Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-02-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Ράις Mπακογιάννη
  • [02] Προεδρικό διάταγμα Μπούς κατά Συρίας
  • [03] Το Συμβούλιο Ασφάλειας συνεδριάζει για το Κοσσυφοπέδιο
  • [04] Νέες πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης
  • [05] Διερεύνηση για τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο
  • [06] Νέα ώθηση κερδίζει ο Ομπάμα
  • [07] Σεισμός 6,6 στην Ινδονησία
  • [08] Συρία: Νεκρός καταζητούμενος διοικητής της Χεζμπολά
  • [09] Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον ακούει τις απόψεις της Ελλάδας

  • [01] Συνάντηση Ράις Mπακογιάννη

    14-02-2008

    Ντόρα Μπακογιάννη και Κοντολίζα Ράις σε παλαιότερη συνάντηση.

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες σήμερα με την Αμερικανίδα ομόλογο της, Κοντολίζα Ράις, που θα επικεντρωθούν στο θέμα του Κοσόβου και της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια με την ένταξη χωρών όπως η Κροατία, η Αλβανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σε ομιλία της τη Τετάρτη στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, εδώ στην Ουάσιγκτον, η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι θα ζητήσει απ' τις ΗΠΑ να μην πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες διαβουλεύσεις πριν καταλήξει σε ενιαία θέση για το Κόσοβο.

    Αναμένεται ότι η Αλβανόφωνη ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου θα κηρύξει ανεξαρτησία απ' τη Σερβία σε μερικές μέρες. Οι ΗΠΑ και ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα αναγνωρίσουν ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, αλλά η Σερβία, υποστηριζόμενη απ' τη Ρωσία και ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιτίθεται έντονα στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

    [02] Προεδρικό διάταγμα Μπούς κατά Συρίας

    14-02-2008

    Οι πρόεδροι Συρίας και Ιράν

    Προεδρικό διάταγμα του Λευκού Οίκου ζητά διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος Σύρων κυβερνητικών αξιωματούχων που κατηγορούνται ότι υποσκάπτουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης του Ιράκ. Το νέο αυτό διάταγμα του προέδρου Μπούς στοχεύει επίσης Σύρους αξιωματούχους και τους συνεργάτες τους που αποκομίζουν οφέλη από την διαφθορά και την έλλειψη διαφάνειας. Πάντως στο προεδρικό διάταγμα δεν κατονομάζονται οι αξιωματούχοι αυτοί, που θα καθοριστούν από τους υπουργούς οικονομικών και εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου κατηγορεί επίσης τη Συρία ότι υποσκάπτει την αυτεξουσιότητα του Λιβάνου, φυλακίζοντας αντιφρονούντες ακτιβιστές και υποστηρίζοντας τρομοκράτες.

    [03] Το Συμβούλιο Ασφάλειας συνεδριάζει για το Κοσσυφοπέδιο

    14-02-2008

    Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιείται σήμερα στη Νέα Υόρκη μετά από αίτημα της Σερβίας για να συζητηθεί το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γιέρεμιτς, θα εκπροσωπήσει τη χώρα του σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής με στόχο να παρεμποδιστεί η διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες. Οι ΗΠΑ και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες θα αναγνωρίσουν την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας των Κοσοβάρων.

    Από τη πλευρά της η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, παρότρυνε τη Τετάρτη το Βελιγράδι να αποδεχτεί την κατάσταση ως έχει και υπογράμμισε ότι η πλήρης ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να προσβλέπει τώρα το Βελιγράδι. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε τη Τετάρτη ότι 'δεν είναι αισιόδοξος' για το αποτέλεσμα την έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφάλειας σήμερα.

