Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-02-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ραγδαία αύξηση στη χρήση αιολικής ενέργειας
  • [02] Αρμάδα των ΗΠΑ ανοικτά του Λιβάνου
  • [03] Μπους: Να αποσυρθούν από το Ιράκ οι Τουρκικές δυνάμεις
  • [04] Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για το Ιράν
  • [05] Συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Κένυα
  • [06] Νεγκροπόντε: Η Ουάσιγκτον έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στο Πακιστάν
  • [07] Ισραήλ: Εξετάζεται εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας
  • [08] Xριστόφιας: Προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού
  • [09] ΗΠΑ: Μεγάλες εταιρείες ανακοινώνουν ποσά πολιτικών τους εισφορών
  • [10] Βιέννη: Εναρκτήρια συνεδρίαση για το Κοσσυφοπέδιο
  • [11] Σε ύψη ρεκόρ πετρέλαιο και Ευρώ

  • [01] Ραγδαία αύξηση στη χρήση αιολικής ενέργειας

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    29-02-2008

    Δείτε το βίντεο για τη χρήση αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ - Download (WM)

    Δείτε το βίντεο για τη χρήση αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ

    - Watch (WM)

    Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι αρμόδιες αρχές στην χρήση αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Μετά την κατακόρυφη άνοδο των τιμών πετρελαίου το 2007, ο τομέας της παραγωγής ενέργειας με την χρήση Αιολικών Πάρκων αναπτύχθηκε με ταχύτητες ρεκόρ, ενώ αναμένεται πως η ανάπτυξη αυτή θα συνεχιστεί και κατά το προβλεπόμενο μέλλον.

    Στην ετήσια έκθεσή της η διεθνής μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση Worldwatch Institute, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ηγέτιδα δύναμη στην κατασκευή νέων Αιολικών Πάρκων.

    Ράνταλ Σουίσερ

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Ράνταλ Σουίσερ ανέφερε συνεχή ρεκόρ ανάπτυξης του τομέα τα τελευταία χρόνια. 'Το 2007 ήταν θαυμάσια χρονιά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας', επεσήμανε ο κ Σουίσερ.

    'Ήταν η τρίτη κατά σειρά χρονιά ρεκόρ για την Αιολική Ενέργεια. Άλλα 5.244 Μεγαβάτ παρήχθησαν από νέες Αιολικές εγκαταστάσεις. Με άλλα λόγια υπερδιπλασιάστηκε το ρεκόρ παραγωγής ενέργειας που είχε σημειωθεί το 2006'.

    Αντόνιο Βιλαραϊγκόσα

    Πολλά νέα Αιολικά Πάρκα κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ μέσα στο 2007, ενώ ανακοινώθηκαν σχέδια για ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες στον τομέα της Αιολικής Ενέργειας.

    Η πόλη του Λος Άντζελες έθεσε τα θεμέλια για το μεγαλύτερο δημοτικό Αιολικό Πάρκο στις ΗΠΑ, όπως είπε και ο δήμαρχος της πόλης Αντόνιο Βιλαραϊγκόσα.

    'Είναι η αρχή ενός νέου μοντέλου καθαρής ενέργειας' είπε ο κ Βιλαραϊγκόσα. 'Η πόλη του Λος Άντζελες δεν αρκείται μόνο να αγοράζει καθαρή ενέργεια, αλλά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να παράξει την δική της ενέργεια'.

    Το 20% των ενεργειακών αναγκών της πόλης του Λος Άντζελες θα καλύπτονται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    Ένα νέο Αιολικό Πάρκο το λεγόμενο Pine Tree Wind Project κατασκευάζεται στην έρημο Μοχάβη, περίπου 160 χιλιόμετρα βόρεια του Λος Άντζελες.

    56 χιλιάδες κατοικίες της περιοχής θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά απ' το εν λόγω Αιολικό Πάρκο.

    Εδώ να σημειώσουμε ότι η Καλιφόρνια έρχεται δεύτερη, μετά το Τέξας, στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από Αιολικά Πάρκα.

    Η Αμερικανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή 38 πολιτείες της χώρας καλύπτουν μέρος των ενεργειακών αναγκών τους με την χρήση Αιολικών Πάρκων.

