Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-04-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 90 εκ. ευρώ για αποκατάσταση από τις πυρκαγιές
  • [02] Ελληνική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη
  • [03] Ακροάσεις για επικύρωση του διορισμού του Frank Urbancic ως Πρέσβη στην Κύπρο
  • [04] Ο αλ Σαντρ απειλεί με τερματισμό της εκεχειρίας
  • [05] Το Ιράν διευρύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα
  • [06] Στο Σαν Φρανσίσκο η Ολυμπιακή Φλόγα
  • [07] Ανησυχίες της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία
  • [08] Πετρέους και Κρόκερ: "Εύθραυστη" η κατάσταση στο Ιράκ

  • [01] 90 εκ. ευρώ για αποκατάσταση από τις πυρκαγιές

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    09-04-2008

    Τα 150.000.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι βρίσκονται ακόμη στον ειδικό λογαριασμό και πολύ λίγα κονδύλια έχουν διατεθεί για τους πυρόπληκτους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ επί πλέον ενίσχυση για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πυρκαγιές και μάλιστα η Ελλάδα θα πάρει την έγκριση να μεταφέρει κονδύλια από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και θα της δοθεί και ένας χρόνος παράταση για την απορρόφηση των κονδυλίων για έργα που προορίζονται για τις πυρόπληκτες περιοχές.

    Αν θυμηθούμε ότι το κόστος των ζημιών από τις φωτιές έφθασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ καταλαβαίνει κανείς πόσο δικαιολογημένες είναι οι διαμαρτυρίες και τα παράπονα των πληγέντων που ύστερα από 8 μήνες δεν έχουν λύσει ούτε τα βασικά τους προβλήματα.

    Με την θερμοκρασία να ανεβαίνει από την Πέμπτη στους 32 βαθμούς Κελσίου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εν όψει της αντιπυρικής περιόδου καθώς η επικίνδυνη περίοδος πυρκαγιών αρχίζει την 1η Μαίου, ζητάει με εγκύκλιο να αρχίσουν εντατικά οι εργασίες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

    Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά το 2008 θα βασιστεί σε ένα Εθνικό Συνολικό Σχεδιασμό με την συνεργασία φορέων από τις 13 περιφέρειες και με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να συντονίζει την αντιμετώπιση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που ενδέχεται να προκληθούν σε δασικές περιοχές.

    [02] Ελληνική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Nέα Υόρκη

    09-04-2008

    Στο Γραφείο τύπου της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 7 Απριλίου συνέντευξη τύπου των βουλευτών κ. Δερμετζόγλου, Παπουτσή και Γεωργιάδη που βρίσκονται στην πόλη ως μέλη της διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για τους εορτασμούς της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 με αποκορύφωμα την μεγάλη παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο.

    Ο κ Δερμεντζόγλου αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον αρχιεπίσκοπο και φορείς του ελληνισμού, τονίζοντας πως η ομογένεια παραμένει δυνατή και λειτουργεί ως ισχυρός πυλώνας της ελληνικής πολιτικής εκτός Ελλάδας.

    Με την σειρά του ο κ. Παπουτσής μίλησε για την εντυπωσιακή παρουσία των ελλήνων στην παρέλαση επισημαίνοντας πως η διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία μετέφερε τη θέληση όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας να στηριχθεί η ομογένεια αλλά και να δηλωθεί η πρόθεση του ελληνικού κοινοβουλίου στα πλαίσια μιας εθνικής στρατηγικής για την Ελλάδα και να συνεχιστούν οι προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα που αφορούν τα εθνικά θέματα

    . Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την παρέλαση εντυπωσιακή δηλώνοντας ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τον παλμό της ομογένειας και από την προσήλωση της να συνδράμει στην διεκδίκηση των εθνικών δικαίων της Ελλάδας.

    [03] Ακροάσεις για επικύρωση του διορισμού του Frank Urbancic ως Πρέσβη στην Κύπρο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-04-2008

    Frank Urbancic

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας διεξήγαγε την Τρίτη ακροάσεις στα πλαίσια της διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού του Frank Urbancic ως νέου Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο.

