Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Καραμανλή στη Τουρκία
  • [02] Βομβιστική επίθεση Παλαιστινίων στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου
  • [03] Συμφωνία για νέο ψήφισμα με κυρώσεις κατά Ιράν
  • [04] ΗΠΑ: Άλλος ένας προεδρικός υποψήφιος εκτός προεκλογικού αγώνα
  • [05] 17 χρόνια φυλάκιση στον Χοζέ Παντίγια
  • [06] Συνομιλίες Ράις-Μουσάραφ στο Νταβός
  • [07] Ενδείξεις ανάκαμψης
  • [08] Συνομιλίες Καραμανλή-Ερντογάν

  • [01] Επίσκεψη Καραμανλή στη Τουρκία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    23-01-2008

    'Ιστορική' χαρακτηρίζουν οι Τούρκοι την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, στην Τουρκία από σήμερα μέχρι την Παρασκευή, 'σημαντική' την θεωρούν οι Έλληνες καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιείται ύστερα από 49 χρόνια μετά το ταξίδι στην Άγκυρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και στις δύο χώρες διατυπώνονται επιφυλάξεις για το αν θα υπάρξει έστω και μια κίνηση καλής θέλησης στα πλαίσια της προσπάθειας για την βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

    Ο κ. Καραμανλής παρ' όλες τις 'χαμηλές προσδοκίες' αυτού του ταξιδιού και τις πολλές αντικρουόμενες συστάσεις ως προς την πραγματοποίηση του ήταν αποφασισμένος να το κάνει. Έστειλε μάλιστα, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μήνυμα προς τον Tουρκικό λαό ότι η Ελλάδα επιθυμεί πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών.

    'Υπάρχουν - είπε ο κ. Καραμανλής- σοβαρά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και κυρίως το Κυπριακό το οποίο σκιάζει τις διμερείς σχέσεις. Γι' αυτό πρέπει να επιλυθεί με μόνιμη λύση που θα προβλέπει την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία'.

    Όσο για την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η Ελλάδα είπε ο κ. Καραμανλής πιστεύει ότι τη στιγμή που θα εναρμονιστεί η χώρα με το Eυρωπαϊκό κεκτημένο θα ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ένταξη. Θα πρέπει η Τουρκία να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και να υλοποιήσει τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ένα από τα βασικά κριτήρια αυτής της ένταξης είναι και η αναγνώριση της Κύπρου και η βελτίωση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Καραμανλής θα φθάσει στην Άγκυρα σήμερα το μεσημέρι. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, θα επισκεφθεί το Μαυσωλείο του Κεμάλ Αττατούρκ και θα έχει αμέσως μετά συνομιλίες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Την Πέμπτη το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, περιλαμβάνει επίσκεψη στο Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη και συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο .

    Την επομένη θα επισκεφθεί την Μεγάλη Σχολή του Γένους στο Φανάρι και θα συναντηθεί με εκπροσώπους των ομογενειακών συλλόγων και την επομένη μέρα θα συμμετάσχει μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό σε επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 80 Έλληνες επιχειρηματίες και θα μιλήσει προς αυτούς ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας.

    [02] Βομβιστική επίθεση Παλαιστινίων στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου

    23-01-2008

    Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές πυροδότησαν εκρηκτικά νωρίς σήμερα το πρωί κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου, με αποτέλεσμα να ανοίξουν τρύπες στο τείχος που χωρίζει τις δύο περιοχές. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν κάποιοι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να περάσουν προς την Αίγυπτο. Την Τρίτη εκατοντάδες Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί στο συνοριακό φυλάκιο της Ράφα ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων.

    Στο μεταξύ, θα συνεχιστεί και σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ με θέμα την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ ήρε μερικώς τον αποκλεισμό της περιοχής. Το Συμβούλιο εξετάζει σχέδιο ανακοινωθέντος που θα ζητά απ' το Ισραήλ να διασφαλίσει την 'απρόσκοπτη διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Παλαιστινιακό λαό'. Την Τρίτη το Ισραήλ επέτρεψε την διανομή καυσίμων και πετρελαίου για οικιακή χρήση στην, ελεγχόμενη απ' την Χαμάς, Γάζα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα καύσιμα είναι αρκετά για περίπου μια εβδομάδα.

