Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-01-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράν 'το μεγαλύτερο κράτος στον κόσμο που υποθάλπει την τρομοκρατία'
  • [02] Συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων
  • [03] 4 συμφωνίες υπέγραψε η Γαλλία με τη Σαουδική Αραβία
  • [04] Η Human Rights Watch κατηγορεί την Κένυα
  • [05] Πρόθυμο να δώσει απαντήσεις το Ιράν
  • [06] Επίτευγμα: Τεχνητή καρδιά εργαστηρίου
  • [07] Αψιμαχίες μεταξύ Χίλαρυ και Ομπάμα
  • [08] Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέητς

  • [01] Ιράν 'το μεγαλύτερο κράτος στον κόσμο που υποθάλπει την τρομοκρατία'

    14-01-2008

    O Πρόεδρος Μπους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Ο Πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε το Ιράν ως 'το μεγαλύτερο στον κόσμο κράτος που υποθάλπει την τρομοκρατία' και παρότρυνε τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου να αντικρούσουν τον κίνδυνο αυτό 'πριν είναι πολύ αργά', κατά την έκφρασή του.

    Μιλώντας την Κυριακή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Αμερικανός ηγέτης είπε επίσης ότι το Ιράν παρέχει όπλα και οικονομική υποστήριξη σε εξτρεμιστικά στοιχεία στο Ιράκ, στον Λίβανο και σε Παλαιστινιακά εδάφη. Ο Πρόεδρος Μπους παρατήρησε ότι ενώ άλλες χώρες της περιοχής γίνονται όλο και πιο ανοιχτές κοινωνίες η κυβέρνηση του Ιράν καταπιέζει τους πολίτες που κυβερνά και απειλεί τους γείτονες της.

    Ο κύριος Μπους ζήτησε από την Τεχεράνη να γίνει υπόλογος των ενεργειών της στον Ιρανικό λαό. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επέκρινε τον Πρόεδρο Μπους ότι επιχειρεί να απομονώσει την χώρα και πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη βελτιώνει την συνεργασία της με τα γειτονικά της κράτη. Αλλά, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχουντ Ολμέρτ, σε σύσκεψη του υπουργικού του συμβουλίου Κυριακή, εξήρε τον Πρόεδρο Μπους για την στάση του έναντι του Ιράν.

    O Πρόεδρος Μπους θα παραμείνει σήμερα και την Τρίτη στη Σαουδική Αραβία στα πλαίσια περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα επαναδιαβεβαιώσει τις διμερείς σχέσεις με τον Βασιλιά Αμπντάλα.

    [02] Συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων

    14-01-2008

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς λέει ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές πρόκειται να συναντηθούν σήμερα για να αρχίσουν συνομιλίες πάνω σε θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Μιλώντας στη Ραμάλα την Κυριακή ο κ Αμπάς δήλωσε ότι οι ομάδες διαπραγματευτών και από τις δύο πλευρές θα εξετάσουν το θέμα της Ιερουσαλήμ, των Παλαιστινίων προσφύγων και των συνόρων του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους.

    Επίσης την Κυριακή, ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, άσκησε κριτική στην συνεχιζόμενη παρουσία Ισραηλινών εποίκων σε απομακρυσμένα σημεία της Δυτικής Όχθης. Ο κ Ολμέρτ είπε ότι αποτελεί 'αίσχος' οι οικισμοί να υφίστανται ακόμη, 4 χρόνια μετά την δεσμευτική υπόσχεση που είχε δώσει το Ισραήλ για την διάλυσή τους.

    Σε άλλες ειδήσεις, Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι Ισραηλινή ρουκέτες στόχευσε αυτοκίνητο στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας 2 παλαιστίνιους και τραυματίζοντας σοβαρά ένα τρίτο άτομο.

    [03] 4 συμφωνίες υπέγραψε η Γαλλία με τη Σαουδική Αραβία

    14-01-2008

    ΟΠρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ με τον Βασιλιά Αμπντάλα Μπιν Αμπντ αλ Αζίζ αλ Σαούντ στη Ριάντ.

    H Γαλλία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν 4 στρατηγικής σημασίας συμφωνίες την Κυριακή λίγο μετά την άφιξη του Γάλλου Προέδρου της Νικολά Σαρκοζύ στην περιοχή. Σύμβουλος του γάλλου Προέδρου δήλωσε ότι οι συμφωνίες αναφέρονται σε θέματα φυσικού αερίου, πετρελαίου, και μεταλλευτικής βιομηχανίας, καθώς και σε συνεργασία σε πολιτικό επίπεδο και σε θέματα εκπαίδευσης.

    Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η Σαουδική Αραβία αναμένεται ότι θα υπογράψει συμφωνία για την αγορά Γαλλικού στρατιωτικού υλικού κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κ. Σαρκοζί.

    Σε συνέντευξή του στην αραβόφωνη εφημερίδα Αλ-Χαγιάτ πριν την αναχώρησή του από το Παρίσι, ο Γάλλος ηγέτης είπε πως η χώρα του θα ήθελε να αυξηθούν οι πιέσεις εναντίον του Ιράν προκειμένου αυτό να διακόψει τις δραστηριότητές του στον πυρηνικό τομέα. Αλλά, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Σαρκοζί, η οποιαδήποτε πίεση εναντίον του Ιράν θα πρέπει να προέλθει από τους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία, πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Ο Γάλλος Πρόεδρος θα επισκεφθεί επίσης το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτή την εβδομάδα. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται ότι θα υπογράψει συμφωνία για συνεργασία στην ανάπτυξη προγράμματος πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικού σκοπούς. Η Γαλλία συνήψε παρόμοιες συμφωνίες πέρση με την Λιβύη και την Αλγερία.

    [04] Η Human Rights Watch κατηγορεί την Κένυα

    14-01-2008

    H οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch κατηγόρησε τη Κένυα ότι χρησιμοποιεί πολιτική εξόντωσης των διαδηλωτών από τα επεισόδια βίας που προέκυψαν μετά από αμφισβητούμενες για την αξιοπιστία τους προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με το Ερυθρό Σταυρό ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 575 άτομα.

    Σε έκθεσή της η Human Rights Watch αναφέρει ότι η αστυνομία στην προσπάθεια της να καταστείλει διαδηλώσεις και να σταματήσει λεηλασίες πυροβόλησε και σκότωσε δεκάδες άτομα. Η έκθεση επισημαίνει ότι καθήκον των δυνάμεων ασφάλεια της Κένυας είναι η διατήρηση της έννομης τάξης, δεν πρέπει όμως να στρέφονται όπλα τους σε ειρηνικούς διαδηλωτές. Οι αστυνομικές αρχές απέρριψαν τις κατηγορίες αυτές λέγοντας ότι ενήργησαν μέσα στα πλαίσια του νόμου.

    Ηγέτες της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη διενέργεια πορείας διαμαρτυρίας την Τετάρτη αγνοώντας την απαγόρευση δημοσίων συγκεντρώσεων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και εγείροντας ανησυχίες για την διενέργεια νέων συγκρούσεων.

    [05] Πρόθυμο να δώσει απαντήσεις το Ιράν

    14-01-2008

    Αγιοταλάχ Αλή Χαμεϊνί

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν υποσχέθηκε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Μετά από διήμερη επίσκεψη του επικεφαλή του διεθνούς οργανισμού, Μωχάμαντ Ελ Μπαρεντέι, στην Τεχεράνη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να ασχοληθούν με τα ερωτήματα που εκκρεμούν μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Το Ιράν επίσης δήλωσε ότι έδωσε στον κ Μπαραντέι πληροφορίες για μία νέα γενεά φυγοκέντρων που εμπλουτίζουν ουράνιο τις οποίες αναπτύσσουν Ιρανοί επιστήμονες.

    Ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιοταλάχ Αλή Χαμεϊνί, δήλωσε στο κ Μπαραντέι ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και όχι στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να είναι ο φορέας που διατηρεί επαφή με τη χώρα τους για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των Η.Ε. επέβαλε δύο γύρους κυρώσεων στο Ιράν επειδή δεν τερμάτισε το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

    [06] Επίτευγμα: Τεχνητή καρδιά εργαστηρίου

    14-01-2008

    Αφαίρεση κυττάρων σε καρδιά ποντικού για να μείνει μόνο ο 'σκελετός'.

    Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα δημιούργησαν τεχνητή καρδιά σε εργαστήριο ενισχύοντας τις ελπίδες για τη δημιουργία στο μέλλον οργάνων τα οποία θα χρησιμοποιούνται για μεταμοσχεύσεις.

    Η έρευνα των αμερικανών ερευνητών δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο Βρετανικό περιοδικό Nature Medicine .

    Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν σαν αφετηρία καρδιά από νεκρό ποντικό από την οποία αφαίρεσαν τα όλα τα καρδιακά κύτταρα και άφησαν μόνο το 'σκελετό', ένα είδος λευκού συνδετικού ιστού συμπεριλαμβανομένων και των βαλβίδων.

