Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-02-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι πλουσιότεροι ευρωπαίοι κατοικούν στο Λονδίνο
  • [02] Οι ΗΠΑ παροτρύνουν Αθήνα και Σκόπια να συνεργαστούν
  • [03] Η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ προβληματίζει τις ΗΠΑ
  • [04] Θα διπλασιαστεί ο πληθυσμός των ΗΠΑ μέχρι το 2050
  • [05] Ανανεώνεται νόμος τηλεπικοινωνιακών υποκλοπών
  • [06] Διαφωνίες για τον προϋπολογισμό διχάζουν Ιρακινούς βουλευτές
  • [07] Τα Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής, τώρα στο Λος Άντζελες
  • [08] Ομπάμα-Μακέιν νικητές

  • [01] Οι πλουσιότεροι ευρωπαίοι κατοικούν στο Λονδίνο

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    13-02-2008

    Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στο Λουξεμβούργο συγκεντρώνει κάθε χρόνο στοιχεία για το κατά κεφαλήν εισόδημα των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά μετά από δίχρονη σχεδόν επεξεργασία τα ανακοινώνει.

    Έτσι, έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία του 2005 όπου θεαματικά εμφανίζεται να κατοικούν το κέντρο του Λονδίνου οι πλουσιότεροι ευρωπαίοι πολίτες με μέσο όρο του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τα 67,798 ευρώ ισοδύναμο με 303% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 22400 ευρώ Μετά το Λονδίνο οι πλουσιότερες περιφέρειες είναι του Λουξεμβούργου με 264% και των Βρυξελών με 241%

    Οι φτωχότερες περιφέρειες της κοινότητας είναι 15 και όπως κανείς υποψιάζεται είναι στην Ρουμανία , Βουλγαρία και λιγότερο στην Πολωνία που το κατά κεφαλή ΑΕΠ είναι κατά μέσο όρο 7,542 ευρώ

    Για την Ελλάδα τα νέα είναι πολύ καλά καθώς το 84,8 % του μέσου κοινοτικού :ΑΕΠ του 2004, αυξήθηκε κατά 12 σχεδόν μονάδες και έφθασε το 96,4% χάρις βεβαίως στην τελευταία αναθεώρηση του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ η Αττική είναι η περιφέρεια που συγκεντρώνει τους έλληνες με το μεγαλύτερο εισόδημα 131% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ και ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα με 102% το Νότιο Αιγαίο με 94,4 και η Πελοπόννησος με 84,4%. Έξη ελληνικές περιφέρεις βρίσκονται κάτω άπω το 75% όπως η Δυτική Ελλάδα η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το Βόρειο Αιγαίο η Ήπειρος η Θεσσαλία και τα Ιόνια Νησιά.

    [02] Οι ΗΠΑ παροτρύνουν Αθήνα και Σκόπια να συνεργαστούν

    13-02-2008

    Σων Μακόρμακ

    Οι ΗΠΑ παροτρύνουν Αθήνα και Σκόπια να συνεργαστούν για την επίλυση της διαμάχης αναφορικά με το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Τρίτη, ότι κατά την συνάντηση της με τον υπουργό Eξωτερικών της FYROM, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, παρότρυνε τα Σκόπια, όπως σκοπεύει να παροτρύνει και την Ελλάδα όταν σε δύο μέρες θα συναντηθεί με την Υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, να συμμετάσχουν πλήρως στην διαδικασία υπό την αιγίδα του ειδικού διαμεσολαβητή των ΗΕ, Μάθιου Νίμιτζ. Ο κ. Νίμιτζ εργάζεται σκληρά επί του θέματος, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, και γι' αυτό παροτρύνουμε τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης.

    Αντόνιο Μιλοσόσκι

    Νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Αντόνιο Μιλοσόσκι, εξέφρασε στη ΦτΑ την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ κατά την επόμενη σύνοδο της συμμαχίας τον Απρίλιο και σημείωσε ότι τα Σκόπια διατηρούν στρατηγικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον σε θέματα όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλα περιφερειακά θέματα. Ο κ. Μιλοσόσκι εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι είναι δυνατόν, κατά την έκφραση του, για να αποτρέψουν την Ελλάδα απ' το να ασκήσει βέτο στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ.