    [02] Αρμάδα των ΗΠΑ ανοικτά του Λιβάνου

    29-02-2008

    Φωτογραφία αρχείου

    Οι ΗΠΑ αποστέλλουν αρμάδα ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου στα πλαίσια ένδειξης υποστήριξης, όπως είπε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, για την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

    Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Μάικλ Μάλλεν, δήλωσε ότι η παρουσία της αρμάδας δεν αποτελεί απειλή για τη περιοχή, ούτε αντίδραση σε γεγονότα που συμβαίνουν σε συγκεκριμένη χώρα. Ο ναύαρχος Μάλλεν δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ότι η ανατολική Μεσόγειος αποτελεί γεωγραφική περιοχή όπου διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΠΑ, Γκόρντον Τζόντρω, δήλωσε ότι η αποστολή της αρμάδας στοχεύει να δείξει τις Αμερικανικές ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση στο Λίβανο και να ενδυναμώσει την περιφερειακή σταθερότητα.

    [03] Μπους: Να αποσυρθούν από το Ιράκ οι Τουρκικές δυνάμεις

    29-02-2008

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι Τουρκικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από το βόρειο Ιράκ 'το συντομότερο δυνατόν' και ότι οι Τουρκικές επιχειρήσεις σε βάρος Κούρδων ανταρτών θα πρέπει να είναι 'περιορισμένες και προσωρινές', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Το ίδιο μήνυμα διαβίβασε και ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, στον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως ο κ. Γκέιτς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η Τουρκική ηγεσία δεν του έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος των ανταρτών του ΠεΚαΚα. Παρόλ' αυτά ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι δεν συμφέρει τις ΗΠΑ να σταματήσουν να χορηγούν στην Τουρκία απόρρητες πληροφορίες που βοηθούν την Άγκυρα να εντοπίζει στόχους Κούρδων ανταρτών.

    [04] Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για το Ιράν

    29-02-2008

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών ανέβαλε ψηφοφορία επί μέτρου που προβλέπει τρίτο γύρο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Οι συγκηδεμόνες του σχεδίου ψηφίσματος, η Γαλλία και η Βρετανία, δήλωσαν ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας ενδεχομένως να ψηφίσει επί του σχεδίου το Σάββατο. Ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας εξέφρασαν ανησυχία ότι νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης θα μπορούσαν να αναγκάσουν το Ιράν να σταματήσει να συνεργάζεται με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    Συγκεκριμένα ο πρέσβης της Νότιας Αφρικής στη Διεθνή Υπηρεσία, Αμπντούλ Μίντυ, ζήτησε απ' το Συμβούλιο Ασφάλειας να μην απομονώσει το Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος. Ο κ. Μίντυ επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητας δεν θέλει ένα οπλισμένο με πυρηνικά Ιράν, αλλά δεν θέλει και πόλεμο με το Ιράν.

    [05] Συμφωνία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Κένυα

    29-02-2008

    Η διεθνής κοινότητα εξέφρασε ικανοποίηση για την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Κένυα με στόχο το τερματισμό της πολιτικής κρίσης. Ο πρόεδρος της Κένυα, Μουάι Κιμπάκι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ράϊλα Οντίνγκα, υπέγραψαν τη συμφωνία τη Πέμπτη και αντήλλαξαν χειραψία καταχειροκροτούμενοι. Και οι δύο ηγέτες ζήτησαν απ' το λαό της Κένυα να δεχτεί τη συμφωνία και να συνεργαστεί για την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο κ. Οντίνγκα θα γίνει πρωθυπουργός της Κένυα και θα ελέγχει τον κυβερνητικό μηχανισμό.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τόμ Κέισι, χαρακτήρισε τη συμφωνία 'σημαντικό και θετικό βήμα', ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, την χαρακτήρισε 'θρίαμβο της ειρήνης και της διπλωματίας'. Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν δήλωσε ότι η συμφωνία επετεύχθη γιατί η ηγεσία της Κένυα έδειξε 'πνεύμα συμβιβασμού'.

    [06] Νεγκροπόντε: Η Ουάσιγκτον έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στο Πακιστάν

    29-02-2008

    Οι ΗΠΑ παροτρύνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Πακιστάν που κέρδισαν τις τελευταίες εκλογές να συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός εξωτερικών, Τζον Νεγκροπόντε, δήλωσε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει απ' την διαδικασία, αλλά και με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής, Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, που υπηρέτησε σαν παρατηρητής των εκλογών στο Οακιστάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσαρμόσουν την πολιτική τους προς το Πακιστάν, για να αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών.