    Οι ερευνητές πρόσθεσαν στον συνδετικό αυτό ιστό κύτταρα από καρδιά νεογέννητων ποντικιών. Μέσα σε μερικές μέρες τα νέα κύτταρα άρχισαν να συστέλλονται και να διαστέλλονται, όπως τα κύτταρα της καρδίας, και να πολλαπλασιάζονται. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες τα κύτταρα σχημάτισαν μία νέα καρδιά που έπαλε και μπορούσε να διοχετεύσει μικρή ποσότητα αίματος.

    Χρειάζονται ακόμα χρόνια έρευνας για την τελειοποίηση αυτή της μεθόδου, αλλά εμπειρογνώμονες λένε ότι τα αποτελέσματα των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα αποτελούν εντυπωσιακό επίτευγμα και ορόσημο στο χώρο της δημιουργίας τεχνητών ιστών.

    [07] Αψιμαχίες μεταξύ Χίλαρυ και Ομπάμα

    14-01-2008

    Χίλαρυ Κλίντον

    Οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων, του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού, επιδίδονται σε έντονες αντιπαραθέσεις, κυρίως γύρω από οικονομικά θέματα και προτάσεις για περικοπές των φόρων, προκαταρκτικά των επικείμενων προκριματικών εκλογών.

    Η Γερουσιαστής Χίλαρυ Κλίντον, σε τηλεοπτική συνέντευξή της την Κυριακή, κατήγγειλε ότι υποστηρικτές της εκστρατείας του Δημοκρατικού αντιπάλου της, Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα, σκόπιμα διαστρέβλωσαν δηλώσεις της σχετικά με το κίνημα για ισοπολιτεία λευκών και μαύρων στην Αμερική.

    Ειδικότερα, σε μια ιστορική αναδρομή που έκανε την περασμένη εβδομάδα στο κίνημα του Μάρτιν Λούθε Κίνγκ για φυλετική ισότητα, η Γερουσιαστής Κλίντον επισήμανε ότι το όνειρο του κινήματος αυτού υλοποιήθηκε από τον Πρόεδρο Λύντον Τζόνσον ο οποίος και πέτυχε την θέσπιση του ιστορικού νόμου για ισοπολιτεία. Κατά την έκφραση της κυρίας Κλίντον, χρειάστηκε ένας πρόεδρος που πίστευε στο όνειρο αυτό για να το κάνει πραγματικότητα. Ορισμένοι ερμήνευσαν την δήλωση αυτή ως προσπάθεια της κυρίας Κλίντον να δώσει μεγαλύτερο έπαινοστον Λύντον Τζόνσον και λιγότερο στον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

    Ο Γερουσιαστής Ομπάμα, που φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι το σχόλιο της κυρίας Κλίντον ήταν ατυχές και πρόσθεσε ότι οι παράγοντες που διευθύνουν την προεκλογική εκστρατεία του δεν ευθύνονται για την δημοσιότητα που έχει δοθεί στις δηλώσεις Κλίντον.

    [08] Στην Αθήνα ο Μπιλ Γκέητς

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    14-01-2008

    Μπίλ Γκέιτς

    Την Αθήνα θα επισκεφθεί για πρώτη φορά στις 28 Ιανουαρίου ο πασίγνωστος σαν 'βασιλιάς του λογισμικού' και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο Μπίλ Γκέιτς και θα μιλήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα Ο κόσμος του αύριο και το όραμα της Microsoft για το μέλλον της Τεχνολογίας .Ένα όραμα που το παρουσίασε ήδη στις 6 Ιανουαρίου στα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης ηλεκτρονικών του Λάς Βέγκας και περιλαμβάνει μερικές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες καινοτομίες όπως ότι το πληκτρολόγιο και το ποντίκι των υπολογιστών θα αντικατασταθούν από οθόνες αφής και τεχνολογίες μηχανικής όρασης και αναγνώρισης ομιλίας.

    Σαν πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού ,ο Μπίλ Γκέιτς έχει ιδρύσει και το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft , πού υποκαταστήματά του λειτουργούν και σε διάφορες χώρες με στόχο να προσφέρουν δυνατότητες επιμόρφωσης στους χρήστες των υπολογιστών και να υποστηρίζουν τις εταιρείες πληροφορικής ώστε να επιτύχουν την ανάπτυξη ανταγωνιστικών τεχνολογιών λογισμικού.

    Στις 10 Ιανουαρίου κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο για μια στρατηγική συνεργασία της Microsoft με το ελληνικό δημόσιο που είχε υπογράψει με τον Μπίλ Γκέιτς το 2006 ο Υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης.

    Πληροφορίες λένε ότι η μόλις εξάωρη επίσκεψή του στις 28 Ιανουαρίου στην Αθήνα θα συμπέσει και με τα εγκαίνια του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 15 January 2008 - 2:18:29 UTC