Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέχεια συνομιλιών Αθήνας-Σκοπίων την άλλη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη
  • [02] Μπούς: "Υπό έλεγχο" η κατάσταση της Αμερικανικής οικονομίας
  • [03] Συμφωνία Ελβετίας-Ιράν για φυσικό άεριο
  • [04] Επιστολή Μπούς προς Πούτιν
  • [05] Ιράκ: 40 νεκροί από επίθεση καμικάζι
  • [06] Όχι σε νέες προκριματικές στη Φλόριντα

  • [01] Συνέχεια συνομιλιών Αθήνας-Σκοπίων την άλλη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    18-03-2008

    Οι δίωρες συνομιλίες για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Βιέννη φαίνεται οτι υπήρξαν πιο εποικοδομητικές από αυτές των τελευταίων μηνών, γιατί ο μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς μετά την συνάντησή του με τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολο Ντιμιτροφ, δήλωσε, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία, 'περισσότερο αισιόδοξος' κι ότι παρ' όλο που υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, οι δύο πλευρές εφ όσον δημιουργηθεί πιθανότητα προόδου θα πρέπει να επιστρέψουν με τις νέες θέσεις τους σε συζητήσεις που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη.

    Η συνάντηση στην Βιέννη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρώην ειδικού εντεταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κόσοβο και πρώην προέδρου της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτιισάαρι, και μετα το τέλος της δηλώσεις έκανε μόνο ο κ. Νίμιτς. Παρατηρητές στην Βιέννη διατύπωσαν την άποψη ότι η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στην διαδικασία, αλλά παραμένει στην θέση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και θα δείξει ακόμη μια φορά αν η πλευρά των Σκοπίων συναινέσει στην βάση της πρότασης Νίμιτς ή θα παραμείνει αδιάλλακτη στις θέσεις της για χρήση μόνο του συνταγματικού της ονόματος.

    Στα Σκόπια πάντως ο Πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι δήλωσε οτι θα κάνει ότι περνά απο το χέρι του για να πετύχει την πρόσκληση για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ αλλά επεσήμανε ακόμη σχετικά με την πολιτική κρίση που ξέσπασε στη γειτονική χώρα ότι 'Αν ασχοληθούμε με εσωτερικές διαμάχες μπορεί να χάσουμε την δεκαεπτάχρονη μάχη για το συνταγματικό όνομα της Μακεδονίας' συμπληρώνοντας ότι ένας συμβιβασμός για το όνομα δεν εξετάζεται.

    [02] Μπούς: "Υπό έλεγχο" η κατάσταση της Αμερικανικής οικονομίας

    18-03-2008

    Ανάμεικτη ήταν τη Δευτέρα η απόδοση της Γουώλ Στρήτ με συνεχή σκαμπανεβάσματα των χρηματαγορών στη διάρκεια της ημέρας, μετά την κυβερνητικά υποστηριζόμενη εξαγορά της Bear Stearns, μιας απ' τις μεγαλύτερες τράπεζες επενδύσεων στο κόσμο, από την JP Morgan, έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό κατά πολύ μικρότερο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπολογιζόταν η αξία της Bear Stearns πριν ένα χρόνο. Μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς τα διεθνή χρηματιστήρια υπέστησαν σοβαρούς κλυδωνισμούς, ενώ η Αμερικανική κυβέρνηση πήρε σειρά μέτρων για να αποφευχθεί αλυσιδωτή κατάρρευση και άλλων εταιρειών επενδύσεων.

    Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το διατραπεζικό επιτόκιο και αναμένεται να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων σήμερα. Πάντως παρόλο που οι αποφάσεις αυτές στοχεύουν στην προώθηση ρευστού χρήματος στην οικονομία, έχουν σαν αποτέλεσμα και την περαιτέρω διολίσθηση του Αμερικανικού νομίσματος. Επίσης οι ταλαντεύσεις των χρηματιστηρίων εκτόξευσαν την τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα σε νέα ύψη.

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση 'ελέγχει την κατάσταση' της ασθμαίνουσας οικονομίας. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα μετά από διαβουλεύσεις με τους οικονομικούς του συμβούλους, ο κ. Μπούς παραδέχτηκε ότι η οικονομία των ΗΠΑ διανύει δύσκολες ώρες, αλλά επεσήμανε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση έχει λάβει 'αποφασιστικά μέτρα', όπως τα χαρακτήρισε, για να βοηθήσει στην ανάκαμψη των χρηματαγορών.

