μόνο ένα απ' τα τέσσερα κτήρια δύο πόλεων έμεινε στη θέση του. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη γειτονική Ταϊλάνδη δηλώνουν ότι τοπικές και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις θα συνεδριάσουν στο Ραγκούν για να εξετάσουν την κατάσταση.

    [07] Αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν αεροσκάφη της Γεωργίας

    05-05-2008

    Ρωσικές δυνάμεις στην Αμπχαζία της Γεωργίας.

    Φιλορώσοι αυτονομιστές στην αποσχισμένη περιοχή της Αμπχαζίας στη Γεωργία, ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν δύο μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη της Γεωργίας που πετούσαν πάνω απ' τη περιοχή. Λίγες ώρες αργότερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας σε ανακοινωθέν του ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τις καταρρίψεις. Ανέφερε μόνο ότι Γεωργιανά αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη 'έχουν πετάξει, πετούν και θα συνεχίσουν να πετούν', όπως αναφέρεται, μέσα στον Γεωργιανό εναέριο χώρο για να συγκεντρώνουν πληροφορίες αναφορικά με τις Ρωσικές δυνάμεις στη περιοχή.

    Πριν δύο εβδομάδες Γεωργιανό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατερρίφθη στην Αμπχαζία, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ Γεωργία και Ρωσίας. Η τηλεόραση της Γεωργίας μετέδωσε βίντεο που, όπως αναφέρθηκε, δείχνει Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος να καταρρίπτει το Γεωργιανό σκάφος στις 20 Απριλίου.

    Η Μόσχα διαψεύδει τους ισχυρισμούς και χαρακτηρίζει το βίντεο δημιούργημα των Γεωργιανών. Πάντως λίγες μέρες πριν το επεισόδιο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ζητήσει απ' την κυβέρνηση του να επιδιώξει στενότερες σχέσεις με τις δύο αποσχισμένες επαρχίες της Γεωργίας, την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 6 May 2008 - 13:52:49 UTC