Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-11-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκθέσεις προόδου της ΕΕ για Τουρκία και ΠΓΔΜ
  • [02] Κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Κύπρο
  • [03] Απεργούν οι σεναριογράφοι του Χόλυγουντ
  • [04] Ράις: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θέλουν την επιτυχία της ειρηνευτικής συνόδου
  • [05] Μπούς: Το ΠΚΚ εχθρός της Τουρκίας, του Ιράκ και των ΗΠΑ
  • [06] Οι ΗΠΑ ζητούν εκλογές στο Πακιστάν

  • [01] Εκθέσεις προόδου της ΕΕ για Τουρκία και ΠΓΔΜ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    06-11-2007

    Δύο εκθέσεις προόδου που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα, θα παρουσιαστούν σήμερα στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τις εκθέσεις ετήσιας προόδου που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Τουρκία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Σύμφωνα με αναφορές του αρμοδίου επιτρόπου για την διεύρυνση Ολυ Ρέν, η Eπιτροπή στην έκθεσή της ζητάει από την Τουρκία να επισπεύσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που καθυστέρησαν λόγω εκλογών-(και μάλιστα την συγχαίρει για την ελεύθερη και δίκαιη διεξαγωγή τους), ενώ θεωρεί ότι πρέπει να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί το συντομότερο δυνατόν το άρθρο 301 του ποινικού κώδικα που αφορά στην ελευθερία της έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων.

    Στην έκθεση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ρέν, η Τουρκία καλείται να κάνει βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κύπρο και να τηρήσει την υποχρέωσή της σχετικά με το Πρωτόκολλο και να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η έκθεση αναφέρει ότι οι σχέσεις 'καλής γειτονίας' Αθήνας-Σκοπίων έχουν επηρεαστεί από το θέμα της ονομασίας και διαπιστώνεται ότι καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί για την βελτίωσή τους. Διαπίστωση, που συμπίπτει με την μεγάλη κινητικότητα των τελευταίων ημερών και ωρών καθώς ο διαμεσολαβητής κ. Νίμιτς αναμένεται αύριο να ανακοινώσει την απάντηση των Σκοπίων στις προτάσεις του για την εξέρευση κοινά αποδεκτού ονόματος.

    Η εκκρεμότητα της ονομασίας περιλαμβάνεται στα πολιτικά κριτήρια που πρέπει να πληροί η υποψία χώρα και ειδικότερα στο κεφάλαιο της έκθεσης που έχει τίτλο 'Περιφερειακά ζητήματα και διεθνείς υποχρεώσεις'. Γίνεται μάλιστα και αναφορά στην μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε 'Μέγας Αλέξανδρος' που θεωρήθηκε από την Ελλάδα σαν πρόκληση και ενέργεια αντίθετη με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.

    Στα θετικά της έκθεσης σημειώνονται οι οικονομικές καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σε επίπεδο ξένων επενδύσεων, ενώ επισημαίνεται η απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να επιτρέψει στους Έλληνες πολίτες να μεταβαίνουν στη χώρα με επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας για να διευκολυνθεί η διασυνοριακή διακίνηση προσώπων.

    Γενικά πάντως η έκθεση διαπιστώνει στα συμπεράσματα της ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά δεν ικανοποιεί το αίτημα των Σκοπίων για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [02] Κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Κύπρο

    06-11-2007

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε εξαγωγές κρέατος από την Κύπρο μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων αφθώδους πυρετού σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες με αιγοπρόβατα.

    Οι Κυπριακές αρχές θανάτωσαν τη Δευτέρα 300 ζώα στα πλαίσια προληπτικών μέτρων και δημιούργησαν ζώνη προστασίας τριών χιλιομέτρων γύρω απ' την περιοχή των εν λόγω κτηνοτροφικών μονάδων της κοινότητας Δρομολαξιά της επαρχίας Λάρνακας. Επίσης οι αρχές απαγόρευσαν την μεταφορά ζώων σε άλλα σημεία του νησιού.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, υποσχέθηκε αποζημιώσεις στους πληγέντες κτηνοτρόφους, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το πώς η ασθένεια μεταφέρθηκε στη Κύπρο από την ηπειρωτική Ευρώπη.

    [03] Απεργούν οι σεναριογράφοι του Χόλυγουντ

    06-11-2007

    Απεργία κήρυξαν από τη Δευτέρα οι σεναριογράφοι του Χόλυγουντ μετά από συνομιλίες της τελευταίας στιγμής με την ηγεσία των στούντιο παραγωγής, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν. Μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Αμερικής πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις έξω από κύρια τηλεοπτικά δίκτυα και κινηματογραφικά στούντιο στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

    Ακόμη και η ανάμειξη ομοσπονδιακού διαμεσολαβητή δεν κατάφερε να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, που επικεντρώνονται κυρίως στο αίτημα των σεναριογράφων για μεγαλύτερα δικαιώματα επί των κερδών των εταιρειών παραγωγής από τις πωλήσεις DVD και τις προβολές ταινιών μέσω διαδικτύου. Η τελευταία φορά που οι σεναριογράφοι του Χόλυγουντ είχαν προκηρύξει απεργία ήταν πριν 20 χρόνια.

