Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπούς: Ικανοποίηση για πρόοδο στο Ιράκ
  • [02] Νέο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν
  • [03] Φρήντ: Ευρύτατες διαβεβαιώσεις προς Μόσχα για αντιπυραυλική ασπίδα
  • [04] Αμερικανικά όπλα προς Κόσοβο
  • [05] Οικονομική βοήθεια ΗΠΑ προς Παλαιστινιακή Αρχή
  • [06] Ο Πρόεδρος του Ωνάσειου Αντώνιος Παπαδημητρίου τιμάται στη Ουάσιγκτον

  • [01] Μπούς: Ικανοποίηση για πρόοδο στο Ιράκ

    20-03-2008

    Σε συνέντευξη του προς την ΦτΑ, επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης 5 χρόνων απ' την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε ικανοποίηση για την πολιτική κατάσταση στο Ιράκ και για τις δημοκρατικές διαδικασίες που εξελίσσονται εκεί, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που θα πρέπει να γίνουν.

    Ένα απ' τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιράκ, τόνισε ο κ. Μπούς, είναι 'η αρνητική επιρροή του Ιράν' και αναφέρθηκε στις εξαγωγές Ιρανικών όπλων που χρησιμοποιούνται από εξτρεμιστές στο Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι πιστεύει πως ένα ειρηνικό Ιράκ είναι προ το συμφέρον του Ιρανικού λαού.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπους τίμησε την Τετάρτη την 5η επέτειο απ' την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ με ομιλία του με την οποία υπεραμύνθηκε της απόφασης του για εισβολή στο Ιράκ και προειδοποίησε ότι μια απόσυρση θα παραδώσει την νίκη στους τρομοκράτες. Ο κ. Μπους επεσήμανε ότι παρά τις πιέσεις να περιορίσει την Αμερικανική παρουσία στο Ιράκ δεν πρόκειται να δράσει βεβιασμένα και επανέλαβε ότι οποιοσδήποτε περιορισμός του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ θα βασιστεί στις συμβουλές των στρατιωτικών διοικητών στη περιοχή.

    Αντιπολεμική διαδήλωση στην Ουάσιγκτον

    Εξάλλου, σε προεκλογική ομιλία στη Βόρεια Καρολίνα, ο προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ο πόλεμος έχει αφήσει τις ΗΠΑ λιγότερο ασφαλείς και έχει ενδυναμώσει την Αλ Κάιντα, τους Ταλεμπάν, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Από τη πλευρά της, η Χίλλαρυ Κλίντον αναφέρθηκε και αυτή στο Ιράκ τονίζοντας ότι μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 4 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και ότι ο πόλεμος έχει κλονίσει τη δύναμη τόσο του Αμερικανικού στρατεύματος, όσο και της Αμερικανικής οικονομίας.

    Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε συλλαλητήρια σ' ολόκληρη τη χώρα τη Τετάρτη κατά του πολέμου στο Ιράκ. Εδώ στην Ουάσιγκτον, χιλιάδες κόσμος συμμετείχε σε διαδηλώσεις έξω απ' το Λευκό Οίκο, το Καπιτώλιο και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου. Η αστυνομία συνέλαβε 32 άτομα που προσπάθησε να κλείσουν την είσοδο του κτηρίου όπου στεγάζεται η Εφορία στην Ουάσιγκτον. Διαδηλώσεις σημειώθηκαν επίσης στο Μαϊάμι, το Σαν Φρανσίσκο και άλλες μεγάλες Αμερικανικές πόλεις.

    [02] Νέο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν

    20-03-2008

    Με αυτή τη φωτο αναρτήθηκε το ηχογραφημένο μήνυμα Μπιν Λάντεν

    Νέο μήνυμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, που κυκλοφόρησε τη Τετάρτη το βράδυ στο διαδίκτυο, προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα τιμωρηθεί αυστηρά για την δημοσίευση σε Ευρωπαϊκές εφημερίδες γελοιογραφιών με τον Προφήτη Μωάμεθ.