    Στην κατάθεσή του ο κύριος Urbancic τόνισε ότι εάν επικυρωθεί ο διορισμός του θα διαπιστευτεί σε μία κυβέρνηση, αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποίαν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ως την μόνη κυβέρνηση του νησιού. Παράλληλα όμως, συνέχισε, θα βοηθήσει και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη του στόχου για συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων και την επανένωση τους.

    Ο διορισθείς από τον Πρόεδρο Μπους να γίνει ο επόμενος Πρέσβης στην Κύπρο επισήμανε ότι η ντε φάκτο διαίρεση του νησιού προκαλεί μεγάλη θλίψη τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και στους Τουρκοκύπριους ενώ παράλληλα βλάπτει τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Επίσης, συνέχισε, το δυσλειτουργικό και απαράδεκτο στάτους-κβο απειλεί την αποτελεσματικότητα της αμυντικής συνεργασίας ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραμένει εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων.

    Ο κύριος Urbancic εξέφρασε κατόπιν την άποψη ότι θα είναι καλύτερα για όλους η Τουρκία, που είναι βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά να μείνει έξω από αυτήν. Αλλά παρατήρησε ότι το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό επηρεάζει αρνητικά την προοπτική αυτή. Κατά τον αξιωματούχο του Στέητ Ντηπάρτμεντ, πολλοί τρίτοι παρατηρητές επαναλαμβάνουν, όλο και πιο τακτικά τον τελευταίο καιρό, ότι στην περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί συμπεφωνημένος διακανονισμός του Κυπριακού στο εγγύς μέλλον, τότε η διεθνής κοινότητα θα αποδεχθεί μια ντε φάκτο διαίρεση του νησιού επ αόριστον. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό και θα πρέπει να εργαστούμε όλοι ακούραστα για να το αποτρέψουμε.

    Ο κύριος Urbancic είπε ότι η κατάσταση των πραγμάτων στην Κύπρο σήμερα παρέχει ενδείξεις για συγκρατημένη αισιοδοξία και πολλοί μάλιστα βλέπουν το 2008 σαν χρόνο ευκαιρίας για το Κυπριακό. Κατά την έκφρασή του: 'Οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων λένε πως έχουνε τον ίδιο στόχο, δηλαδή την δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και τα Ηνωμένα Έθνη, με σθεναρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, εξετάζουν το ενδεχόμενο αναζωογόνησης των προσπαθειών για την επίτευξη διακανονισμού'.

    Ο διορισθείς Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο παρατήρησε ότι δεν θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση των λεπτομερειών για την δημιουργία μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως η δομή του κρατικού μηχανισμού, οι διοικητικές και εδαφικές δικαιοδοσίες της κάθε κοινότητας, τα θέματα ασφάλειας και οι διαφορές αναφορικά με τις ακίνητες περιουσίες. Και οι δύο πλευρές, πρόσθεσε, θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις και να είναι έτοιμες να κάνουν μερικούς, πιθανόν οδυνηρούς, συμβιβασμούς, τους οποίους όμως αξίζει ο στόχος της ίδρυσης μιας διεθνώς αναγνωρισμένης και κυρίαρχης ομοσπονδίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα απολαμβάνει ειρήνη και ευημερία. Ο στόχος αυτός, είναι επιτεύξιμος και, κατέληξε ο κύριος Urbancic, ελπίζω ότι θα συμβάλω στην προώθησή του, εάν βέβαια επικυρωθεί ο διορισμός μου.

    [04] Ο αλ Σαντρ απειλεί με τερματισμό της εκεχειρίας

    09-04-2008

    Στο Ιράκ, ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ απειλεί άρση της εκεχειρίας καθώς νέες μάχες ξέσπασαν στην περιοχή Σάντρ Σίτι της Βαγδάτης από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα. Σε ανακοίνωσή του, που δόθηκε τη Τρίτη στη δημοσιότητα, ο αλ Σαντρ προειδοποίησε ότι θα εξαγγείλει τερματισμό της εκεχειρίας, που ισχύει εδώ και 7 μήνες, αν κρίνει ότι είναι αναγκαία για την επικράτηση ασφάλειας και σταθερότητας.