    Από την πλευρά της η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς συζήτησε με Ισραηλινούς αξιωματούχους την σπουδαιότητα του να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

    [03] Συμφωνία για νέο ψήφισμα με κυρώσεις κατά Ιράν

    23-01-2008

    Οι υπουργοί εξωτερικών της Ρωσίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ μετά την συνεδρίαση των 6 στο Βερολίνο

    Ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, δήλωσε ότι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία συμφώνησαν στο περιεχόμενο νέου ψηφίσματος των ΗΕ με κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

    Μετά από την συνεδρίαση των 6 στο Βερολίνο ο κ. Στάινμαϊερ δήλωσε ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία θα υποβάλλουν σχέδιο ψηφίσματος στο 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι το νέο σχέδιο προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ενώ εισηγείται και νέα μέτρα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Γκονζάλο Γκαγιέγκος, δήλωσε ότι το σχέδιο ψηφίσματος τιμωρεί την Τεχεράνη, αλλά την ίδια στιγμή προσφέρει κίνητρα προς αξιωματούχους να επιλύσουν την αντιπαράθεση για τα πυρηνικά του Ιράν με διπλωματικό τρόπο.

    [04] ΗΠΑ: Άλλος ένας προεδρικός υποψήφιος εκτός προεκλογικού αγώνα

    23-01-2008

    Φρεντ Τόμσον

    Άλλος ένας προεδρικός υποψήφιος ανακοίνωσε την αποχώρηση του απ' τον προεκλογικό αγώνα εδώ στις ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, ηθοποιός και πρώην γερουσιαστής, Φρέντ Τόμσον, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του, αλλά δεν ανέφερε αν θα ταχθεί υπέρ κάποιου άλλου υποψηφίου. Ο Φρέντ Τόμσον μπήκε στον προεκλογικό αγώνα με υψηλές προσδοκίες, αλλά απέτυχε να πάρει υψηλότερη της τρίτης θέσης στις μέχρι τώρα προκριματικές.

    Στο μεταξύ, οι γερουσιαστές Χίλλαρυ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία στην Νότια Καρολίνα, όπου ο κ. Ομπάμα διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι της κ. Κλίντον ενόψει των προκριματικών του Σαββάτου.

    [05] 17 χρόνια φυλάκιση στον Χοζέ Παντίγια

    23-01-2008

    Αμερικανικό δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 17 ετών και 4 μηνών στο Αμερικανό πολίτη και μέλος της Αλ Κάιντα, Χοζέ Παντίγια, για υποστήριξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Ο Παντίγια αντιμετώπιζε ποινή μέχρι και ισόβιας κάθειρξης, αλλά η δικαστής δήλωσε ότι έλαβε υπ' όψιν της τις σκληρές συνθήκες τις μέχρι τώρα κράτησης του Παντίγια και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κατηγορούμενος έβλαψε ή σκότωσε κάποιον άνθρωπο.

    Ο Χοζέ Παντίγια συνελήφθη το 2002, χαρακτηρίστηκε 'εχθρικός μαχητής' και βρισκόταν υπό στρατιωτική κράτηση επί τρεισήμισι χρόνια πριν τελικά η υπόθεση του παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη. Ο Παντίγια ασπάστηκε τον μουσουλμανισμό μετά την ενηλικίωση του και μαζί με άλλους δύο συγκατηγορούμενους του βρέθηκαν τον Αύγουστο ένοχοι για συνωμοσία με στόχο την εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών και για υποστήριξη τρομοκρατών στο εξωτερικό.

    [06] Συνομιλίες Ράις-Μουσάραφ στο Νταβός

    23-01-2008

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, θα συναντηθεί σήμερα με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Οι συνομιλίες αναμένεται πως θα επικεντρωθούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τις εκλογές της 18ης Φεβρουαρίου στο Πακιστάν.

    Η κ. Ράις δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι ζητά απ' τον κ. Μουσάραφ να πραγματοποιήσει ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές, αλλά πρόσθεσε ότι κατανοεί πως η εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών χρειάζεται χρόνο. Στην διάρκεια της συνόδου στο Νταβός ο κ. Μουσάραφ θα συναντηθεί επίσης με πολλούς άλλους πολιτικούς ηγέτες και επιχειρηματίες. Ο πρόεδρος του Πακιστάν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ευρώπη.

