Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το μεσανατολικό και πάλι στο προσκήνιο
  • [02] Το Ισραήλ προτίθεται να αποσυρθεί από τα Υψώματα Γκολάν;
  • [03] Έκκληση στον αλ Σαντρ για τερματισμό επιθέσεων
  • [04] Ο Πετρέους αναλαμβάνει Μέση Ανατολή, Ανατολική Αφρική και Κεντρική Ασία
  • [05] Εντείνεται το προεκλογικό κλίμα στις ΗΠΑ
  • [06] ΕΕ: Πρόταση για δωρητές οργάνων
  • [07] Αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της Αμερικανικής οικονομίας

  • [01] Το μεσανατολικό και πάλι στο προσκήνιο

    24-04-2008

    Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας στο Λευκό Οίκο.

    Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε στον Πρόεδρο Μπους ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πρέπει να βασιστούν σε ξεκάθαρες αρχές και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο τη Τετάρτη στο Λευκό Οίκο για γεύμα εργασίας. Ο Ιορδανός μονάρχης ζήτησε απ' όλες τις πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να οικοδομήσουν επί των συμπεφωνημένων κατά της σύνοδο κορυφής της Ανάπολης.

    Μαχμούντ Αμπας

    Αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Μπους θα έχει συνομιλίες και με τον Πρόεδρο των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπας. Καθ' οδόν προς την Ουάσιγκτον ο κ. Αμπάς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, καθώς και συμφωνία για το μέλλον της Ιερουσαλήμ και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι παρά τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, η ειρηνευτική διαδικασία 'προχωρά'.

    [02] Το Ισραήλ προτίθεται να αποσυρθεί από τα Υψώματα Γκολάν;

    24-04-2008

    Αραβικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το Ισραήλ έστειλε μήνυμα μέσω Τουρκίας ότι είναι διατεθειμένο να επιστρέψει τα Υψώματα του Γκολάν στη Συρία.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενημέρωσε τη Συρία ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, είναι έτοιμος να αποσυρθεί από τα Υψώματα του Γκολάν με αντάλλαγμα την ειρήνη.

    Η Συριακή εφημερίδα αλ Ουατάν αναφέρει ότι ο κ. Ερντογάν διαβίβασε το μήνυμα στον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασσάντ, την Τρίτη.

    Στην Ιερουσαλήμ, πήγες προσκείμενες στον κ. Ολμέρτ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουαλέμ, δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να αρχίσουν ξανά αν το Ισραήλ αντιμετωπίσει την κατάσταση με σοβαρότητα, όπως είπε.

    [03] Έκκληση στον αλ Σαντρ για τερματισμό επιθέσεων

    24-04-2008

    Στο Ιράκ, ο Αμερικανός αντιστράτηγος, Λόιντ Όστιν, ζήτησε από τον ακραίο Σιίτη κληρικό, Μοκτάντα αλ Σαντρ, να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για τον τερματισμό των επιθέσεων από τους πολιτοφύλακες τους σε βάρος των δυνάμεων ασφάλειας. Ο Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βαγδάτη ότι ελπίζει πως ο αλ Σαντρ θα διαλέξει την οδό της ειρήνης.

    Στο μεταξύ, η αστυνομία του Ιράκ δήλωσε ότι από δύο συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 4 άτομα στη Μοσούλη. Ο βομβιστής αυτοανατινάχθηκε ενώ σε λίγη ώρα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη εκεί κοντά.

    [04] Ο Πετρέους αναλαμβάνει Μέση Ανατολή, Ανατολική Αφρική και Κεντρική Ασία

    24-04-2008

    Ντέιβιντ Πετρέους

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ανακοίνωσε ότι ο ανώτερος διοικητής των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, πρόκειται να αναλάβει την γενική διοίκηση των Αμερικανικών δυνάμεων στην Μέση Ανατολή, την Ανατολική Αφρική και την Κεντρική Ασία, την λεγόμενη Κεντρική Διοίκηση ή CENTCOM. Ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι ο στρατηγός Πετρέους αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τη θέση αυτή γιατί είναι ειδικός στον λεγόμενο 'ασύμμετρο πόλεμο', δηλαδή στην αντιπαράθεση ενός συμβατικού στρατού με αντάρτες.

