Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Η Μόδα Μάχεται τη Φτώχια'
  • [02] Παγκόσμιας Ημέρας κατά της βίας
  • [03] Φώλιας: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας
  • [04] Συνομιλίες Μπούς-Αμπάς-Ολμέρτ
  • [05] Ιράκ: Προσπάθεια άρσης περιορισμών εργασίας
  • [06] Πακιστάν: Ο Ναβάζ Σαρίφ επιστρέφει και θέτει υποψηφιότητα
  • [07] Ινδονησία: Ισχυρές σεισμικές δονήσεις
  • [08] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Καλιφόρνια

  • [01] 'Η Μόδα Μάχεται τη Φτώχια'

    By Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    26-11-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ «Η Μόδα Μάχεται τη Φτώχια» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ «Η Μόδα Μάχεται τη Φτώχια»

    Ο κόσμος της μόδας διοργάνωσε ένα απ' τα πλέον λαμπερά happening, εδώ στην Ουάσιγκτον, και μάλιστα για καλό σκοπό. Πρόκειται για την Αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση βFashion Fights Povertyβ 'Η Μόδα Μάχεται τη Φτώχια' που με δίαυλο το pr&ecirc;t-a-Porte συγκεντρώνει χρήματα για τον αγώνα κατά της φτώχιας παγκοσμίως και την προώθηση σχεδιαστών που προτιμούν προϊόντα μόδας φιλικότερα προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Μάλιστα το φετινό γκαλά περιλάμβανε επίδειξη μόδας με δημιουργίες σχεδιαστών από φτωχότατες χώρες του κόσμου.

    Σε συνεργασία με τον λεγόμενο Σύνδεσμο για τα Ηνωμένα Έθνη, μια οργάνωση που προωθεί το έργο του ΟΗΕ στο εσωτερικό των ΗΠΑ και την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Style and Image Network, που εδρεύει εδώ στην Ουάσιγκτον, η επίδειξη μόδας έστρεψε τον φακό της δημοσιότητας σε σχεδιαστές από την Αμερική και το εξωτερικό με προϊόντα που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη φτωχότατων κοινωνιών.

    Μάικλ Ντουμλάο

    Καλλιτεχνικός διευθυντής της Style and Image Network είναι ο Μάικλ Ντουμλάο.'Πρόκειται για δημιουργίες ηθικών σχεδιαστών,' επισημαίνει ο κ. Ντουμλάο 'που δεν χρησιμοποιούν τον ανθρώπινο μόχθο, που μεταχειρίζονται οικολογικά υλικά και συνδέουν τις κολεξιόν τους με κάποιο κοινωνικό σκοπό'.

    Η φετινή επίδειξη της οργάνωσης 'Η Μόδα Μάχεται τη Φτώχια' είχε μια ιδιαίτερα διεθνή διάσταση με σχεδιαστές όπως η Μπάσια Φροσάρντ, απ' την Πολωνία, η Εκλίπτικα απ' το Πόρτο-Ρίκο, η Λιλιάνα Καστελλάνος απ' τη Βολιβία, η Ναταλία Ναφταλίεβα απ' τη Ρωσία και η γεννημένη στην Ουάσιγκτον, Ελίζαμπεθ Μουίρ, που εμπνεύστηκε την κολεξιόν της στο Αφγανιστάν.

    Τζανέλ Φουνέρ

    Άλλη μια σχεδιάστρια, η Τζανέλ Φουνέρ, του οίκου Οράντζια, χρησιμοποιεί μόνο οργανικό βαμβάκι από προμηθευτές που ακολουθούν φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση στην επεξεργασία υλικών ρουχισμού. 'Κατασκευάζουμε ρούχα στο Μαϊάμι', τονίζει η κ. Φουνέρ με 10 εξειδικευμένους μόδιστρους από διάφορα μέρη του κόσμου. Επίσης εξειδικευμένοι υφαντές δημιουργούν τα υφάσματα μας στην Κολομβία'.

