Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Χρήστος Τομαράς εντάσσεται στο Πάνθεο των Ελλήνων της Αμερικής
  • [02] Νέα πρόσωπα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [03] Επίσκεψη Μπούς στους πυρόπληκτους της Καλιφόρνια
  • [04] Μαλίκι: Απαγορεύτηκε η δραστηριοποίηση του ΠεΚαΚα στο Ιράκ
  • [05] Την αντιπυραυλική ασπίδα συζητά ο Ρόμπερτ Γκέιτς στην Ευρώπη
  • [06] Νέες προδιαγραφές δραστηριοποίησης των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας στο Ιράκ
  • [07] Συνομιλίες Σολάνα στην Ευρώπη για Ιράν
  • [08] Προβληματικό για την υγεία των παιδιών το αλάτι

  • [01] Ο Χρήστος Τομαράς εντάσσεται στο Πάνθεο των Ελλήνων της Αμερικής

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    24-10-2007

    Χρήστος Τομαράς

    Η Οργάνωση Ελληνικής Καταγωγής Ψηφοφόροι της Αμερικής, που εδρεύει στο Σικάγο αλλά διατηρεί παραρτήματα σε πολλά μεγάλα αστικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπλήρωσε 33 χρόνια λειτουργίας.

    Η επέτειος γιορτάστηκε με ένα επίσημο δείπνο στα πλαίσια του οποίου ο άλλοτε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Χρήστος Τομαράς ανακηρύχθηκε ως η Πλέον Διακεκριμένη Προσωπικότητα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για το έτος 2007 και το όνομά του εντάχτηκε επίσημα στο λεγόμενο Πάνθεο των Ελλήνων της Αμερικής.

    Αποδεχόμενος την μεγάλη αυτή τιμή, ο κύριος Τομαράς επισήμανε ότι η Οργάνωση υπό την επωνυμία Ελληνικής Καταγωγής Ψηφοφόροι της Αμερικής, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του ιδρυτού της, Δημήτρη Κυριαζόπουλου, πέτυχε ώστε οι ομογενείς να συνειδητοποιήσουν την σημασία που έχει η ψήφος τους για τα θέματα που τους αφορούν αλλά και την σπουδαιότητα που τυγχάνει η άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στην δημοκρατική κοινωνία στην οποία ζούνε.

    Στην ίδια εκδήλωσε αναγνωρίστηκαν επίσης δύο βουλευτές του Ιλλινόη, ο δημοκρατικός Dan Lipinski και ο ρεπουμπλικανός Peter Roscam, για την συστηματική υποστήριξη που παρέχουν στα θέματα της ομογένειας. Τιμήθηκαν επίσης ο επιχειρηματίας John Manos και ο ιερέας Ανδρέας Καραμήτος, της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, στην πόλη Έλγιν του Ιλλινόη.

    [02] Νέα πρόσωπα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    24-10-2007

    Τα καθήκοντά τους ανέλαβαν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι πέντε νέοι ευρωβουλευτές που αντικατέστησαν αυτούς που πέρασαν στην Ελληνική Βουλή μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.Συγκεκριμένα από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Μανώλης Αγγελάκος αντικατέστησαν τον Αντώνη Σαμαρά και Κωστή Χατζιδάκη.

    Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ οι Μαριλένα Κοππά, Αννυ Ποδηματά και Κωσταντίνος Μποτόπουλος αντικαθιστούν την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Παναγιώτη Μπεγλίτη και τον Νίκο Σιφουνάκη.

    Κατά την διάρκεια της Ολομέλειας Δευτέρα και Τρίτη πραγματοποίησε επίσκεψη στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων προκειμένου με διάφορες επαφές τους να προβάλουν τις θέσεις και προτεραιότητες του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μάλιστα δήλωσε ικανοποιημένος από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και τόνισε την σημασία του ρόλου των ευρωπαίων εταίρων σε αυτήν την 'ανοικτή Ευρώπη' με λυμένα τα θεσμικά της προβλήματα, που θα προωθεί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα σε όλα τα διεθνή επίπεδα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

    Στις συναντήσεις τους συζητήθηκαν και ζητήματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών, με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων να υποστηρίζουν ότι, για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών χρειάζεται δέσμευση όλων των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι η μείωση των αερίων θερμοκηπίου κατά 20% που έχει μπει σαν στόχος, θα έχει κόστος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