    Σε άλλες εξελίξεις, μετά από 11 ώρες συνομιλιών η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία απέτυχαν να γεφυρώσουν διαφορές τους για το θέμα του μέλλοντος του Κοσσυφοπεδίου. Πάντως η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στο Κόσοβο αν και όταν αυτό κηρύξει την ανεξαρτησία του. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, είχε συνομιλίες με ανώτερους Ευρωπαίου αξιωματούχους έξω απ' την πρωτεύουσα της Σλοβενίας. Ρωσία και Σερβία αντιτίθενται έντονα στην αναμενόμενη σε λίγες μέρες διακήρυξη ανεξαρτησίας από μέρους του Κοσσυφοπεδίου.

    [04] Νέες πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης

    14-02-2008

    Ευρωπαίοι διπλωμάτες που δεν θέλησαν να κατονομαστούν δήλωσαν σε δημοσιογράφους τη Τετάρτη ότι το Ιράν άρχισε να επεξεργάζεται μικρές ποσότητες ουρανίου στα πλαίσια προσπαθειών περαιτέρω αναβάθμισης των πυρηνικών του ικανοτήτων. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, οι νέοι υψηλής τεχνολογίας φυγοκεντρωτές του Ιράν μπορούν να εμπλουτίζουν ουράνιο σε τουλάχιστον διπλάσια ταχύτητα απ' τους προηγούμενους. Ένας απ' τους διπλωμάτες χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της Τεχεράνης ως 'αφοπλιστική απόρριψη' των επανειλημμένων αιτημάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας προς το Ιράν να σταματήσει τις επίμαχες πυρηνικές του δραστηριότητες.

    Επίσης τη Τετάρτη, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, δήλωσε ότι η Μόσχα διαφωνεί με τις προσπάθειες του Ιράν για εμπλουτισμό ουρανίου και ανάπτυξη πυραυλικής τεχνολογίας. Επίσης ο κ. Λαβρώφ προειδοποίησε το Ιράν να αποφεύγει ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση και δημιουργούν την εντύπωση ότι η Τεχεράνη αγνοεί τις αποφάσεις τις διεθνούς κοινότητας, του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

    [05] Διερεύνηση για τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο

    14-02-2008

    Στο Πακιστάν η αστυνομία που διερευνά τη δολοφονία της πρώην Πρωθυπουργού της χώρας Μπεναζίρ Μπούτο ανάφερε ότι οι 2 ύποπτοι που βρίσκονται υπό κράτηση παραδέχτηκαν ότι βοήθησαν τον βομβιστή αυτοκτονίας που διενήργησε την επίθεση. Ο ανώτερος αξιωματούχος των αστυνομικών αρχών, Τσάουντρυ Αμπντούλ Ματζήντ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι 2 μουσουλμάνοι εξτρεμιστές που βρίσκονταν στην πόλη Ραβαλπίντι όπου έγινε η επίθεση, παρείχαν στέγη στον βομβιστή, τον οποίο αποκαλούσαν μόνο με το όνομα Μπιλάλ. Ο Ματζήντ πρόσθεσε ότι οι 2 ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, έδωσαν στο βομβιστή γιλέκο με εκρηκτικά και ένα όπλο. Η αστυνομία αναφέρει ότι ένας από τους υπόπτους δήλωσε ότι ήθελε να εκδικηθεί το θάνατο στενού του φίλου, ο οποίος σκοτώθηκε πέρυσι κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εφόδου στο Κόκκινο Τζαμί της Ισλαμαμπάντ.

    Η Μπεναζίρ Μπούτο σκοτώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου καθώς αποχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση. Το Πακιστάν και οι ΗΠΑ επιρρίπτουν ευθύνες στον εξτρεμιστή Μπαϊτουλάχ Μεσούντ ο οποίος διατηρεί σχέσεις με τη Αλ Κάιντα, και πιστεύεται ότι εκείνος ήταν που σχεδίασε τη δολοφονία της.