    [04] Ράις: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θέλουν την επιτυχία της ειρηνευτικής συνόδου

    06-11-2007

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι τελευταίες συνομιλίες της με την Ισραηλινή και την Παλαιστινιακή ηγεσία την έπεισαν ότι και οι δύο πλευρές θέλουν την επιτυχία της επερχόμενης ειρηνευτικής διάσκεψης για το Μεσανατολικό. Και οι δυο πλευρές κατανοούν, δήλωσε η κ. Ράις, ότι η υπό την αιγίδα των ΗΠΑ ειρηνευτική διάσκεψη θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήρα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών στη Ραμάλλα της Δυτικής Όχθης, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι έχει δει ενθαρρυντικές ενδείξεις από μέρους του Ισραήλ και των ΗΠΑ, αλλά επεσήμανε ότι περιμένει πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί ορισμένες απ' τις δεσμεύσεις του στα πλαίσια του οδικού χάρτη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, όπως το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας.

    [05] Μπούς: Το ΠΚΚ εχθρός της Τουρκίας, του Ιράκ και των ΗΠΑ

    06-11-2007

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε πως το λεγόμενο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, γνωστό ως Πε-Κα-Κα, είναι τρομοκρατική οργάνωση και ως εκ τούτου αποτελεί εχθρό της Τουρκίας, του Ιράκ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μετά από συνομιλίες τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο, με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μπους δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργασθούν με την Τουρκία και το Ιράκ εναντίον των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον, η Βαγδάτη και η Άγκυρα θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για αποτελεσματικότερη ανταλλαγή πληροφοριών στον αγώνα κατά του Πε-Κα-Κα.

    Από δικής του πλευράς, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν επεσήμανε ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ θα απέβλεπε αποκλειστικά και μόνο στην εκδίωξη των τρομοκρατών που σχετίζονται με το Πε-Κα-Κα.

    Πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η υπομονή της Τουρκίας έχει αρχίσει να εξαντλείται μετά τις τελευταίες διασυνοριακές επιθέσεις μελών του Πε-Κα-Κα.

    [06] Οι ΗΠΑ ζητούν εκλογές στο Πακιστάν

    06-11-2007

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Πακιστάν και ζήτησαν από τον Πρόεδρο Περβέζ Μουσαραφ να εγκαταλείψει το στρατιωτικό αξίωμά του.

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις τηλεφώνησε στον στρατηγό Μουσάραφ για να του δηλώσει πως η Ουάσιγκτον περιμένει εκλογές στο Πακιστάν το συντομότερο δυνατόν και ότι θα πρέπει να παραιτηθεί απ' το στρατιωτικό του αξίωμα. Πάντως σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους ο κ. Μπούς χαρακτήρισε τον στρατηγό Μουσάραφ ηγετική προσωπικότητα στον αγώνα κατά των εξτρεμιστών και ζήτησε την γρήγορη αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Πακιστάν.

    Από τη πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε τη Δευτέρα ότι επανεξετάζει την οικονομική της βοήθεια προς το Πακιστάν. Η κ. Ράις έχει και αυτή δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το θέμα της οικονομικής της βοήθειας προς την Ισλαμαμπάντ.

    Στο μεταξύ, Πακιστανικές δυνάμεις ασφάλειας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλόμπ για να διαλύσουν συγκεντρώσεις δικηγόρων που διαμαρτύρονταν για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε ο Πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ.

    Οι μεγαλύτερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Λαχόρη όπου πάνω από χίλιοι δικηγόροι διενήργησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης. Η αστυνομία όρμησε εναντίον των διαδηλωτών, ξυλοκόπησε πολλούς από αυτούς και συνέλαβε εκατοντάδες άτομα. Διαδηλώσεις που έγιναν στο Καράτσι, το Ραβαλπίντι και την πρωτεύουσα της χώρας, Ισλαμαμπάντ, επίσης αντιμετωπίστηκαν με βία από την αστυνομία.

    Πάνω από 1500 άτομα έχουνε συλληφθεί από το Σάββατο που ο στρατηγός Μουσάραφ αποφάσισε να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κυριότερη πολιτική αντίπαλός του και πρώην Πρωθυπουργός Μπεναζίρ Μπούτο δεν έχει συλληφθεί. Σε συνέντευξή της προς το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζατζίρα, η κυρία Μπούτο παρότρυνε την κυβέρνηση να αναγγείλει συγκεκριμένη ημερομηνία για την διενέργεια κοινοβουλευτικών εκλογών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 7 November 2007 - 2:19:21 UTC