Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικίνδυνα παιχνίδια;
  • [02] Συνομιλίες Σολάνα-Τζαλίλι για τα πυρηνικά του Ιράν
  • [03] Νέο μήνυμα Μπιν Λάντεν
  • [04] Ο Περβέζ Μουσάραφ υπόσχεται την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης
  • [05] Ιράκ: Παγιδευμένα αυτοκίνητα έξω απ' τα γραφεία Σουνίτη πολιτικού
  • [06] ΝΑΤΟ: Επιτυχής η επίθεση κατά ηγέτη των Ταλεμπάν
  • [07] Επί των κονδυλίων για Ιράκ και Αφγανιστάν

  • [01] Επικίνδυνα παιχνίδια;

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    30-11-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ «Επικίνδυνα παιχνίδια;» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ «Επικίνδυνα παιχνίδια;»

    Άρχισε η περίοδος των εορταστικών αγορών στις ΗΠΑ, μια περίοδος στην οποία πρωταγωνιστούν οι αγορές δώρων για παιδιά. Όμως φέτος τα παιγνίδια που θα φέρει ο αη Βασίλης στους μικρούς του φίλους συνοδεύονται και από ανησυχία για το κατά πόσο είναι ασφαλή, μετά από ένα χρόνο επανειλημμένων ανακλήσεων εκατομμυρίων παιγνιδιών λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των υλικών κατασκευής τους.

    Παρά τις ανακλήσεις επικίνδυνων παιχνιδιών και τα επιπρόσθετα μέτρα για παιχνίδια κατασκευασμένα στη Κίνα, πολλοί γονείς αισθάνονται έντονη την ανάγκη καθοδήγησης από ειδικούς για το ποια παιχνίδια να επιλέξουν φέτος τα Χριστούγεννα για τα παιδιά τους, ιδιαίτερα αν αυτά είναι πολύ μικρά.

    Ένας μπαμπάς με 2 παιδιά στέκεται προβληματισμένος σε κατάστημα παιχνιδιών και παραδέχεται ότι δεν ξέρει τι να αγοράσει. 'Είμαι μπερδεμένος, πολύ μπερδεμένος. Γι' αυτό ακόμη δεν έχω αγοράσει κανένα παιχνίδι για τους γιους μου'. Μία μαμά αγκαλιά με ένα μωρό εξομολογείται: 'Ο κρυφός κίνδυνος των χημικών ουσιών με τρομάζει ποιο πολύ, γιατί δεν μπορείς από την όψη και μόνο, να καταλάβεις αν ένα παιχνίδι είναι ασφαλές για το παιδί σου'.

    Η Κίνα η οποία κατασκευάζει το 80% περίπου των παιχνιδιών που διατίθενται στην παγκόσμια αγορά, δηλώνει ότι έχει προβεί σε μέτρα έτσι ώστε να εξαγώγιμα της προϊόντα να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρχικά απείλησε ότι θα απαγορεύσει της εισαγωγές ορισμένων Κινεζικών προϊόντων, δηλώνουν τώρα ότι το Πεκίνο έχει 'σημειώσει πρόοδο'.

    Ντην Φλόρεζ

    Αλλά αρμόδιοι για θέματα ασφάλειας του καταναλωτή, εδώ στις ΗΠΑ, προειδοποιούν ότι συνεχίζουν να κυκλοφορούν επικίνδυνα προϊόντα. Ένας απ' αυτούς είναι και ο πολιτειακός γερουσιαστής της Καλιφόρνια, Ντην Φλόρεζ. 'Τα προϊόντα αυτά διακινούνται ακόμη στην δευτερογενή αγορά παιχνιδιών στο διαδίκτυο' επισημαίνει ο κ Φλόρεζ. 'Γι' αυτό ζητήσαμε απ' το ebay να χορηγήσει στους γονείς πληροφορίες για προϊόντα που έχουν ανακληθεί, αλλά ενδεχομένως να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο'.