    [06] Νέα ώθηση κερδίζει ο Ομπάμα

    14-02-2008

    Μπαράκ Ομπάμα

    Η προεκλογική εκστρατεία του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπαράκ Ομπάμα, κέρδισε νέα ώθηση μετά τις νίκες του τις τελευταίες μέρες στις προκριματικές εκλογές σε πολλές πολιτείες. Επίσης θεωρείται φαβορί να κερδίσει και στις προκριματικές της άλλης εβδομάδας στο Ουισκόνσιν και την Χαβάη.

    Από πλευράς Ρεπουμπλικανικού κόμματος ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την ξεκάθαρη πρωτιά του στον αγώνα για το χρίσμα του κόμματος μετά τις νίκες του τη Τρίτη στις πολιτείες Βιρτζίνια, Μαίρυλαντ και την Ουάσιγκτον.

    Τζον Μακέιν

    Ο κ. Μακέιν έχει ήδη κερδίσει πάνω από 800 από τις 1191 εκλεκτορικές ψήφους που χρειάζεται για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

    Σε προεκλογική του συγκέντρωση στο Γουισκόνσιν ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει έως ότου επιτελεστεί αλλαγή στην Ουάσιγκτον και ο κ. Μακέιν δήλωσε σε υποστηρικτές του στην Αλεξάνδρεια της πολιτείας Βιρτζίνια 'να μην τολμήσουν', όπως είπε χαρακτηριστικά, να επιτρέψουν στον κ. Ομπάμα ή την κ. Κλίντον να κερδίσουν τον Λευκό Οίκο.

    [07] Σεισμός 6,6 στην Ινδονησία

    14-02-2008

    Ισχυρός σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την ανατολική Ινδονησία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αναγκάζοντας τις αρχές να εκδώσουν προειδοποίηση για τσουνάμι που αργότερα ακυρώθηκε. Οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν 275 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της επαρχίας Μαλούκου και σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για υλικές ζημιές ή θύματα. Το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας βρίσκεται σε ιδιαίτερα σεισμογενή ζώνη.

    [08] Συρία: Νεκρός καταζητούμενος διοικητής της Χεζμπολά

    14-02-2008

    Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Δαμασκό σκοτώθηκε ανώτερος διοικητής της Χεζμπολά που θεωρείται υπεύθυνος για πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον δυτικών και Ισραηλινών στόχων στις δεκαετίες του '80 και '90. Η Χεζμπολλά και ο κύριος σύμμαχος της το Ιράν, κατηγόρησαν το Ισραήλ για την επίθεση σε βάρος του Ιμάντ Μουγκνίγιε. Πάντως το Ισραήλ διαψεύδει κάθε ανάμειξη. Ο υπουργός εσωτερικών της Συρίας καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντας την 'άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια', αλλά δεν επέρριψε ευθύνη σε κανέναν.

    Από τη πλευρά της η Ουάσιγκτον εξέφρασε ικανοποίηση για το θάνατο του Μουγκνίγιε, που, επί 2 δεκαετίες, συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των ΗΠΑ με τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες.

    [09] Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον ακούει τις απόψεις της Ελλάδας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    14-02-2008

    Δείτε το ρεπορτάζ για την επίσκεψη της ΥΠΕΞ Ν. Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον - Download (WM)

    Δείτε το ρεπορτάζ για την επίσκεψη της ΥΠΕΞ Ν. Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον

    - Watch (WM)

    H Υπουργός Εξωτερικών απαντά σε ερωτήσεις μετά την ομιλία της.

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη ολοκληρώνει την Παρασκευή την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον, η οποία συνέπεσε με τις εκδηλώσεις για τα τριάντα χρόνια από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας, στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Στην επίσκεψη της Ελληνίδας ΥΠΕΞ και τις εκδηλώσεις για την Κάλλας είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον, της εβδομάδας αυτής.

    Ρεπορτάζ από την Ουάσιγκτον - Το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον ακούει τις απόψεις της Ελλάδας.