    Τόμας Κρίστοφερ

    Ο σχεδιαστής ανδρικών μαγιώ, Τόμας Κρίστοφερ, συμφωνεί: 'Αποτελεί ένα τρόπο υποστήριξης χωρών που χρειάζονται οικονομική βοήθεια'.

    Μετά από εμπειρία με παιδιά του δρόμου στη Λατινική Αμερική, η σχεδιάστρια Χάϊντι Ράους, δημιούργησε φιλικά προς το περιβάλλον σικάτα υφάσματα που παράγονται από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στη Βραζιλία.

    Χάϊντι Ράους

    'Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε δώσει δουλειά σε πάνω από 100 άτομα' εξηγεί η κ. Ράους. 'Δεν πρόκειται για σκλαβοπάζαρο. Πληρώνονται καλά, έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πιστεύουν στην ανακύκλωση'.

    'Η Μόδα', λοιπόν, 'Μάχεται τη Φτώχια', ένας θεσμός που διδάσκει τους καταναλωτές ότι οι αγοραστικές τους συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την διεθνή πραγματικότητα.

    [02] Παγκόσμιας Ημέρας κατά της βίας

    By Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    26-11-2007

    Δημοσιεύματα, εκδηλώσεις αλλά και διαδηλώσεις οργανώθηκαν στην Ευρώπη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της βίας που υφίστανται οι γυναίκες.

    Η μεγαλύτερη απ' αυτές έγινε το Σάββατο στην Ρώμη, όπου 100.000 κυρίως γυναίκες κατήγγειλαν με τα συνθήματά τους την βία των ανδρών που αρχίζει από την οικογένεια και που σε ποσοστό 94% δεν καταγγέλλεται, ενώ σύμφωνα με τις οργανώσεις 7.000.000 ιταλίδες έχουν βιασθεί τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους. Η αύξηση της βίας κατά των γυναικών είναι δεδομένη και στις μέρες μας παρ όλη την πρόοδο στα θέματα ισότητας .

    Η UNICEF στις σχετικές εκθέσεις της μιλάει για 3.000.000 ακρωτηριασμούς κοριτσιών στην Αφρική, ενώ θεωρεί ότι η εκπαίδευση των γυναικών είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και της βίας.

    Το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης διαθέτει γραμμή SOS χωρίς χρέωση για περιπτώσεις οικογενειακής βίας και δέχεται κλήσεις και από όλη την Ελλάδα ,ενώ υπάρχει και το ελληνικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών, που λειτουργεί εδώ και 9 χρόνια στην Θεσσαλονίκη και παρέχει βοήθεια και συμβουλές μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 2310 272725.

    Επίσης σήμερα μια μοναδική σχετική έκθεση θα εγκαινιασθεί στις Βρυξέλλες. Παιδιά 8-10 ετών αντί να ζωγραφίσουν τον ήλιο κατέγραψαν τις δικές τους εικόνες βίας εναντίον γυναικών. Τα παιδικά αυτά σχέδια επιλέχθηκαν για να εκτεθούν στο Ευρωπαίο Γραφείο Συνεργασίας 'Europe Aid' από ζωγραφιές περίπου 10.000 παιδιών από τις τέσσερις άκρες του κόσμου, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό με θέμα 'Η ισότητα των φύλων'. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάιο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

    'Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται και σε διεθνές επίπεδο για να θεμελιώσει βασικές αρχές , προκειμένου να προστατέψει τα δικαιώματα των γυναικών και να τους δώσει τα μέσα να συμμετέχουν και να μετράνε στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων' τόνισε η επίτροπος Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ αρμόδια για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την ευρωπαϊκή πολιτική γειτνίασης.