    Ρόκυ Ντελκαντίγιο

    Ήδη η πόλη του Λος Άντζελες έχει υποβάλλει αγωγή σε βάρος 20 κατασκευαστών και λιανοπωλητών παιχνιδιών. Ο εισαγγελέας του Λος Άντζελες, Ρόκυ Ντελκαντίγιο, δηλώνει ότι οι κατηγορούμενες εταιρείες εν γνώση τους πούλησαν παιγνίδια που 'περιείχαν υψηλά επίπεδα μολύβδου'. 'Ελπίζουμε σε μια δικαστική απόφαση,' τονίζει ο κ. Ντελκαντίγιο 'που θα διασφαλίζει ότι οι εταιρείες παιχνιδιών θέτουν σε λειτουργία μηχανισμούς που αποτρέπουν τη παρουσία μολύβδου στα παιχνίδια'.

    Η Αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας των Καταναλωτικών Προϊόντων δηλώνει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα απ' τις βιομηχανίες παιχνιδιών για την ασφάλεια των προϊόντων τους, αλλά παρόλ' αυτά ζητά απ' τους καταναλωτές να προσέχουν. Στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας www.cpsc.gov μπορούν να βρουν κάθε προειδοποίηση ή ανακοίνωση για ανάκληση κάποιου ελαττωματικού προϊόντος.

    [02] Συνομιλίες Σολάνα-Τζαλίλι για τα πυρηνικά του Ιράν

    30-11-2007

    Σαήντ Τζαλίλι

    Ο κύριος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Σαήντ Τζαλίλι, θα συναντηθεί σήμερα στο Λονδίνο με τον αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέ Σολάνα. Στις αρχές της εβδομάδας η Τεχεράνη είχε δηλώσει ότι θα παρουσιάσει νέες προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την επίλυση της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Ο κ. Σολάνα θα πρέπει σύντομα να υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφάλειας για το κατά πόσο το Ιράν είναι διατεθειμένο να συμμορφωθεί με το αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου. Η έκθεση Σολάνα θα μπορούσε να καθορίσει το αν το Συμβούλιο Ασφάλειας θα επιβάλλει επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

    Τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ και η Γερμανία συνεδριάζουν για το θέμα το Σάββατο στο Παρίσι.

    [03] Νέο μήνυμα Μπιν Λάντεν

    30-11-2007

    Μαγνητοφωνημένο μήνυμα που αποδίδεται στον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ζητά από τις χώρες της Ευρώπης να σταματήσουν να βοηθούν τον Αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν.

    Το Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζήρα μετέδωσε την Τρίτη αποσπάσματα του μηνύματος τα οποία παρουσίασε σαν το νέο μήνυμα του φυγάδα τρομοκράτη. Ο Μπιν Λάντεν δήλωσε ότι αυτός ευθύνεται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδέκατης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ και ότι ο λαός του Αφγανιστάν δεν είχε καμία ανάμειξη.

    Ο Μπιν Λάντεν επίσης δήλωσε ότι τα Ευρωπαϊκά κράτη εισέβαλλαν στο Αφγανιστάν γιατί είναι ουραγοί. Επεσήμανε επίσης 'ότι η 'Αμερικανική παλίρροια υποχωρεί' όπως είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τους Ευρωπαίους να αντισταθούν στην Ουάσιγκτον και τις συμμαχικές της κυβερνήσεις.

    [04] Ο Περβέζ Μουσάραφ υπόσχεται την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης

    30-11-2007

    Με διάγγελμα του την Πέμπτη αμέσως μετά την νέα ορκωμοσία του, ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, δήλωσε ότι θα άρει το καθεστώς έκτατης ανάγκης στις 16 Δεκεμβρίου αποκαθιστώντας το σύνταγμα της χώρας πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου.

    Ο κ. Μουσάραφ υπεραμύνθηκε της απόφασης του να επιβάλει καθεστώς έκτατης ανάγκης στις 3 Νοεμβρίου, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητο για να περιορίσει τις παρεμβάσεις των δικαστών και να καταπολεμήσει τους μουσουλμάνους εξτρεμιστές. Επίσης επανέλαβε ότι θα διενεργήσει βουλευτικές εκλογές στις 8 Ιανουαρίου και ζήτησε τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέηνα Περίνο, εξέφρασε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την απόφαση αυτή του Πακιστανού Πρόέδρου.

