Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποχωρούν Έντουαρντς και Τζουλιάνι
  • [02] ΗΠΑ: Περαιτέρω μείωση του επιτοκίου
  • [03] Κένυα: Σκληρά μέτρα θα λάβουν οι αρχές
  • [04] Ιράκ: Επιχειρήσεις γύρω από τη Μοσούλη
  • [05] Ισραήλ: Περικοπή ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας
  • [06] Σώγιερς: Οι κυρώσεις επηρέασαν το Ιράν
  • [07] Κηδεύεται ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

  • [01] Αποχωρούν Έντουαρντς και Τζουλιάνι

    31-01-2008

    Τζον Μακέιν και Μιτ Ρόμνυ στην τηλεμαχία

    Οι 4 εναπομείναντες προεδρικοί υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εξέφρασαν τις ιδέες τους σε τηλεμαχία στην Καλιφόρνια τη Τετάρτη το βράδυ. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν εκτενώς ήταν και αυτό των κλιματολογικών αλλαγών και του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνυ εξέφρασε αντίθεση στον περιορισμό των εκπομπών αερίων, γιατί όπως είπε κάτι τέτοιο θα αυξήσει το κόστος της ενέργειας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, θα εκφράσει σήμερα την υποστήριξη του προς την υποψηφιότητα του κ. Μακέιν.

    Ρούντυ Τζουλιάνι

    Εξάλλου τη Τετάρτη δύο προεδρικοί υποψήφιοι αποχώρησαν απ' τον προεκλογικό αγώνα για το χρίσμα των κομμάτων τους. Ο Ρεπουμπλικανός πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι και ο Δημοκρατικός πρώην γερουσιαστής, Τζoν Έντουαρντς, ανακοίνωσαν την απόσυρση των υποψηφιοτήτων τους. Επίσης ο κ. Τζουλιάνι εξέφρασε την υποστήριξη του προς τον κ. Μακέιν χαρακτηρίζοντας τον Αμερικανό ήρωα και τον πλέον άξιο υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα. Από πλευράς Δημοκρατικών ο κ. Έντουαρντς δήλωσε ότι είναι καιρός να αποσυρθεί και όπως είπε 'η ιστορία να χαράξει την πορεία της', αλλά δεν άφησε να διαφανεί αν θα υποστηρίξει κάποιον απ' τους δύο εναπομείναντες υποψηφίους του Δημοκρατικού κόμματος, τον Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα ή την Γερουσιαστή Χίλαρυ Κλίντον.

    [02] ΗΠΑ: Περαιτέρω μείωση του επιτοκίου

    31-01-2008

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ περιέκοψε το κύριο δανειοδοτικό επιτόκιο κατά 0,5% την Τετάρτη για δεύτερη φορά μέσα σε 9 μέρες σε μία ακόμη προσπάθεια να ενισχύσει την φθίνουσα αμερικανική οικονομία.

    Σε ανακοίνωση της η Τράπεζα ανέφερε ότι οι χρηματαγορές εξακολουθούν να δέχονται σημαντικές πιέσεις και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εξασθένηση της αγοράς εργασίας και ακινήτων. Η ενέργεια αυτή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα σειράς απογοητευτικών εκθέσεων για την πορεία της οικονομίας.

    Έκθεση που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα δείχνει ότι η οικονομική ανάπτυξη μειώθηκε στο 0,6% τους τελευταίους 3 μήνες του 2007. Έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου επίσης αναφέρει ότι η ανάπτυξη ήταν μόνο 2,2% για το 2007, που αποτελεί και τον αργότερο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία 5 χρόνια.

    [03] Κένυα: Σκληρά μέτρα θα λάβουν οι αρχές

    31-01-2008

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ καταδίκασε τις μετεκλογικές βιαιότητες στη Κένυα και ζήτησε απ' τις αντίπαλες παρατάξεις να δώσουν τέλος στη βία. Επίσης το Συμβούλιο εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια των 5 χιλιάδων υπαλλήλων του ΟΗΕ στην Κένυα και συμφώνησε με αίτημα του υπουργού εξωτερικών της Κένυα να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφάλειας το συντομότερο δυνατόν.

    Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας της Κένυα, Τζωρτζ Σαϊτότι, δήλωσε ότι η αστυνομία θα υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα για τον τερματισμό του κύκλου βίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 800 άτομα και τόνισε ότι οι αρχές δεν θα επιτρέψουν σε εγκληματικά στοιχεία και χούλιγκαν να προκαλούν αναταραχές.

    [04] Ιράκ: Επιχειρήσεις γύρω από τη Μοσούλη

    31-01-2008

    Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις σκότωσαν 4 ύποπτους τρομοκράτες και συνέλαβαν τουλάχιστον 18 άλλους στη διάρκεια επιχειρήσεων στην κεντρική Βαγδάτη. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ, κυρίως μέσα και γύρω απ' τη Μοσούλη, όπου περίπου 50 άτομα σκοτώθηκαν τη περασμένη εβδομάδα μετά από μεγάλη έκρηξη.

    Στο μεταξύ στη Βαγδάτη, εκπρόσωπος του Ιρακινού υπουργείου άμυνας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Ιράκ είναι αποφασισμένο να απομακρύνει πλήρως απ' τη Μοσούλη τους εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα. Ιρακινές και Αμερικανικές δυνάμεις θα αγωνιστούν πλάι-πλάι για την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    [05] Ισραήλ: Περικοπή ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας

    31-01-2008

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ συμπαρατάχθηκε με την απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ για την περικοπή καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος προς την ελεγχόμενη απ' τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας. Η Γάζα ελέγχεται από μια 'δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση' αναφέρει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει μέτρα σε βάρος της. Πάντως προασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την απόφαση του δικαστηρίου.

    Επίσης ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων ΕΘνών που ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφάλειας για την κατάσταση στη Γάζα δήλωσε ότι ο γ.γ. Μπαν Κι Μούν πιστεύει πως οι 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν για τις απαράδεκτες ενέργειες των εξτρεμιστών.

    [06] Σώγιερς: Οι κυρώσεις επηρέασαν το Ιράν

    31-01-2008

    Ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    O πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Σώγιερς, δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επεβλήθησαν στο Ιράν στο παρελθόν επηρέασαν τη χώρα οικονομικά και πολιτικά. Ο κ. Σώγιερς δήλωσε ότι ο τρίτος γύρος των προτεινόμενων κυρώσεων θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην Τεχεράνη για να αναθεωρήσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες. O πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη επεσήμανε ότι οι μέχρι τώρα κυρώσεις έχουν συντελέσει στη μείωση των εμπορικών δραστηριοτήτων μεταξύ Ιράν και Ευρώπης και πρόσθεσε ότι πολυεθνικές εταιρείες πιστεύουν πως επαφές με την Τεχεράνη θα μπορούσαν να αποβούν επιζήμιες για αυτές.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της Δύσης και δεν θα σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Σε δηλώσεις του στη πόλη Μπουσέρ ο Ιρανός ηγέτης τόνισε ότι η Τεχεράνη φτάνει στο απόγειο του πυρηνικού της προγράμματος. Δεν έδωσε όμως περαιτέρω λεπτομέρειες.

    [07] Κηδεύεται ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

    31-01-2008

    Με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύεται σήμερα το πρωί ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Στις 10 το πρωί θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό της Αθήνας η εξόδιος ακολουθία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και σύσσωμης της πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της χώρας. Την Τετάρτη το βράδυ έφτασε στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδευόμενος και από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

    Άικ Γκούλας

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο Ύπατος Πρόεδρος της Ελληνο-Αμερικανικής Οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, Άικ Γκούλας, σε ανακοίνωση του εκφράζει τα 'βαθιά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου' και χαρακτηρίζει τον εαυτό του 'τυχερό που ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος του είχε δώσει την ευκαιρία επανειλημμένα να συζητήσει μαζί του τρόπους συνεργασίας για την προώθηση και προστασία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στο εξωτερικό'. Στην ανακοίνωση του ο κ. Γκούλας υπενθυμίζει επίσης την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου 'το 2001 να δεχτεί τον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο το Δεύτερο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από 1.300 χρόνια και στη συνέχεια να επισκεφτεί το Βατικανό το 2006 για να συναντηθεί με τον Πάπα Βενέδικτο και να υπογράψει κοινή διακήρυξη για τον διαθρησκευτικό διάλογο. Αιωνία του η μνήμη', καταλήγει ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 1 February 2008 - 2:18:34 UTC