Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ευρώπη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
  • [02] Μέτρα εξετάζει το Κογκρέσο για ανάκαμψη της οικονομίας
  • [03] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπους στη Μέση Ανατολή
  • [04] Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Βαγδάτη
  • [05] Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα
  • [06] Νέες διαδηλώσεις στην Κένυα
  • [07] Ειδική συνεδρίαση του ΣΑ για το Κόσοβο
  • [08] Αμερικανικές επικρίσεις για Νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν

  • [01] Στην Ευρώπη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

    17-01-2008

    Κοντολίζα Ράις

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει στη Γερμανία και την Ελβετία την ερχόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με θέμα το Αφγανιστάν και το Ιράν. Ανακοίνωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι η κ. Ράις θα επισκεφτεί το Βερολίνο στις 22 Ιανουαρίου για να συζητήσει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν.

    Στη συνέχεια η κ. Ράις θα μεταβεί στο Νταβός της Ελβετίας στις 23 Ιανουαρίου όπου θα μιλήσει στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ και θα συναντηθεί με Ελβετούς αξιωματούχους.

    [02] Μέτρα εξετάζει το Κογκρέσο για ανάκαμψη της οικονομίας

    17-01-2008

    Νάνσι Πελόσι και Τζον Μπόνερ.

    Υπερκομματικές προσπάθειες καταβάλλονται στο Αμερικανικό Κογκρέσο για την δρομολόγηση σχεδίου τόνωσης της φθίνουσας Αμερικανικής οικονομίας. Η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, δήλωσε ότι στη διάρκεια συνομιλιών τη Τετάρτη ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου συμφώνησαν να δημιουργήσουν πακέτο προσωρινών μέτρων για την τόνωση της οικονομίας που θα απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες μικρού και μεσαίου εισοδήματος.

    Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, Τζον Μπόνερ, δήλωσε ότι οποιαδήποτε λύση χρειάζεται συνεργασία και των δύο κομμάτων, αλλά τόνισε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε αύξηση των φόρων και νέες δημοσιονομικές δαπάνες.

    Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Αμερικανική οικονομία μπήκε σε φθίνουσα πορεία με την έναρξη του νέου έτους, ενώ το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι το υψηλό κόστος της ενέργειας και των τροφίμων οδήγησε στην αύξηση των τιμών κατά 4,1% το 2007, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 17 ετών.

    [03] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπους στη Μέση Ανατολή

    17-01-2008

    Ο Πρόεδρος Μπους με τον Πρόεδερος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

    Ο πρόεδρος Μπους επέστρεψε στην Ουάσιγκτον μετά την ολοκλήρωση οκταήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή στη διάρκεια της οποίας ζήτησε την υποστήριξη των Αραβικών χωρών για τις ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινιών και για την συμμόρφωση του Ιράν.

    Μετά από συνομιλίες τη Τετάρτη στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, ο κ. Μπους δήλωσε ότι είναι δυνατή η επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν δεν έχει την υποστήριξη των Αράβων ηγετών.

    Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως μπορεί να επιτευχθεί μια Ισραηλο-Παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία γιατί η Ισραηλινή και η Παλαιστινιακή ηγεσία είναι αφοσιωμένη στην ιδέα της δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους. Επίσης ο κ. Μουμπάρακ δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του κ. Μπούς για την επίτευξη Ισραηλο-Παλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας μέχρι το τέλος της χρονιάς.

    [04] Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Βαγδάτη

    17-01-2008

    Απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει επιβληθεί από σήμερα στη Βαγδάτη, τη Ντιγιάλα και άλλες 10 επαρχίες του νοτίου Ιράκ, ενόψει της μουσουλμανικής εορτής Ασούρα που έχει γίνει στόχος εξτρεμιστών στο παρελθόν και φέτος αναμένεται πως θα προσελκύσει εκατομμύρια προσκυνητές.

    Την Τετάρτη γυναίκα καμικάζι αυτοανατινάχθηκε σε κατάμεστη αγορά στην επαρχία Ντιγιάλα, σκοτώνοντας 8 άτομα και τραυματίζοντας πολλά άλλα.

    Επίσης ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Τετάρτη από πυρά μικρών όπλων στην βόρεια επαρχία Σαλαχουντίν.

