Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-10-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Oι τελευταίοι Έλληνες
  • [02] Ευρώπη: Πρόταση για τον περιορισμό αριθμού ευρωβουλευτών
  • [03] Συνάντηση υπουργών άμυνας ΗΠΑ-Τουρκίας
  • [04] Ιράκ: Νέοι θάνατοι αμάχων
  • [05] Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
  • [06] Ένας νεκρός και σοβαρές καταστροφές απ' τις πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια
  • [07] Η Μπεναζίρ Μπούτο ζητά διεθνή διερεύνηση των επιθέσεων σε βάρος της
  • [08] Εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος στην Πολωνία

  • [01] Oι τελευταίοι Έλληνες

    Ζωή Λεουδάκη

    Oυάσιγκτον

    22-10-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ «Oι τελευταίοι Έλληνες» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ «Oι τελευταίοι Έλληνες»

    Η Αμερική ήταν και είναι ένα πελώριο χωνευτήρι μεταναστών και υπήρξε ανέκαθεν πόλος έλξης για χιλιάδες έλληνες οι οποίοι πήγαν σ' αυτή τη χώρα φτωχοί και δούλεψαν σκληρά για να κερδίσουν το αμερικανικό όνειρο. Tο ντοκιμαντέρ 'Οι τελευταίοι Έλληνες' επικεντρώνεται σε μία κοινότητα που πριν από ένα αιώνα περίπου ανθούσε και τώρα χάνεται. Δημιουργόs του ντοκιμαντέρ είναι ο ελληνικής καταγωγής Εντ Ασκινάζι.

    Εντ Ασκινάζι

    Ο Εντ Ασκινάζι μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ ένα μικροαστικό προάστιο της Νέας Υόρκης. Οι προπαππούδες του από τα Γιάννενα ήρθαν στη Νέα Υόρκη και εγκαταστάθηκαν στην κάτω ανατολική περιοχή του Μανχάταν, τη γειτονιά των μεταναστών. Ήταν Ρωμανιώτες εβραίοι και ιδρύσαν μία συναγωγή τηv Κεχιλά Κεντοσά Γιάννενα. Όλα αυτά όμως για τον Εντ ήταν γοητευτικές μακρινές ιστορίες που άκουγε απ τους μεγάλους. 'Ήξερα ότι είμαι Έλληνας, η γιαγιά μου ήταν ελληνίδα, πηγαίναμε τις Κυριακές στο σπίτι της και τρώγαμε ελληνικό φαγητό', τόνισε ο Εντ.

    O Εντ με τον πατέρα του Κάλβιν

    Πριν από μερικά χρόνια διάβασε ένα άρθρο στην εφημερίδα για μία ξεχασμένη συναγωγή στο Μανχάταν το κτίριο της οποίας κηρύχθηκε διατηρητέο. Ο Εντ συνειδητοποίησε ότι ήταν αυτή για την οποία επί χρόνια του μίλαγαν οι γονείς του.'Ανακάλυψα αυτή την κοινότητα στα 30 μου. Αυτή ήταν η συναγωγή των προπάππων μου , των παππούδων μου και των γονιών μου, αλλά ποτέ δεν την είχαν επισκεφτεί'.

    Αποφάσισε λοιπόν να πάει με τον πατέρα του ο οποίος είχε 40 χρόνια να επισκεφτεί την παλιά του γειτονιά.'Πήγα λοιπόν και όταν τους είπα ποιος είμαι και όλοι ήξεραν την οικογένειά μου'.

    Η κοινότητα τον αγκάλιασε. Του δείξανε το σημείο που καθόταν ο προπάππους του στη συναγωγή, του εξήγησαν το πιστοποιητικό γέννησης του παππού του, του μιλήσανε για τις τελετές τους, και του ζήτησαν να συμμετάσχει.

    Η συναγωγή είναι μικρή, καμιά διακοσαριά επίσημα μέλη. Πολλά Σάββατα εμφανίζονται μόνο καμία δωδεκαριά άτομα και είναι όλοι τους ηλικιωμένοι. Η Κεχιλά Κεντοσά, μάλιστα είναι η μόνη συναγωγή Ρωμανιωτών εβραίων στο δυτικό ημισφαίριο. Μέσα όμως από αυτά τα λίγα άτομα o Εντ ανακάλυψε μία κοινότητα. Την κοινότητα που πάντα αναζητούσε. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε το ντοκιμαντέρ 'Οι τελευταίοι Έλληνες'.