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, θα έχει συνάντηση με την κ. Ράις την Πέμπτη το μεσημέρι εδώ στην Ουάσιγκτον.

    [03] Η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ προβληματίζει τις ΗΠΑ

    13-02-2008

    Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν διευκρινίσεις απ' το Ισραήλ αναφορικά με σχέδιο για την κατασκευή περίπου 1.100 νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ χαρακτήρισε το θέμα 'πιθανό πρόβλημα' στις ειρηνευτικές προσπάθειες για το Μεσανατολικό, αλλά απέφυγε να επικρίνει ξεκάθαρα την Ισραηλινή κυβέρνηση. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ανησυχίες της Ουάσιγκτον θα εγερθούν στα ανώτατα κλιμάκια της Ισραηλινής κυβέρνησης.

    Το υπουργείο Οικισμού του Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή 750 κατοικιών στο βόρειο τμήμα της ανατολικής Ιερουσαλήμ και 370 άλλων σε ύψωμα πάνω απ' την Βηθλεέμ. Οι παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι οι δραστηριότητες αυτές του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης υποσκάπτουν την ειρηνευτική διαδικασία.

    Σε άλλες εξελίξεις, ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Μεΐρ Σεετρίτ ανακοίνωσε ότι η χώρα του ξεκίνησε τον σχεδιασμό μια νέας πόλης για Άραβες κατοίκους στη Γαλιλαία, της πρώτης από τότε που ιδρύθηκε το Ισραήλ το 1948.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών έκανε τη δήλωση αυτή στην αραβική πόλη Ουμ ελ Φαν κατά τη διάρκεια περιοδείας σε αραβικούς οικισμούς και πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να κτίσει μία μοντέρνα πόλη στην οποία νεαρά ζευγάρια θα μπορούν να αγοράσουν διαμερίσματα. Ο κ. Σεετρίτ πρόσθεσε ότι ελπίζει η Ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει τα σχέδια μέχρι τα τέλη του 2008.

    [04] Θα διπλασιαστεί ο πληθυσμός των ΗΠΑ μέχρι το 2050

    13-02-2008

    Νέα έκθεση αναφέρει ότι μέχρι το 2050 σχεδόν ένας στους πέντε αμερικανούς θα έχει γεννηθεί στο εξωτερικό, ενώ οι μετανάστες και τα παιδιά τους θα συντελέσουν στην αύξηση του πληθυσμού στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα χρόνια.

    Η έκθεση δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα από το κέντρο Ερευνών Πιού που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την έκθεση, ο πληθυσμός των ΗΠΑ θα φτάσει τα 438 εκατομμύρια το 2050.

    Η έκθεση αναφέρει ότι οι μετανάστες και οι απόγονοί τους οι οποίοι θα έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ θα ευθύνονται για την πληθυσμιακή αύξηση, ειδικά εκείνοι που προέρχονται από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αναμένεται ότι το 2050 το 30% του αμερικανικού πληθυσμού θα προέρχεται από χώρες της Λατινικής Αμερικής.

    Σύμφωνα με την έκθεση οι λευκοί θα αποτελούν την μειονότητα στις ΗΠΑ σε ποσοστό 47%. Προβλέπεται επίσης ότι μέχρι το 2050 θα υπερδιπλασιαστούν οι ηλικιωμένοι.

    [05] Ανανεώνεται νόμος τηλεπικοινωνιακών υποκλοπών

    13-02-2008

    Η Αμερικανική Γερουσία ψήφισε υπέρ της ανανέωσης της ισχύος νόμου που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακολουθεί επικοινωνίες Αμερικανών με υπόπτους για τρομοκρατία στο εξωτερικό, χωρίς προηγούμενη εισαγγελική εντολή. Επίσης, παρά την αντίθεση πολλών Γερουσιαστών του Δημοκρατικού κόμματος, το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Γερουσία προσφέρει προστασία από αγωγές σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών που συμμετέχουν σε κυβερνητικές προσπάθειες υποκλοπών. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 40 τέτοιες αγωγές σε βάρος τηλεφωνικών εταιρειών για παραβίαση του προσωπικού απορρήτου.

    Πάντως το νομοσχέδιο της Γερουσίας θέτει περισσότερες δικλίδες ασφάλειας για αθώους Αμερικανούς που ενδεχομένως να βρεθούν στην μέση τέτοιων τηλεπικοινωνιακών υποκλοπών.