    Ο κ. Πετρέους θα αντικαταστήσει τον ναύαρχο Ούιλιαμ Φάλον ο οποίος συνταξιοδοτείται. Ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου εξετάζουν πιθανές αλλαγές στην διοίκηση των Νατοϊκών και συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμοι να προβούν σε ανακοινώσεις.

    [05] Εντείνεται το προεκλογικό κλίμα στις ΗΠΑ

    24-04-2008

    Μπάρακ Ομπάμα

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να υιοθετήσει αρνητικούς τόνους κατά της αντιπάλου του Χίλαρυ Κλίντον, καθώς οι δύο προεκλογικές εκστρατείες επικεντρώνονται στις επόμενες προκριματικές εκλογές.

    Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γερουσιαστής Ομπάμα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να μιλά για θέματα που ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους στην Ιντιάνα και τη Βόρεια Καρολίνα των οποίων οι προκριματικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 6 Μαΐου.

    Χίλαρυ Κλίντον

    Η Γερουσιαστής Κλίντον κέρδισε στην Πενσυλβάνια σχεδόν με 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά, αλλά ο γερουσιαστής Ομπαμα προηγείται στον αριθμό των εκλεκτορικών ψήφων.

    Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης, η κ. Κλίντον δήλωσε ότι η νίκη της στην Πενσυλβάνια δείχνει πως είναι σε θέση να συγκεντρώσει την λαϊκή ψήφο που χρειάζεται για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

    Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών ο γερουσιαστής Μακέιν επισκέφτηκε τη Νέα Ορλεάνη και το Κεντάκι όπου αναφέρθηκε στην οικονομία και σε προτάσεις για την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής.

    [06] ΕΕ: Πρόταση για δωρητές οργάνων

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    24-04-2008

    Πρόταση για την θέσπιση 'Πανευρωπαϊκής κάρτας για τους δωρητές οργάνων' ενεκρίθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Η πρόταση έκθεση υπήρξε πρωτοβουλία του Κύπριου Ευρωβουλευτή, Αδάμα Αδάμου, ο οποίος τόνισε στην παρουσίαση της πρότασης ότι 'πάνω από 50.000 ασθενείς βρίσκονται σε καταλόγους αναμονής στην Ευρώπη ,ενώ δέκα πεθαίνουν κάθε μέρα αναμένοντας ένα όργανο'. Η πρόταση έκθεση που ψηφίστηκε με 653 ψήφους υπέρ και 14 κατά, έγινε με στόχο να καταπολεμηθεί ο λεγόμενος 'μεταμοσχευτικός τουρισμός' και να υιοθετηθεί Ευρωπαϊκή κάρτα δωρητή που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα υπάρχοντα εθνικά συστήματα για να διευκολύνει την εύρεση οργάνων.

    Η έκθεση του κ. Αδάμου υπερτονίζει την ανάγκη οι δωρεές οργάνων να παραμείνουν αυστηρά μη εμπορικού χαρακτήρα. 'Κάθε εμπορική εκμετάλλευση οργάνων είναι ανήθικη και ασύμβατη με τις πλέον θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες, ενώ υποβιβάζει τη δωρεά σε απλό εμπόρευμα που θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια', είπε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει οτι η λαθρεμπορία των οργάνων καταστρέφει την αξιοπιστία του συστήματος των εθελοντών δωρητών άνευ αμοιβής και καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα για την πάταξη του μεταμοσχευτικού τουρισμού, καθορίζοντας πολιτικές για την προστασία των φτωχότερων που είναι οι πιό ευάλωτοι δωρητές.

    [07] Αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της Αμερικανικής οικονομίας

    24-04-2008

    Τζεφ Ιμέλτ

    Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας General Electric, Τζεφ Ιμέλτ, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης της Αμερικανικής οικονομίας. Ο κ. Ιμέλτ επεσήμανε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη θέση από το 2001 και ότι η χώρα 'μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στο μέλλον'. Ο διευθύνων σύμβουλος της General Electric δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία του μπορεί να αυξήσει τις προγραμματισμένες περικοπές της, από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 3 δισεκατομμύρια, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

    Ήδη η General Electric, που θεωρείται η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, ανακοίνωσε μείωση των κερδών της κατά 12%, το πρώτο τρίμηνο του 2008.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 25 April 2008 - 1:18:23 UTC