    Κέιμενο Ρεπορτάζ:

    Γ. Μπίστης: Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συνεχίζει την τετραήμερη επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον, όπου παρουσιάζει τις απόψεις της Ελλάδας στην κυβέρνηση και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Αμερικανικής πρωτεύουσας η κυρία Μπακογιάννη έκανε μια αναδρομή στις θετικές και τις αρνητικές εξελίξεις που έχουνε σημειωθεί από το 1989 και μετά στα Βαλκάνια, τα οποία, όπως είπε, εξακολουθούν να είναι μια εύθραυστη ζώνη και χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα εκεί για να κατοχυρωθεί η ειρήνη. Ένα από τα πράγματα που τόνισε είναι η ανάγκη να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της επίσημης ονομασίας των Σκοπίων.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μιλοσόσκι.

    Ντ. Μπακογιάννη: Ο Υπουργός Εξωτερικών Μιλοσόσκι και ο Πρωθυπουργός Γκουέφσκι δεν χρειάζεται να μας εξηγούν τι είναι το ΝΑΤΟ. Ξέρουμε τι είναι το ΝΑΤΟ. Πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να συνεργαστούν με την Ελλάδα στα πλαίσια της προσπάθειας που έχει αναλάβει ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για να βρεθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα, ώστε να μπορέσουμε όλοι να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

    Γ. Μπίστης: Η κυρία Μπακογιάννη δεν απέκρυψε την δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την απόφαση που πήραν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2004 να αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

    Ντ. Μπακογιάννη: Η αναγνώριση έδωσε λάθος μήνυμα στα Σκόπια, τα οποία συμπέραναν ότι δεν χρειάζεται να κάνουνε τίποτε πια γιατί έχουνε Αμερικανική υποστήριξη. Τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να έχουμε ομοφωνία. Ήτανε ένα λανθασμένο μήνυμα που παρερμήνευσαν οι Σκοπιανοί φίλοι μας.

    Γ. Μπίστης: Σε σχέση με τις πληροφορίες ότι το Κόσοβο σχεδιάζει να αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος στις επόμενες λίγες ημέρες η Υπουργός Εξωτερικών έκανε την εξής σύσταση.

    Ντ. Μπακογιάννη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πολλές συσκέψεις για να διαμορφώσει κοινή στάση. Ισχύει αυτό ιδιαίτερα στην περίπτωση του Κοσόβου, γιατί το Κόσοβο θα είναι η πρώτη δοκιμασία της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λισσαβόνας. Το μήνυμα λοιπόν είναι όχι πιέσεις και όχι βεβιασμένα πράγματα.

    Γ. Μπίστης: Η κυρία Μπακογιάννη αναφέρθηκε επίσης και στους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Ντ. Μπακογιάννη: Είναι άδικο να κρίνουμε την Τουρκία με βάση τα σημερινά δεδομένα και μόνον. Πρέπει να δούμε πως η χώρα αυτή θα εξελιχτεί στο μέλλον, σε 15-20 χρόνια από σήμερα. Θα κάνει η Τουρκία τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να γίνουν στην κοινωνία της; Εάν οι Τούρκοι είναι πρόθυμοι και αποφασισμένοι να επιφέρουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να δούμε θετικά το αίτημά τους για ένταξη στην Ευρώπη.

    Άικ Γκούλας

    Γ. Μπίστης: Την εκδήλωση στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών παρακολούθησε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Άικ Γκούλας (Ike Gulas).

    I. Gulas: Η Υπουργός κυρία Μπακογιάννη ανέπτυξε τις απόψεις της Ελλάδας στο επίκαιρο θέμα των Σκοπίων. Επίσης αναφέρθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έθιξε παράλληλα ένα θέμα για το οποίο η ΑΧΕΠΑ έχει κάνει ολόκληρη εκστρατεία, και το οποίο είναι να δοθεί στους Έλληνες η δυνατότητα να επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες δίχως να χρειάζεται προηγουμένως να εξασφαλίζουν βίζα.

