Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-12-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων
  • [02] Η Αλ Κάιντα κτυπά το Αλγέρι
  • [03] Μπαν: Ύψιστη προτεραιότητα οι κλιματολογικές αλλαγές
  • [04] Υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα ανακριτικής μεθόδου
  • [05] Μειώθηκε η χρήση ναρκωτικών στους εφήβους στις ΗΠΑ
  • [06] Ο Αχμαντινετζάντ επαινεί τις ΗΠΑ

  • [01] Διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

    12-12-2007

    Ολμέρτ και Αμπάς σε παλαιότερη συνάντηση.

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αναμένεται να αρχίσουν ξανά σήμερα τις επίσημες συνομιλίες τους στην Ιερουσαλήμ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή μετά από 7 χρόνια αδράνειας.

    Και οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους μέχρι τα τέλη του 2008. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εξέφρασαν την προσήλωσή τους στην ειρηνευτική διαδικασία κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το Μεσανατολικό που έγινε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, στην Ανάπολη της πολιτείας Μαίρυλαντ.

    Στο μεταξύ, 6 παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας καθώς το Ισραήλ διεξήγαγε τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση των τελευταίων μηνών στα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Παλαιστίνιοι λένε ότι περίπου 30 Ισραηλινά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλλαν στη νότια Γάζα. Η επιδρομή προκάλεσε συγκρούσεις με ένοπλους εξτρεμιστές. Ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα επίσης στόχευαν εξτρεμιστές στη βόρεια Γάζα.

    Ο Ισραηλινός στρατός όμως αναφέρει ότι μόνο 10 οχήματα εισήλθαν στη Γάζα και ότι οι δυνάμεις τους αποσύρθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης.

    [02] Η Αλ Κάιντα κτυπά το Αλγέρι

    12-12-2007

    Παράρτημα της Αλ Κάιντα στη Βόρειο Αφρική, σε μήνυμα της σε ιστοσελίδα, ανέλαβε την ευθύνη για δυο θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και σ' ένα άλλο κτίριο, την Τρίτη στο Αλγέρι.

    Κυβερνητικός αξιωματούχος της Αλγερίας δήλωσε ότι τουλάχιστον 26 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 177 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις, ενώ υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός των νεκρών υπερβαινει τους 60. Ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες είναι μαθητές που επέβαιναν σχολικό λεωφορείο το οποίο βρίσκονταν κοντά στο σημείο της έκρηξης. Από τις εκρήξεις καταστράφηκαν τα γραφεία της Υπηρεσίας Ανάπτυξης των Η.Ε. και προκλήθηκαν ζημιές στη Υπηρεσία Προσφύγων του διεθνούς οργανισμού.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Νουρεντίν Γιαζίντ Ζαχρούνι δήλωσε ότι βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται για μία από τις επιθέσεις. Τα Η. Ε. λένε ότι 11 εργαζόμενοι στο διεθνή οργανισμό πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν, και άλλοι αγνοούνται. Ο γενικός γραμματέας των Η.Ε., Μπαν Κιν Μουν, καταδίκασε έντονα την επίθεση.

    [03] Μπαν: Ύψιστη προτεραιότητα οι κλιματολογικές αλλαγές

    12-12-2007

    Μπαν Κι Μουν

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, λέει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να θέσει σε ύψιστη προτεραιότητα το θέμα της αντιμετώπισης των κλιματολογικών αλλαγών. Σε ομιλία του σε αντιπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στο συνέδριο για κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη μας στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο κ Μπαν είπε ότι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σ' ένα σταυροδρόμι. Ο ένας δρόμος οδηγεί σε μία νέα, περιεκτική συμφωνία και ο άλλος στην καταστροφή.

    Στο παρασκήνιο του συνεδρίου, τα ΗΕ τίμησαν τη δέκατη επέτειο του Πρωτοκόλλου του Κιότο με μία πελώρια τούρτα.

    Οι αντιπρόσωποι προσπαθούν να καταλήξουν σε υπογραφή συμφωνίας την Παρασκευή για την αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο του 1997. Οι αντιπρόσωποι διαφωνούν για το αν θα πρέπει να περιλάβουν συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων. Μέχρι στιγμής το προσχέδιο αναφέρεται σε μείωση της τάξης του 25% με 40%, που θα είναι μη δεσμευτικό, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σα σημείο αναφοράς. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και σήμερα.

