Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-03-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένα μέτρο χιόνι στο Οχάιο
  • [02] Σφυγμομέτρηση: Οι Ιρανοί θέλουν να εκλέγουν απ' ευθείας τον ανώτατο ηγέτη τους
  • [03] Το Ισραήλ εγκρίνει διεύρυνση οικισμού στη Δυτική Όχθη
  • [04] Αιτήματα για νέες προκριματικές σε Φλόριντα και Μίσιγκαν
  • [05] Ισπανία: Επανεξελέγησαν οι Σοσιαλιστές
  • [06] Αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις Βενεζουέλας-Κολομβίας
  • [07] Σε ροζ σκάνδαλο εμπλέκεται ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης
  • [08] 37 σκαλοπάτια απέμειναν από τους Δίδυμους Πύργους
  • [09] Περιοδεία Τσέινι στη Μέση Ανατολή
  • [10] Προκριματικές στο Μισισιπή

  • [01] Ένα μέτρο χιόνι στο Οχάιο

    10-03-2008

    Ένα μέτρο χιόνι κάλυψε την πολιτεία του Οχάιο και τις γύρω περιοχές προκαλώντας διακοπές ρεύματος αλλά και μερικούς θανάτους.

    Η χιονόπτωση έπληξε την πόλη Κολόμπους του Οχάιο το Σάββατο, όπου τουλάχιστον ένα άτομο έχασε του ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λόγω των καιρικών συνθηκών. Πολλές οδικές αρτηρίες έκλεισαν και ακυρώθηκαν πτήσεις στο αεροδρόμιο του Κολόμπους το Σάββατο το βράδυ. Η φετινή χιονόπτωση, που έφτασε το ένα μέτρο, έσπασε το ρεκόρ στο Οχάιο, που ήταν μόνο 40 πόντοι και είχε καταγραφεί το 1910.

    Iσχυρές χιονοπτώσεις έπληξαν και τις πολιτείες Ιντιάνα και Κεντάκυ.

    [02] Σφυγμομέτρηση: Οι Ιρανοί θέλουν να εκλέγουν απ' ευθείας τον ανώτατο ηγέτη τους

    10-03-2008

    Νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ιρανών θέλουν να μπορούν να εκλέγουν απευθείας τον ανώτατο ηγέτη της χώρας τους και να μπορούν να τον αντικαθιστούν αν χρειαστεί.

    Η σφυγμομέτρηση δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα και διενεργήθηκε το περασμένο μήνα από αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση και διεθνή εταιρεία δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση 9 στους 10 Ιρανούς που ρωτήθηκαν θέλουν ο ανώτατος ηγέτης της χώρας τους να είναι υπόλογος στους ψηφοφόρους.

    Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, βρίσκεται στο εν λόγω αξίωμα από το 1989. Συμβούλιο Ιρανών θρησκευτικών λογίων, οι οποίοι εκλέγονται κάθε 8 χρόνια, μπορεί να αντικαταστήσει τον ανώτατο ηγέτη, αλλά το αξίωμα του θεωρείται εφ' όρου ζωής.

    [03] Το Ισραήλ εγκρίνει διεύρυνση οικισμού στη Δυτική Όχθη

    10-03-2008

    Το υπουργείο οικισμού του Ισραήλ αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ ενέκρινε τη δημιουργία 750 νέων κατοικιών στον Εβραϊκό οικισμό Γκιβάτ Ζέεβ στη Δυτική Όχθη, κοντά στην Ιερουσαλήμ. Η δημιουργία του οικισμού είχε αρχικά εγκριθεί το 1999, αλλά η κατασκευή του καθυστέρησε λόγω αλλεπάλληλων αναστολών.

    Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ καταδίκασε τα Ισραηλινά σχέδια και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να σαμποτάρει τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Ο λεγόμενος οδικός χάρτης για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ζητά το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ.

    Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν το Ισραήλ να σταματήσει τη δημιουργία οικισμών στη δυτική Όχθη. Το Ισραήλ όμως αναφέρει ότι ο οικισμός Γκιβάτ Ζέεβ είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Δυτικής Όχθης και προτίθεται να τον διατηρήσει στα πλαίσια ειρηνευτικής συμφωνίας.