    Η έκθεση που θα εγκαινιασθεί το απόγευμα οπό την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Λουίζα Μοργκαντίνι θα είναι ανοικτή μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

    [03] Φώλιας: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας

    By Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    26-11-2007

    Χ. Φώλιας

    Ενδιαφέρουσες δηλώσεις έκανε από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλιας μετά το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στο οποίο παραβρέθηκε και το οποίο ασχολήθηκε με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την προώθηση της επιχειρηματικότητας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    'Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη αρκεί να απαλλαγούν από την γραφειοκρατία', τόνισε ο κ. Φώλιας, συμπληρώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιδοτεί την εργασία αντί την ανεργία, ώστε κάθε επιχείρηση του είδους να προσλαμβάνει τουλάχιστον έναν εργαζόμενο. 'Έχει δε παρατηρηθεί' είπε ο υπουργός, 'ότι οι ΜΜΕ αλλάζουν σιγά-σιγά φιλοσοφία επιδιώκοντας υψηλή ποιότητα, αντιλαμβανόμενες ότι το χαμηλό κόστος παραγωγής δεν είναι ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα με τα άλλα κράτη της Ένωσης'.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι στην επίσημη παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο κ. Φώλιας υποστήριξε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργεί συνθήκες ίσων ευκαιριών για τις ευρωπαϊκές εταιρίες σε σχέση με αυτές των τρίτων χωρών για να μην σπαταλούν όλη την δυναμική τους στον ανταγωνισμό μεταξύ των μελών της Ένωσης 'ώστε να φθάσουμε στην πραγματική ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς καταργώντας όλα τα τεχνητά εμπόδια', επισημαίνει ο κ Φώλιας.

    Σχετικά με την επιχειρηματικότητα ο κ. Φώλιας πρότεινε στους ομολόγους του να υποστηρίζουν τις καινοτόμες ιδέες και να τις μεταφράζουν σε επιχειρηματική δράση. Η επιχειρηματικότητα ,είπε, γίνεται πολύ ελκυστική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προωθείται η ανάπτυξη. Τέλος ο κ. Φώλιας επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις για την μείωση των ρύπων από την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακος και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο κ. Φώλιας μάλιστα πρότεινε την ανάληψη μια συντονισμένης πανευρωπαϊκής ενημερωτικής εκστρατείας για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας λέγοντας χαρακτηριστικά 'η μεγαλύτερη δεξαμενή δωρεάν ενέργειας βρίσκεται στην εξοικονόμηση ενέργειας'.

    [04] Συνομιλίες Μπούς-Αμπάς-Ολμέρτ

    26-11-2007

    Η πολιτειακή βουλή του Μαίρυλαντ στην Ανάπολη.

    O πρόεδρος Μπούς συναντάται σήμερα στο Λευκό Οίκο με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, για συνομιλίες ενόψει της ειρηνευτικής διάσκεψης της Τρίτης για το Μεσανατολικό.

    Ανακοινωθέν του προέδρου Μπούς αναφέρει ότι οι στόχοι της διάσκεψης είναι τρεις: η έναρξη διαπραγματεύσεων, η εκ νέου δέσμευση Ισραηλινών και Παλαιστινίων επί των αρχών του λεγόμενου οδικού χάρτη για την Μέση Ανατολή και η κινητοποίηση της διεθνούς υποστήριξης προς την δημιουργία Δημοκρατικών Παλαιστινιακών θεσμικών οργάνων.

    Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Στήβεν Χάντλεϊ, δήλωσε ότι η διάσκεψη για το Μεσανατολικό υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, στην Ανάπολη της πολιτείας Μαίρυλαντ, θα δώσει σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους την ευκαιρία για ανοικτό διάλογο, αλλά τόνισε ότι δεν θα αποτελέσει τόπο διαπραγματεύσεων. Ο κ. Χάντλεϊ επεσήμανε ότι η ατζέντα των συνομιλιών δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