    Ο Τζακ Μάικλς παλαιό μέλος της συναγωγής μιλά με νοσταλγία για τα πρώτα χρόνια στη Αμερική και τη συντροφικότητα και αλληλοϋποστήριξη που υπήρχε στις κοινότητες των μεταναστών. 'Είμασταν φτωχοί αλλά είχαμε πολλά. Είχαμε φίλους, αν χρειαζόσουν κάτι πάντα υπήρχε κάποιος να σε βοηθήσει. Κανείς δεν ήταν μόνος'.

    'Στην ταινία μου' επισημανθεί ο Εντ, 'εξετάζω την απώλεια της κοινότητας. Να ζεις σ' ένα κτίριο που όλοι ξέρουν όλους, οι πόρτες μένουν ανοικτές. Μπορείς να μπεις μέσα και να πεις ένα γεια. Νομίζω ότι πρέπει να ήταν υπέροχο'. Οι πρώτοι μετανάστες συχνά ζούσαν πολλά άτομα μαζί σε πολυκατοικίες κατά χώρα προέλευσης, δημιουργώντας έτσι ισχυρούς μηχανισμούς αλληλοϋποστήριξης και ισχυρές κοινότητες. Βέβαια όσο περισσότερο εξελίσσονταν οικονομικά η δεύτερη και τρίτη γενιά μετακόμιζαν από τις προσφυγικές πολυκατοικίες σε πλουσιότερες γειτονιές. Τώρα η περιοχή αυτή του Μανχάταν όπου άνθισαν οι ελληνικές κοινότητες στις αρχές του 20ου αιώνα έχουν γίνει μέρος της γειτονίας των Κινέζων μεταναστών.

    Αυτό λοιπόν είναι το τίμημα της επιτυχίας και της οικονομικής ευμάρειας; Κερδίζουμε το αμερικανικό όνειρο και χάνουμε την κοινότητα; Ο Εντ πιστεύει ότι αυτό είναι μία πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλές κοινωνίες. 'Είναι μία διαχρονική ιστορία. Έρχονται οι μετανάστες, φτιάχνουν κοινότητες και μετά από δύο γενεές αρχίζουν να διασκορπίζονται. Δεν θέλουν να ζουν σε μικρά διαμερίσματα με 10 άτομα, θέλουν σπίτι με κήπο στα προάστια', λέει ο Εντ αναφερόμενος και στην πορεία της δικής του οικογένειας.

    Βέβαια μπορεί οι κοινότητες να διαλύονται και τα μέλη τους να αφομοιώνονται αλλά υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις. Το 1950 οι ελληνο-εβραίοι του Κεχιλα Κεντοσά δημιούργησαν τον Πασά, που στη διάλεκτο των Ρωμανιωτών σημαίνει 'αγαπημένος μου γιός'. 'Όταν άρχισε η κοινότητα να διασκορπίζεται δημιούργησαν την οργάνωση Πασσάς και κάνουν καταπληκτικές συνεστιάσεις με χορό και φαγητό και καλή παρέα'.

    Για να προμηθευτείτε το ντοκιμαντέρ του Εντ Ασκιναζι 'Οι τελευταίοι Έλληνες' επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του στο www.lastgreeksthemovie.com ή αποταθείτε στο indiefilm1@earthlink.net.

    [02] Ευρώπη: Πρόταση για τον περιορισμό αριθμού ευρωβουλευτών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    22-10-2007

    Η πρόταση δύο ευρωβουλευτών που υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα στην Επιτροπή Θεσμικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής στην οποία υποστηρίζεται η μείωση του αριθμού των ευρωβουλευτών στις ευρωεκλογές του 2009 έχει γίνει θέμα πολλών συζητήσεων στους κύκλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει σε ολομέλεια από σήμερα στο Στρασβούργο.

    Η πρόταση για να υιοθετηθεί πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία του σώματος των ευρωβουλευτών και στη συνέχεια ομόφωνα από τα κράτη μέλη.

