Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Paul Sarbanes προλογίζει την πρεμιέρα της Ελληνικής ταινίας 'Το Ταξίδι'
  • [02] Ικανοποίηση ΗΠΑ για την ανακοίνωση Μουσάραφ περί εκλογών
  • [03] Ιράκ: Αφέθηκαν ελεύθεροι 500 Ιρακινοί κρατούμενοι
  • [04] Σημαντικά αποθέματα πετρελαίου στη νότια Βραζιλία
  • [05] Εκλογές στη Γεωργία
  • [06] Χρόνια Πολλά και Καλά Hellenic News of America

  • [01] Ο Paul Sarbanes προλογίζει την πρεμιέρα της Ελληνικής ταινίας 'Το Ταξίδι'

    By Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-11-2007

    Paul and John Sarbanes

    Ο πρώην Γερουσιαστής της Πολιτείας Μαίρυλαντ, Paul Sarbanes, που πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον Ελληνισμό κατά τα 36 χρόνια της θητείας του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ήτανε μια από τις προσωπικότητες οι οποίες τιμήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ σε ειδική εκδήλωση που ακολούθησε την πρεμιέρα μιας Ελληνικής ταινίας μεγάλων αξιώσεων στο θέατρο του Κινηματογραφικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την λεγόμενη Πρωτοβουλία της Νέας Γενιάς (Next Generation Initiative), που διευθύνει ο διακεκριμένος ομογενής Leon Stavrou, και ήτανε υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Ελλάδος και της κυρίας Αλέξανδρου Μαλλιά καθώς και του Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών παραγωγής 2007 του Αμερικανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου.

    Από την ταινία της Μαρίας Ηλιού

    Η ταινία που έκανε απόψε το ντεμπούτο της στη Ουάσιγκτον είναι η γνωστή παραγωγή της βραβευμένης σκηνοθέτου Μαρίας Ηλιού με τίτλο Το Ταξίδι: Το Ελληνοαμερικανικό όνειρο (The Journey: The Greek-American Dream), η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στη φετινή διοργάνωση για το Βραβείο Oscar καλύτερης ξένης κινηματογραφικής παραγωγής.

    Την προβολή της Πέμπτης προλόγισαν ο Γερουσιαστής Paul Sarbanes, πατέρας του νυν Βουλευτού John Sarbanes, από την Βαλτιμόρη, και ο συγγραφέας George Pelecanos, οι οποίοι συμμετέχουν στην ταινία, μαζί με τον Ιερέα του αρχιεπισκοπικού ναού στη Νέα Υόρκη Robert Stephanopoulos, τον συγγραφέα Elias Kulukundis και άλλους φίλους και υποστηρικτές της Πρωτοβουλίας της Νέας Γενιάς.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν της σκηνοθέτου Μαρίας Ηλιού, του Γερουσιαστή Paul Sarbanes και όλων όσων συνέβαλαν με τις προσωπικές μαρτυρίες τους στην δημιουργία του ντοκιμαντέρ, το οποίο προβάλει την συναρπαστική ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική.

    Η ταινία θα προβληθεί και πάλι στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή,16 Νοεμβρίου, στα πλαίσια Συμποσίου με θέμα τους νέους Ελληνοαμερικανούς, το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Πρέσβη Αλέξανδρου Μαλλιά και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Georgetown, από το ΣΑΕ / Περιφέρεια Αμερικής, το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο και το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI).

    [02] Ικανοποίηση ΗΠΑ για την ανακοίνωση Μουσάραφ περί εκλογών

    09-11-2007

    Περβέζ Μουσάραφ

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, να προκηρύξει νέες εκλογές πριν τα μέσα Φεβρουαρίου. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του στρατηγού Μουσάραφ 'σωστή ενέργεια', αλλά ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, πίεσε τον Πακιστανό ηγέτη να λάβει κι άλλα μέτρα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας στη χώρα του. Επίσης ανακοίνωσε ότι η πρέσβης των ΗΠΑ στο Πακιστάν, Άνν Πάττερσον, συναντήθηκε με την πρώην πρωθυπουργό της χώρας Μπεναζίρ Μπούτο, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες των συνομιλιών τους.

    Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του στρατηγού Μουσάραφ, ο πρόεδρος Μπούς είχε τηλεφωνήσει προσωπικά στον Πακιστανό ηγέτη παροτρύνοντας τον να θέσει ημερομηνία για εκλογές και να παραιτηθεί απ' το στρατιωτικό του αξίωμα.

    Μπεναζίρ Μπούττο

    Στο μεταξύ, η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν και ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπεναζίρ Μπούττο, δήλωσε ότι το κόμμα της σχεδιάζει μαζική διαδήλωση σε βάρος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ. Η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρά την απαγόρευση τέτοιων συναθροίσεων, δήλωσε η κ. Μπούττο και προειδοποίησε ότι βομβιστές αυτοκτονίας σχεδιάζουν να στοχεύσουν το συλλαλητήριο. Πάντως η αστυνομία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου. Επίσης η κ. Μπούττο απέρριψε τα σχέδια Μουσάραφ για εκλογές και δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο κ. Μουσάραφ θα παραιτηθεί απ' το στρατιωτικό του αξίωμα.