    [07] Ισραήλ: Εξετάζεται εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας

    29-02-2008

    Η Ισραηλινή ηγεσία δηλώνει ότι εξετάζει την πιθανότητα στρατιωτικής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από άλλη μια μέρα αεροεπιδρομών και επιθέσεων με ρουκέτες μεταξύ Ισραηλινών δυνάμεων και εξτρεμιστών της Χαμάς. Τουλάχιστον 18 άτομα σκοτώθηκαν τη Πέμπτη στη Λωρίδα της Γάζας από Ισραηλινές επιθέσεις. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και 4 παιδιά που σκοτώθηκαν από πύραυλο ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο. Η Χαμάς ανταπέδωσε τα πυρά με μπαράζ ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

    Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε ότι η πραγματοποίηση 'σημαντικής στρατιωτικής επιχείρησης' στη Γάζα αποτελεί μια απ' τις επιλογές του Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Τόκιο, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αναγκάσει τους εχθρούς του στα Παλαιστινιακά εδάφη να 'πληρώσουν υψηλό τίμημα', όπως είπε, για τις συνεχιζόμενες βιαιότητες.

    [08] Xριστόφιας: Προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού

    29-02-2008

    Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι πρωταρχικό του μέλημα θα είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Πάντως κατά την ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του τη Πέμπτη, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί διακανονισμός χωρίς την συνεργασία της Τουρκικής κυβέρνησης.

    Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι αμέσως μετά την νίκη του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Κύπρο ο κ. Χριστόφιας συμφώνησε σε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να εξετάσουν το Κυπριακό.

    [09] ΗΠΑ: Μεγάλες εταιρείες ανακοινώνουν ποσά πολιτικών τους εισφορών

    29-02-2008

    Πολλές μεγάλες Αμερικανικές εταιρείες ανακοινώνουν τα ποσά που χορηγούν για πολιτικούς σκοπούς. Η American Express και η Xerox είναι μεταξύ 5 εταιρειών που συμφώνησαν να ανακοινώσουν τις εν λόγω πληροφορίες. Η απόφαση ήταν αποτέλεσμα πανεθνικής προσπάθειας ακτιβιστών και μετόχων εταιρειών για διαφάνεια στην διαδικασία χρηματοδότησης πολιτικών εκστρατειών από μέρους του επιχειρηματικού κόσμου.

    Μέχρι στιγμής 38 εταιρείες έχουν υιοθετήσει τέτοια πολιτική διαφάνειας. Πέρυσι, λοιπόν, η American Express δώρισε πάνω από 300 χιλιάδες δολάρια σε προεκλογικές εκστρατείες πολιτικών, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, καθώς επίσης και σε οργανώσεις και επιτροπές ειδικών συμφερόντων.

    [10] Βιέννη: Εναρκτήρια συνεδρίαση για το Κοσσυφοπέδιο

    29-02-2008

    Πήτερ Φέιθ

    Απεσταλμένοι 15 χωρών που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου συναντήθηκαν την Πέμπτη στη Βιέννη για εναρκτήρια συνεδρίαση με στόχο να τεθούν οι βάσεις για τη δημοκρατική ανάπτυξη της νέας αυτής χώρας. Η συντονιστική επιτροπή διόρισε τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πήτερ Φέιθ, επίσημο σύνδεσμο της στην Πρίστινα. Ο κ. Φέιθ δήλωσε ότι η επιτροπή απέρριψε τη διχοτόμηση του Κοσόβου καθώς και αιτήματα για ξεχωριστούς φορείς για την διατήρηση της ασφάλειας.

    Από τη πλευρά του ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπέρνς, επανέλαβε και αυτός την αντίθεση των ΗΠΑ στην διχοτόμηση του Κοσόβου, ακόμη και στην ανεπίσημη διχοτόμηση του, όπως είπε. Παράλληλα, στο Βελιγράδ,ι η Σερβική κυβέρνηση απέρριψε πρόταση για τερματισμό της αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους του Κοσσυφοπεδίου.

    [11] Σε ύψη ρεκόρ πετρέλαιο και Ευρώ

    29-02-2008

    Νέο ρεκόρ κατέγραψε τη Πέμπτη και η τιμή του πετρελαίου φθάνοντας τα 102,97 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η τιμή αυτή αποτελεί αύξηση κατά 66% της τιμής του μαύρου χρυσού το τελευταίο χρόνο και οφείλεται κυρίως στην πτώση της τιμής του δολαρίου.

    H τιμή του δολαρίου υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του Ευρωπαϊκού νομίσματος και συγκεκριμένα στα 1,52 δολάρια ανά Ευρώ, καθώς η επιβραδυνόμενη Αμερικανική οικονομία αυξάνει τις πιθανότητες για νέα περικοπή των επιτοκίων στις ΗΠΑ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 1 March 2008 - 2:18:45 UTC