    Ο σιίτης κληρικός επίσης ακύρωσε την προγραμματιζόμενη για σήμερα μεγάλη κινητοποίηση στη Βαγδάτη λέγοντας ότι οι υποστηρικτές του μπορεί να δεχτούν επιθέσεις.

    Εξάλλου, η στρατιωτική διοίκηση στη Βαγδάτης ανακοίνωσε απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων από τις 5 το πρωί σήμερα μέχρι τα μεσάνυκτα. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ Ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων και σιιτικών πολιτοφυλακών στο Σαντρ Σίτι.

    [05] Το Ιράν διευρύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα

    09-04-2008

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ λέει ότι η Τεχεράνη διευρύνει το πυρηνικό της πρόγραμμα και εγκαθιστά 6 χιλιάδες νέους φυγοκεντρωτές εμπλουτισμού ουρανίου στο πυρηνικό συγκρότημα Νατάνζ. Ο κ. Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η χώρα του θα επαυξήσει τους 3 χιλιάδες φυγοκεντρωτές που ήδη λειτουργούν στο Νατάνζ. Ιρανός αξιωματούχος επίσης επιβεβαίωσε ότι το Ιράν εμφανίζει κινητικότητα στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

    Η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις λέει ότι δεν έχει αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό αυτό του Ιράν, επεσήμανε όμως ότι η Τεχεράνη αντιμετωπίζει ήδη τρίτο γύρο κυρώσεων στα Η.Ε. και την απομόνωση της διεθνούς κοινότητας επειδή αρνήθηκε να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της.

    [06] Στο Σαν Φρανσίσκο η Ολυμπιακή Φλόγα

    09-04-2008

    Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο ετοιμάζεται για διαδηλώσεις σήμερα κατά την προγραμματισμένη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αμερικανική μεγαλούπολη, μετά τις χαοτικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν σε Λονδίνο και Παρίσι.

    Οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων του Θιβέτ δηλώνουν ότι έχουν ζητήσει απ' τα μέλη τους να διαδηλώσουν ειρηνικά και να μην δημιουργήσουν προβλήματα στην λαμπαδηδρομία.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα έφτασε στο Σαν Φρανσίσκο νωρίς τη Τρίτη το πρωί και φυλάσσεται σε μυστική τοποθεσία έως την έναρξη της 10 χιλιομέτρων λαμπαδηδρομίας σήμερα. Εκπρόσωπος της επιτροπής λαμπαδηδρομίας δήλωσε ότι ένας απ' τους δρομείς ακύρωσε την συμμετοχή του. Πάντως πολλά μέλη της μεγάλης κοινότητα Κινεζο-Αμερικανών του Σαν Φρανσίσκο εκφράζουν περηφάνια για το γεγονός ότι η χώρα της καταγωγής τους επελέγη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

    Την Τρίτη ακτιβιστές για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πραγματοποίησαν διαδηλώσεις και άλλες συγκεντρώσεις στο Σαν Φρανσίσκο εκφράζοντας την αντίθεση τους στον τρόπο χειρισμού της κατάστασης στο Θιβέτ από μέρους των Κινεζικών αρχών και για άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Νομπελίστας Ντέσμοντ Τούτου, και ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκηρ συμμετείχουν σε συγκέντρωση τη Τρίτη το βράδυ δίνοντας έμφαση στο τρόπο αντιμετώπισης του Θιβέτ από το Κινεζικό καθεστώς.

    Επίσης η λεγόμενη Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ ζητά απ' τον πρόεδρο Μπους να μην παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, δήλωσε τη Τρίτη ότι δεν υπάρχει αλλαγή στα σχέδια του προέδρου Μπούς να παρευρεθεί στην τελετή.

