Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο
  • [02] Ζυμώσεις γύρω από την νέα πρόταση Νίμιτς
  • [03] Τρεις μέρες διορία δίνει ο αλ Μαλίκι στους σιίτες αντάρτες
  • [04] Ολμέρτ: Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με του Παλαιστίνιους
  • [05] Τα Ιράν ζητά αποζημίωση
  • [06] Εξετάζεται η απόσυρση στρατευμάτων από το Ιράκ

  • [01] H 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    27-03-2008

    Δείτε το ρεπορτάζ για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο

    - Watch (WM)

    Ο Πρόεδρος Μπους και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

    Σε ειδική τελετή που έγινε στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπους κήρυξε την 25η Μαρτίου ως Ημέρα Εθνικού Εορτασμού της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας.

    Αυτή ήταν η 22η κατά σειρά χρονιά που ή ομογένεια γιόρτασε την επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας στον Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, ο οικοδεσπότης του πανηγυρικού εορτασμού, τόνισε πως οι πατέρες της Ελληνικής επανάστασης του 1821, όπως έγραψαν αργότερα κατοπινοί τους, πίστευαν: 'Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή'. Στην συνέχεια ο Αμερικανός ηγέτης υπενθύμισε:

    'Οι Ηνωμένες Πολιτείες στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας από την αρχή του αγώνα ανεξαρτησίας της. Μερικοί Αμερικανοί κατατάχθηκαν ως εθελοντές στον Ελληνικό στρατό και πολλοί άλλοι βοήθησαν υλικά για να μη σβήσει η φλόγα της ελευθερίας. Οι πρόεδροι Τζον Άνταμς, Θωμάς Τζέφερσον και Τζέημς Μάντισον υποστήριξαν το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση και λίγο αργότερα η Ελλάδα έγινε ελεύθερη. Αυτό γιορτάζουμε σήμερα'.

    Η χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Λευκό Οίκο.

    Εκ μέρους της ομογένειας μίλησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος αφού τόνισε την σπουδαιότητα της επετείου αναφέρθηκε και σε ορισμένα ευαίσθητα θέματα. Κατά την έκφραση του:

    'Σε ορισμένα ευαίσθητα θέματα η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα άδικη μεταχείριση από μερικά κράτη. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η προσπάθεια για ενοποίηση της Κύπρου και το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Στην ιερή αυτή μέρα κύριε Πρόεδρε, εκφράζουμε την πεποίθηση ότι θα ασκήσετε την εξουσία που μόνον εσείς έχετε και τα ηγετικά καθήκοντά σας κατά τρόπο που να βοηθήσει ώστε τα ευαίσθητα θέματα της Ελλάδας να τύχουν δίκαιου χειρισμού'.

    Ο Σεβασμιότατος τόνισε πως οι Έλληνες θέλουν δικαιοσύνη και σεβασμό, όχι κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση. Και κατέληξε με την εξής προτροπή: 'Στην περίπτωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στο οποίο υπάγεται και η Εκκλησία μας στην Αμερική, έχετε κ. Πρόεδρε παράσχει ακλόνητη υποστήριξη, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αποφασιστική δράση υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχει όμως ανάγκη για παρόμοια δράση και σε άλλα θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και τον ρόλο που διαδραματίζει για την προώθηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη'.

    Χρήστος Φώλιας

    Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, με τον οποίο, και είχαμε την ακόλουθη συνομιλία, κατά την έξοδό του από την προεδρική κατοικία: 'Γ. Μπίστης: Κύριε Υπουργέ παρακολουθήσατε σήμερα την τελετή για την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Τις εντυπώσεις σας:

    Χ. Φώλιας: Ένοιωσα μια πολύ μεγάλη τιμή και πολύ μεγάλη υπερηφάνεια που ο Λευκός Οίκος, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τιμά σήμερα την Ελλάδα για ότι έχει προσφέρει στον κόσμο. Είναι η επέτειος του απελευθερωτικού αγώνα της Ελλάδας του1821 η οποία αναγνωρίζεται και γιορτάζεται στον Λευκό Οίκο. Είμαστε λοιπόν εδώ σήμερα μαζί με τους φίλους πολίτες της Αμερικής για να γιορτάσουμε μαζί τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του αγώνα για ανεξαρτησία, για ειρήνη και αδελφοσύνη στον κόσμο.