    Ηχογραφημένο μήνυμα ατόμου που φέρεται ως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αναφέρει ότι η δημοσίευση των γελοιογραφιών αποτελεί σοβαρότερο αδίκημα απ' τους βομβαρδισμούς δυτικών δυνάμεων σε βάρος γυναικών και παιδιών. Ο Μπιν Λάντεν αναφέρει επίσης ότι οι γελοιογραφίες αποτελούν δείγμα νέας σταυροφορίας σε βάρος του Ισλάμ, στην οποία το Βατικανό έχει παίξει σημαντικό ρόλο.

    [03] Φρήντ: Ευρύτατες διαβεβαιώσεις προς Μόσχα για αντιπυραυλική ασπίδα

    20-03-2008

    Ντάνιελ Φρήντ

    Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών, Ντάνιελ Φρήντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει στη Ρωσία ευρύτατες διαβεβαιώσεις, όπως τις χαρακτήρισε, ότι η Μόσχα δεν αποτελεί στόχο του αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη. Σε συνέντευξη του προς τη ΦτΑ ο κ. Φρήντ επεσήμανε ότι η Μόσχα εντυπωσιάστηκε με την τελευταία πρόταση της Ουάσιγκτον, που περιλαμβάνει προσφορά για συνεργασία με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ σε θέματα αντιπυραυλικής άμυνας. Η πρόταση προβλέπει επίσης πολύ συγκεκριμένα και ξεκάθαρα μέτρα τα οποία διαβεβαιώνουν το Κρεμλίνο ότι δεν έχει σε τίποτα να φοβηθεί τα Αμερικανικά σχέδια, όπως είπε ο κ. Φρήντ.

    Από τη πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν στη Μόσχα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και παραδέχτηκε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα δεν στοχεύει τη Ρωσία.

    [04] Αμερικανικά όπλα προς Κόσοβο

    20-03-2008

    Ο πρόεδρος Μπούς ενέκρινε την χορήγηση όπλων στο Κοσυφοπέδιο. Σε υπόμνημα του προς την Υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ο κ. Μπούς αναφέρει ότι η χορήγηση όπλων στο Κοσυφοπέδιο θα ενδυναμώσει την Αμερικανική ασφάλεια και θα προωθήσει την διεθνή ειρήνη, αλλά δεν εξηγεί περαιτέρω την απόφαση του αυτή.

    Επίσης τη Τετάρτη, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ουγγαρία αναγνώρισαν το Κοσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος εξοργίζοντας την Σερβία η οποία δήλωσε ότι οι χώρες αυτές δεν μπορούν εις το εξής να στηρίζονται στις καλές τους σχέσεις με το Βελιγράδι. Από τη πλευρά της η υπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας, Μαρία Φεκτζί Χορβάθ, δήλωσε ότι περιμένει απ' τη Σερβία να προστατέψει την μειονότητα των Ούγγρων που ζει εκεί.

    Πάντως ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών, Βούκ Γιέρεμιτς, δήλωσε ότι οι χώρες που αναγνωρίζουν το Κόσοβο παραβιάζουν την διεθνή νομιμότητα.

    [05] Οικονομική βοήθεια ΗΠΑ προς Παλαιστινιακή Αρχή

    20-03-2008

    Σαλάμ Φαγιάντ

    Η Αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε να μεταβιβάσει 150 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας προς την Παλαιστινιακή κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς. Ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζέικομπ Γουέλς, υπέγραψε τη συμφωνία τη Τετάρτη με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Σαλάμ Φαγιάντ στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Στόχος της βοήθειας είναι να πληρωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων της Παλαιστινιακής Αρχής και να χρηματοδοτηθούν οι καθημερινές της δραστηριότητες.