    [06] Διαφωνίες για τον προϋπολογισμό διχάζουν Ιρακινούς βουλευτές

    13-02-2008

    Δεκάδες Ιρακινοί βουλευτές βγήκαν οργισμένοι τηn Τρίτη απ' το Κοινοβούλιο μετά από έντονες διαφωνίες στους κόλπους του νομοθετικού σώματος που καθιστούν αδύνατη την υιοθέτηση προϋπολογισμού για το 2008 και την έγκριση καίριας σημασίας νομοσχεδίων.

    Η κίνηση των βουλευτών προκάλεσε και αιτήματα για την διάλυση της Ιρακινής Βουλής, ενώ ο πρόεδρος της Μαχμούντ Μασχαντανί, δήλωσε ότι ενδεχομένως να λάβει μια τέτοια απόφαση αν η κρίση δεν επιλυθεί σύντομα. Φατρίες στους κόλπους του Ιρακινού κοινοβουλίου διαφωνούν ως προς την σχέση του προϋπολογισμού με δύο καίριας σημασίας θέματα, τον νόμο περί αμνηστίας προς χιλιάδες κρατούμενους και νομοσχέδιο που θα καθορίζει την ισχύ των επαρχιακών αρχών.

    Οι Σουνίτες τάσσονται υπέρ του νόμου περί αμνηστίας, ορισμένοι Σιίτες υποστηρίζουν το νομοσχέδιο για την κατανομή δύναμης στις επαρχίες, ενώ οι Κούρδοι θέλουν το 17% του κρατικού προϋπολογισμού να χορηγηθεί στις αυτόνομες περιοχές του Κουρδιστάν.

    [07] Τα Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής, τώρα στο Λος Άντζελες

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    13-02-2008

    Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίασή της στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, η έκθεση 'Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής', την οποία επιμελήθηκε το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας για να διασώσει στην μνήμη μας το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, στήνεται τώρα στην Καλιφόρνια.

    Τα εγκαίνια της συγκλονιστικής αυτής έκθεσης στην δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών γίνονται την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου, στην ιστορική Συναγωγή Τιφερέθ των εβραίων Σεφαρντίμ, που λειτουργεί στο Λος Άντζελες από το 1920.

    Η έκθεση, που εξιστορεί πως γλίτωσαν 16 Ελληνο-εβραιόπαιδα από τον Γερμανικό διωγμό στα χρόνια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, βρίσκεται υπό την αιγίδα των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας, της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, του Προξενείου της Ελλάδας στο Λος Άντζελες, του Ιδρύματος Maurice Amado και της Οργάνωσης Εβραϊκής Ιστορίας Rhodes.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσουν ο Ελληνικής καταγωγής άλλοτε Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και προεδρικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του 1980, Μιχάλης Δουκάκης (Michael Dukakis), ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς (Alexandros Mallias) και ο αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μπάκας (John Bakas), ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας στο Λος Άντζελες.

    Τομ Λάντος

    Την βραδιά των εγκαινίων οι διοργανωτές της έκθεσης αναμένεται ότι θα τιμήσουνε και την μνήμη του Βουλευτή Τομ Λάντος (Tom Landos), που πέθανε την εβδομάδα αυτή σε ηλικία 80 ετών. Ο Τομ Λάντος, ο οποίος ήταν ένας από τους λίγους εβραίους που κατάφεραν να γλιτώσουν από τα χέρια των Ναζί και να επιβιώσουν μετά το Ολοκαύτωμα, είχε αποδεχτεί να μιλήσει για την εμπειρία του αυτή στα εγκαίνια της έκθεσης την ερχόμενη Τρίτη.