    [04] Αιτήματα για νέες προκριματικές σε Φλόριντα και Μίσιγκαν

    10-03-2008

    Τσάρλι Κρίστ

    Δύο σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες ζητούν την πραγματοποίηση νέων προκριματικών εκλογών στις πολιτείες της Φλόριντα και του Μίσιγκαν, που είχαν τιμωρηθεί απ' τον μηχανισμό του Δημοκρατικού Κόμματος και δεν μπορούν να φέρουν εκλέκτορες στο συνέδριο των Δημοκρατικών φέτος το καλοκαίρι. Οι εκλέκτορες των δύο αυτών πολιτειών θα μπορούσαν να αλλάξουν το τοπίο για την επιλογή είτε της Χίλλαρυ Κλίντον, είτε του Μπαράκ Ομπάμα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Ο Ελληνο-Αμερικανός κυβερνήτης της Φλόριντα, Τσάρλι Κρίστ και ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μπιλ Νέλσον, ζητούν την διεξαγωγή νέων προκριματικών, αλλά ούτε το ίδιο το Δημοκρατικό κόμμα, ούτε οι εν λόγω πολιτείες προσφέρονται να πληρώσουν την διεξαγωγή επαναληπτικών προκριματικών εκλογών.

    Στο μεταξύ ο προεδρικός υποψήφιος Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε το 61% της ψήφου στις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος στο Γουαϊόμινγκ.

    [05] Ισπανία: Επανεξελέγησαν οι Σοσιαλιστές

    10-03-2008

    Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψηφοδελτίων το κόμμα του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού, Χοζέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, κερδίζει τουλάχιστον 168 απ' τις 350 έδρες της κάτω Βουλής, ενώ το συντηρητικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, κερδίζει περίπου 154 έδρες.

    Σ' αυτές τις εκλογές και τα δύο κόμματα αύξησαν το δυναμικό τους στη Βουλή σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2004, αλλά και πάλι οι Σοσιαλιστές δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία. Ο κ. Θαπατέρο δήλωσε ότι ο Ισπανικός λαός εξέφρασε ξεκάθαρα τη βούληση του αποφασίζοντας να υποστηρίξει μια νέα εποχή και υποσχέθηκε ότι θα λειτουργήσει ως πρωθυπουργός όλων των Ισπανών, ιδιαίτερα όσων το έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως είπε.

    [06] Αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις Βενεζουέλας-Κολομβίας

    10-03-2008

    Οι πρόεδροι Τσάβεζ της Βενεζουέλας και Ουρίμπε της Κολομβίας

    Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι αποκαθιστά τις διπλωματικές της σχέσεις με την Κολομβία, μετά την ψύχρανση των σχέσεων λόγω των διασυνοριακών επιθέσεων της Μπογκοτά μέσα στον Ισημερινό. Οι πρόεδροι της Βενεζουέλας, του Ισημερινού και της Κολομβίας συμφώνησαν τη Παρασκευή στα πλαίσια της συνόδου της Ομάδας του Ρίο, να τερματίσουν ειρηνικά την μεταξύ τους διαμάχη.

    Η Κολομβία ζήτησε συγνώμη και υποσχέθηκε ότι θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Ισημερινού. Πάντως ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορρέα, δήλωσε ότι δεν θα αποκαταστήσει αμέσως τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία, ενώ επεσήμανε ότι η βελτίωση των σχέσεων θα πάρει χρόνο.

    [07] Σε ροζ σκάνδαλο εμπλέκεται ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    10-03-2008

    Έλιοτ Σπίτζερ

    Σε ροζ σκάνδαλο φαίνεται να εμπλέκεται ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Έλιοτ Σπίτζερ.Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές τους τελευταίους μήνες βρίσκονταν υπό παρακολούθηση όλο το κύκλωμα παράνομης διακίνησης γυναικών στην Νέα Υόρκη. Στα στοιχεία που παραδόθηκαν στο δικαστήριο, ο Νεοϋορκέζος κυβερνήτης εμφανίστηκε ως ο πελάτης αριθμός 9.

    Ο Έλιοτ Σπίτζερ είναι παντρεμένος και έχει 3 κόρες. Μετά και την αποκάλυψη των συγκλονιστικών στοιχείων, αναγκάστηκε δημόσια να ζητήσει συγνώμη από την οικογένειά του αλλά και τους πολίτες της Νέας Υόρκης. Σε σύντομη συνέντευξη στα γραφεία του στο Μανχάταν είπε χαρακτηριστικά ' Έπραξα με τέτοιο τρόπο που παραβιάζει τις αρχές μου απέναντι στην οικογένειά μου, το τι είναι σωστό και τι λάθος. Τώρα πρέπει να αφιερώσω χρόνο για να ξανακερδίσω την εμπιστοσύνη της'.