    Αυτές όμως είναι έτοιμες να κάνουν την αναγκαία προσπάθεια , ανταποκρινόμενες σε μέτρα ,που όμως θα έχουν θετική επίδραση στο ,περιβάλλον χωρίς να επιβαρύνουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

    [03] Επίσκεψη Μπούς στους πυρόπληκτους της Καλιφόρνια

    24-10-2007

    Περίπου ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Νότιας Καλιφόρνια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των πυρκαγιών που έχουν κατακάψει περίπου ενάμισι εκατομμύριο στρέμματα γης στην περιοχή μεταξύ του Λος Άντζελες και του Σαν Ντιέγκο. Τουλάχιστον δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους απ' τις φλόγες που μαίνονται λόγω των θερμών, πανίσχυρων και απρόβλεπτης κατεύθυνσης ανέμων. Σύμφωνα με αξιωματούχους πάνω από χίλια οικήματα έχουν καταστραφεί και το κύριο στάδιο του Σαν Ντιέγκο έχει μετατραπεί σε κατάλυμα χιλιάδων πυρόπληκτων.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα επισκεφτεί τη Καλιφόρνια τη Πέμπτη για να επιθεωρήσει από πρώτο χέρι τις καταστροφές απ' τις πυρκαγιές και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων και να συναντηθεί με τους πυρόπληκτους της περιοχής. Tη Τρίτη ο κ. Μπούς ενέκρινε την χορήγηση ομοσπονδιακής βοήθειας προς 7 πυρόπληκτες κομητείες της νότιας Καλιφόρνια.

    [04] Μαλίκι: Απαγορεύτηκε η δραστηριοποίηση του ΠεΚαΚα στο Ιράκ

    24-10-2007

    Από τη συνάντηση Μαλίκι-Μπαμπακάν στη Βαγδάτη

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι η χώρα του κλείνει τα γραφεία του ΠεΚαΚα στο Ιράκ και απαγορεύει την δραστηριοποίηση του κόμματος στη χώρα. Ανακοινωθέν του Ιρακινού πρωθυπουργού χαρακτηρίζει το Κόμμα τρομοκρατική οργάνωση και αναφέρει ότι η Βαγδάτη θα κάνει ότι μπορεί για τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του ΠεΚαΚα που αποτελούν απειλή για το Ιράκ και τη Τουρκία.

    Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να περιμένει επ' αόριστον το Ιράκ να εξουδετερώσει του Κούρδους αντάρτες και προειδοποίησε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει στρατιωτική δράση σε βάρος του ΠεΚαΚα, ανα πάσα στιγμή. Ο κ. Ερντογάν είχε συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογο του, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος καταδίκασε τις ενέργειες των Κούρδων ανταρτών και διακήρυξε την υποστήριξη του προς την Τουρκία.

    Παράλληλα στη Βαγδάτη ο υπουργός εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο του Αλί Μπαμπακάν, ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία προτιμά να λύσει το θέμα με διπλωματικά μέσα και απέρριψε πρόταση των Κούρδων ανταρτών για εκεχειρία, λέγοντας ότι εκεχειρίες πραγματοποιούνται μεταξύ κρατών, όχι με τρομοκρατικές οργανώσεις.

    [05] Την αντιπυραυλική ασπίδα συζητά ο Ρόμπερτ Γκέιτς στην Ευρώπη

    24-10-2007

    Ο κ. Γκέιτς με την υπουργό άμυνας της Τσεχίας, Βλάστα Παρκάνοβα

    Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να καθυστερήσουν την ενεργοποίηση προτεινόμενων πυραυλικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, έως ότου υπάρξουν αποδείξεις για πυραυλική απειλή από το Ιράν. Ο κ. Γκέιτς προέβη στις εν λόγω δηλώσεις την Τρίτη στη Πράγα μετά από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Μίρεκ Τοπολάνεκ.

    Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον πρότεινε αυτή την καθυστέρηση στη Ρωσία με την ελπίδα ότι η Μόσχα θα περιορίσει την αντίθεση της στα σχέδια για την ανάπτυξη 10 Αμερικανικών αναχαιτιστικών πυραύλων στην Πολωνία και ραντάρ στην Τσεχία. Ο κ. Γκέιτς δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα πρότεινε Ρωσική επίβλεψη των Αμερικανικών πυραυλικών βάσεων, αλλά ο κ. Τοπολάνεκ αρνήθηκε να σχολιάσει αν η κυβέρνηση του θα δεχόταν Ρωσική παρουσία στη χώρα.