    [05] Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα

    17-01-2008

    Ο εξόριστος ηγέτης της Ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς απέρριψε την πιθανότητα απελευθέρωσης Ισραηλινού στρατιώτη που κρατείται από τον Ιούνιο του 2006. Σε συνέντευξη τύπου στην Δαμασκό της Συρίας, ο Χαλίντ Μεσαάλ δήλωσε ότι ο Ισραηλινός στρατιώτης, Γκιλάντ Σαλίτ, δεν θα αφεθεί ελεύθερος αν δεν αφεθούν ελεύθεροι 'όλοι οι νέοι και οι νέες μας', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ στη Γάζα τη Τετάρτη συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που αποσκοπούν στον τερματισμό Παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες. Επίσης από Ισραηλινή αεροεπιδρομή κοντά στη πόλη της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι άμαχοι. Οι Ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι διερευνούν το επεισόδιο.

    [06] Νέες διαδηλώσεις στην Κένυα

    17-01-2008

    Στην Κένυα, έχουν προγραμματιστεί και νέες διαδηλώσεις παρά τις συγκρούσεις τη Τετάρτη διαδηλωτών με την αστυνομία που κόστισαν τη ζωή σε δύο διαδηλωτές και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Η αντιπολίτευση ζητά διαδηλώσεις μέχρι τη Παρασκευή κατά των νοθευμένων προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου. Οι αρχές και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν δια πυροβολισμού τη Τετάρτη στην πόλη Κισούμου της δυτικής Κένυα, όπου είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον χίλιοι διαδηλωτές.

    Επίσης η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές και σε άλλες πόλεις της χώρας. Τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει ομάδα διαδηλωτών σε φτωχογειτονιά του Ναϊρόμπι.

    Στο μεταξύ τα Η.Ε. κάνουν έκκληση για βοήθεια 42 εκατομμυρίων δολαρίων για τα θύματα των βιαιοτήτων στη Κένυα. Πάνω από 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τις βιαιότητες μετά τις επίμαχες προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα.

    [07] Ειδική συνεδρίαση του ΣΑ για το Κόσοβο

    17-01-2008

    Μπόρις Τάντιτς

    Σε ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ζήτησε απ' το Συμβούλιο να απορρίψει μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας των Αλβανόφωνων του Κοσυφοπεδίου και να υποστηρίξει την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της περιοχής. Η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, δήλωσε ο κ. Τάντιτς.

    Από τη πλευρά του ο νέος πρωθυπουργός του Κοσυφοπεδίου, Χασίμ Θάκι, μίλησε στο Συμβούλιο Ασφάλειας κεκλεισμένων των θυρών, ενώ αργότερα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Πρίστινα θα αποφασίσει σύντομα σχετικά με την διακήρυξη της ανεξαρτησίας της απ' την Σερβία.

    [08] Αμερικανικές επικρίσεις για Νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν

    17-01-2008

    Ρόμπερτ Γκέιτς

    Το ΝΑΤΟ απέρριψε επικρίσεις του Αμερικανού υπουργού άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, για την ετοιμότητα των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, δήλωσε τη Τετάρτη στις Βρυξέλλες ότι σέβεται απεριόριστα τις συμμαχικές δυνάμεις που υπηρετούν στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα αυτές που υπηρετούν στο νότο και αντιμετωπίζουν έντονη αντίσταση από μέρους των Ταλεμπάν και άλλων μαχητών.

    Πάντως σε συνέντευξη του προς την εφημερίδα Los Angeles Times ο κ. Γκέιτς επέκρινε την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει το ανταρτικό κίνημα στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι πολλές Ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι εκπαιδευμένες για την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Επίσης ο Αμερικανός υπουργός άμυνας εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί σύμβουλοι που έχουν σταλεί στο Αφγανιστάν δεν έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και ορισμένες στρατιωτικές δυνάμεις δεν ξέρουν πώς να εκτελέσουν επιχειρήσεις κατά ανταρτών.

    Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Γκέιτς η Ολλανδική κυβέρνηση κάλεσε τoν πρέσβη των ΗΠΑ και του ζήτησε εξηγήσεις για τα σχόλια του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Μορέλ, δήλωσε ότι ο κ. Γκέιτς εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν προσφέρει εκπαίδευση για επιχειρήσεις κατά ανταρτικών κινημάτων και ότι ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας δεν έχει ποτέ επικρίνει τις επιδόσεις Νατοϊκών συμμάχων στο Αφγανιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 18 January 2008 - 2:18:36 UTC