    [04] Υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα ανακριτικής μεθόδου

    12-12-2007

    Μαϊκλ Χέϊντεν

    Ο επικεφαλής της CIA, Μαϊκλ Χέϊντεν κατέθεσε τη Τρίτη επί 90 λεπτά, κεκλεισμένων των θηρών, ενώπιον της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας για την καταστροφή βιντεοταινιών ανακρίσεων ύποπτων τρομοκρατών. Μετά το πέρας της κατάθεσης ο επικεφαλής της επιτροπής, ΤζέΪ Ρόκεφελερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η διερεύνηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

    Ο κ. Χέϊντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ταινίες καταστράφηκαν για να προστατευτεί η ταυτότητα των ανακριτών και ότι μέλη του Κογκρέσου είχαν ενημερωθεί για την ενέργεια αυτή.

    Κατά τη διάρκεια δηλώσεων σε δημοσιογράφους, o πρώην πράκτορας της CIA, Tζων Κυριακού, επεσήμανε ότι οι ανακριτές χρησιμοποίησαν τεχνική πνιγμού στον Αμπού Ζουμπαΐγιε, ανώτερο ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα.

    Ο κ. Κυριακού τόνισε ότι η συγκεκριμένη τεχνική εξανάγκασε τον Ζουμπαΐγιε να ομολογήσει μέσα σε 35 δευτερόλεπτα και παρείχε, με τον τρόπο αυτό, σημαντικές πληροφορίες που συνέτειναν στην αποτροπή πολλών επιθέσεων. Ο πρώην πράκτορας όμως κατέληξε ότι η ανακριτική αυτή μέθοδος ισοδυναμεί με βασανιστήριο.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέηνα Περίνο δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπους ενέκρινε νόμιμο πρόγραμμα ανάκρισης τρομοκρατών. Σύμφωνα με την κ Περίνο το πρόγραμμα ανακοινώθηκε το 2006 και είναι σκληρό, αποτελεσματικό και νόμιμο. Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε ποτέ τη χρήση συγκεκριμένης ανακριτικής τεχνικής.

    [05] Μειώθηκε η χρήση ναρκωτικών στους εφήβους στις ΗΠΑ

    12-12-2007

    Νέα έκθεση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αναφέρει ότι μειώθηκε σημαντικά η χρήση των ναρκωτικών από τους αμερικανούς έφηβους, ειδικότερα η χρήση μαριχουάνας και άλλων διεγερτικών ουσιών. Τα στατιστικά στοιχεία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στα πλαίσια ετήσιας έκθεσης για την συμπεριφορά, και τις αξίες των εφήβων στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη μεταξύ του 2001 και του 20005 σημειώθηκε μείωσης της τάξης του 24% στη χρήσης παράνομων ναρκωτικών ουσιών. Η μελέτη όμως επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη κατάχρηση νόμιμων ναρκωτικών ουσιών όπως σιρόπι για το βήχα και ισχυρά παυσίπονα.

    Ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε ικανοποίηση για τα πορίσματα της έρευνας και επεσήμανε τις έντονες προσπάθειες για τη μείωση της διακίνησης των ναρκωτικών στις ΗΠΑ από χώρες όπως η Κολομβία και το Μεξικό. Ο αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι η διακίνηση είναι μόνο μία πτυχή στο πρόβλημα της χρήση ναρκωτικών από εφήβους και πρόσθεσε ότι οι γονείς και οι ενήλικες πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά γνωρίζουν ότι τα ναρκωτικά βλάπτουν.

    [06] Ο Αχμαντινετζάντ επαινεί τις ΗΠΑ

    12-12-2007

    Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ

    O Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ λέει ότι δεν υπάρχει καμία νόμιμη βάση για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της χώρας του. Την Τρίτη, στην Τεχεράνη, ο κ Αχμαντινετζάντ επαίνεσε την πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών η οποία συμπέρανε ότι το Ιράν σταμάτησε το 2003 το μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Ο ιρανός ηγέτης δήλωσε ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα για την επίλυση των περιφερειακών θεμάτων.

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Ιράν είναι επικίνδυνο και πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη πρέπει να εξηγήσει σε εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών γιατί διέθετε πρόγραμμα στρατιωτικών όπλων. Η Τεχεράνη ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι διέθετε ανάλογο πρόγραμμα.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν καθώς το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ συζητά προσχέδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν για το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου. Eκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία , την Κίνα και τη Γερμάνια είχαν μία καλή και εποικοδομητική συζήτηση αλλά ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την τελική διαμόρφωση του ψηφίσματος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 13 December 2007 - 2:18:35 UTC