    Γ. Μπίστης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Συγχαρητήρια και χρόνια πολλά.

    Χ. Φώλιας: Χρόνια Πολλά για όλους και για όλες. Υγεία να έχουμε και να μη ξεχνάμε ότι μέρες σαν τη σημερινή πρέπει να τις θυμόμαστε και να τις γιορτάζουμε όλοι και όλες μαζί'.

    Στην τελετή του Λευκού Οίκου παρέστησαν επίσης οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου Αλέξανδρος Μαλλιάς και Ανδρέας Κακουρής. Ιδιαίτερα γιορταστικό τόνο έδωσε η χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, που ήρθε από την Νέα Υόρκη ειδικά για την εκδήλωση στον Λευκό Οίκο. Ένα από τα τραγούδια που η εξαίρετη αυτή χορωδία ερμήνευσε και με το οποίο καταγοήτευσε το εκλεκτό ακροατήριό της, ήταν η γνωστή δημιουργία του Σταύρου Κουγιουμτζή 'Νάτανε το 21'.

    Οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου θα αποκορυφωθούν στις επόμενες λίγες ημέρες με παρελάσεις που θα γίνουν σε μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Βοστόνη, το Σικάγο και η Βαλτιμόρη.

    [02] Ζυμώσεις γύρω από την νέα πρόταση Νίμιτς

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    27-03-2008

    Μάθιου Νίμιτς

    Τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και την κυβερνητική επιτροπή ενημέρωσε το πρωί για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και το περιεχόμενο της νέας πρότασης του αμερικανού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, στην Νέα Υόρκη, η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη.

    Το βράδυ ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών με την πρόεδρο του Κομουνιστικού Κόμματος κ. Παπαρήγα και στις 8 μετέβη στο Προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια.

    Σήμερα σειρά έχουν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας και του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε σχετικά με την νέα πρόταση για την ονομασία του κ. Νίμιτς - που όπως έγινε γνωστό είναι 'Δημοκρατία της Μακεδονίας- Σκόπια' ότι απέχει από τους επιδιωκόμενους στόχους της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση ότι 'εάν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για όνομα η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει σε συμμαχικές σχέσεις με τα Σκόπια'. Η Υπουργός Eξωτερικών, σε ερώτηση αν η πρόταση είναι τελική, απήντησε ότι 'δεν υπάρχουν τελικές προτάσεις στις διαπραγματεύσεις, κι ότι αυτές θα συνεχιστούν'.

    Τα χρονικά περιθώρια μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα που θα γίνει στο Βουκουρέστι (2-4 Απριλίου) η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ βέβαια στενεύουν και ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την πλευρά των Σκοπίων παρά μόνο ότι η πρόταση Νιμιτς εξετάσθηκε χθες από τον Πρόεδρο Τσερβένκοφσκι και τον Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι, η ελληνική πλευρά δεν συζητά καμία άλλη δυνατότητα παρά την αμοιβαία αποδεκτή λύση.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος επιβεβαίωσε στην ελληνική Βουλή το απόγευμα ότι 'η Κυβέρνηση Καραμανλή, στο Σκοπιανό, θα προασπίσει τα εθνικά δίκαια και δεν θα κάνει πίσω ούτε κεραία από όσα έχει υποσχεθεί και δεσμευτεί έναντι του λαού'.

    Αλλά και από την σκοπιανή πλευρά νωπές είναι ακόμη οι δηλώσεις του σκοπιανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Μιλοσόσκι οτι 'αν η Ελλάδα εμποδίσει με βέτο την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια θα αποχωρήσουν από τις συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας'.

    Οι εξελίξεις αναμένονται στα επόμενα 24άωρα, ή αν δεν υπάρξει συμφωνία, υπάρχει και το μήνυμα που έστειλε μέσω του αντιπροσώπου του ο Πρόεδρος Μπους ότι 'Αν δεν βρεθεί λύση ως την Σύνοδο Κορυφής τότε η απόφαση θα ληφθεί εκεί'.

    [03] Τρεις μέρες διορία δίνει ο αλ Μαλίκι στους σιίτες αντάρτες

    27-03-2008

    Συγκρούσεις στην Μπάσρα.

    Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι διέταξε τους Σιίτες αντάρτες που μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Μπάσρα να καταθέσουν τα όπλα τους μέσα σε 3 μέρες αλλιώς θα υποστούν συνέπειες.

    Ο κ αλ Μαλίκι έκανε την ανακοίνωση αυτή από την πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Μπάσρα, όπου συντονίζει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά Σιιτών πολιτοφυλάκων. Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διήμερων σφοδρών συγκρούσεων στην περιοχή.

    Επίσης την Τετάρτη, αξιωματούχοι λένε ότι από νέες συγκρούσεις στη περιοχή Σαντρ Σίτυ της Βαγδάτης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άτομα και τραυματίσθηκαν 100.

    Ο ακραίος σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαρντ ζήτησε από τους υποστηρικτές του να κατεβούν σε πορείες διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες επιδρομές και συλλήψεις μελών της πολιτοφυλακής του Στρατός Μαχντί.

    [04] Ολμέρτ: Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με του Παλαιστίνιους

    27-03-2008

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με του Παλαιστίνιους θα συνεχιστούν, αλλά απέρριψε την διενέργεια συνομιλιών με τη Χαμάς , η οποία ελέγχει της Λωρίδα της Γάζας και εξακολουθεί να επιτίθεται στο Ισραήλ.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ιερουσαλήμ ο κ Ολμέρτ επανέλαβε ότι είναι προσηλωμένος στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με την κυβέρνηση του μετριοπαθούς Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς αυτό το χρόνο. Ο ηγέτης του Ισραήλ πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι θα καταλήξουν σε μία περιεκτική συμφωνία μέχρι τα τέλη του 2008 αλλά ότι έστω και ένα προσχέδιο θα αποτελούσε ' ένα ιστορικό βήμα', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [05] Τα Ιράν ζητά αποζημίωση

    27-03-2008

    Μανουσέρ Μοτάκι

    Το Ιράν απειλεί ότι θα επιδιώξει δικαστικώς να εξασφαλίσει αποζημίωση για απώλειες τις οποίες υπέστη συνεπεία των πιο πρόσφατων κυρώσεων που του επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Η απειλή περιλαμβάνεται σε 20 σελίδων επιστολή που υπογράφει ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτάκι και η οποία επιδόθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν-Κι-Μουν από τον Πρέσβη του Ιράν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στην Νέα Υόρκη. Στην επιστολή του ο κ. Μοτάκι απορρίπτει σχετικό ψήφισμα που υιοθέτησε στις αρχές Μαρτίου το Συμβούλιο Ασφαλείας, χαρακτηρίζοντάς το ως παράνομο και αντίθετο με τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και τονίζει ότι η Τεχεράνη δεν θα συμμορφωθεί με αυτό.

    Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών λέει επίσης πως οι κηδεμόνες του ψηφίσματος θα πρέπει στο μίνιμουμ να αναγνωρίσουν ότι έκαναν λάθος, να ζητήσουν συγνώμη από την Τεχεράνη, να επανορθώσουν την συμπεριφορά τους και να αποζημιώσουν την χώρα του για κάθε ζημία την οποία της έχουν προκαλέσει. Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα λειτουργεί για ειρηνικούς σκοπούς και επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    [06] Εξετάζεται η απόσυρση στρατευμάτων από το Ιράκ

    27-03-2008

    O Πρόεδρος Μπους συναντήθηκε με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας και του Μεικτού Επιτελείου Στρατού για να εξετάσουν αν θα πρέπει να συνεχιστεί η μείωση στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας ,Τζέφ Μορέλ ,δήλωσε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα του Ιράκ και του Αφγανιστάν καθώς και σε θέματα ασφάλειας σ' ολόκληρο τον κόσμο.

    Ο ανώτερος διοικητής στο Ιράκ, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους και ο αμερικανός πρέσβης στο Ιράκ, Ράιαν Κρόκερ αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου για το θέμα του Ιράκ τον ερχόμενο μήνα.

    140 χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες προβλέπεται να παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι το Ιούλιο, αφού αποσυρθούν οι ενισχύσεις που εστάλησαν πέρυσι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 28 March 2008 - 2:18:30 UTC