    [03] Συμφωνία Ελβετίας-Ιράν για φυσικό άεριο

    18-03-2008

    M. Αχμαντινετζάντ, Μ. Μοτάκι και Μισελίν Κάλμι-Ρέι

    Μεγάλη Ελβετική εταιρεία ενέργειας υπέγραψε σημαντική 25ετή συμφωνία αγοράς Ιρανικού φυσικού αερίου για διανομή στην Ευρώπη. Ελβετοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η συμφωνία ανέρχεται στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια και προβλέπει ότι η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Ιράν θα τροφοδοτεί την Ελβετική EGL με πεντέμισυ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. Στη συνέχεια η EGL θα μεταπωλεί το αέριο στους Ευρωπαίους πελάτες της.

    Η υπουργός εξωτερικών της Ελβετίας, Μισελίν Κάλμι-Ρέι, που συναντήθηκε στη Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογο της Μανουσέρ Μοτάκι και παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, δήλωσε ότι η συμφωνία δεν παραβιάζει τις κυρώσεις των ΗΕ σε βάρος του Ιράν και επεσήμανε ότι θα συντελέσει στην ποικιλομορφία των ενεργειακών πόρων της Ευρώπης.

    [04] Επιστολή Μπούς προς Πούτιν

    18-03-2008

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο Μπούς περιλαμβάνει πρόνοιες που θα μπορούσαν να συντελέσουν σε πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προσεκτικά αναλύσει την επιστολή, η οποία αναφέρει ότι πολλά διμερή προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επιστολής Μπούς, αναφέρθηκε μόνο στο θέμα των Αμερικανο-Ρωσικών συνομιλιών για την Αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, βρίσκονται στη Μόσχα για συνομιλίες με θέμα τα σχέδια εγκατάστασης αμυντικής αντιπυραυλικής ασπίδας σε Τσεχία και Πολωνία. Ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι εξεπλάγη απ' τον θετικό τόνο των επαφών του τη Δευτέρα με τον κ. Πούτιν και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Προσφέρονται πολλές ευκαιρίες, δήλωσε ο κ. Γκέιτς, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας πριν την λήξη της θητείας Μπούς τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    [05] Ιράκ: 40 νεκροί από επίθεση καμικάζι

    18-03-2008

    Γυναίκα καμικάζι αυτοανατινάχθηκε κοντά στο ιερό τέμενος Ιμάμ Χουσεΐν των Σιιτών στην Καρμπάλα, νότια της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 40 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 70. Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Στο μεταξύ, ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν τη Δευτέρα ενώ καθάριζαν περιοχή βόρεια της Βαγδάτης.

    Από άλλες εκρήξεις τη Δευτέρα σκοτώθηκαν άλλα 4 άτομα και τραυματίστηκαν πολλά άλλα, ενώ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βαγδάτη ενόψει της 5ης επετείου απ' την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Ο κ. Τσέινι δήλωσε ότι έχουν επιτευχθεί 'εξαιρετικές αλλαγές' σε θέματα ασφάλειας και πολιτικής στο Ιράκ από την τελευταία επίσκεψη του στη περιοχή πριν 10 μήνες.

    [06] Όχι σε νέες προκριματικές στη Φλόριντα

    18-03-2008

    Αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία της Φλόριντα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν επαναληπτικές προκριματικές εκλογές, αναιρώντας τιμωρία σε βάρος της πολιτείας από το κεντρικό Δημοκρατικό Κόμμα λόγω της απόφασης της να πραγματοποιήσει τις προκριματικές της πριν τις 5 Φεβρουαρίου.

    Η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Φλόριδας, Κάρεν Θέρμαν, δήλωσε ότι το κόμμα διερεύνησε διάφορες επιλογές, αλλά καμία δεν αποδείχτηκε εφικτή. Η κ. Θέρμαν επεσήμανε ότι τώρα εξαρτάται από το κεντρικό Δημοκρατικό Κόμμα να επιλύσει το πρόβλημα των χαμένων εκλεκτορικών ψήφων της Φλόριντα. Για τους ίδιους λόγους έχει τιμωρηθεί και η πολιτεία του Μίσιγκαν, όμως οι αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος στην εν λόγω πολιτεία συνεχίζουν να ψάχνουν να βρουν τρόπους έτσι ώστε να μπορέσουν να στείλουν εκλέκτορες στο συνέδριο των Δημοκρατικών το καλοκαίρι.

    Η σπουδαιότητα των εκλεκτορικών ψήφων από Φλόριντα και Μίσιγκαν γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή λόγω της στενής αναμέτρησης των προεδρικών υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον. Ο κ. Ομπάμα προηγείται της κ. Κλίντον με περίπου 100 εκλεκτορικές ψήφους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 19 March 2008 - 2:18:23 UTC