    Στο μεταξύ, ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, μετέβη τη Τετάρτη στην πόλη Σντερότ, που πλήττεται απ' τις Παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες. Ο κ. Μακέιν τάχθηκε υπέρ των Ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, λέγοντας ότι 'καμία χώρα δεν μπορεί να δέχεται επιθέσεις χωρίς να ανταποκρίνεται'.

    [06] Ο Πρόεδρος του Ωνάσειου Αντώνιος Παπαδημητρίου τιμάται στη Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    20-03-2008

    Δείτε το ρεπορτάζ βΟ Πρόεδρος του Ωνάσειου τιμάται στην Ουάσιγκτονβ - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ βΟ Πρόεδρος του Ωνάσειου τιμάται στην Ουάσιγκτονβ

    - Watch (WM)

    O Πρόεδρος του Ονάσειου Αντώνιος Παπαδημητρίου.

    Μετά την τεράστια επιτυχία που είχε το άνοιγμα της έκθεσης Από τη Γη του Λαβύρινθου: Μινωική Κρήτη 3000-1100 π.Χ, στο Ωνάσειο Μορφωτικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρου Ωνάση, Αντώνιος Παπαδημητρίου, που έκανε τα εγκαίνια της έκθεσης αυτής μαζί με τον Υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη και παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επισκέφθηκε τη Ουάσιγκτον.

    Στην Αμερικανική πρωτεύουσα ο Πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Μαλλιάς παρέθεσε γεύμα στην Πρεσβευτική κατοικία προς τιμήν του κυρίου Παπαδημητρίου και του Διευθυντού του Σαιξπηρικού Θεάτρου της Ουάσιγκτον, Michael Kahn, με αφορμή μια άλλη πολιτιστική εκδήλωση, ιδιαίτερης σπουδαιότητας. Μιλώντας στη Φωνή της Αμερικής, ο κύριος Μαλλιάς είπε:

    Ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς

    'Απόψε στο Shakespeare Theater της Ουάσιγκτον, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο και σίγουρα το διασημότερο αμερικανικό θέατρο, σε συνεργασία και με την γενναιόδωρη ενίσχυση του Ιδρύματος Ωνάση, έχουμε την παρουσίαση του Πελοποννησιακού Πολέμου, διότι περί αυτού πρόκειται, του Θουκυδίδη. Θεωρώ τον Θουκυδίδη ως το πλέον επίκαιρο σύγγραμμα το οποίο πραγματεύεται την αρετή, την τόλμη, την σοφία των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών, ταυτόχρονα όμως και τα ολέθρια λάθη στα οποία οδηγούνται στρατιωτικοί και βεβαίως και διπλωμάτες όταν υποτιμούν την δύναμη του αντιπάλου, όταν υπερεκτιμούν την δική τους δύναμη και όταν προβαίνουν σε αποφάσεις οι οποίες δεν υπολογίζουν σωστά την πραγματικότητα'.

    Οι Πρέσβεις Μιχάλης Σωτήρχος και Λουκάς Τσίλας.

    Ο Πρόεδρος του Ωνάσειου Ιδρύματος κ. Παπαδημητρίου ήτανε έκδηλα χαρούμενος για την θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε αλλά και για την τεράστια απήχηση που είδε ότι έχει το έργο του ιδρύματός του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε κάποιο στιγμή της εκδήλωσης προς τιμήν του, ο κύριος Παπαδημητρίου μας μίλησε για το ταξίδι του αυτό.

