Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-02-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλία Μπους - Μαλίκι
  • [02] Ράις: 'Πρόκληση' η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν
  • [03] Ενισχυμένο τείχος στα σύνορα Ισραήλ-Αιγύπτου
  • [04] Διερεύνηση των ΗΕ στην Κένυα
  • [05] Εξετάζεται συμφωνία με το Ιράκ
  • [06] Ο Μακέιν ζητά την υποστήριξη των επικριτών του
  • [07] ΗΠΑ: 54 νεκροί από θεομηνίες

  • [01] Συνομιλία Μπους - Μαλίκι

    07-02-2008

    Νούρι Αλ Μαλίκι

    Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, είχε τηλεσύσκεψη μέσω δορυφόρου τη Τετάρτη με τον πρόεδρο Μπούς με κύριο θέμα τις συνθήκες ασφάλειας στο Ιράκ και την πορεία προς εθνική συμφιλίωση. Το γραφείο του κ. Μαλίκι δήλωσε ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός είπε στον κ. Μπούς ότι η κυβέρνηση του Ιράκ προσπαθεί να διευρύνει βελτιώσεις σε θέματα ασφάλειας και καταβάλλει προσπάθειες για να ξεπεραστούν διαφορές με στόχο τη δημιουργία εποικοδομητικού πολιτικού περιβάλλοντος.

    Η Ιρακινή και η Αμερικανική ηγεσία έχει συμφωνήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την μακροπρόθεσμη Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ και στην επίτευξη συμφωνίας για το θέμα μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

    [02] Ράις: 'Πρόκληση' η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

    07-02-2008

    Κοντολίζα Ράις

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι οι ΝΑΤΟιικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 'μια πραγματική πρόκληση' στο Αφγανιστάν και τόνισε ότι οι χώρες-μέλη της συμμαχίας πρέπει να μοιραστούν τις ευθύνες του αγώνα κατά των Ταλεμπάν. Η κ Ράις έκανε τις δηλώσεις αυτές τη Τετάρτη στο Λονδίνο μετά από συνομιλίες με ανώτερους Βρετανούς αξιωματούχους. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι χώρες της βορειοατλαντικής συμμαχίας πρέπει να καταλάβουν ότι μάχονται ένοπλους αντάρτες στο Αφγανιστάν και ότι δεν συμμετέχουν απλώς σε μία ειρηνευτική επιχείρηση.

    Λίγες ώρες νωρίτερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Bουλή των Κοινοτήτων. Οι συνομιλίες της κ. Ράις με τον κ. Μπράουν και τον Βρετανό ομόλογο της Ντέιβιντ Μιλιμπαντ έγιναν ενόψει της συνόδου των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ αργότερα αυτή την εβδομάδα στη Λιθουανία.

    [03] Ενισχυμένο τείχος στα σύνορα Ισραήλ-Αιγύπτου

    07-02-2008

    Το κατεστραμμένο μεταλλικό τείχος μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

    Το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή νέου ενισχυμένου τείχους στα σύνορα με την Αίγυπτο για να αποτραπεί διείσδυση Παλαιστινίων εξτρεμιστών. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ και οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας συμφώνησαν σε σχέδιο για το συνοριακό τείχος τη Τετάρτη, αλλά το έργο θα πρέπει να λάβει και την έγκριση της ολομέλειας του Ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου.

    Στο μεταξύ τη Τετάρτη ρουκέτα Παλαιστινίων από τη Γάζα έπληξε σπίτι στο νότιο Ισραήλ, τραυματίζοντας δύο μικρά παιδιά, ενώ από Ισραηλινή αεροεπιδρομή στη Γάζα σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι.

    [04] Διερεύνηση των ΗΕ στην Κένυα

    07-02-2008

    Ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών μεταβαίνει στη Κένυα για να διερευνήσει καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα πλαίσια των μετεκλογικών βιαιοτήτων στη χώρα. Η ομάδα θα παραμείνει στη Κένυα επί τρεις εβδομάδες για να πάρει καταθέσεις από θύματα, αυτόπτες μάρτυρες, αξιωματούχους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και άλλες τοπικές οργανώσεις. Τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Κένυα σε μετεκλογικές βιαιότητες.