    Νίκος Λαριγκάκης

    Γ. Μπίστης: Εξ ίσου ικανοποιημένος από την ομιλία της κυρίας Μπακογιάννη ήταν και ο Διευθυντής του Αμερικανο-ελληνικού Ινστιτούτου Νίκος Λαριγκάκης (Nick Larigakis).

    N. Larigakis: Η Αμερική πρέπει τώρα να συμβάλει να δημιουργηθούν συνθήκες για την εξεύρεση ενός αποδεκτού και από την Ελλάδα ονόματος για τα Σκόπια. Πρέπει επίσης να κάνει σαφές στα Σκόπια ότι χρειάζεται να γίνει αυτό προκειμένου να αποδεχθεί την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης διεύρυνσης της συμμαχίας.

    Ν. Μπακογιάννη και Κ. Ράις

    Γ. Μπίστης: Κατά την παραμονή της στην Ουάσιγκτον η κυρία Μπακογιάννη έχει συνομιλίες με αξιωματούχους του Στέητ Ντηπάρτμεντ, περιλαμβανομένης της ομολόγου της Κοντολίζα Ράης, και με τους Ελληνικής καταγωγής νομοθέτες και τους πολλούς άλλους φίλους της Ελλάδας στο Κογκρέσο, όπως η Γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου (Olympia Snowe) και οι βουλευτές Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), Τζων Σαρμπάνης (John Sarbanes), Ζαχαρίας Σπέης (Zack Space), Νίκη Τσόνγκα (Niki Tsongas) και Σέλεη Μπέρκλεη (Shekley Berkley).

    Η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη συνέπεσε με δύο εκδηλώσεις που έγιναν στη Ουάσιγκτον, η μία στη Πρεσβεία της Ελλάδας και η άλλη στην Πρεσβεία της Ιταλίας, για να τιμηθεί η μνήμη της Μαρίας Κάλας, 30 χρόνια μετά τον θάνατό της.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Οι εκδηλώσεις, στις οποίες επιδείχθηκαν φωτογραφικά και κινηματογραφικά στιγμιότυπα από την ζωή και την καλλιτεχνική δράση της μεγάλης ντίβα, καθώς επίσης κοστούμια από ρόλους που ερμήνευσε στην όπερα και άλλα προσωπικά αντικείμενα, έδειξαν παράλληλα την ιδιαίτερη σχέση που είχε η Κάλλας με την Ελλάδα, τον τόπο καταγωγής της, τις ΗΠΑ, όπου γεννήθηκε και την Ιταλία, όπου γνώρισε τις πρώτες μεγάλες δόξες της. Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον.

    Μαρία Κάλλας

    Α. Μαλλιάς: Νομίζω ότι αυτό το διήμερο δεν είναι απλώς μια εκδήλωση προς τιμήν της μνήμης της Μαρίας Κάλας. Είναι και εκδήλωση στην αρμονία και στο μέτρο, το οποίο εκφράζει πάντοτε ο ρυθμός. Ασφαλώς η Μαρία Κάλλας υπήρξε ο αυθεντικότερος εκφραστής, μέσω της φωνής της, αυτής της μόνιμης αναζήτησης αρμονίας και μέτρου.

    Γ. Μπίστης: Δεν ήταν όμως μόνον το πλούσιο ταλέντο της Κάλας που συνάρπασε στις εκδηλώσεις της Ουάσιγκτον. Οι μη ειδικοί, που είναι και ο πιο πολύς κόσμος, γοητεύτηκαν από τις εκδηλώσεις γιατί αναβίωσαν πιστά την εποχή που η Κάλλας μεγαλουργούσε και με την αστραφτερή και συνάμα τραγική μορφή της άγγιζε την ζωή όλων στις χώρες με τις οποίες συνδέθηκε, ακόμα κι εκείνων που δεν είχανε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την όπερα.

    Στην διοργάνωση των εκδηλώσεων για την Μαρία Κάλλας στην Ουάσιγκτον συνέβαλαν επίσης το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 15 February 2008 - 2:19:06 UTC