Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-09-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπαδόπουλου-Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη
  • [02] Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε πολύ καλή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ
  • [03] Ιράκ: Κατηγορίες Μάλικι κατά Μπλακουώτερ

  • [01] Συνάντηση Παπαδόπουλου-Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    23-09-2007

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσος Παπαδόπουλος και η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκονται από το Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη νέα σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και για να πραγματοποιήσουν σειρά διμερών επαφών στο περιθώριο της συνόδου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκαν την Κυριακή στην Αμερικανική μεγαλούπολη και εξέτασαν το Κυπριακό και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Όπως είπε ο Κύπριος ηγέτης αμέσως μετά τη συνάντηση, διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά ότι οι στόχοι των δύο χωρών είναι κοινοί, όπως επίσης κοινές είναι οι προσπάθειές τους και κοινή η τακτική που ακολουθούν.

    Η κυρία Μπακογιάννη αφού εξέφρασε και αυτή χαρά που συναντήθηκε και πάλιν με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, επισήμανε ότι η συζήτησή τους ήταν διεξοδική για το θέμα του Κυπριακού αλλά και για άλλα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες, ιδιαίτερα μέσα στην Ευρώπη. Η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρόεδρος Παπαδόπουλο για την συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ προς τον οποίον, όπως είπε, επανέλαβε την θέση της Ελλάδας ότι 'υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την διαδικασία της 8ης Ιουλίου και επιθυμούμε να προχωρήσει η διαδικασία όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί από τον κ. Γκαμπάρι'.

    Την προηγουμένη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συναντηθεί με την ηγεσία της Κυπριακής παροικίας στην Αμερική, την οποία ενημέρωσε για την πορεία του Κυπριακού και αντάλλαξε μαζί της απόψεις γύρω από το πώς θα η Ομογένεια θα μπορούσε να συμβάλει πιο αποτελεσματικά στην προώθηση του Κυπριακού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνοδεύει στη Νέα Υόρκη η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή. Την Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Μπακογιάννη συνοδεύει ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Βαλινάκης.

    [02] Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε πολύ καλή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    23-09-2007

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσος Παπαδόπουλος πραγματοποίησε την Κυριακή το απόγευμα προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν-Κι-Μουν, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

    Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών, ο Κύπριος ηγέτης δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η συνάντησή του, η οποία κράτησε περίπου τρία τέταρτα της ώρας, ήτανε πάρα πολύ καλή και ότι του έδωσε την δυνατότητα να αναφέρει στον Γενικό Γραμματέα τα θέματα που είναι σήμερα στην επικαιρότητα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την υποστήριξή του στην διαδικασία Γκαμπάρι και ανέφερε ότι προσβλέπει στην πλήρη εφαρμογή της. Ο Κύπριος ηγέτης εξέφρασε κατόπιν την ελπίδα ότι με την βοήθεια του Γενικού Γραμματέα θα καταστεί δυνατή όχι μόνον η συνέχιση αλλά και η επίσπευση της διαδικασίας την οποίαν υποστηρίζει η κυβέρνησή του ώστε το συντομότερο δυνατόν να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

    Στην συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα και το επιτελείο του παρέστησαν επίσης από Κυπριακής πλευράς η Υπουργός Εξωτερικών κυρία Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου Παπαδόπουλου, Πρέσβης κ. Τάσος Τζιώνης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Η.Ε. κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

    Συνοπτικά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έκρινε πως ο Γενικός Γραμματέας ήτανε αρκετά ενημερωμένος στα θέματα της Κύπρου κι εκδήλωσε ενδιαφέρον γι αυτά. Χαρακτηριστικά ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας χαρακτήρισε καλή ενέργεια την συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κύριο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κι ευχήθηκε άλλες συναντήσεις ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να είναι ακόμα πιο παραγωγικές στο μέλλον.

    Καταλήγοντας ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι ο κ. Μπαν Κι Μουν άκουσε με ευγένεια και κατανόηση τα όσα του ανέφερε για το Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προωθηθεί η διαδικασία Γκαμπάρι, ώστε οι δύο κοινότητες να μπούνε στο δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

    Νωρίτερα την Κυριακή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η κυρία Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Κύπριο ηγέτη για την συνάντηση που η ίδια είχε την προηγουμένη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ προς τον οποίον, όπως είπε, επανέλαβε την θέση της Ελλάδας ότι 'υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την διαδικασία της 8ης Ιουλίου και επιθυμούμε να προχωρήσει η διαδικασία όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί από τον κ. Γκαμπάρι'.

    [03] Ιράκ: Κατηγορίες Μάλικι κατά Μπλακουώτερ

    23-09-2007

    Νούρι αλ Μαλίκι

    Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι κατηγόρησε την αμερικανική εταιρεία ασφάλειας Μπλακουώτερ ότι απειλεί την αυτεξουσιότητα της χώρας του λόγω της συμμετοχής της σε επεισόδιο κατά το οποίο σκοτώθηκαν ιρακινοί άμαχοι,. Ο κ Μαλίκι δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ασσόσιετεντ Πρες στη Νέα Υόρκη ότι είναι 'απαράδεκτο' για μία εταιρεία ασφάλειας να εμπλέκεται σε πυροβολισμούς κατά πολιτών. Ιρακινοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Μπλακουώτερ ότι εργαζόμενοι σ' αυτήν άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 11 ιρακινού πολίτες στη Βαγδάτη στις 16 Σεπτεμβρίου. Η αμερικανική εταιρεία ασφάλειας υποστηρίζει ότι το προσωπικό της αντέδρασε μέσα σε νόμιμα πλαίσια όταν δέχτηκε επίθεση αυτοκινητοπομπή αμερικανών διπλωματών την οποία συνόδευαν.

    Ο κ. Μαλίκι επεσήμανε ότι η Μπλάκουωτερ θεωρείται υπεύθυνη και για άλλα 7 επεισόδια κατά τα οποία επλήγησαν ιρακινοί άμαχοι, συμπεριλαβανομένων και τριών φρουρών στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης της Βαγδάτης το Φεβρουάριο. Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιτροπή Ιρακινών και αμερικανών αξιωματούχων εξετάζει τα πρόσφατα επεισόδια. Ο κ Μαλίκι βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 24 September 2007 - 1:19:20 UTC