    [07] Ανησυχίες της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία

    09-04-2008

    Τα πρακτικά από την συνεδρίαση του περασμένου μήνα των στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ τα οποία δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα δείχνουν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση της Αμερικανικής οικονομίας και προβλέπουν μέχρι και συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

    Στην εν λόγω συνεδρίαση, η Φέντ είχε αποφασίσει περικοπή του δανειοδοτικού επιτοκίου κατά 0,75% σε μία ακόμη προσπάθεια ενίσχυσης της φθίνουσας οικονομίας η οποία έχει πληγεί από τις αυξανόμενες τιμές, την πτώση του δολαρίου, την δύσκολη πιστωτική αγορά και την κρίση στα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου.

    Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό ταμείο δήλωσε ότι οι απώλειες από την κρίση στα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ μπορούν να φτάσουν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, καθώς το πρόβλημα επηρεάζει και την παγκόσμια οικονομία.

    [08] Πετρέους και Κρόκερ: "Εύθραυστη" η κατάσταση στο Ιράκ

    09-04-2008

    Ντ. Πετρέους και Ρ. Κρόκερ

    Οι δύο ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ κατέθεσαν τη Τρίτη ενώπιον αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου για να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για την κατάσταση στο Ιράκ και να απαντήσουν σε ερωτήσεις μελών του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων και των τριών γερουσιαστών προεδρικών υποψηφίων.

    Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους αρνήθηκε να θέσει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, πέραν των 20 χιλιάδων στρατιωτών που έχει προταθεί να αποχωρήσουν μέχρι τον Ιούλιο, τονίζοντας ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί εξακολουθεί να είναι 'εύθραυστη'. Ο στρατηγός Πετρέους επεσήμανε ότι παρόλο που οι συνθήκες ασφάλειας έχουν βελτιωθεί σε πολλές περιοχές του Ιράκ και οι Ιρακινές Δυνάμεις Ασφάλειας αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες υπευθυνότητες, η κατάσταση παραμένει περίπλοκη και δύσκολη.

    Επίσης ο στρατηγός Πετρέους μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ, κατηγόρησε το Ιράν ότι υποστηρίζει πολιτοφυλακές που συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του Ιράκ. Ο κ. Κρόκερ προειδοποίησε ότι μια σοβαρή αλλαγή της ισχύουσας Αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ θα επιφέρει αποτυχία.

    Τζον Μακέιν

    Ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τζον Μακέιν και η προεδρική υποψήφιος των Δημοκρατικών, Χίλαρυ Κλίντον απεύθυναν ερωτήσεις στους κ. Πετρέους και Κρόκερ όταν αυτοί κατέθεσαν ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ενώ ο προεδρικός υποψήφιος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε ερωτήσεις απ' την θέση του σαν μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.

    Ο κ. Ομπάμα που τονίζει πάντα την αντίθεση του στο πόλεμο στο Ιράκ, δήλωσε κατά τις ακροάσεις ότι το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση είναι απαραίτητο για να πιεστεί η Ιρακινή ηγεσία να κινητοποιηθεί για την ειρήνη. Επίσης ο κ. Ομπάμα ζήτησε 'διπλωματική κινητοποίηση', συμπεριλαμβανομένων και συνομιλιών με το Ιράν, με στόχο την σταθεροποίηση του Ιράκ.

    Χίλαρυ Κλίντον

    Από τη πλευρά της η Χίλαρυ Κλίντον δήλωσε ότι είναι καιρός να αρχίσει μια τακτική διαδικασία απόσυρσης από το Ιράκ. Τόσο η κ. Κλίντον, όσο και ο κ. Ομπάμα έχουν δηλώσει ότι ο πόλεμος κλονίζει την οικονομία και τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Η Ιρακινή ηγεσία χρειάζεται να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για το μέλλον της χώρας της, δήλωσαν οι κ. Κλίντον και Ομπάμα.

    Πάντως ο κ. Μακέιν προειδοποίησε ενάντια στην απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων πολύ σύντομα απ' το Ιράκ. Μια γρήγορη απόσυρση, επεσήμανε ο κ. Μακέιν, θα μπορούσε να προκαλέσει εμφύλιες εντάσεις που θα οδηγούσαν σε εμφύλιο πόλεμο που θα αποσταθεροποιούσε τη Μέση Ανατολή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 10 April 2008 - 1:18:22 UTC