    Αλλά οι κύριοι ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Πακιστάν διαφωνούν για το κατά πόσο θα πρέπει να συμμετάσχουν στις εκλογές. Η Μπεναζίρ Μπούττο δήλωσε ότι το κόμμα της θα συμμετάσχει, ενώ ο Ναβάζ Σαρίφ δηλώνει ότι θα μποϋκοτάρει τις εκλογές.

    [05] Ιράκ: Παγιδευμένα αυτοκίνητα έξω απ' τα γραφεία Σουνίτη πολιτικού

    30-11-2007

    Αντνάν Αλ-Ντουλαϊμί

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα βρέθηκαν μέσα στο συγκρότημα όπου στεγάζονται τα γραφεία του σημαίνοντος Σουνίτη πολιτικού, Αντνάν Αλ-Ντουλαϊμί. Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας εξουδετέρωσαν τις βόμβες προκαλώντας όμως ζημιές στα γραφεία και τα γύρω οικήματα, αλλά δεν υπήρξαν τραυματίες.

    Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς οι βόμβες βρέθηκαν μέσα στο συγκρότημα, αλλά Ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν αργότερα 6 φρουρούς του Σουνίτη πολιτικού. Ο κ. Ντουλαϊμί θεωρείται σκληρός επικριτής του Ιρακινού πρωθυπουργού, Νούρι Αλ Μαλίκι, που είναι Σιίτης και τον έχει συχνά κατηγορήσει ότι ακολουθεί διαιρετική πολιτική.

    [06] ΝΑΤΟ: Επιτυχής η επίθεση κατά ηγέτη των Ταλεμπάν

    30-11-2007

    Το NATO ανακοίνωσε ότι μετά από διερεύνηση του σημείου αεροεπιδρομής σε βάρος ηγέτη των Ταλεμπάν στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν τη Δευτέρα, διαπιστώθηκε ότι η επίθεση ήταν επιτυχής και δεν προκάλεσε τον θάνατο 14 εργατών.

    Ο ταξίαρχος Κάρλος Μπράνκο, δήλωσε την Πέμπτη ότι Αφγανικές και Νατοϊκές δυνάμεις παρακολουθούσαν τις κινήσεις ηγέτη των Ταλεμπάν και 5 συνεργατών του και ότι η επίθεση ήταν επιτυχής. Δεν υπήρχαν οικοδομικά υλικά ή εξοπλισμός στο συγκεκριμένο σημείο της επίθεσης, επεσήμανε ο κ. Μπράνκο και δεν υπήρχαν άμαχοι.

    Επίσης τη Πέμπτη Αφγανικές και Νατοϊκές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 30 μαχητές των Ταλεμπάν και συνέλαβαν άλλους 12. Παράλληλα 2 Δανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη κατά των Ταλεμπάν.

    [07] Επί των κονδυλίων για Ιράκ και Αφγανιστάν

    30-11-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς με ηγετικά στελέχη του Πενταγώνου

    Ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε και πάλι απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει σύντομα επιπρόσθετα κονδύλια για Ιράκ και Αφγανιστάν. Σε δηλώσεις του τη Πέμπτη μετά από συνάντηση στο Πεντάγωνο με στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο κ. Μπούς χαρακτήρισε απολύτως απαραίτητη την έγκριση των κονδυλίων πριν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του Κογκρέσου.

    Χάρρυ Ρήντ

    Από τη πλευρά του ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι ο κ. Μπούς θα πρέπει να υπογράψει το νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί και το οποίο περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των Αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου συνδέουν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση του πολέμου με τον στόχο της απόσυρσης των Αμερικανικών δυνάμεων μέχρι το τέλος του 2008. Ο πρόεδρος Μπούς αντιτίθεται σε τέτοια χρονοδιαγράμματα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 1 December 2007 - 2:19:08 UTC