Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα
  • [02] Ένταση της βίας στη Βαγδάτη
  • [03] Το ΣΑ καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας του Χαμίντ Καρζάι
  • [04] Πορεία διαμαρτυρίας φορτηγατζίδων για τις τιμές βενζίνης
  • [05] Απόσυρση ενός προεδρικού υποψηφίου τον Ιούνιο, ζητά ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος
  • [06] Σχέδια για συγχωνεύσεις Αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών

  • [01] Επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    29-04-2008

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη εργασίας του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Μόσχα καθώς έχει σαν αντικείμενο την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και θα είναι η τελευταία του συνάντηση με τον κ. Πούτιν στο προεδρικό αξίωμα, ενώ θα συναντηθεί και με τον νέο εκλεγμένο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποοίος θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του στις 7 Μαΐου.

    Ο κ. Καραμανλής φθάνει στην Μόσχα σήμερα το μεσημέρι στις 12.30, και θα επισκεφθεί πρώτα τον Πατριάρχη Αλέξιο. Στις 3 τοπική ώρα θα έχει τις πρώτες συνομιλίες με τον Πρόεδρο Πούτιν, θα ακολουθήσει γεύμα και στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

    Με αφορμή την επίσκεψη αυτή ο έλληνας πρωθυπουργός έδωσε στα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία συνεντεύξεις την εβδομάδα που πέρασε τονίζοντας την 'ικανοποίησή του γιατί τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα και η Ρωσία ήρθαν κοντύτερα μέσα από ουσιαστική και στενή συνεργασία με διευρυμένη προοπτική σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος'.

    Ένα από αυτά είναι φυσικά το ενεργειακό και ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι 'είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα ως το τέλος του 2015 θα καταναλώσει 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, το 80% του οποίου θα προέρχεται από την Ρωσία. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια είναι θέμα που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στο ευρύτερο ευρωπαϊκό γεωπολιτικό πλαίσιο'.

    Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολιτική συνεργασία των δύο χωρών 'Η Ελλάδα και η Ρωσία προωθούν με την σταθερή πολιτική τους την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα στη σφαίρα της ανάπτυξης και της ευημερίας και εγγύς απόψεις σε πολλά διεθνή ζητήματα. Όλα αυτά συνηγορούν ότι αυτή η συνάντηση θα είναι πολλαπλά επωφελής για το ελληνικό και ρωσικό λαό',κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Σύμφωνα τώρα με πρόσφατα δημοσιεύματα το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι μέσα στην ατζέντα των συνομιλιών και αναμένεται μάλιστα ότι ρώσος Πρόεδρος θα τοποθετηθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ θα δεσμευτεί ότι η Ρωσία θα αποδεχτεί την ονομασία που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

    [02] Ένταση της βίας στη Βαγδάτη

    29-04-2008

    Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 4 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις στη Βαγδάτη. 3 στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στην ανατολική Βαγδάτη σε μάχες κατά Σιιτών πολιτοφυλάκων και ο τέταρτος σκοτώθηκε από πυρά στη διάρκεια άλλου επεισοδίου στη δυτική Βαγδάτη. Νωρίτερα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι σκότωσαν 7 εξτρεμιστές στη συνοικία Σαντρ Σιτυ της Ιρακινής πρωτεύουσας σε συντονισμένη επίθεση δια αέρος και ξηράς την Δευτέρα.

    Στο μεταξύ, Αμερικανοί κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι εκατοντάδες σχέδια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ δεν ολοκληρώθηκαν λόγω της βίας και προβλημάτων με τους αναδόχους των έργων.

    Ο γενικός επιθεωρητής για την Ανοικοδόμηση του Ιράκ, Στιούαρτ Μπόουεν, έδωσε στη δημοσιότητα αποτελέσματα έκθεσης που ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ακύρωσαν τουλάχιστον 855 έργα προτού αυτά ολοκληρωθούν λόγω προβλημάτων με συμβασιούχους ή λόγω συμφερόντων της αμερικανικής κυβέρνησης. Ανάμεσα στα παραδείγματα τα οποία αναφέρονται στην έκθεση ήταν έργο για την ανέγερση καλωδίων ηλεκτροδότησης το οποίο σταμάτησε όταν σκοτώθηκε ο Ιρακινός συμβασιούχος που το είχε αναλάβει. Άλλο ένα έργο ήταν η ανέγερση αστυνομικού σταθμού που ακυρώθηκε όταν ανατινάχτηκε το μισοτελειωμένο κτίριο. Η έκθεση αναφέρει ότι από το 2003 έχουν δοθεί 42 δισεκατομμύρια δολάρια για τη ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Εξάλλου, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ακύρωσαν πρόγραμμα που χρησιμοποιούσε απόστρατους στρατιωτικούς σαν αναλυτές σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης για να προωθήσουν θετική εικόνα για θέματα που αφορούν το Ιράκ. Εκπρόσωπος του Πεντάγωνου δήλωσε ότι ανεστάλη η λειτουργία του εν λόγω προγράμματος για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητά του.

    Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς αποκάλυψε το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε άρθρο της την περασμένη εβδομάδα. Το άρθρο ανέφερε ότι απόστρατοι στρατιωτικοί προσκαλούνταν σε αποκλειστική ενημέρωση του Πενταγώνου, αποστέλλονταν σε πληρωμένα ταξίδια στο Ιράκ και τους δίνονταν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το κοινό δεν γνώριζε ότι οι περισσότεροι αναλυτές διατηρούσαν σχέσεις με συμβασιούχους του αμερικανικού στρατού.