    [06] Νέες προδιαγραφές δραστηριοποίησης των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας στο Ιράκ

    24-10-2007

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, έθεσε σε εφαρμογή νέες προδιαγραφές ελέγχου των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας που έχουν προσληφθεί για την προστασία των Αμερικανών πολιτών στο Ιράκ. Αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ δηλώνουν ότι στα μέτρα περιλαμβάνονται ξεκάθαροι κανόνες για την χρήση βίας, ειδική εκπαίδευση για θέματα πολιτιστικών συνηθειών και βελτίωση του συντονισμού μεταξύ του στρατού, του υπουργείου εξωτερικών και των τοπικών Ιρακινών αρχών.

    Τα νέα αυτά μέτρα προτάθηκαν από ειδική ανωτέρου επιπέδου επιτροπή που συγκάλεσε η κ. Ράις για να εξετάσει το ρόλο των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας στο Ιράκ, μετά το πολύνεκρο επεισόδιο της 16ης Σεπτεμβρίου στη Βαγδάτη με ανάμειξη της γνωστής εταιρείας ιδιωτικών φρουρών Μπλακγουώτερ. Πάντως ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας στο Ιράκ.

    [07] Συνομιλίες Σολάνα στην Ευρώπη για Ιράν

    24-10-2007

    Χαβιέρ Σολάνα, Αλί Λαριτζανί

    Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι είχε 'εποικοδομητικές', όπως τις χαρακτήρισε, συνομιλίες με Ιρανούς διαπραγματευτές για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο κ. Σολάνα συναντήθηκε τη Τρίτη στη Ρώμη με τον νέο διαπραγματευτή για τα πυρηνικά του Ιράν, Σαήντ Τζαλίλι και τον προκάτοχο του, Αλί Λαριτζανί, ο οποίος παραιτήθηκε το Σάββατο.

    Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Τζαλίλι δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πορεία που ξεκίνησε ο κ. Λαριτζανί. Ο κ. Σολάνα δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ξανασυναντηθεί με τον κ. Τζαλίλι πριν το τέλος Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε τη Τρίτη στο Λονδίνο ότι θα επιδιώξει περισσότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν λόγω του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος.

    [08] Προβληματικό για την υγεία των παιδιών το αλάτι

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    24-10-2007

    Σοβαρά προβλήματα υγείας προκαλούν, κυρίως στα παιδιά, οι ποσότητες άλατος που περιέχουν τα γεύματα των αλυσίδων γρήγορου φαγητού όπως η McDonalds η Pizza Hut και η KFC.Σύμφωνα με ομάδα ειδικών της Βρετανίας, ένα παιδί από 7 έως 10 ετών πρέπει να καταναλώνει 5 γραμμάρια άλατος ημερησίως ενώ ένα παιδί από 4 έως 6 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4 γραμμάρια.Ωστόσο αυτά τα ποσοστά καταστρατηγούνται με ένα και μόνο γεύμα στα καταστήματα γρήγορου φαγητού.

    Στη Pizza Hut για παράδειγμα τα παιδιά λαμβάνουν έως και 4 φορές περισσότερο αλάτι από το επιτρεπόμενο όριο.Η συστηματική διατροφή με τέτοιου είδους γρήγορα φαγητά αναπόφευκτα θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην υγεία των παιδιών με σημαντικότερο αυτό της υπέρτασης, επισημαίνει ο διαιτολόγος β διατροφολόγος Γρηγόρης Ρίζβας.

    Να σημειωθεί επίσης ότι εκτός απ' την υπέρταση η υπερβολική κατανάλωση άλατος στην παιδική ηλικία συμβάλει στην αύξηση της πίεσης και εντείνει τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις μετά την ενηλικίωση.

    Μετά τις αποκαλύψεις των βρετανών επιστημόνων εκπρόσωποι των εταιρειών αναγκάστηκαν να απαντήσουν λέγοντας πως έχουν ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια να μειώσουν το αλάτι στα γεύματά τους.

    Συγκεκριμένα η KFC υποστηρίζει ότι έχει μειώσει τη ποσότητα κατά 30%. Στο ίδιο πνεύμα και οι απαντήσεις της McDonalds και της Pizza Hut.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 25 October 2007 - 1:19:23 UTC