    [03] Ιράκ: Αφέθηκαν ελεύθεροι 500 Ιρακινοί κρατούμενοι

    09-11-2007

    Ο Αμερικανικός στρατός άφησε ελεύθερους 500 ιρακινούς κρατούμενους σε ειδική τελετή τη Πέμπτη στην οποία παρευρέθη και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι ο οποίος ζήτησε απ' τους απελευθερωμένους κρατούμενους να συμμετάσχουν στην διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας τους. Οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι περίπου 25 χιλιάδες Ιρακινοί κρατούνται απ' τον αμερικανικό στρατό, ενώ Σουνίτες ηγέτες έχουν διαμαρτυρηθεί ότι οι περισσότεροι κρατούμενοι είναι σουνίτες.

    Στο μεταξύ, οι Ιρακινές αρχές βρήκαν άλλα 7 πτώματα στην Λίμνη Θαρ βόρεια της Βαγδάτης, ενώ ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από βομβιστική επίθεση νότια της Βαγδάτης.

    [04] Σημαντικά αποθέματα πετρελαίου στη νότια Βραζιλία

    09-11-2007

    Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, Πέτρομπρας, ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε νέα αποθέματα πετρελαίου στα νότια της χώρας, αποθέματα που θα μπορούσαν να καταστήσουν την Βραζιλία μια απ' τις σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες στο κόσμο.

    Η πετρελαιοπηγή στην περιοχή Τούπι, ανοιχτά των ακτών του Σάο Πάολο, θα μπορούσε να παράγει μέχρι και 8 εκατομμύρια βαρέλια ελαφρού αργού πετρελαίου. Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα αποθέματα της περιοχής θα θέσουν την Βραζιλία στα ίδια επίπεδα με χώρες του Περσικού Κόλπου ή την Βενεζουέλα, όσον αφορά στην παραγωγή μαύρου χρυσού. Εξορύξεις στην εν λόγω περιοχή θα μπορούσαν να αρχίσουν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια και ενδεχομένως να διευρύνουν τα αποθέματα πετρελαίου της Βραζιλίας κατά τουλάχιστον 40%.

    [05] Εκλογές στη Γεωργία

    09-11-2007

    Μιχαήλ Σαακασβίλι

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρότεινε νέες προεδρικές εκλογές στις 5 Ιανουαρίου. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Σαακασβίλι ανέφερε ότι οι εκλογές θα δώσουν στους πολίτες την ευκαιρία να επιλέξουν τους ηγέτες τους και δεσμεύτηκε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε τη Τετάρτη.

    Προηγουμένως η αντιπολίτευση στη Γεωργία είχε ανακοινώσει την αναβολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μετά τον τραυματισμό περίπου 600 διαδηλωτών τη Τετάρτη. Η αντιπολίτευση πραγματοποίησε συλλαλητήρια επί 6 συνεχείς μέρες κατηγορώντας τον κ. Σαακασβίλι για διαφθορά και απαιτώντας την παραίτηση του και νέες εκλογές.

    Στο μεταξύ οι Γεωργιανές εισαγγελικές αρχές επιρρίπτουν κατηγορίες για κατασκοπία και σχεδιασμό πραξικοπήματος με την βοήθεια της Ρωσίας, σε βάρος δύο ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης. Πάντως η Ουάσιγκτον εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών στη Γεωργία.

    [06] Χρόνια Πολλά και Καλά Hellenic News of America

    By Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-11-2007

    Η ομογενειακή εφημερίδα Hellenic News of America, που είναι σταθερά προσηλωμένη στους στόχους του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα γιορτάσει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου τη συμπλήρωση 20 χρόνων ακούραστης και παραγωγικής δράσης. Ο εορτασμός θα γίνει στο Concordville της Πενσυλβανίας, λίγα μίλια έξω από τη Φιλαδέλφεια, την μεγαλούπολη στην οποία εκδίδεται η εφημερίδα αυτή, η οποία και κυκλοφορεί σε όλη την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Φλόριντα.

    Ο ιδρυτής και εκδότης της Παύλος Κοτρώτσιος, που είναι επίσης ιδρυτής και πρόεδρος της ετήσιας Ελληνοαμερικανικής έκθεσης Hermes Expo International θα απονείμει στα πλαίσια της γιορταστικής εκδήλωσης, μαζί με τον Πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος-Ηνωμένων Πολιτειών Κρις Χριστάκη, το Βραβείο της Ερμής-ΕΞΠΟ 2007 στον Κυβερνήτη της Πενσυλβανίας, Edward Rendell.

    Στην ίδια εκδήλωση θα τιμηθούν έλληνες και ελληνοαμερικανοί που ξεχώρισαν κατά το περασμένο δωδεκάμηνο σε διάφορους τομείς της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ο Nick Larigakis, Διευθυντής του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου, ο Ιερέας Gerasimos Rassias και ο δημοσιογράφος Alex Rigas.

    Η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής συγχαίρει την Hellenic News of America για το έργο της και όλες τις προσωπικότητες τις οποίες η εφημερίδα επέλεξε να τιμήσει στην γιορταστική εκδήλωσή της την Κυριακή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 10 November 2007 - 2:18:24 UTC