    Σύμφωνα με τον περιορισμό που προτείνεται η Ελλάδα θα εκλέξει στην ευρωβουλή 22 ευρωβουλευτές από 24 που έχει σήμερα. Η μείωση της δύναμης των ευρωβουλευτών κάθε κράτους-μέλους είναι συνέπεια της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά και της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου σύμφωνα με την οποία η ευρωβουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του 2009 θα πρέπει να συγκροτηθεί έτσι ώστε το σύνολο των ευρωβουλευτών να μη ξεπερνά τους 750, ενώ κανένα κράτος να μην έχει περισσότερους από 96 ευρωβουλευτές και να μην έχει λιγότερους από 6.

    Με βάση έτσι τους νέους περιορισμούς η Γερμανία είναι αυτή που θα έχει τους περισσότερους, 96 ευρωβουλευτές έναντι 99 που έχει σήμερα ενώ από 6 ευρωβουλευτές θα έχουν το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Μάλτα.

    Στους υπολογισμούς που έκαναν οι ευρωβουλευτές Λαμασούρ και Σεβερέν που έκαναν την πρόταση, ένας γερμανός ευρωβουλευτής θα αντιπροσωπεύει 858.729 πολίτες ένας έλληνας 505.682 και ένας κύπριος 127.667 πολίτες.

    [03] Συνάντηση υπουργών άμυνας ΗΠΑ-Τουρκίας

    22-10-2007

    Βετσντί Γκονούλ και Ρόμπερτ Γκέιτς

    Ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας, Βετσντί Γκονούλ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν 'συγκεκριμένη δράση', όπως είπε χαρακτηριστικά, σε βάρος Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ που σκότωσαν τουλάχιστον 12 Τούρκους στρατιώτες σε διασυνοριακή επίθεση.

    Ο κ. Γκονούλ συναντήθηκε τη Κυριακή με τον Αμερικανό ομόλογο του, Ρόμπερτ Γκέιτς στο Κίεβο, στο περιθώριο συνόδου υπουργών άμυνας. Η Τουρκία υποφέρει από το ΠεΚαΚα, επεσήμανε ο κ. Γκονούλ, αλλά επεσήμανε ότι η Τουρκική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εισβάλλει άμεσα στο βόρειο Ιράκ σε αντίποινα για την ενέδρα των Κούρδων ανταρτών σε βάρος Τούρκων στρατιωτών. Η Τουρκία θα ήθελε να αναλάβει μια τέτοια επιχείρηση πλάι στις Αμερικανικές δυνάμεις, σημείωσε ο κ. Γκονούλ.

    Από τη πλευρά του ο κ. Γκέιτς εξέφρασε ικανοποίηση για την απροθυμία της Τουρκίας να ενεργήσει μονομερώς.

    Μασούντ Μπαρζανί και Τζαλάλ Ταλαμπανί

    Στο μεταξύ, η Τουρκία δήλωσε ότι θα εξουδετερώσει τους Κούρδους αντάρτες που εξαπολύουν διασυνοριακές επιθέσεις από το βόρειο Ιράκ, μετά την ενέδρα των ανταρτών τη Κυριακή που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 στρατιώτες στην νοτιοανατολική Τουρκία. Από την αντεπίθεση των Τουρκικών δυνάμεων σκοτώθηκαν επίσης και 32 Κούρδοι αντάρτες. Κυβερνητικό ανακοινωθέν αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία θα 'πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα' για την προστασία των δικαιωμάτων και των πολιτών της. Της προειδοποίησης αυτής είχε προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του προέδρου Αμπντουλλάχ Γκιούλ και του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

    Από τη πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, που είναι Κούρδος, ζήτησε από τους αντάρτες να χρησιμοποιήσουν ειρηνικές μεθόδους, αλλιώς να αποχωρήσουν από το Ιρακινό Κουρδιστάν.

    Πάντως κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Ταλαμπανί, ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής των Κούρδων στο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, δήλωσε ότι ο λαός του θα υπερασπίσει τη χώρα του αν δεχτεί επιθέσεις από ξένες δυνάμεις.

    [04] Ιράκ: Νέοι θάνατοι αμάχων

    22-10-2007

    Συγγενείς των θυμάτων

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης.

    Εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού, Νουρι αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι ο κ. αλ Μαλικι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους για να διαμαρτυρηθεί για τους θανάτους αμάχων κατά την διάρκεια επιχείρησης από την οποία σκοτώθηκαν 49 εξτρεμιστές. Συζήτησαν επίσης τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα επεισόδια.

    Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι 2 μικρά παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δήλωσαν ότι κατά την διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν 'εγκληματίες' , όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν ότι δεν αντιλήφθηκαν ότι άμαχοι έχασαν τη ζωή τους κατά την επιχείρηση.

    [05] Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

    22-10-2007

    Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λώρα Μπούς, βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πρώτο σταθμό περιοδεία της στη Μέση Ανατολή στη διάρκεια της οποίας θα τονίσει θέματα πρόληψης του καρκίνου στις γυναίκες. Την πρώτη κυρία των ΗΠΑ προϋπάντησε στο αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι η πρώτη γυναίκα υπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η υπουργός οικονομικών Σεΐκα Λούμπνα Αλ-Κασίμι.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στη συνέχεια η κ. Μπούς θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και την Ιορδανία όπου θα επισκεφτεί διάφορα αντικαρκινικά κέντρα και θα ηγηθεί εκδηλώσεων για την πρόληψη της ασθένειας. Επίσης η πρώτη κυρία των ΗΠΑ θα ανακοινώσει την διεύρυνση του προγράμματος συνεργασίας ΗΠΑ-Μέσης Ανατολής για Ενημέρωση και Έρευνα για την καταπολέμηση του Καρκίνου του Στήθους.

    [06] Ένας νεκρός και σοβαρές καταστροφές απ' τις πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια

    22-10-2007

    Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και 4 πυροσβέστες τραυματίστηκαν από τις πυρκαγιές που μαίνονται στη Νότια Καλιφόρνια και οι οποίες έχουν ήδη καταστρέψει περίπου 2 χιλιάδες στρέμματα θαμνώδους έκτασης, σπίτια αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, μια εκκλησία ενώ εκατοντάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους στην πολυτελή συνοικία Μάλιμπου έξω απ' το Λος Άντζελες όπου ζουν και πολλές διασημότητες του Χόλυγουντ.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε τη Κυριακή το πρωί, ενώ αξιωματούχοι εικάζουν ότι ηλεκτροφόρα καλώδια που έπεσαν από ισχυρότατους ανέμους ενδεχομένως να προκάλεσαν την πυρκαγιά, η οποία επεκτάθηκε με μεγάλη ταχύτητα λόγω των ανέμων ισχύος άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα. Οι άνεμοι ήταν αυτοί που κατέστησαν το έργο των πυροσβεστών ιδιαίτερα δύσκολο.

    [07] Η Μπεναζίρ Μπούτο ζητά διεθνή διερεύνηση των επιθέσεων σε βάρος της

    22-10-2007

    Η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, ζητά διεθνή βοήθεια για τη διερεύνηση των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων σε βάρος της την περασμένη Πέμπτη που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 140 άτομα και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων.

    Μετά από επίσκεψη της τη Κυριακή σε νοσοκομείο του Καράτσι, όπου νοσηλεύονται τραυματίες απ' την επίθεση της Πέμπτης, η κ. Μπούτο δήλωσε ότι η Πακιστανική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια ειδικών σε θέματα αντιτρομοκρατίας για την διερεύνηση του θέματος και τόνισε ότι θα συνεχίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της. Στο μεταξύ ανώτατος αξιωματούχος της επαρχίας Σίντχ διέψευσε πληροφορίες ότι τρεις άνδρες απ' την επαρχία Πουντζάμπ έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται.

    [08] Εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος στην Πολωνία

    22-10-2007

    Ντόναλντ Τάσκ

    Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, παραδέχτηκε την ήττα του καθώς τα exit poll δίνουν στο κεντροδεξιό κόμμα Πλατφόρμα των Πολιτών μεγάλη πρωτιά έναντι των κυβερνώντων εθνικιστών στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

    Τα exit poll δίνουν στην Πλατφόρμα των Πολιτών του Ντόναλντ Τάσκ, ποσοστό 44% της ψήφου, που όμως δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο. Αλλά αναμένεται ότι ο κ. Τάσκ θα σχηματίσει συνασπισμό με κεντρώο κόμμα. Η Πλατφόρμα των Πολιτών τάσσεται υπέρ μείωσης των φόρων για τις επιχειρήσεις, περιορισμού της γραφειοκρατίας και στενότερων σχέσεων με το Ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα. Επίσης ο Ντόναλντ Τάσκ έχει ζητήσει απόσυρση των Πολωνικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 23 October 2007 - 1:21:34 UTC