    Σύμφωνα με τους Times δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση ενώ υποστηρίζει πως η έρευνα που διεξάγεται θα αποκαλύψει ένα ολόκληρο κύκλωμα διακίνησης γυναικών πολυτελείας μέσω του κλαμπ Emperors VIP, όπου ήδη 4 άτομα έχουν συλληφθεί από την περασμένη εβδομάδα.

    [08] 37 σκαλοπάτια απέμειναν από τους Δίδυμους Πύργους

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    10-03-2008

    Tρεις μήνες χρειάστηκαν για να μεταφερθεί μερικά μέτρα το μοναδικό κομμάτι που απέμεινε από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου. Πρόκειται για ένα κομμάτι της σκάλας με 37 σκαλοπάτια που αποτέλεσε για τους περισσότερους διασωθέντες τη μοναδική έξοδο από την φρίκη εκείνης της ημέρας. Πολλοί από αυτούς παρακολούθησαν την μετακίνηση του κομματιού αυτού, που για οικοδομικούς λόγους έπρεπε να μεταφερθεί μερικά μέτρα πιο μακριά.

    Το κομμάτι αυτό της σκάλας έχει αποκτήσει συμβολικό χαρακτήρα μια και δεν αποτελεί ένα τσιμεντένιο απλά κομμάτι. Ήταν η έξοδος προς την ζωή για εκατοντάδες, και τώρα αποτελεί την ιστορία της επιβίωσής τους. Αν και αρχικά είχε αποφασιστεί να καταστραφεί, έντονες κριτικές ανάγκασαν τους υπεύθυνους να αλλάξουν γνώμη. Έτσι από το καλοκαίρι το κομμάτι της σκάλας θα προστεθεί στον χώρο ως μέρος του μνημείο που πρόκειται να αναγερθεί.

    [09] Περιοδεία Τσέινι στη Μέση Ανατολή

    10-03-2008

    Ντικ Τσέινι

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, πρόκειται να επισκεφτεί τη Μέση Ανατολή στα μέσα Μαρτίου για να συζητήσει θέματα ενέργειας και την ανάγκη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Ο Πρόεδρος Μπους σε δηλώσεις του στο Λευκό Οίκο είπε ότι ο κ Τσέινι θα διενεργήσει μια εκτενή περιοδεία στην περιοχή και θα διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην επίτευξη ειρήνης στην Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει στις 16 Μαρτίου για την περιοχή, συγκεκριμένα πρόκειται να επισκεφτεί το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Τουρκία.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέηνα Περίνο, δήλωσε ότι ο κ Τσέινι αναμένεται να συναντηθεί με ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Στο Ομάν και τη Σαουδική Αραβία ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

    [10] Προκριματικές στο Μισισιπή

    11-03-2008

    Προκριματικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στην πολιτεία του Μισισιπή στα πλαίσια της διαδικασίας ανάδειξης του υποψηφίου που θα κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

    Σε προεκλογικές του εμφανίσεις στο Μισισιπή τη Δευτέρα ο Γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα ειρωνεύτηκε την ιδέα κοινού ψηφοδελτίου με την αντίπαλο του Χίλαρυ Κλίντον. Η κ. Κλίντον έχει αφήσει να εννοηθεί το τελευταίο καιρό ότι θα ήθελε κοινό ψηφοδέλτιο και έχει επίσης αμφισβητήσει το κατά πόσο ο κ. Ομπάμα έχει την εμπειρία για πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κ. Ομπάμα τόνισε τη Δευτέρα ότι έχει κερδίσει περισσότερες πολιτείες και εκλέκτορες απ' την κ. Κλίντον και δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος που έρχεται δεύτερος να προσφέρει την αντιπροεδρία σ' αυτόν που προηγείται.

    Από τη πλευρά της, η κ. Κλίντον πραγματοποιεί προεκλογικές εμφανίσεις στην Πενσυλβάνια, όπου στις 22 Απριλίου θα γίνουν οι επόμενες καίριας σημασίας προκριματικές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 11 March 2008 - 2:18:59 UTC