    Όπως μαθαίνουμε από τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΑΧΕΠΑ, Βασίλη Μωσαΐδη (Basil Mossaidis), τα παραρτήματα της μεγάλης αυτής Ελληνοαμερικανικής Οργάνωσης στην Καλιφόρνια έχουν δραστηριοποιηθεί και προωθούν την έκθεση στο κοινό της περιοχής τους γιατί θέλουν να γίνει ευρύτερα γνωστός ο ρόλος των αναρίθμητων Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους πρόσφεραν καταφύγιο και ουσιαστικά έσωσαν εβραιόπαιδα της κατοχής, τα οποία ταπεινωμένα και φοβισμένα κρύβονταν από σπίτι σε σπίτι για να αποφύγουνε την προσοχή και τα μπλόκα των Ναζί. Πολλά μάλιστα από αυτά τα παιδιά πήρανε τότε ελληνικά ονόματα και ταυτότητες στις οποίες ευσπλαχνικοί Έλληνες τα είχανε δηλώσει ως Χριστιανούς Ορθόδοξους για να τα γλιτώσουνε από την Ναζιστική τρέλα.

    Μωυσής Κωνσταντίνης

    Ένα από τα Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής είναι και ο Μωυσής Κωνσταντίνης (Moses Constantinis), Πρόεδρος σήμερα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, ο οποίος σε συνέντευξη που μας παραχώρησε πρόσφατα, όταν παρουσίαζε στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών το μνημειώδες λεύκωμα 'Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων', περιέγραψε την τραγική ιστορία με τούτα τα λόγια: 'Από τις 28 Ισραηλιτικές κοινότητες που λειτουργούσαν σε αντίστοιχες Ελληνικές πόλεις πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο μόνον 8 κατόρθωσαν να ανασυσταθούν μετά το Ολοκαύτωμα και αυτές με μικρό αριθμό μελών, αφού 67.000 Έλληνες εβραίοι, Έλληνες πολίτες, το 86% του Ελληνικού εβραϊκού πληθυσμού εξοντώθηκαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα'.

    Νίκολας Μπερνς

    Ένας από τους επισκέπτες της έκθεσης αυτής, όταν παρουσιάστηκε στην Ουάσιγκτον, ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και πρώην Πρέσβης της Αμερικής στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς (Nicholas Burns), οποίος και μας είπε:

    'Είναι ήρωες οι Έλληνες που έσωσαν τα 16 αυτά παιδιά και τα ανέδειξαν σε εξαίρετα μέλη της ελληνικής κοινωνίας και της εβραϊκής κοινότητας. Η ιστορία των εβραίων είναι λυπηρή. Αλλά η ιστορία εκείνων που τους βοήθησαν είναι γεμάτη γενναιότητα και ηρωισμό. Ταιριάζει με την αντίληψη που ήδη είχα για τον Ελληνικό λαό'.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Στα λόγια αυτά του αμερικανού αξιωματούχου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς πρόσθεσε: 'Πρέπει να συγχωρούμε αλλά όχι να ξεχνούμε. Ποτέ ξανά. Το δίδαγμα της ιστορίας είναι να μην επιτρέψουμε την επανάληψη εγκλημάτων όπως η εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας στην Θεσσαλονίκη'.

    Δύο ημέρες μετά τα εγκαίνια της έκθεσης στην συναγωγή Sephardic Temple Tifereth Israel του Λος Άντζελες, το Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη διοργανώνει στις 21 Φεβρουαρίου ειδική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

    Σχετικά άρθρα

    Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής

    Κωσταντίνης: Ποτέ ξανά διώξεις ολόκληρων λαών

    Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων

    [08] Ομπάμα-Μακέιν νικητές

    13-02-2008

    Οι προεδρικοί υποψήφιοι Μπαράκ Ομπάμα, του Δημοκρατικού Κόμματος και Τζον Μακέιν, του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, είναι οι νικητές των προκριματικών εκλογών της Τρίτης στις πολιτείες Βιρτζίνια και Μαίρυλαντ και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ο κ. Ομπάμα παίρνει το 64% της ψήφου στη Βιρτζίνια, το 60% στο Μαίρυλαντ και το 75% στην Ουάσιγκτον, ενώ με την νίκη του αυτή αντιστρέφει την μέχρι σήμερα μικρή πρωτιά σε αριθμό εκλεκτορικών ψήφων που διατηρούσε η αντίπαλος του Χίλαρυ Κλίντον.

    Από πλευράς Ρεπουμπλικανών ο κ. Μακέιν κέρδισε με μικρή διαφορά στην Βιρτζίνια όπου αντιμετώπισε σημαντικό συναγωνισμό από τον κύριο αντίπαλο του, Μάικ Χάκαμπι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 14 February 2008 - 2:18:48 UTC