    [03] Το ΣΑ καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας του Χαμίντ Καρζάι

    29-04-2008

    Χαμίντ Καρζάι

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι και άλλων αξιωματούχων στη Καμπούλ. Ανακοινωθέν του Συμβουλίου που εξεδόθη τη Δευτέρα υπογραμμίζει ότι οι Ταλεμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, καθώς και την ανάγκη παραπομπής των υπευθύνων και των υποστηρικτών τους στη δικαιοσύνη. Το Συμβούλιο Ασφάλειας εκφράζει επίσης τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τον λαό του Αφγανιστάν.

    Πάντως τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, στρατηγός Κάρλος Μπράνκο, δήλωσε ότι η απόπειρα δολοφονίας δεν θα επηρεάσει τα σχέδια της συμμαχίας να μεταβιβάσει στο Αφγανικό Στρατό την ευθύνη για θέματα ασφάλειας στη Καμπούλ.

    [04] Πορεία διαμαρτυρίας φορτηγατζίδων για τις τιμές βενζίνης

    29-04-2008

    Εκατοντάδες επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών οχημάτων κατέβασαν τα οχήματα τους στο κέντρο της Ουάσιγκτον τη Δευτέρα διαμαρτυρόμενοι για τις εξαιρετικά υψηλές τιμές των καυσίμων. Φάλαγγα φορτηγών έκλεισε δρόμους και δημιούργησε κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της Αμερικανικής πρωτεύουσας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τιμές των καυσίμων. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στις ΗΠΑ έχει φτάσει τα 95 λεπτά το λίτρο, ενώ η τιμή βενζίνης diesel που χρησιμοποιούν τα φορτηγά έχει φτάσει το 1 δολάριο και 11 λεπτά το λίτρο.

    Πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Τσακίμπ Κελίλ

    Στο μεταξύ, οι τιμές αργού πετρελαίου έφτασαν σε νέα ύψη ρεκόρ τη Δευτέρα, στα 119,93 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για να υποχωρήσουν ελαφρά αργότερα. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν και πάλι μετά την απόφαση της Βρετανίας να κλείσει πετρελαιαγωγό της Βόρειας Θάλασσας, λόγω απεργίας των εργατών και τις πρόσφατες επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία που μείωσαν στο ήμισυ την παραγωγή μαύρου χρυσού.

    Πάντως ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι οι υψηλές τιμές είναι αποτέλεσμα της διολίσθησης της τιμής του δολαρίου και δεν σχετίζονται με τα αποθέματα πετρελαίου, ενώ προέβλεψε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 200 δολάρια το βαρέλι.

    [05] Απόσυρση ενός προεδρικού υποψηφίου τον Ιούνιο, ζητά ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος

    29-04-2008

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χάουαρντ Ντην, δήλωσε ότι ένας από τους δύο υποψηφίους για το χρίσμα του κόμματος, δηλαδή είτε ο Μπαράκ Ομπάμα, είτε η αντίπαλός του Χίλαρυ Κλίντον πρέπει να αποχωρήσει από τον προεκλογικό αγώνα μετά τις τελευταίες προκριματικές εκλογές του Ιουνίου, ώστε το κόμμα να παραμείνει ενωμένο ενόψει του Συνεδρίου των Δημοκρατικών τον Αύγουστο στο Ντένβερ του Κολοράντο.

    Αυτή τη στιγμή, ο κ. Ομπάμα προηγείται της κ. Κλίντον στον αριθμό εκλεκτόρων που χρειάζεται για να κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, αν και οι υπερεκλέκτορες αναμένεται να συμπληρώσουν τις ψήφους που απομένουν. Οι δύο υποψήφιοι διεξάγουν αυτή τη περίοδο προεκλογική εκστρατεία στη Νότια Καρολίνα ενόψει των προκριματικών εκλογών της 6ης Μαΐου στην εν λόγω πολιτεία και στην Ιντιάνα.

    Στο μεταξύ, σφυγμομέτρηση του Ασσόσιετεντ Πρες και της εταιρείας Ύψος επισημαίνει ότι οι Γερουσιαστές Κλίντον και Ομπάμα έχουν περίπου τις ίδιες πιθανότητες να λάβουν το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος. Μάλιστα σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση η κ. Κλίντον έχει περισσότερες πιθανότητες από τον κ. Ομπάμα να υπερισχύσει του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου Γερουσιαστή Τζων Μακέην στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Από τη πλευρά του, ο κ. Μακέιν βρισκόταν τη Δευτέρα στη Φλόριντα όπου επισκέφτηκε το νοσοκομείο παίδων του Μαϊάμι.

    [06] Σχέδια για συγχωνεύσεις Αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών

    29-04-2008

    Οι Αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες United και US Airways ανακοίνωσαν ότι οι μεταξύ τους συνομιλίες για ενδεχόμενη συγχώνευση βρίσκονται 'σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο'. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακοίνωση για συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών αναμένεται μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

    Χθες άλλη μια Αμερικανική αεροπορική εταιρεία, η Continental, η 5η σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία στο κόσμο, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει συγχώνευση με την United Airlines.

    Οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν κατακόρυφη αύξηση του κόστους των καυσίμων και διολίσθηση της οικονομίας που περιορίζει και τα ταξίδια των Αμερικανών. Γι' αυτό το τελευταίο καιρό πολλές Αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες επιδιώκουν συγχωνεύσεις με ανταγωνιστές τους ελπίζοντας ότι μ' αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν σ' αυτό το δύσκολο οικονομικά περιβάλλον. Το περασμένο μήνα η Delta και η Northwest ανακοίνωσαν την συγχώνευση τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 30 April 2008 - 1:19:12 UTC