    'Ήτανε ένα πολύ γεμάτο ταξίδι με ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα. Ξεκινήσαμε με τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Μινωικό πολιτισμό, μια πολύ σημαντική έκθεση με αντικείμενα που για πρώτη φορά βγαίνουν από την Ελλάδα. Είναι αντικείμενα τα οποία δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μουσείο στην Αμερική.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

    Στην συνέχεια είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε στην εκδήλωση του American Hellenic Institute μαζί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, την ηθοποιό κυρία Μελίνα Κανακαρίδου και τον βουλευτή Zack Space. Τιμηθήκαμε και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ και από αυτή την θέση. Τρίτον, αλλά όχι τελευταίο, την παράσταση σήμερα το βράδυ, δραματοποιημένη ανάγνωση κειμένων από τον Θουκιδίδη. Είναι αυτή μια ιδέα την οποία αγαπάμε πάρα πολύ γιατί φέρνει τα αρχαία κείμενα κοντά στον Αμερικανό, τον προβληματίζουνε και του δείχνουνε ότι ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός είναι πάρα πολύ επίκαιρος'.

    Κατόπιν μιλήσαμε με τον Michael Kahn και του ζητήσαμε να μας πει ποιες Ελληνικές μορφές έχουνε επηρεάσει περισσότερο το σκηνοθετικό του έργο. Να τι απάντησε ο διακεκριμένος καλλιτέχνης:

    Ο σκηνοθέτης Michael Kahn.

    'Μερικά από πιο συναρπαστικά έργα που είδα στα νεανικά μου χρόνια ήταν παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, όταν περιόδευσε στην Νέα Υόρκη με τον Αλέξη Μινωτή και την Κατίνα Παξινού κι αργότερα μια άλλη παραγωγή του Καρόλου Κουν. Με επηρέασαν πολύ σαν σκηνοθέτη'.

    Ο Michael Kahn έχει μεταξύ άλλων ανεβάσει Τρωάδες και Πέρσες στη Ουάσιγκτον και πριν τέσσαρα χρόνια προσκλήθηκε και παρουσίασε με το συγκρότημά του Οιδίποδα Τύραννο και Οιδίποδα επί Κολωνό στην Αθήνα. Το ταξίδι του εκείνο στην Ελλάδα του άφησε εντυπώσεις που δύσκολα θα σβήσουν από την μνήμη του, όπως φαίνεται στην ακόλουθη δήλωση που μας έκανε:

    Η ηθοποιός Μελίνα Κανακαρίδη.

    'Οι παραστάσεις μας στην Αθήνα ήτανε μια καταπληκτική εμπειρία. Δεν ξεχνάμε το θαυμάσιο κοινό και τη φιλοξενία των Ελλήνων συναδέλφων. Του χρόνου ανεβάζουμε για πρώτη φορά στη Ουάσιγκτον τον Ίωνα του Ευριπίδη. Είμαστε στενά δεμένοι με το Ελληνικό θέατρο και με τον Ελληνικό λαό'.

    Με την βοήθεια του Ωνάσειου Ιδρύματος και την υποστήριξη ορισμένων επωνύμων Ελληνοαμερικανών αναμένεται πως θα κερδισθεί ένα μεγάλο στοίχημα. Αναφέρθηκε σε αυτό, ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς:

    Ο βουλευτής Zack Space.

    'Νομίζω είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου κάθε χρόνο το Σαίξπηρ Θήατερ να έχει στο ρεπερτόριό του μία αρχαία τραγωδία. Όχι διότι είναι Ελληνική αλλά διότι τα μηνύματά της, τα διδάγματά της είναι παντοτινά, ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτόν τον αιώνα'.

    Τον Πρόεδρο του Ωνάσειου Αντώνιο Παπαδημητρίου συνόδευαν στη Ουάσιγκτον οι πρεσβευτές Μιχάλης Σωτήρχος και Λουκάς Τσίλας, που τώρα υπηρετούν ο πρώτος ως Πρόεδρος και ο δεύτερος ως Εκτελεστικός Διευθυντής του Ωνάσειου Αμερικής, και η εκλεκτή συνάδελφος δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα, σύμβουλος του ιδρύματος για θέματα μίντια. Σύντομη συνέντευξη μαζί της θα έχουμε σε ένα από τα προσεχή προγράμματά μας για την ομογένεια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 21 March 2008 - 2:18:13 UTC