    Σε ανακοινωθέν του τη Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφάλειας των Η.Ε. καταδίκασε τις βιαιότητες στη Κένυα, λέγοντας ότι η μόνη λύση στη κρίση είναι ο διάλογος, οι διαπραγματεύσεις και οι συμβιβασμοί.

    [05] Εξετάζεται συμφωνία με το Ιράκ

    07-02-2008

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να δεσμευτούν ότι θα αναλάβουν την άμυνα του Ιράκ στα πλαίσια της νέας συμφωνίας που εξετάζεται με την Ιρακινή κυβέρνηση. Καταθέτοντας την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Γερουσίας, ο κ. Γκέιτς συνοδευόμενος και απ' τον επικεφαλής του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχο Μάικλ Μάλλεν, επεσήμανε ότι οι συμφωνίες που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με την Ιρακινή κυβέρνηση δεν θα περιλαμβάνουν δεσμεύσεις για την άμυνα του Ιράκ. Ο κ. Γκέιτς δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία με το Ιράκ θα πρέπει να γίνει με την συνεργασία του Κογκρέσου, αλλά δεν απαιτούνται εισηγήσεις του Κογκρέσου για την επίτευξη συμφωνίας.

    [06] Ο Μακέιν ζητά την υποστήριξη των επικριτών του

    07-02-2008

    Τζων Μακέιν

    Μια μέρα μετά την νίκη του σε καίριας σημασίας προκριματικές εκλογές, ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Τζων Μακέιν, ζήτησε απ' τους επικριτές του στους κόλπους του κόμματος του να τον υποστηρίξουν. Σε συνέντευξη τύπου στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ο κ. Μακέιν ζήτησε απ' τους συντηρητικούς επικριτές του 'να ηρεμήσουν', όπως είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα πρέπει να επικεντρωθούν στα θέματα στα οποία συμφωνούν. Αυτή τη στιγμή ο κ. Μακέιν έχει συγκεντρώσει πάνω από τις μισές εκλεκτορικές ψήφους που χρειάζεται για να κερδίσει το χρίσμα του κόμματος του.

    Από πλευράς Δημοκρατικών προεδρικών υποψηφίων, όμως, οι γερουσιαστές Χίλαρυ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα κέρδισαν και οι δύο πολιτείες κλειδιά, αλλά κανένας τους δεν κατάφερε αποφασιστική νίκη. Ο κ. Ομπάμα κέρδισε περισσότερες πολιτείες αλλά λιγότερες εκλεκτορικές ψήφους.

    [07] ΗΠΑ: 54 νεκροί από θεομηνίες

    07-02-2008

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 54 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις ισχυρότερες θύελλες των τελευταίων 9 χρόνων που έπληξαν τις νότιες ΗΠΑ την Τρίτη και την Τετάρτη. Τουλάχιστον 50 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν τις πολιτείες Τενεσύ, Άρκενσω, Κεντάκι, Μισισιπή και Αλαμπάμα. Τουλάχιστον 24 άτομα σκοτώθηκαν στο Τενεσύ , 13 στο Άρκανσω, 7 στο Κεντάκι και 4 στην Αλαμπάμα.

    Ο πρόεδρος Μπούς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους κυβερνήτες των εν λόγω πολιτειών για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του και να προσφέρει υποστήριξη. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο κ. Μπούς θα μεταβεί στο Τενεσύ τη Παρασκευή για να επιθεωρήσει τις ζημιές.

    Επίσης μόνο στο Τενεσύ τραυματίστηκαν τουλάχιστον 149 άτομα, ενώ σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν για θύματα στα συντρίμμια. Απ' την θύελλα καταστράφηκε εμπορικό κέντρο στο Μέμφις του Τενεσύ, ενώ στη πόλη Τζακσον φοιτητές κατάφεραν να διασωθούν όταν κατέρρευσε το κτίριο στο οποίο διέμεναν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 8 February 2008 - 2:18:50 UTC