    [05] Ιράκ: Προσπάθεια άρσης περιορισμών εργασίας

    26-11-2007

    Μοκτάντα αλ Σαντρ

    Στο Ιράκ η βουλή άρχισε να εξετάζει την Κυριακή προσχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών εργασίας πρώην μελών του κόμματος Μπαάθ του Σαντάμ Χουσεΐν. Όμως η πολιτική παράταξη που πρόσκειται στο ακραίο Σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ Σαντρ αποδοκίμασε την προσπάθεια και ήγειρε ερωτηματικά σταματώντας με το τρόπο αυτό τη συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο. Είναι η πρώτη φορά φέτος που η Ιρακινή βουλή εξετάζει σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο, η Ουάσιγκτον πιστεύει πως θα συντελέσει στη συμφιλίωση μεταξύ Σιιτών, Σουνιτών και Κούρδων. Το προτεινόμενο σχέδιο θα διευκολύνει πρώην μέλη του κόμματος Μπαάθ, πολλοί εκ των οποίων είναι Σουνίτες, να προσληφθούν σε θέσεις του Ιρακινού δημόσιου τομέα.

    [06] Πακιστάν: Ο Ναβάζ Σαρίφ επιστρέφει και θέτει υποψηφιότητα

    26-11-2007

    Ναβάζ Σαρίφ

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναβάζ Σαρίφ, θα υποβάλλει σήμερα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποψηφιότητα του στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου. Ο κ. Σαρίφ έφτασε την Κυριακή στη Λαχώρη μετά από 7 χρόνια εξορίας στη Σαουδική Αραβία από το πραξικόπημα του 1999 που ο τωρινός πρόεδρος της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, τον απομάκρυνε από την εξουσία. Ο κ. Σαρίφ είναι άλλο ένα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης που επιστρέφει στο Πακιστάν ενόψει των εκλογών του Ιανουαρίου.

    Σε ομιλία του ενώπιον συγκεντρωμένου πλήθους που μαζεύτηκε για να τον προϋπαντήσει στο αεροδρόμιο, ο κ. Σαρίφ δήλωσε ότι επέστρεψε στο Πακιστάν για να σώσει τη χώρα και καταδίκασε την κατάσταση έκτατης ανάγκης που επέβαλε ο πρόεδρος, Περβέζ Μουσάραφ, χαρακτηρίζοντας την εμπόδιο στη διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν απαίτησε την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας και την επιστροφή των δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

    Επίσης η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν και ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, Μπεναζίρ Μπούτο, υπέβαλε τη Κυριακή τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποψηφιότητα της στις εκλογές και χαιρέτησε την επιστροφή του κ. Σαρίφ.

    [07] Ινδονησία: Ισχυρές σεισμικές δονήσεις

    26-11-2007

    Φωτογραφία αρχείου

    Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν την Ινδονησία τη Κυριακή και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί και να τραυματιστούν τουλάχιστον 45 άλλα άτομα. Επίσης σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές και καταστράφηκαν ορισμένα κτήρια. Ο πρώτος σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε επίκεντρο ανοιχτά των ακτών της Σουμάτρα σε βάθος 20 χιλιομέτρων και ο δεύτερος, ισχύος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε το νησί Σαμπάουα.

    [08] Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Καλιφόρνια

    26-11-2007

    Πυροσβέστες που μάχονται τις φλόγες στη νότια Καλιφόρνια λένε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο στο 40% της έκτασης της ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι την Τρίτη θα έχει τεθεί πλήρως υπό έλεγχο.

    Η φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο στην παράκτια πόλη Μάλιμπου και λόγω των ισχυρών ανέμων και της υψηλής θερμοκρασίας εξαπλώθηκε γρήγορα αναγκάζονται πάνω από 10 χιλιάδες κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πυροσβέστες του Λος Άντζελες λένε ότι η πυρκαγιά κατέστρεψε σχεδόν 50 σπίτια και περίπου 20 χιλιάδες στρέμματα γης.

    Τουλάχιστον 500 πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά με την βοήθεια ελικοπτέρων και αεροπλάνων.

    Τον Οκτώβριο περίπου 24 πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια απανθράκωσαν περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα γης και κατέστρεψαν 2 χιλιάδες κατοικίες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 27 November 2007 - 2:18:23 UTC