    [07] Ενδείξεις ανάκαμψης

    23-01-2008

    Ενδείξεις σοβαρής ανάκαμψης σήμερα το πρωί στις χρηματαγορές της Ασίας καθώς επενδυτές εκφράζουν ικανοποίηση για την έκτακτη απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει το κύριο διατραπεζικό επιτόκιο κατά 0,75%, με στόχο την τόνωση της φθίνουσας Αμερικανικής οικονομίας.

    Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κόνγκ και τη Νότια Κορέα σημειώνουν άνοδο της τάξης του 3 με 7% σήμερα το πρωί. Επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτήρισε την απόφαση της Φεντ σωστή, αλλά επεσήμανε ότι μια σημαντική μείωση της διεθνούς οικονομικής ανάπτυξης φαίνεται αναπόφευκτη για φέτος. Η μείωση του Αμερικανικού επιτοκίου ήταν η μεγαλύτερη από το 1990.

    Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση και το Κογκρέσο θα μπορέσουν να 'βρουν κοινό έδαφος' και να συμφωνήσουν σύντομα σε προτεινόμενο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους 145 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Στο μεταξύ, με σημαντικό έλλειμμα έκλεισε το χρηματιστήριο της Γουώλ Στρήτ, μετά από μεγάλα σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών την Τρίτη. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έχασε τελικά το 1% της αξίας του δηλαδή 128 μονάδες κλείνοντας στις 11 χιλιάδες 972. Ο δείκτης S&P σημείωσε πτώση άνω του 1%, δηλαδή 15 μονάδες για να κλείσει στις 2 χιλιάδες 311 και ο δείκτης Νάσντακ έχασε 48 μονάδες, δηλαδή 2%, κλείνοντας στις 2 χιλιάδες 292. Μέχρι στιγμής φέτος ο Ντάου Τζόουνς έχει σημειώσει πτώση 9%, ο δείκτης S&P 10% και ο Νάσντακ πάνω από 13%. Η τιμή του δολαρίου ανέκαμψε κάπως έναντι του Γιέν, αλλά έχασε έδαφος και πάλι έναντι του Ευρώ.

    [08] Συνομιλίες Καραμανλή-Ερντογάν

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    23-01-2008

    Με αλλαγές στο πρόγραμμα άρχισε η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στην Τουρκία. Η επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Αττατούρκ και η συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Γκιούλ, θα γίνουν τελικά σήμερα το πρωί, ενώ προστέθηκε συνάντηση και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μπαυκάλ πριν από την ομιλία του κ. Καραμανλή στο πανεπιστήμιο Μπίλκεν.

    Η επίσημη υποδοχή του πρωθυπουργικού ζεύγους έγινε από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν και την σύζυγο του στις 4.15 μετά το μεσημέρι και αμέσως μετά άρχισαν οι συνομιλίες που διήρκεσαν μία ώρα περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο. Τόσο η υποδοχή όσο και οι συνομιλίες φάνηκαν εγκάρδιες αλλά στην κοινή συνέντευξη τύπου και οι δύο ηγέτες ήταν μάλλον σοβαροί και ελαφρώς συνοφρυωμένοι ίσως γιατί οι λόγοι που ακολούθησαν δεν περιείχαν β όπως εξ άλλου αναμενόταν - παρά διαβεβαιώσεις της επιθυμίας και των δύο πλευρών για εξομάλυνση των Eλληνο-Tουρκικών σχέσεων 'με γνώμωνα το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες' όπως είπαν.

    Ως προς την επίλυση των προβλημάτων του Πατριαρχείου και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο κ. Ερντογάν δήλωσε οτι αξιολογείται το όλο θέμα και θα παρθούν αποφάσεις, ενώ ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε 'Eυρωπαικό διαβατήριο' για την Τουρκία την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

    Για το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν επισήμανε την σημασία των προσεχών εκλογών στην Κύπρο κι ότι οι δύο μητέρες και εγγυήτριες χώρες θα πρέπει να προσπαθήσουν για την επανέναρξη του διαλόγου για να βρεθεί μια δίκαιη λειτουργική λύση.

    Τέλος για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και του Αιγαίου ο Tούρκος πρωθυπουργός ανέφερε τις 37 διερευνητικές επαφές που έγιναν μέχρι σήμερα και την προετοιμασία της 38ης μέσα στο 2008.

    Το μεσημέρι στις 12.30 ο κ. Καραμανλής και η σύζυγός του θα αναχωρήσουν για την Κωνσταντινούπολη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 24 January 2008 - 2:19:25 UTC